Wildkamperen Duitsland

5 februari 2024 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Duitsland

Als ik voor mezelf spreek is wildkamperen een van de mooiste en meest bevrijdende dingen die er is. Omringd door de wilde natuur, ver weg van luidruchtige buren; rustgevender kan bijna niet. Bijkomend voordeel: voor een wildkampeerplekje hoef je lekker niets te betalen! Heb je een vakantie in Duitsland op de planning? Dan vraag je je misschien af hoe het met wildkamperen in Duitsland zit. Ik heb het tot in de puntjes voor je uitgezocht!
Goboony wildkamperen Duitsland camper

Wildkamperen in Duitsland

In een aantal landen in Europa, zoals Schotland, Noorwegen en Zweden, geldt het allemansrecht. Door het allemansrecht mogen reizigers overal in de natuur hun tentje of voertuig neerzetten. In Duitsland zijn de regels ietsje (of eigenlijk heel erg) anders. Sterker nog: de regels zijn per deelstaat verschillend. Hoe dat precies zit? Lees snel verder en lees alles over wildkamperen in Duitsland! 

Mag je wildkamperen in Duitsland?

Laten we maar gelijk even met de deur in de camper vallen: wildkamperen in Duitsland is in principe niet toegestaan, maar (en nu moet je even goed opletten) met toestemming van de juiste autoriteiten (bijvoorbeeld de bosbeheerder, een grondeigenaar of een boer) mag je op bepaalde plekken wel overnachten. Gewoon een kwestie van vriendelijk vragen en respectvol met de natuur omgaan. Bij twijfel kun je het altijd even navragen of kijk goed naar de borden! 

Wat is de boete voor wildkamperen in Duitsland?

Volgens de natuurbeschermingswet van Duitsland is het ten strengste verboden om in (beschermde) natuurgebieden of op privéterrein te overnachten. Doe je dit wel, dan riskeer je een flinke boete. Het verschilt per deelstaat hoe hoog die boete precies is, maar je kunt rustig van een paar honderd euro uitgaan. Zonde! Geloof mij, het is het risico ècht niet waard, aangezien er flink streng op gecontroleerd wordt. Daarnaast is de regelgeving ook wel te begrijpen, aangezien een groot aantal natuurgebieden in Duitsland beschermde natuurgebieden zijn. Respect voor de natuur staat natuurlijk nog altijd boven ons eigen vermaak. 

Gelukkig zijn er hier en daar een aantal uitzonderingen, waardoor je toch op een aantal plekken legaal in het wild kunt overnachten! We leggen je per deelstaat uit wat de regels omtrent wildkamperen precies inhouden en welke alternatieven er zijn. 
Goboony wildkamperen Duitsland camper

Wat zijn de regels omtrent wildkamperen per deelstaat? 

  • Beieren

Verboden: Ik weet het, wildkamperen ergens in de Alpen klinkt als een droom. Maar ik zal je gelijk even uit die droom helpen: Beieren is een van de strengste deelstaten als het op wildkamperen aankomt. Oeps! Het staat je vrij om de beschermde natuurgebieden te betreden, maar hier je tentje opzetten of de camper parkeren is ten strengste verboden. Doe je dit wel en je wordt betrapt, dan kun je rekenen op een boete van maximaal € 2.500. 

Alternatief: Zoals ik al noemde zijn er hier en daar wat uitzonderingen: je kunt toestemming vragen aan de grondbezitter om in de vrije natuur te mogen staan. Je kunt ook naar de Spessart, gelegen in het noorden van Beieren, gaan. Hier vind je wildkampeerplekken voor € 10 per nacht. Ook in het Franken- en Steigerwald en in het Altmühltal vind je aangewezen wildkampeerplekken. Hier mag je een of twee nachtjes legaal in de wilde natuur staan.

  • Baden-Württemberg

Verboden: In Baden-Württemberg is wildkamperen hartstikke verboden. Ook het betreden van landbouwgrond is hier niet toegestaan. 

Alternatief: Gelukkig kun je in het Zwarte Woud zes overnachtingsplekken vinden waar je van mei tot oktober legaal mag kamperen. Komt dat even mooi uit!
Goboony wildkamperen Duitsland camper

  • Brandenburg

Verboden: Op privéterrein is wildkamperen in Brandenburg verboden. Gelukkig liggen de prijzen van de boetes hier iets lager, je kunt bij een illegale overnachting een boete van maximaal € 100 verwachten. Toch blijft het zonde; daar had je een mooie camping van kunnen boeken! 

Alternatief: Ben je alleen met de tent op pad? Dan heb je geluk! Wandelaars, ruiters en watersporters mogen hier namelijk één nacht hun tentje in de vrije natuur opzetten (op uitzondering van privéterrein natuurlijk). Helaas voor de camperaars! 

  • Bremen

Voor Bremen is er geen wet over wildkamperen gemaakt, maar dat heeft te maken met het feit dat je hier vrij weinig natuur hebt. Ik kan dan ook niet echt een plek verzinnen waar je in Bremen zou willen of kunnen wildkamperen. Een bezoekje aan Bremen op de planning? Overnachten kan op verschillende camperplaatsen, ook buiten de milieuzone. 

  • Mecklenburg-Vorpommern

Verboden: Bij overtreding van de wet heb je in Mecklenburg-Vorpommern kans dat je een boete van maximaal € 100 door de brievenbus krijgt. Ook is in de bossen kamperen zonder toestemming van de eigenaar ten strengste verboden. 

Alternatief: Avonturiers die met een tent op pad zijn hebben in deze deelstaat iets meer vrijheid om te wildkamperen, want volgens de wet mogen wandelaars voor één nacht in de vrije natuur overnachten. Helaas gelden er wel een aantal beperkingen: in nationale parken, beschermde natuurgebieden en privéterreinen overnachten is in alle gevallen verboden, ook als je een wandelaar bent. Campers en caravans vallen helaas ook niet onder de uitzonderingswet. 
Goboony wildkamperen Duitsland camper

  • Noordrijn-Westfalen

Verboden: Wildkamperen in Noordrijn-Westfalen is bij wet verboden. Doe je dit toch, reken dan op een boete van € 5 tot € 80 per dag. 

Alternatief: In de Eifel mag je legaal in de natuur slapen, mits je zonder camper of caravan overnacht. Wandelaars kunnen voor € 10 per nacht in het natuurpark Hohes Venn-Eifel slapen. 

  • Rijnland-Palts

Verboden: In Rijnland-Palts geldt een boete van € 8 tot € 103 per nacht als je de regels omtrent wildkamperen aan je laars lapt. 

Alternatief: Je raadt het misschien al, maar ook hier heb je toestemming van de grondbezitter nodig. Wandelaars zonder gemotoriseerd voertuig kunnen in de Hunsrück of in het Pfälzerwald voor € 10 per nacht op een van de Trekkingscamps overnachten. Ben je wel met de camper of caravan gekomen? Wat je dan kunt doen is je camper aan de rand van de bossen parkeren en de omgeving overdag lekker te voet verkennen. 

  • Saksen

Verboden: Zou je weleens willen wildkamperen in de Sächsische Schweiz of het Elbsandsteingebirge? Helaas pindakaas! In Saksen zijn de regels voor wildkamperen in principe vrijwel hetzelfde als in veel andere deelstaten. Het. Is. Niet. Toegestaan. 

Alternatief: We raden aan om je camper net buiten het beschermde natuurgebied te parkeren. Daarnaast mag je als wandelaar voor € 5 met de tent in het Elbsandsteingebirge overnachten. Ga je liever naar de Sächsische Schweiz? Dan kun je kiezen om in een zogenoemde Boofen te overnachten; in deze overhangende rotsen mag je met je matje en slaapzak komen logeren. Hoe uniek! 
Goboony wildkamperen Duitsland camper

  • Sleeswijk-Holstein

Verboden: Ook hier is wildkamperen verboden, maar we hebben gelukkig een mooi alternatief! 

Alternatief: Met het initiatief Wildes Schleswig-Holstein mag je als wandelaar of fietser op verschillende plekken in Sleeswijk-Holstein kosteloos op een kampeerplaats gaan staan. Kom je met de camper of caravan, dan heb je toestemming nodig. Natuur buiten het bos is overigens wel vrij toegankelijk ‘s nachts. 

  • Berlijn, Hamburg, Hessen, Nedersaksen, Saarland, Saksen-Anhalt en Thüringen

Verboden: In al deze deelstaten geldt zo’n beetje hetzelfde: je kunt de natuur rustig betreden, maar overnachten in de vrije natuur is uit den boze en wordt bestraft met een boete. 

Alternatief: Ook hier geldt weer dat je de grondeigenaar en/of de lokale autoriteiten om uitdrukkelijke toestemming kunt vragen. 
Goboony wildkamperen Duitsland camper

Welke andere alternatieven zijn er?

Mocht je nu bang zijn dat je tijdens je vakantie of roadtrip door Duitsland aan massale campings vastzit, wees gerust. Er zijn nog veel meer opties om legaal te kunnen wildkamperen of op een kleinere camping midden in de natuur te overnachten. Hoera! 

  1. Bivakzones

In Duitsland heb je zogenaamde bivakzones, ook wel Biwakplätze, Trekkingplätze, Naturzeltplätze of Wild Zelten genoemd. Een bivakzone is een plekje in de natuur waar het is toegestaan om te wildkamperen. Daarnaast vind je hier vaak extra faciliteiten, die je normaal gesproken in de wilde natuur natuurlijk niet hebt. Denk aan droogtoiletten, vuurplaatsen en afvalbakken. Zo blijft de plek een beetje schoon en op orde. 

Er zijn twee soorten bivakzones: publieke (door de gemeente gemaakte) en particuliere (ingericht door de eigenaren van het land) bivakzones. De particuliere bivakzones kun je vinden op 1NITE TENT, OneNightWild en op de website van Stiftungsland. De publieke bivakplekken kun je online vinden en reserveren op de afzonderlijke websites van de gemeenten zelf. Gewoon een kwestie van even Googlen! 

Let op! Houd er rekening mee dat sommige (vaak de publieke) bivakzones geld kosten en je van tevoren moet reserveren. Wees op tijd, want sommige bivakzones hebben voor slechts één kampeermiddel plek. Het voordeel is dan wel weer dat je het plekje met niemand hoeft te delen. 

  1. Natuurcampings

Natuurcampings zijn natuurlijk niet echt wildkampeerplekken en je zult hier altijd andere mensen om je heen hebben, maar het zijn vaak wel unieke plekjes waar je erg dicht bij of in de natuur staat. Ook zijn het vaak eenvoudige campings zonder animatieteam, restaurant of receptie, maar wel met sanitaire voorzieningen, een watertappunt en elektriciteit. 

Wil je ook graag genieten in het groen? Bekijk ons overzicht met de mooiste natuurcampings in Duitsland
Goboony wildkamperen Duitsland camper

  1. Campspace

Persoonlijk ben ik een groot fan van Campspace. Voor het geval je het nog niet kent: op dit platform vind je unieke en kleinschalige kampeerplekken bij personen of boerderijen op het erf. Vaak zijn dit plekjes in het bos, een boomgaard, aan een meer of vlakbij veel dieren (dan heb je geen animatieteam meer nodig!). Ideaal als je geen zin hebt om lang naar een mooie plek te zoeken. 

  1. Trekking campings

Dan zijn er nog trekking campings of Trekkingplätze. Kleine overnachtingsplekken die tussen wildkamperen en klassieke standplaatsen invallen. Ik moet er alleen wel bij zeggen dat dit helaas geen optie voor campers en caravans is. De trekking campings zijn speciaal voor wandelaars en fietsers ingericht, dus je mag alleen met je tentje aankomen. Je kunt hier een plekje op een dergelijke trekking camping reserveren (is verplicht). 

  1. Raststätten

Toegegeven, deze tip heeft weinig te maken met wildkamperen, maar kan toch handig zijn als je een roadtrip aan het maken bent of op doorreis bent met de camper: Raststätten. Dit zijn rustplekken langs de weg waar je maximaal 24 uur mag staan. 
Goboony wildkamperen Duitsland camper

Mooie camperroutes door Duitsland

Dus ondanks dat je niet altijd en overal zomaar je camper kunt neerknallen, zijn er in Duitsland zeker genoeg mogelijkheden om dichtbij of midden in de natuur wakker te worden. Ik vind het nog wel belangrijk om te benadrukken dat je altijd het Leave No Trace-principe volgt. Als mens ben je te gast in de natuur en zo hoor je je ook te gedragen. Tot slot: huur hier je camper en ga op pad in de natuur!