Roadtrip Portugal 

6 februari 2021 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Portugal

Ik ben inmiddels weer een paar weken terug van mijn vier maanden lange vanlife avontuur. Een groot deel van die vier maanden bracht ik door in Portugal. Voor vertrek hoorde ik alleen maar positieve verhalen over het land en mijn verwachtingen waren dan ook hoog. Gelukkig werd ik niet teleurgesteld en is het land uitgegroeid tot een van mijn favorieten. Met deze roadtrip door Portugal kun jij ook genieten van al het moois dat het land te bieden heeft. 

Roadtrip met de camper 

Je kunt een roadtrip natuurlijk maken in een auto en overnachten in een hotel of Airbnb, maar ikzelf ben het allermeeste fan van roadtrippen in een camper. In deze roadtrip route zijn dan ook niet alleen toffe plaatsen als Porto en Lissabon opgenomen, maar ook de mooiste en meest bijzondere plekken om te overnachten met een camper. Je kunt bijvoorbeeld een toffe buscamper huren in Nederland en in een paar dagen naar Portugal rijden, maar je kunt ook een camper huren in Portugal, zoals deze toffe Mercedes bus. Mocht je een camper huren vanaf bijvoorbeeld Faro, rijd de route dan verkeerd om.

Goboony Roadtrip Portugal Camper

Tip: Zet je navigatie op tolwegen vermijden. Zo weet je zeker dat je niet ineens op een tolweg terecht komt en je rijdt vaak ook nog een prachtige route. Wel van plan om de tolwegen te nemen? Lees je dan goed in over tolwegen in Portugal. Je kunt namelijk niet overal zomaar met cash of je pinpas betalen.  

Roadtrip Portugal van noord naar zuid

Deze route neemt je mee langs al het moois van Portugal. De route is te doen in twee weken, maar dan moet je redelijk snel. Hoewel veel plaatsen niet heel ver rijden van elkaar rijden zijn. Je zou een aantal plaatsen ook in een dagje kunnen bezoeken. Mocht je 3 weken de tijd hebben, neem die tijd dan zeker. Zo kun je overal net wat langer blijven. 

  1. Douro Vallei 

Deze roadtrip door Portugal start in de Douro Vallei in het noorden van Portugal op de grens met Spanje. Door de vallei loopt de Douro rivier. In de vallei vind je wijngaarden die niet alleen bekend zijn vanwege Port, maar ook van de rode Douro wijn. De ideale basis om de Douro Vallei te ontdekken is de camping Cepo Verde. Een prachtige plek in de natuur om bijvoorbeeld vogels te spotten, maar ook om hun eigengemaakte wijn te proeven. Vanaf de camping kun je ook een boottocht organiseren over de Douro Rivier en je kunt ook het nabij gelegen Montesinho Nationaal Park bezoeken. De camping is verder van alle gemakken voorzien en een heerlijk begin van je camperreis. 

  1. Porto  

De stroming van de Douro Rivier neemt je verder mee naar Porto. Een niet te missen stop tijdens je vakantie in Portugal. Porto is een van de mooiste steden van Portugal. Met deze 10 dingen weet je zeker dat je alle mooie dingen van de stad hebt gezien. Via Campercontact kun je een camperplaats vinden in Porto. Er wordt een genoemd en naast dat deze gratis is, heeft de plaats ook goede reviews. Verder dan dat hoef je niet te zoeken. 

  1. Uxa Paraiso

De Franse Julien is een klein paradijsje begonnen in de binnenlanden van Portugal. Net iets onder Coimbra, vind je Uxa Paraiso. Julien heeft zijn eigen liefde voor kamperen in de natuur omgezet in een plek waar like minded mensen terecht kunnen. Typisch zo’n plek waar je plant om twee nachten te blijven, maar (als de tijd het toelaat) pas een week later weer wegrijdt. Neem de tijd om te ontspannen, geniet van het zijn in de natuur of maak een mooi wandeling. Als je hier vandaan komt voel je je als herboren. Neem van tevoren wel even contact met Julien op, vooral wanneer je met een grotere camper bent. Zo kun je even overleggen of je er terecht kunt. 

Goboony Roadtrip Portugal

  1. Terug naar de kust (Nazaré, Peniche en Ericeira)

Rijd na Uxa Paraiso (of direct na Porto) door naar de kust. Begin in Nazaré, rijd door naar Peniche en eindig in Ericeira. Deze plaatsen zijn de place to be voor beginnende surfliefhebbers (in de zomer) en gevorderde surfliefhebbers (vooral in de winter). Via Google vind je meerdere surfscholen. Ik zelf wilde surflessen volgen bij Chill In Ericeira, maar helaas was ik in de winter en waren de golven van 3 meter toch net iets te hoog. 

Houd je niet van surfen? Geen probleem. Ga wandelen, ontdek wat de dorpjes verder te bieden hebben, plan een dagje strand of kijk gewoon een beetje naar de golven. Je vindt via Campercontact altijd wel een plekje om te overnachten. En een dikke tip voor als je ook zo van Indisch eten houdt: Maharani Peniche mag je echt niet overslaan. 

Goboony Roadtrip Portugal Sintra

  1. Cascais en Sintra 

Vanaf Ericeira rijd je in een uurtje door naar Cascais (al kun je er een stuk langer over doen, omdat er onderweg meerdere mooie plekken zijn om even uit te stappen) waar je een paar dagen kunt overnachten op de camping van Cascais. Het is de ideale uitvalsbasis om het gebied te ontdekken. Bezoek het oude centrum van Cascais, ga naar het indrukwekkende Cabo da Roca (het meest westelijke puntje van Europa) en waan je terug in de tijd in Sintra. 

In Sintra vind je meerdere prachtige bezienswaardigheden als Palácio Nacional da Pena, Parque Nacional da Pena, Castelo dos Mouros, Quinta da Regaleira, Convento dos Capuchos en Parque e Palácio de Monserrate. Ik ben zelf alleen in Palácio Nacional da Pena en vond het stiekem een beetje tegenvallen. De kleuren zijn echt prachtig, maar het was zo ontzettend druk. Wees daar op voorbereid. Ik besloot de rest over te slaan, maar misschien is de hele ervaring dan compleet anders. 

Overigens vond ik de omgeving van de camping in Cascais prachtig. Op 100 meter vind je een leuk wandelpad door de duinen, er zijn mooie stranden en het is gewoon een fijne plek. Ik ben er best een tijdje geweest en vond het ook fijn om met de camper langs de kust te parkeren en gewoon wat te in het zonnetje te zitten. Overigens heb je langs de kust, net over de duinen vanaf de camping, een camperplaats voor €2,-

Goboony Roadtrip Portugal Cascais

  1. Lissabon

Lissabon kun je vanaf Cascais bezoeken met de trein, maar je kunt ook zelf naar Lissabon rijden. Ondanks dat er staat dat het niet mag, zagen we redelijk wat campers geparkeerd staan langs de Taag (vanaf het centrum richting de Torre de Belém). Wil je liever het zekere voor het onzeker nemen, ga dan naar de stadscamping van Lissabon. Deze is redelijk duur en niet heel fantastisch, maar voor een of twee nachtjes is het wel te doen. Download de Kapten app (een soort Uber) en je bent voor een paar euro zo in hartje centrum. Met deze tips weet je zeker dat je alle hoogtepunten van Lissabon bezoekt. Ik vond zelf de wandeling van het centrum langs de Taag naar de Torre de Belém heel leuk. Het was een zonnige zondag en veel locals waren ook van de zon en hun stad aan het genieten. 

Goboony Roadtrip Portugal Lissabon

Nog een paar restaurants en cafeetjes die je niet mag missen:

1. Spicy Restaurant & Grill (Indisch)

2. Illegal Chinese Restaurant (een van de niet meer zo geheime geheimen van Lissabon)

3. The Food Temple (vegan)

4. Time Out Market Lisboa 

5. Park Bar (verstopt boven een parkeergarage vind je deze bar met een prachtig uitzicht en de beste cocktails)

Goboony Roadtrip Portugal Lissabon hotspots

  1. Evora

Vanaf Lissabon rijd je in ongeveer 2 uurtjes naar Evora gelegen in de regio Alentejo. Je kunt overnachten op B&B camping die wordt gerund door de Nederlandse Waldemar. Alentejo is het land van de kastelen, drie bekende zijn Evoramonte, Estremoz en Arraiolos. Daarnaast zijn er in Évora nog veel meer historische bezienswaardigheden. Verder is de regio heerlijk om te fietsen en te wandelen. Ik maakte vanaf de camping een mooie wandeling naar een stuwmeer. Extra gaaf waren de ontelbare ooievaars die we overal zagen. 

Goboony Roadtrip Portugal Evora

Goboony Roadtrip Portugal Wandelen Evora

Vanaf hier kun je in een keer doorrijden naar de westkust van de Algarve. Dat doe je in ongeveer 3 uur. Mocht je nog wat langer in de binnenlanden blijven, maak dan nog een tussenstop op deze gratis parking aan een prachtig meer. 

  1. West kust Algarve  

Vanaf Evora rijd je in ongeveer 3 uur naar Aljezur in het westen van de Algarve. Neem hier de tijd om van strand naar strand te reizen, ga surfen, zonnebaden op het strand of maak een mooie wandelingen. Eigenlijk is alles hier prachtig. Aan de ene kant kan het zorgen voor FOMO aan de andere kant maakt het niet uit waar je heen gaat, omdat toch alles mooi is. Maak op basis van de tijd die je hebt een selectie en geniet. 

Mijn persoonlijke favorieten waren:

  • Parque de Campismo do Serrão iets ten noorden van Aljezur. Een nette camping met goed sanitair en vriendelijke mensen. Vooral ook pluspunten voor de ligging. Vanaf de camping kun je een prachtige wandeling maken naar Praia da Amoreira. Er zijn verschillende routes. Ik nam de een route heen en een andere route terug. Extra mooi tijdens golden hour. 

Goboony Roadtrip Portugal west kust AlgarveGoboony Roadtrip Portugal west kust AlgarveGoboony Roadtrip Portugal west kust Algarve

  • Praia do Amado is een prachtig strand met een ruime parking waar je heel goed een dagje kunt chillen. Ik heb er ook overnacht, maar sind 9 januari 2021 zijn de regels omtrent wildkamperen aangepast. Je mag nu tussen 9 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends niet met je camper in de natuur zijn. Er zijn een aantal parkeerplaatsen waar de regels anders zijn, maar dan staat het aangegeven. Let hier dus goed op! 

  • Maak een 11 kilometer lange wandeling van Praia do Amado, naar Praia da Bordeira en Carrapateira, ook wel bekend als de Fisherman’s Trail. Een wandeling langs de ruige kust en door ongerepte natuur.   

Goboony Roadtrip Portugal Praia do Amado

  1. Het zuiden van de Algarve 

Volg in het zuiden van de Algarve deze roadtrip door de Algarve maar dan andersom. Kort gezegd rijd je van Sagres richting Faro. Tussendoor stop je in Lagos, Silves, Portimao en een aantal plaatsen langs de kust. 

Goboony Roadtrip Portugal Seven Hanging Valleys HikeGoboony Roadtrip Portugal Praia Quarteira

Wie neem jij mee op je roadtrip door Portugal?