Wildernisroute Zweden met een camper

30 juni 2021 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Zweden

De Wildernisroute Zweden, ook wel de Vildmarksvägen genoemd, is een 500 km lange route door het ruige Jämtland en het Zweedse Lapland. Onderweg kom je langs de meest spectaculaire gebieden, watervallen en rivieren van noordelijk Scandinavië. Wist je dat de route door gebieden met de hoogste beren bevolkingsdichtheid ter wereld gaat? Een route voor de echte avonturiers dus! 

Wildernisroute Zweden

De Wildernisroute leent zich perfect voor een prachtige doorreis met de camper door het betoverende en ruige Zweedse landschap. Officieel loopt de Vildmarksvägen van Strömsund naar Vilhelmina, maar je kunt natuurlijk ook een deel ervan rijden. Welk deel je ook doet, een ding is zeker: het landschap is super afwisselend! De ene keer rijd je langs prachtige meren, terwijl je het andere moment door de bossen rijdt. De perfecte route voor jouw camperreis door Zweden! 

Goboony Wildernisroute ZwedenMeer informatie over de Wildernisroute kun je hier vinden. 

  1. Strömsund

De Zweedse Wildernisroute begint in de grote stad Strömsund. Je kunt vanaf hier op pad om cantharellen te plukken. Het plukken van deze paddenstoelensoort is rondom de herfst een traditie in Strömsund, hier kunnen de inwoners namelijk de hele winter verschillende gerechten mee bereiden. 

En nu je hier dan toch bent: vanaf Strömsund is het ongeveer een uurtje rijden naar de Nordic Husky Farm. Hier kun je hiken met husky’s, kanoën met husky’s of lekker knuffelen met husky’s. Eigenaresse Katerina maakt ook haar eigen kruiden. In het winkeltje kun je de zelfgemaakte kruiden, oliën en andere lokale producten kopen. Zeker een aanrader! 

Naast de E45, op slechts een kilometer buiten Strömsund, ligt Camping Strömsund. De camping heeft mooie staanplaatsen, je kunt er gratis zwemmen in een van de drie buitenzwembaden en organiseert regelmatig leuke activiteiten en evenementen. 

Goboony Wildernisroute Zweden

  1. Hallingsafallet

Vanuit de Nordic Husky Farm rijd je door naar Hallingsafallet. Hier vind je Europa’s langste met water gevulde bergkloof. Je kunt de 45 meter hoge waterval bereiken via een onverharde weg en vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 150 meter lopen. Vanaf hier is er bijna altijd een regenboog zichtbaar! Koop ‘s avonds een vers gevangen visje met een Jämtlands Barnsten biertje om de dag in stijl af te sluiten. 

Vanaf Hallingsafallet is het slechts 25 km naar Gäddede Camping & Stugby. Deze camping ligt pal aan het prachtige meer van Kvarnbergsvattnet. Een beter uitzicht krijg je niet vanuit je camper! 

  1. Bjuralven

Tijd om verder te rijden naar Bjuralven. Bezoek ook zeker de indrukwekkende waterval Gaustafallet, net voorbij Bjuralven. Verder kun je in het natuurreservaat van Bjuralven op beversafari gaan, de koraalgrotten bezoeken, een guided hike maken of abseilen van een van de vele watervallen. Ofwel: genoeg te doen in de omgeving! 

Jormvattnets Fiskecamp is een mooie doorgangscamping aan een rustige weg. Het toiletgebouw is helemaal nieuw, heeft heerlijke douches, een sauna en een zitruimte met uitzicht over het meer en de Noorse bergen. Wat wil je nog meer? 

Goboony Wildernisroute Zweden

  1. Stekenjokk

Stekenjokk is met recht het meest spectaculaire deel van de route en met 879 meter boven zeeniveau ook gelijk het hoogste deel van de route. In dit berggebied vliegen de panorama uitzichten je om de oren, dus ga lekker hiken en vergeet zeker je camera niet! Let wel op: deze passage is alleen geopend tussen begin juni en half oktober. Daarna ligt er zoveel sneeuw (lees: soms wel 6 meter!), dat dit deel van de route alleen goed toegankelijk is met sneeuwscooters of ski’s. 

Overnacht op Camperplaats Stekenjokk. Verwacht geen luxe, maar wel een adembenemend uitzicht! Het kan ook zomaar zijn dat er hier een kudde rendieren voorbij komt wandelen. 

  1. Fatmomakke

Rijd verder richting Fatmomakke, de best bewaarde Samische kerkstad van Zweden als je het mij vraagt. De geschiedenis van dit dorpje gaat namelijk terug tot het stenen tijdperk! Tegenwoordig is het een cultuurreservaat en kun je een kijkje nemen in een aantal originele Sami woningen. Verder zijn de Trappenstegforsen, een trappenwaterval, goed te bereiken vanuit Fatmomakke. Erg indrukwekkend om te zien! 

Fatmomakke Naturcamping is een simpele, maar goede camping. Je staat hier namelijk letterlijk in de natuur! Vanuit de camping kun je dan ook mooi wandelen in de prachtige omgeving. 

Goboony Wildernisroute Zweden

  1. Vilhelmina

Sluit de route af in Sami dorpje Vilhelmina. In de omgeving kun je onwijs veel zien, zoals oude kerken en intact gebleven Sami hutten. Het land van de Sami omvangt een gebied verspreid over Noorwegen, Finland, Rusland en dus Zweden. Dit gebied is geen officieel land met politieke of geografische grenzen, maar wordt verbonden door de taal en een eigen cultuur. De Sami leven al eeuwenlang in harmonie met de rendieren en leven van puur eten uit de natuur. Zo bakken ze zelf brood boven een kampvuurtje, plukken kruiden in de natuur, maken zelf jam van wild fruit en vangen hun eigen vis. Het is daarom ook echt een aanrader om een oude visrokerij te bezoeken en een van de specialiteiten te proberen! 

Parkeer je camper bij Badviken, een gratis parkeerplaats aan de rand van een enorm meer. Een rustige plek zonder verdere voorzieningen. 

Heeft de Vildmarksvägen ook jouw hart gestolen? Huur een camper bij Goboony en ervaar zelf de rust, de ruimte, het eten, de natuur en de wilde dieren van Zweden! Hier vind je meer informatie voor als je met de camper naar Zweden wilt. Of bekijk onze tips voor een roadtrip door Scandinavië!