Genieten in ‘t groen: 7x natuurcampings in Duitsland

17 februari 2023 in Bestemmingen en Duitsland

Fietsen door pittoreske dorpjes, hiken in de bergen of kanoën op het water: de Duitse natuur leent zich perfect voor een actieve vakantie. Maar ook rustzoekers kunnen in de bosrijke gebieden even onthaasten en genieten van een flinke dosis frisse lucht. Wij zochten alvast enkele natuurcampings in Duitsland waar je al het natuurschoon dat dit land te bieden heeft, van dichtbij kunt bewonderen. 

Natuurcampings in Duitsland eco campings camper huren Goboony

Waar vind je de natuurcampings in Duitsland?

Duitsland beschikt over een honderdtal natuurparken. Niet verwonderlijk dus dat natuur- of ecocampings hier een welbekend fenomeen zijn. Je herkent ze meestal aan het blauwe ‘ECOCamping’ of EU Ecolabel op hun website. Zoek je een natuurcamping of ecocamping in een bepaalde streek? Surf dan bijvoorbeeld naar ecocamps.de of de website van ACSI en filter op ‘ecocamping’ per regio.

Onze top 7 natuurcampings in Duitsland

1. Naturcamping Plothental

Naturcamping Plothental ligt naast rivier de Saale in de vallei van het Thüringer Woud en het Schiefergebergte. Dit is een bosrijk berggebied dat vrij centraal gelegen is in Duitsland. Fervente wandelaars kunnen hier zeker en vast hun hartje ophalen, want de camping bevindt zich vlakbij Rennsteig, de beroemde 170 kilometer lange wandelroute. Maar ook voor niet-wandelaars is er uiteraard wat wils, zoals kanoën op de Saale of het Thüringer Meer, trailrunnen of een spannende mountainbike tocht. Tip: Breng zeker een bezoek aan de ‘Teufelskanzel’, waar je geniet van een adembenemend panorama over de bossen en rivierlussen van de Saale. 

Op de camping zelf krijg je trouwens een heerlijk ‘back to basics’-gevoel. Op een toilet, douche, wasmachine en een ruimte om je chemisch toilet te ledigen na is er weinig luxe. Gelukkig kun je in het nabijgelegen dorpje Ziegenrück terecht voor je dagelijkse boodschappen of een hapje en een drankje. In dit kleine dorp vind je bovendien ook het Wasserkraftmuseum, waar je tijdens de tentoonstelling ‘Saalekaskade’ alles te weten komt over waterkracht als energiebron en maquettes kunt zien van de indrukwekkende stuwdammen rond de Saale. Een belevenis voor jong en oud!

Adres: Plothental 9, 07924 Ziegenrück

2. Wilsumer Berge

Op een paar kilometer van de oostelijke grens met Nederland vind je natuurcamping Wilsumer Berge. Deze groene parel ligt aan een plas met zandstrand en heeft ruime staanplaatsen voor campers en kampeerplaatsen in de velden of in een bosrijk gebied. Gaat je huisdier mee op vakantie? Dan zijn er speciale kampeerplaatsen voorzien waar je viervoeter ook helemaal tot rust kan komen. 

Wil je graag nog wat op verkenning gaan buiten de camping? Met z’n 220 kilometer aan fietsroutes en bijna 400 kilometer aan wandelpaden heeft Grafschaft Bentheim in de deelstaat Nedersaksen heel wat moois in de aanbieding. Wandel bijvoorbeeld door het centrum van Nordhorn, dat deels omgeven is door water, of fiets door de pittoreske dorpjes en langs kloosters en kastelen in de buurt. 

Adres: Zum Feriengebiet 1, 49849 Wilsum

3. Naturcamping am Ellbogensee

Van alle natuurcampings in Duitsland is deze misschien wel onze favoriet. Naturcamping am Ellbogensee is een kleine, pittoreske camping aan het water waar je helemaal zen wordt. Als je ‘s ochtends uit je camper of tent stapt krijg je meteen een schilderachtig tafereel te zien van de zachte mist die op het meer ligt. En wie weet spot je wel een hertje of andere lokale fauna in het bos! Na een ontspannende fiets- of wandeltocht geniet je ‘s avonds vanaf de steiger van de laatste zonnestralen van de dag en kom je gezellig samen aan het kampvuur. Na 22u is het er fluisterstil. Heerlijk!

Op de camping vind je verder een kleine biowinkel waar je terecht kunt voor boodschappen, met tijdens de zomermaanden een groot aanbod aan kraakverse groenten en fruit. In het cafeetje geniet je van een heerlijk ontbijt met verse broodjes, een koffietje met zelfgebakken taart of een lekker soepje. 

Adres: Camp am Ellbogensee 1, 17255 Wesenberg OT Strasen

natuurcampings eco campings Duitsland camper Goboony

4. Insel-Camp Fehmarn

In het meest noordelijke puntje van Duitsland, waar de Baltische Zee de grens vormt met Denemarken, ligt ecocamping Insel-Camp Fehmarn. Je bereikt de camping via de ‘Fehmarnsundbrücke’, een imposante brug die het eiland Fehmarn verbindt met het vasteland. 

De lijst met faciliteiten op de camping zijn eindeloos: naast de basisvoorzieningen vind je er restaurants en winkels, maar ook een wellness, gratis douches, een lees- en internethoek en nog véél meer. Tijdens het hoogseizoen wordt er ook tal van animatie voorzien, zoals een springkasteel, voorstellingen, optredens of live muziek. En vergeet natuurlijk je badkledij niet, want Insel-Camp Fehmarn ligt vlak aan het strand en de zee. Zomerpret verzekerd voor het hele gezin!

Adres: Zum Meeresstrand 100, 23769 Meeschendorf/Fehmarn

5. Naturcamping Langenwald

Het Zwarte Woud is één van de mooiste en populairste vakantiebestemmingen in Duitsland. Middenin dit bosrijke gebied vind je Naturcamping Langenwald, een idyllische kampeerplek waar je écht even kunt onthaasten - er is zelfs geen bereik met je mobiele telefoon!

Deze natuurcamping zelf is vrij kleinschalig, maar in het gebied errond is er voor ieder wat wils. Wat denk je van een deugddoende wandeling in Nationaal Park Schwarzwald, vol groene bossen, hoge bergen en diepe meren? Of breng een bezoekje aan Freudenstadt, waar je onder meer het grootste marktplein van Duitsland vindt. 

Adres: Straßburger Str. 167, D-72250 Freudenstadt

6. Camping Brugger am Riegsee

Camping Brugger am Riegsee ligt in de Beierse Alpen, aan de oevers van het meer Riegsee. Op deze natuurcamping vind je een honderdtal staanplaatsen voor de camper en drie tentenvelden, allemaal met een prachtig uitzicht op het meer en de bergtoppen. Riegsee is trouwens in de zomer dé place to be, want het is één van de warmste meren in de streek. Ideaal om in te plonsen of op te surfen. Vergeet je waterschoenen niet, want de bodem (en een deel van het strand) bestaat uit kiezels. 

Geen zin om pootje te baden? Dan is er rond het meer nog voldoende om te ontdekken. Kies een van de wandelroutes rond Riegsee of de andere meren in de buurt, of ga naar openluchtmuseum Glentleiten. Het museum is op slechts 20 minuutjes rijden van de camping en leert je alles over hoe de mensen leefden in het vroegere Beieren. Op het domein staan zo’n 60 gebouwen die dateren vanaf de 15de eeuw en al die tijd in hun originele staat bewaard zijn gebleven.

Adres: Seestrasse 2, 82447 Spatzenhausen-Hofheim

7. Camping Waldfrieden

Wijnliefhebber? Dan zal de Moezelstreek je vast wel bekend in de oren klinken. Camping Waldfrieden bevindt zich vlakbij de Saar, een zijrivier van de Moezel. Voor rust en stilte ben je hier in ieder geval aan het juiste adres, want het kampeerterrein ligt in de bosrijke vallei van de Warsberg. De streek leent zich perfect voor een gezellige wandeling of zelfs een paardrijtocht, want Camping Waldfrieden heeft zo’n dertigtal eigen paarden waarmee je een daguitstap kunt maken. 

Wie liever met de fiets om op verkenning gaat, vindt aan de voet van de Warsberg - op een paar kilometer van de camping - het idyllische stadje Saarburg. Via de Saarradweg rijdt je er gemakkelijk naartoe en onderweg passeer je steile heuvels die worden gebruikt voor de wijnbouw. De witte wijnen die hier in de regio gemaakt worden zijn dan ook wereldberoemd!

Adres: Im Fichtenhain 4, 54439 Saarburg

Zo, jij bent klaar voor een vakantie naar Duitsland boordevol uitstappen naar de natuur en meer! Download ons e-book over camperreizen doorheen Duitsland om een overzicht te hebben van de mooiste routes of bekijk meer dan 800 campings in Duitsland