FAQ beheer derden gelden (PSD-2 wetgeving)

Veel online platforms zijn niet transparant over hoe ze omgaan met het geld van verhuurders. Goboony is het eerste camperdeelplatform in Nederland en België dat dit veilig buiten het bedrijf laat beheren door een derden gelden beheerder. Zo ben je ervan verzekerd dat alle betalingen bestemd voor verhuurders altijd gescheiden blijven van de geldstromen binnen ons bedrijf. We voldoen hiermee ook meteen aan een nieuwe wet (bekend onder de naam PSD-2) die dit afdwingt. We doen dit alles in samenwerking met een betrouwbare partij: Mangopay.

Om deze garantie te kunnen bieden is het nodig dat we het rekeningnummer van onze verhuurders kunnen verifiëren. Om dit zo gemakkelijk mogelijk te houden, kun je een kopie van je identiteitsbewijs uploaden in je dashboard. Bekijk de video hieronder om te zien hoe het werkt, of regel het hier meteen.

 

Veelgestelde vragen

Staat mijn geld veilig bij Goboony?

Ja, je geld wordt bij ons altijd 100% veilig beheerd. We hadden altijd al een aparte rekening in gebruik voor gelden van huurders die toekomen aan verhuurders. Dankzij onze nieuwe derden gelden oplossing staat deze rekening nu ook nog eens extra veilig buiten onze organisatie in beheer van Mangopay. Mangopay heeft een banklicentie en voldoet aan alle regelgevingen van de Europese Unie. Zo is het onmogelijk om deze geldstromen te gebruiken voor onze bedrijfsvoering. Zelfs in het uiterste geval van een faillissement zouden we er geen aanspraak op kunnen maken.

Waarom hebben jullie een kopie van mijn identiteitsbewijs nodig?

In feite wordt er voor iedere verhuurder een rekening bij Mangopay geopend. Op deze rekening bewaren wij jouw verhuuropbrengst. Om je uit te kunnen betalen moet je rekening geverifieerd worden. Daarom is het nodig dat je je als rekeninghouder identificeert door een kopie te uploaden van je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Omdat deze verificatie onder de banklicensie valt, moet alle informatie op de kopie, inclusief foto, naam en Rijksregisternummer zichtbaar zijn. 

Kan ik ook verhuren zonder mijn identiteitsbewijs te uploaden? 

Nee. Zonder kopie van een geldig identiteitsbewijs kan het rekeningnummer niet geverifieerd worden. Dat betekent dat we niet kunnen uitbetalen. Er kan dan dus ook niet verhuurd worden.

Wat gebeurt er met mijn betaling als ik geen identiteitsbewijs upload?

Zonder kopie van een geldig identiteitsbewijs kan het rekeningnummer niet geverifieerd worden. Dat betekent dat we niet kunnen uitbetalen.

Is mijn identiteitsbewijs wel veilig?

Ja, de kopie van je identiteitsbewijs staat bij ons helemaal veilig online. Zowel Goboony als Mangopay garanderen zij dat alle gevoelige gegevens, zoals bankgegevens en de identiteit van gebruikers veilig worden behandeld in overeenstemming met PSD2, AVG en PCi DSS. Lees hier ook onze privacy statement.

Wat zijn de vereisten voor de kopie van mijn identiteitsbewijs?

We hebben een kopie van je rijbewijs nodig. De foto moet goed zichtbaar zijn. Daarnaast hebben we een kopie van voor- en achterkant nodig. Bekijk hier hoe je deze kunt uploaden.

Voor mensen die zakelijk verhuren: waarom hebben jullie een KVK document nodig?

Om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan, heeft onze payment service provider Mangopay van zakelijke verhuurders (eenmanszaak, VOF of BV) een recent uittreksel van de KVK nodig. In dat document kunnen zij je KVK nummer, bedrijfsnaam en de belanghebbende controleren. Via het KBO kun je je bedrijf opzoeken een een screenshot maken van je bedrijfsgegevens.

Voor mensen die zakelijk verhuren: waarom hebben we jullie statuten nodig?

Om financieel-economische criminaliteit tegen heeft onze payment service provider Mangopay van zakelijke verhuurders en kopie van de statuen nodig (voor VOF de oprichtingsovereenkomst). In dat document kunnen zij controlen of je VOF of BV echt bestaat. Statuten zijn notarieel opgemaakt tijdens de oprichting.

Voor mensen die zakelijk verhuren: wat is een UBO verklaring en waarom is die nodig?

Om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan moeten we van zakelijke verhuurders een UBO verklaring hebben. Een UBO verklaring geeft aan wie de uiteindelijke belanghebbende is, ofwel de Ultimate Beneficial Owner.

Meer vragen?

Neem contact op met onze collega’s van support. Stuur een mailtje naar support@goboony.com of bel op 085 401 68 32.