Roadtrip Scandinavië

12 november 2020 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes, Denemarken, Noorwegen & Zweden

Wie droomt er niet van een roadtrip door Scandinavië? Mocht je de kans hebben om deze reis te maken, dan is dit absoluut een aanrader. Je kunt de roadtrip met de auto maken en in hotels of airbnb's slapen, maar veel gaver is om met de camper te gaan. Niet alleen omdat roadtrippen in een camper gewoon heel tof is, maar ook omdat je in Noorwegen en Zweden mag wildkamperen. Zo kun je extra genieten van de allermooiste plekken. 

Goboony Roadtrip Scandinavië Denemarken

Roadtrip Scandinavië, de route

Hieronder vind je de roadtrip door Scandinavië route. De route neemt je mee door Denemarken, Noorwegen en Zweden. Je kunt ook zelf een mooie route samenstellen op basis van deze camperroute door Noorwegen, camperroutes door Zweden, Wildernisroute Zweden en camperroute door Denemarken. De route is beschreven van dag tot dag en vult ongeveer 3 weken. Je vindt in deze route tips voor bezienswaardigheden, mooie natuur en tips voor leuke camperplaatsen en mooie wildkampeerplekken. Je kunt op deze manier ook zelf zoeken naar camperplaatsen.

Wanneer je langer de tijd hebt, kun je wat langer op bepaalde plaatsen blijven. Mocht je minder lang de tijd hebben, sla dan eventueel een aantal plaatsen over. 

  1. Zuid-Jutland: stadjes, natuur en legoland (dag 1 t/m 3)

Deze roadtrip door Scandinavië begint in het zuiden van Denemarken, Zuid-Jutland. Je vindt hier mooie natuur en leuke plaatsjes. Een van die plaatsjes is Ribe dat in 710 na Christus werd opgericht als handelsplaats van Friezen en Noormannen. In het stadje is een vikingmuseum, waardoor je direct goed in de stemming komt voor Scandinavië. Een uur ten noorden van Ribe, in Billund, ligt Legoland. Een tof attractiepark die niet alleen leuk is voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. Nabij Legoland heb je meerdere goede camperplaatsen.

  1. Waddeneiland Rømø (dag 4 en 5)

Rømø is een van de drie bewoonde Deens waddeneilanden. Het is iets kleiner dan Texel. Er is niet veel te doen, maar daardoor kun je er heerlijk onthaasten. De prachtige natuur is genoeg en leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. Het eiland is te bereiken via een 9 kilometer lange dam, waardoor je het makkelijk kunt bereiken. Hoogtepunt op Rømø; je mag met de auto en de camper op het strand rijden! Zo heb je ineens een strandhuisje. Overnachten kan op Rømø Autocamperplads.

Goboony Roadtrip Scandinavië Denemarken

Rijd na Rømø door naar Hirtshals. Hier pak je de boot naar Kristiansand in Noorwegen, voor het vervolg van de rondreis door Scandinavië camperroute. De overtocht duurt iets langer dan 2 uur. Boek de boottickets vooraf via Direct Ferries

  1. Zuiden van Noorwegen (dag 6 t/m 8)

Het Noorse stadje Kristiansand is een gezellig plaatsje. Bezoek hier het Agder natuurmuseum en de botanische tuin. De Posebyen is de oudste wijk van de stad. Het openluchtmuseum van Kristiansand Friluftsmuseet på Kongsgård is ook het bezoeken waard. Zin om ergens een hapje te eten? Ga dan naar Sjohuset Restaurant. Dit is een van de beste restaurants in Kristiansand. 

Rondom het stadje vind je vele strandjes waar de Noren zelf op een zonnige dag graag neerstrijken. Ook vind je er het plaatsje Lillesand, bekend vanwege de vuurtoren uit 1882. Klim er over de rotsen naartoe en geniet van het uitzicht. Op 3 kwartier rijden in Mandal, vind je de prachtige, kleinschalige Sandnes Camping

Vervolg je weg naar Stavanger, een gezellige studentenstad. Je vindt er gezellige straatjes om doorheen te slenteren en vele bezienswaardigheden zoals de ruim 170 witte houten huizen die stammen uit de 18e eeuw en musea als het Noors aardoliemuseum en het Stavanger Museum voor de Beeldende Kunsten. Vanaf Stavanger maak je de hike naar de Preikestolen. Rondom Stavanger kun je goed wildkamperen, maar je kunt ook kiezen voor Stavanger Camping

  1. De Noorse fjorden en de Trollstunga (dag 9 t/m 11)

Rijd vanaf Stavanger naar het noorden. Je komt dan langs de prachtige Noorse fjorden. Er zijn hier twee routeopties. Rijd dwars door de fjorden langs vissersplaats Haugesund omhoog naar Bergen. Of rijd via Suldal, dat vooral bekend is vanwege de beroemde zalmrivier Suldalslagen, naar Odda. Deze stad is zelf niet erg bijzonder, maar wanneer je houdt van hiken dan is dit de place to be. Het stadje is namelijk de uitvalsbasis voor de hike naar de Trollstunga, een bijzondere uitstekende rots die lijkt op een tong. Zowel de hike als het eindpunt zijn prachtig! 

Goboony Roadtrip Scandinavië Noorwegen

Rijd via het Hardangerfjord, de op een na langste fjord van Noorwegen, naar Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen. Bergen ligt op een mooie locatie tussen zeven bergen en staat bekend om de karakteristieke Noorse gebouwen die je vindt in de wijk Bryggen. Je kunt de omliggende bergen ook bezoeken. Een mooie camping nabij Bergen is Solneset Gård

Heb je veel tijd? Plak er dan een dag aan vast voor de fjordcruise van 3 uur naar Osterfjord en het pittoreske Mostraumen of ga mee met de 9 uur durende Basic Fjord Tour. Je neemt dan een stuk van de Oslo-Bergen treinroute en gaat op fjordsafari. Heb je minder tijd? Sla Bergen dan over en rijd vanaf Odda rechtstreeks naar Geilo. Hiermee kort je de route iets in. 

  1. Hardangervidda en Oslo (dag 12 t/m 14)

Vanaf Bergen rijd je in ongeveer 4 uur naar het stadje Geilo. Geilo ligt nabij het hoogplateau de Hardangervidda. Een prachtig gebied boven de boomgrens met ongeveer 12.000 wilde rendieren. De grootste kudde ter wereld. Op de Hardangervidda kun je prachtig wandelen. Langs de rand van het gebied kun je goed wildkamperen, zoals bijvoorbeeld op deze plek

Goboony Roadtrip Scandinavië Noorwegen

Vanaf de Hardangervidda rijd je in ongeveer 3,5 uur door naar Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Een leuke stad met als leuke bezienswaardigheden de beeldentuin, het operagebouw, het Holmenkollen Ski Museum en de wisseling van de wacht voor het paleis. Je kunt hier overnachten op Ekeberg Camping, deze camping ligt op een heuvel met uitzicht over de stad. 

  1. Värmland (dag 15 en 16)

Net over de grens met Noorwegen ligt de regio Värmland. Door de ongereptheid, is het de place to be voor avonturiers. Wanneer je de tijd hebt, laat je camper hier even achter om er een paar dagen op uit te gaan met een zelfgebouwd vlot. Mocht je minder tijd hebben, ga dan hiken op de talloze wandelpaden. Er is een compleet wegennet: de Värmlandsleder. Deze wandelpaden lopen door de hele regio en zijn goed bewegwijzerd. Niet te missen in Värmland is Vänern, het grootste meer van West-Europa. Je kunt rondom het meer goed wildkamperen, maar ook op andere plekken in Värmland is dit goed te doen. Op deze plek in Glaskogen National Park bijvoorbeeld. 

Goboony Roadtrip Scandinavië Zweden Värmland

  1. Stockholm (dag 17 en 18)

Dompel je na een tijdje in de natuur weer even onder in cultuur in Stockholm. Stockholm is een hippe stad met leuke straten en pleinen. Het centrum van de stad is Gamla Stan. Verken de rest van stad op de fiets of bezoek de 14 eilandjes met een rondvaart. Leuke musea zijn het Vasa Museum, Fotografiska en het Abba Museum. De Vasa is het enige nog intacte 17e-eeuwse schip ter wereld, Fotografiska biedt een grote tentoonstellingen voor hedendaagse fotografie en in het ABBA Museum leer je alles over ABBA. Neem ook de tijd om buiten de stad de archipel van 30.000 eilandjes te bezoeken. Overnachten kan op Långholmens Husbilscamping.

Tip: Plak aan de je bezoek aan Stockholm een dag vast met een dagtocht naar Uppsala, een gezellige studentenstad. 

  1. Skåne (dag 19 en 20)

De meest zuidelijke regio van Zweden is Skåne. Hier vind je ongerepte natuurreservaten, sfeervolle Zweedse dorpjes en parelwitte zandstranden. Je vindt hier meer dan 1250 kilometer aan wandelroutes, dus daar ben je wel even zoet mee. 

Goboony Roadtrip Scandinavië Zweden

Sluit je tijd in Zweden af met een bezoek aan Malmö. Bezoek het oude centrum, het Moderna Museet en het Malmöhus kasteel. Houd je van winkelen? Emporia is een van de grootste winkelgebieden van Noord-Europa. 

  1. Kopenhagen (dag 21 en 22)

Vanaf Malmö ben je zo in Kopenhagen, via de 8 km lange Sontbrug. Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en een hippe, creatieve stad. Het is de fietshoofdstad van Europa en dus vanaf Bellahøj Camping verken je de stad gemakkelijk op de fiets. Bezoek onder andere het Statens Museum for Kunst en Rosenborg kasteel met de bijbehorende Rosenborg tuin. De haven Nyhavn was vroeger een drukke haven. Nu is de haven vooral bekend om haar kleurrijke huizen. Er hangt een gezellige en relaxte sfeer. Leuk om te weten, Hans Christian Andersen is in de haven geboren en heeft er lange tijd gewoond. Het beeldje van de Kleine Zeemeermin is een eerbetoon.

Na Kopenhagen zit de roadtrip door Scandinavië erop. Het makkelijkste is om na Kopenhagen door te rijden naar Rodby. Hier kun je met de ferry van Rodby naar Puttgarden in Duitsland. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. 

Nog niet uitgereist? Je kunt je vakantie verlengen met deze camperroute door Noord-Duitsland.

Goed om te weten voor rondreis door Scandinavië camperroute

Naast de informatie over de bezienswaardigheden en activiteiten, kampeermogelijkheden en eventuele ferries, is ook deze informatie omtrent milieuzones en tolwegen belangrijk. Vooraf hoef je niks te regelen, maar het is goed om niet tijdens je reis of na terugkomst voor verrassingen te komen te staan.

  1. In Noorwegen zijn een aantal tolwegen. Die zijn tijdelijk, omdat ze alleen gelden wanneer er aan de weg wordt gewerkt. Je hoeft je vooraf niet te registereren. Op de tolroutes zijn camera’s die het kenteken registreren. De rekening komt achteraf binnen op het adres waarop het kenteken is geregistreerd. Reizigers die een camper huren via Goboony lossen dit achteraf samen met de camper eigenaar op. Let wel op: Het kan soms een tijdje duren voordat de rekening binnenkomt. 
  2. In Oslo en in Bergen kunnen op dagen van veel vervuiling, milieuzones worden geheft. Afhankelijk van of het kenteken even of oneven is mag je de steden dan wel of niet in rijden. Dit gebeurt een paar keer per jaar. Het beste is om dit de dag voor aankomst in de stad te controleren. 
  3. In het centrum van Stockholm wordt tax geheven om drukte te voorkomen. Het werkt net als de Noorse tolwegen. Je kunt gewoon doorrijden en na afloop ontvangt de campereigenaar de rekening via de post. 
  4. Zweden en Denemarken kennen amper tolwegen. Echter is de Sontbrug wel een tolweg. Deze is rond de €60,-, afhankelijk van de grootte van het voertuig kan de prijs ook hoger zijn.