Camperplaats Maastricht

30 april 2019 in Tips voor reizigers, Nederland & Campings en camperplaatsen

Maastricht kent een rijke geschiedenis en wordt door sommigen zelfs gezien als de oudste stad van Nederland. Door de ligging in het glooiende Zuid-Limburg, de bourgondische levensstijl en de afwijkende huizenbouw zou je Maastricht als een stukje buitenland in eigen land kunnen zien. De perfecte plek voor een weekendje weg. Nu alleen nog een plekje om de camper te parkeren voor de nacht. Bespaar jezelf het zoekwerk en kies gewoon een van deze 5 opties voor een camperplaats in Maastricht.

Goboony Camperplaats Maastricht Kerk Plein

Met de camper naar Maastricht

Op het moment van schrijven is er nog geen sprake van een echte milieuzone in Maastricht, maar er zijn wel plannen om dit in te voeren vanaf 2020. Dit zal dan gelden voor diesels met Euroklasse 3 en lager. Wel is de statensingel een milieuzone, maar op de website van de gemeente is niet duidelijk voor wie deze zone precies geldt. Wel kan je op de website van de gemeente een kentekencheck doen.

Heb je een grote camper, dan is het misschien ook fijn om de camper buiten de stad te laten. Dit kan dan op een van onderstaande camperplaatsen of op een hiervoor geschikte parkeerplaats. 

1. Maastricht Marina

De mooiste plek om te overnachten met de camper in Maastricht is waarschijnlijk bij Maastricht Marina. Je staat dan vlak naast de jachthaven en kunt heerlijk aan het water genieten van alle mooie boten en jachten die hier voorbijkomen. In de zomermaanden is het zelfs mogelijk om met de watertaxi in het centrum te komen, maar met het reguliere openbaar vervoer ben je er ook met een half uurtje. Op de fiets is dit zelfs in een kwartier te doen. 

Er wordt aangeraden om vooraf te reserveren voor een van de 24 plaatsen, allen met elektriciteitsvoorziening. Verder zijn de wc’s en douches op het terrein geen overbodige luxes en kun je gebruik maken van de camperservice faciliteiten. 

Adres
Hoge Weerd 20, 6229 AM Maastricht

GPS
N 50.82428, E 5.70400
N 50°49'27", E 5°42'14"

2. Camperplaats Maastricht

Wellicht iets minder luxe en mooi, maar wel een stuk dichter bij het centrum. Met het openbaar vervoer zit je vanaf Camperplaats Maastricht in een kwartier in het centrum en op de fiets is het zelfs binnen 10 minuten te doen. In- en uitchecken doe je zelf via de betaalautomaat, waar je ook kunt kiezen voor een stroompunt bij je camperplaats. Sanitair is helaas niet aanwezig op het terrein, maar je kunt wel het cassettetoilet legen en water bijvullen. 

Met 100 beschikbare plaatsen zul je niet snel achter het net vissen. Ook kun je 24/7 in- en uitrijden en is de camperplaats het hele jaar geopend. Een goede plek dus als je dichtbij het centrum wilt zitten en verder niet te veel eisen hebt. 

Adres
Bosscherweg 35, 6219 ND Maastricht

GPS
N 50.87490, E 5.68026
N 50°52'30", E 5°40'49"

Goboony Camperplaats Maastricht Rivier Brug

3. A2 Campeer-Centrum

Wil je gewoon even ergens gratis overnachten, dan heeft A2 Campeer-Centrum de oplossing voor je. ‘s Nachts stelt deze kampeerzaak haar parkeerterrein gratis beschikbaar voor campers. Er zijn dus geen faciliteiten, maar je hoeft dan ook nergens voor te betalen. Het wordt wel op prijs gesteld als je vooraf even laat weten dat je komt. Heb je verder nog problemen met je camper, dan is deze plek natuurlijk ideaal om gelijk even advies te kunnen vragen bij de eigenaar van deze winkel. Ze bieden namelijk alles aan van verkoop tot aan een sleutelservice.

Een klein nadeel is echter dat je wel iets verder van het centrum bent verwijderd in verhouding met voorgaande camperplaatsen. Met het openbaar vervoer kost het ongeveer 50 min en op de fiets ben je bijna een half uur kwijt om in het centrum van Maastricht te komen. Je kunt ook vanaf hier met de camper vertrekken naar een van de parkeerplaatsen die ik onderaan deze lijst benoem en daar de fiets of het openbaar vervoer pakken. 

Adres
Veilingweg 13, 6247 Gronsveld

GPS
N 50.80566, E 5.72103
N 50°48'20", E 5°43'16"

4. Camping Oriëntal

Zoek je iets gezelligers dan een simpele camperplaats of wil je gewoon een langere tijd verblijven, dan kun je natuurlijk een camping opzoeken. In Maastricht zelf zijn niet echt campings te vinden, maar in het nabijgelegen Berg en Terblijt ligt Camping Oriëntal waar het prima vertoeven is met de camper. Natuurlijk heb je hier alle standaard campervoorzieningen tot je beschikking en wordt het sanitair schoon gehouden. De prijs ligt iets hoger dan bij de camperplaatsen, maar daar krijg je wel een goed gevulde campingwinkel en zowel een binnen- als buitenzwembad voor terug. 

De camping ligt ideaal tussen Maastricht en Valkenburg in en beide steden zijn met een rechtstreekse busverbinding te bereiken. De bus gaat maar een keer per uur, maar je bent wel in 20 minuten in Maastricht en zelfs in 10 in Valkenburg. Een perfecte plek als je iets langer dan een weekend uit wilt trekken voor je trip naar Maastricht.

Adres
Rijksweg 6, 6325 PE Valkenburg aan de Geul

GPS
N 50.86054, E 5.77317
N 50°51'38", E 5°46'23"

5. Camping ‘t Geuldal

De laatste mogelijkheid in deze lijst is de gezellige Camping ‘t Geuldal. Ook deze camping ligt tussen Maastricht en Valkenburg en dus leuk voor een langer verblijf. Met een kinderboerderij, animatieteam, speeltuin en nog veel meer faciliteiten is deze camping erg leuk voor de kleine camperaar. De camping is van alle gemakken voorzien en er is eigenlijk maar een nadeel te noemen, namelijk de ligging bij de snelweg. 

Hemelsbreed ligt de dichtstbijzijnde camperplaats ongeveer 250 meter van de snelweg met genoeg bomen om het geluid tegen te houden. Een enigszins diepe slaper zal hier dus geen problemen mee hebben. Dit blijft hoe dan ook de beste optie voor camperaars met kinderen.

Adres
Gemeentebroek 13, 6231 RV Meerssen

GPS
N 50.87253, E 5.77012
N 50°52'21", E 5°46'12"

Goboony Camperplaats Maastricht Camper Camping

Parkeren

Maastricht heeft nog geen specifieke parkeerplaats voor campers, maar wel zijn er drie opties waar je toch de camper overdag makkelijk achter kunt laten om de stad te voet, te fiets of met het openbaar vervoer kunt verkennen. 

De gratis optie is bij stadion De Geusselt aan de Olympiaweg. Deze ruime parkeerplaats biedt ruimte aan grote voertuigen, maar wordt in de weekenden dus ook gebruikt door de voetbalvereniging. 

Mocht het niet lukken om de camper daar neer te zetten, kun je ook naar Q-Park Frontenpark of Q-Park Sphinx Terrein rijden. Hier parkeer je voor respectievelijk een maximaal dagbedrag van € 16,- en € 14,-. Let hier wel op dat je vlakbij de milieuzone Statensingel zit. 

Tot slot is er de iets goedkopere, maar wel kleinere optie aan de andere kant van het centrum. Hier parkeer je onderaan de Kennedybrug op Park + Walk Stadspark voor een maximaal dagtarief van € 6,60.

Mijn persoonlijke tip

Een klein beetje off-topic, maar ik wil toch even mijn favoriete plekje van Maastricht met je delen. In Maastricht is de mooiste boekenwinkel van Nederland en wellicht een van de mooiste ter wereld te vinden. De 700 jaar oude Dominicaner Kerk in het centrum is omgetoverd tot een prachtige boekenzaak waar mijn vrouw en ik graag de lange rit naar het zuiden voor over hebben. Naast een grote collectie boeken zijn er ook cd’s en lp’s te vinden en worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden en kleine concerten gegeven. Neem dus zeker even de tijd om hier langs te gaan.

Andere tips

- Met de camper naar Zuid-Limburg
- Natuurcamping Limburg
- Camperplaatsen in Limburg
- Kleine campings in Limburg
- Kerstmarkt Maastricht

Naast deze must-see is er genoeg te doen in Maastricht en met deze blog weet je precies welke overnachtingsplaats voor jou het beste is. Ga dus lekker een weekend (of langer) met de camper naar Maastricht en geniet van de vrijheid om bijvoorbeeld ook Valkenburg of Heerlen te bezichtigen. Huur snel een camper via Goboony en ervaar ook hoe het is om je slaapplek te kunnen verrijden. 

Bekijk aanbod