Prachtig Portugal: roadtrippen met de camper langs de EN2

3 juli 2023 in Camperroutes, Campings en camperplaatsen & Portugal

Ze is 739 km lang, loopt van noord tot zuid en is de langste route in Portugal… We hebben het over de Estrada Nacional 2, ook wel bekend als de Portugese Route 66. En met zijn 11 steden, 20 dorpen en een aantal van de mooiste landschappen van het land vormt het dé perfecte achtergrond voor een 7- of 15-daagse roadtrip met de camper. We beginnen in de noordelijke stad Chaves en eindigen in de Algarve. 

Even praktisch

  • Aantal dagen: 7 à 15 dagen
  • Interessante apps: Campercontact en Park4night
  • Vliegen: heen en terug via Lissabon, maar je kunt ook vliegen op Porto
  • Beste reisperiode: tussen april en juni, of tussen augustus en eind oktober
  • Belangrijk: de maximale snelheid op Portugese EN-wegen is 90 km/uur
  • Tip: haal in het toeristenbureau in Chaves het EN2- paspoort op 

De route 

Stop 1: Chaves en Vidago

Op een steenworp van de Spaanse grens vind je Chaves. Dit dorpje staat niet alleen bekend om haar charmant historisch centrum en schattige straatjes, maar is ook dé plek voor spa-lovers. Je vindt er namelijk een kuuroord met het warmste water in Europa. Ook een bezoekje waard: het fort dat nu tot een hotel is omgetoverd en de prachtige Romeinse brug over de Tâmega-rivier.

Chaves ontdekken doe je op een halve dag, nadien reis je verder naar Vidago. En wie geest, ziel en lichaam nog verder tot rust wil brengen, komt ook op deze plek aan zijn trekken. Want ook hier zijn de thermen wereldberoemd. Combineer dit met een pittoresk dorpje en prachtige landschappen en je hebt een winnaar! 

Daarnaast is deze regio met zijn specialiteiten als folar en zijn beroemde pastel de Chaves ook een échte hit bij lekkerbekken. 

Stop 2: Vila Real

Onze volgende stop op de Portugese Route 66 is Vila Real. Onderweg naar en in deze stad kom je prachtige kerken en archeologische sites tegen. Een verplichte stop is een picknick in de tuinen van Casa de Mateus. Een adembenemend zomerhuis ontworpen door Nicolas Nasoni. Bonus: je kan er ook genieten van het uitzicht over de Dourovallei. Dorst gekregen? Geen probleem, de Douro staat bekend om haar wijnen en je zult er ongetwijfeld kunnen genieten van een lekker glaasje. Schol! 

Slapen als een roosje in je camper? Dan ben je bij Quinta do Monte Travesso aan het juiste adres. In ruil voor een heerlijk flesje olijfolie of wijn, krijg je er een staanplaats met elektriciteit, water en een toilet en hete douche.roadtrippen met de camper langs de EN2 Goboony Portugese Route 66

Stop 3: Porto

Je kan niet roadtrippen op de N2 zonder een bezoekje te brengen aan Porto. Deze idyllische stad heeft het allemaal: kleurrijke vissershuisjes, paleizen, moderne architectuur en steegjes waar je met plezier in verdwaalt. Kortom: het is dé stad voor architectuurliefhebbers. Maar ook voor iedereen die een goed glas wijn en een heerlijke maaltijd weet te appreciëren is Porto the place to be! En vergeet ook niet de porthuizen op je bucketlist te zetten… Daar is deze stad ten slotte wereldberoemd voor. Voor portproeverijen steek je de prachtige brug Ponte Luis I over, waar een prachtige zonsondergang op je staat te wachten. Wist je trouwens dat deze brug ook wel de omgekeerde Eiffeltoren wordt genoemd? 

Loop je al eens graag met je surfplank richting zee? Ook dan is Porto de juiste keuze. Ideaal voor iedereen die graag het stadsleven combineert met chillen aan het strand. 

De nauwe straatjes van Porto zijn niet geschikt voor campers. Wil je overnachten met de camper in Porto? Dat doe je in Vila Nova de Gaia - dat is de officiële naam van de overkant van de Ribeira-op camping Madalena. roadtrippen met de camper langs de EN2 Goboony Portugese Route 66

Stop 4: Coimbra

Nadat we Porto van ons lijstje schrappen, trekken we naar Coimbra. Hier vind je de oudste universiteitsstad van Portugal. Toch is Coimbra meer dan alleen een studentenstad, met zijn historische gebouwen en zijn rivier de Mondego is het ook een prachtige plek om rond te wandelen. Zeker een aanrader: de Biblioteca Joanina, dit weelderige meesterwerk is één van de rijkste barokke bibliotheken in Europa. Plezier gegarandeerd voor boekenwurmen! 

Stop 5: Loulé

Als er één stad is die de foodies onder ons op deze roadtrip niet willen overslaan, dan is het wel Loulé. Hier vind je een overdekte markt waar je kan proeven van allerlei Portugese specialiteiten. Op zaterdag loopt er dan weer een populaire weekmarkt waar lokale handelaars hun groenten en fruit verkopen. Handig voor wie in de camper graag in de potten roert en een verse en voordelige maaltijd op tafel wilt toveren. 

Op wandelafstand van de markt ligt de Praça da República met zijn decoratieve betegelde straatjes en indrukwekkend stadhuis. Wie nog meer cultuur wil opsnuiven, kan ook het 13e-eeuwse kasteel bezoeken in Loulé. 

Stop 6: Alentejo 

Voor wie graag naast platgetreden paden loopt, is Alentejo thuiskomen. Met meer dan 1000 kilometer aan wandelpaden is het een écht walhalla voor wandelfanaten. Heb je na al deze inspanning nood aan verfrissing? Ga dan zeker voor een verkwikkende duik in het wondermooie Alquevameer. 's Avonds kan je in de regio dan weer buitengewoon veel sterren spotten. Ideaal voor wie in een romantische bui is. 

Stop 7: Algarve

Eindigen doen we in de Algarve. Met zijn prachtige stranden, verborgen baaien, rustieke dorpjes en adembenemende kliffen is dit een van de mooiste regio's van het land. We raden zowel het charmante stadje Faro aan, als Sagres - het meest zuidelijke punt van het land. Maar omdat de afstanden er kort zijn, kun je op een aantal dagen al heel wat van de streek zien. Ook voor de surfers onder ons is deze bestemming een waar mekka. 

Wil je graag wildkamperen? Dan raden wij het prachtige Ria Formosa-natuurgebied aan bij Faro. Het is op wandelafstand van het strand van Faro en je kan er ook flamingo’s spotten. Zeker een aanrader! roadtrippen met de camper langs de EN2 Goboony Portugese Route 66

Mag je wildkamperen in Portugal?

In het kort:, je mag wildkamperen in Portugal, maar met uitzonderingen. Zo is wildkamperen officieel verboden op gronden die behoren tot het Natura 2000-netwerk, beschermde natuurgebieden, gebieden die onder de kustontwikkelingsplannen vallen en nationale parken. Doe je dit toch dan riskeer je een boete tussen de €120 en €600. Check dus zeker altijd apps als Campercontact en Park4night.

Overtuigd? Kies een reismaatje, boek je camper en doorkruis Portugal van noord tot zuid.