Carnavalsvakanties in Europa

18 januari 2023 in Bestemmingen, Tips voor reizigers & Campings en camperplaatsen

Ben je van plan om dit jaar carnavalsfestiviteiten in eigen land of over de grens te ontdekken? Dan ben je hier op de juiste plek! Wij hebben een lijst samengesteld met de beste Europese bestemmingen om carnaval te vieren. Dus trek die verkleedkleding maar alvast uit de kast en ga op carnavalsvakantie in Europa!
Goboony carnavalsvakanties Europa camper

  1. Carnaval in Nice, Frankrijk

Als je op zoek bent naar een totaal gestoord feest, dan is Nice misschien de bestemming voor jou. Carnaval in Nice is namelijk niet zomaar iets, het wordt dan ook niet voor niets “het feest der dwazen” genoemd. Hier draait carnaval om durven en plezier hebben! Het begint op 10 februari en eindigt op 26 februari, hoewel het soms iets langer doorgaat. De meeste festiviteiten vinden plaats op de Promenade des Anglais. 

Ieder jaar trekken er verschillende praalwagens in thema door de binnenstad, op het ritme van alle straatartiesten en muziekgroepen die te gast zijn bij dit evenement. Wanneer de lichten uitgaan, kun je de volledig verlichte praalwagens bewonderen en verandert de stad in een mix van licht, muziek en kleur. Verder vindt in deze periode de typische bloemenstrijd plaats; een uniek evenement en een van de populairste van de Franse Rivièra. De bloemenstrijd omvat een optocht van groente- en bloemstukken vergezeld met praalwagens en modellen in kostuum die bloemen in het publiek gooien. Verspil geen tijd en boek jouw tickets om getuige te kunnen zijn van deze adembenemende show!

Ben je nog op zoek naar een goede overnachtingsplek met je camper? Ga dan naar La Vieille Ferme. De camping beschikt over meer dan 100 staanplaatsen en is uitgerust met alle nodige voorzieningen voor jouw verblijf. 

  1. Carnaval in Funchal, Portugal

Carnaval in Funchal wordt beschouwd als het meest kleurrijke festival van Europa en heeft veel weg van de beroemde Braziliaanse carnaval, gekenmerkt door samba, muziek door de straten en kleurrijke kostuums! 

In Funchal begint het feest op vrijdagochtend met filharmonische bands die de hele nacht doorgaan met shows die vervolgens vijf opeenvolgende dagen duren. Typerend voor de carnaval hier is de grote parade met clowns die door de stad paraderen en het publiek opfleuren. Verder zijn alle straten in de stad versierd in een specifiek thema en verlicht met vrolijke en heldere kleuren. 

  1. Carnaval in Tenerife, Spanje

Wie het koude klimaat wil ontvluchten, moet beslist een bezoekje brengen aan de Canarische Eilanden. De milde temperaturen en de carnavalsfestiviteiten zorgen ervoor dat je meteen een reis naar Tenerife wil boeken, geloof me. 

Het eerste feest opent zijn deuren op 8 februari en, in tegenstelling tot andere Europese steden, duurt carnaval op Tenerife tot 1 maart! Verwacht een spectaculaire parade met duizenden gemaskerde mensen, klaar om te feesten tot het ochtendgloren! Een ander zeer populair evenement tijdens deze periode is de wedstrijd van de sambascholen die de parades de hele tijd begeleiden en waar de koningin van carnaval wordt gekozen. Het grootste feest vindt plaats in Santa Cruz de Tenerife, maar in alle steden van het eiland vinden spannende evenementen en shows plaats! Om die reden is het echt de moeite waard om in deze periode de Canarische Eilanden te bezoeken. 

De perfecte plek om je camper neer te zetten tijdens de festiviteiten is Agro Camping Invernaderito
Goboony carnavalsvakanties Europa camper

  1. Carnaval in Maastricht, Nederland

Minder exotisch als hierboven, maar carnaval in Maastricht is zeker niet minder leuk! De festiviteiten beginnen op de zaterdag van de carnavalsweek en op deze dag wordt ook de prins van het feest gekozen. De dagen hierna kun je grote optochten bijwonen met veel praalwagens in thema. De maandag staat in het teken van de kinderen. Tijdens de rest van de week zijn de straten van Maastricht gevuld met mensen vermomd in maskers en zijn alle huizen van de stad versierd met de typische kleuren van het Nederlandse carnaval: geel, rood en groen. Het feest gaat onafgebroken door tot de avond waarop de prins afscheid neemt en de sleutels van de steden overhandigt. 

Wat betreft de overnachtingsplek, neems eens een kijkje bij Camperplaats Maastricht voor een goede camping waar je met volle teugen kunt genieten en tot rust kunt komen tussen het feesten en de gekte in! 

  1. Carnaval in Keulen, Duitsland

In Duitsland wachten de inwoners van Keulen het hele jaar op het uitbundige carnaval van Keulen. Verwacht een grote parade met veel pracht en praal en mensen met maskers. Carnaval begint hier op de dag dat bekend staat als vrouwencarnaval, waar traditioneel de vrouwen van de stad de hoofdrol spelen. Wat je verder niet mag missen: het bal der maskers en het evenement waarbij een vogelverschrikker van stro in vuur en vlam wordt gezet en boete doet voor alle zonden die tijdens deze dagen zijn begaan. Carnaval begint in Keulen op 11 november en eindigt op 22 februari. 

  1. Carnaval in Venetië, Italië

We eindigen dit lijstje met de bekendste carnaval: carnaval in Venetië! Carnaval in Venetië is al sinds 1296 een feestdag en van oudsher was dit de dag waarop burgers kostuums droegen en met maskers hun identiteit verhullen. Hierdoor werd elke vorm van sociale verbondenheid opgeheven. Ook vandaag de dag is vermomming de essentie van carnaval, een moment waarop je jezelf kunt ontdoen van je dagelijkse gewoontes en alle roddels en vooroordelen. 

Ieder jaar neemt carnaval in Venetië een andere gedaante aan, met een uniek thema per jaar. Dit uit zich in de kostuums, maar ook in de evenementen die voor de gelegenheid worden georganiseerd. Het hele land wordt dan ook bij de carnaval in Venetië betrokken. Op de bekendste pleinen, zoals het Piazza San Marco, worden voor de gelegenheid ingericht met uitgaansgelegenheden, spelletjes en kraampjes waar je straatartiesten en visagisten vindt die graag een Venetiaans masker op gezicht tekenen. Combineer je bezoek aan de carnaval met een bezoek aan de stad. Struin door de straten, apprecieer de prachtige landschappen, proef het Italiaanse eten en drink een traditionele Spritz terwijl je uitkijkt op de pittoreske kanalen. 

Overnacht op Camping Venezia Village. De camping ligt op slechts 10 minuten van het stadscentrum van Venetië en je bent toch omringd door groen. Een perfecte combinatie! 

Ga voorbereid richting de carnaval en bekijk alle beschikbare campers op Goboony om zorgeloos van je carnavalsvakantie in Europa te kunnen genieten. De keuze is reuze!