Overwinteren in Europa: top 10 warme bestemmingen in Europa in de winter

30 september 2022 in Bestemmingen, Camper- en campingtips & Voor reizigers

Zie je ook als een (besneeuwde) berg op tegen die koude winterperiode? Ontsnap aan de donkere dagen en vertrek richting de mediterrane zon! Met de kinderen tijdens de feestdagen een weekje richting het zuiden of met je partner en/of trouwe viervoeter voor langere tijd op een warm oord doorbrengen? Ga lekker overwinteren met de camper op een van deze warme bestemmingen in Europa! 
Goboony overwinteren Europa top 10 warme bestemmingen in Europa winter camper

Top 10 warme bestemmingen in Europa in de winter

Overwinteren op een zonnige bestemming kan dichterbij huis dan je misschien zou denken. Europa ligt namelijk vol met warme bestemmingen die eenvoudig per camper te bereiken zijn. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van een jetlag, je in een goedkopere periode gaat en de bestemming niet wordt platgelopen door hordes toeristen! En, niet geheel onbelangrijk, op onderstaande bestemmingen in Europa is het in de winter aangenaam warm! Nog op zoek naar een camping? Hier vind je gezellige campings voor herfst en winterkamperen

Wil jij ook graag overwinteren met de camper? Ons team helpt je graag met het vinden van jouw droomcamper!

Ontvang vrijblijvend advies

  1. Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden en perfect als winterzon bestemming. Het is hier namelijk gedurende het hele jaar heerlijk warm! Trek met je camper door het prachtige landschap van dit magische eiland, de woeste lavavelden, de dramatische klifkusten en rustgevende zandstranden. Ik kan de Pico del Teide, de hoogste berg van Spanje, erg aanraden voor een prachtige hike en het mooiste uitzicht over Tenerife. 

Gemiddelde temperatuur in de winter: 20 graden

  1. Malta

In de Middellandse zee ligt eiland Malta, bestaande uit de hoofdeilanden Malta en Gozo en een paar kleinere eilandjes. Malta is een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld, maar gelukkig is het er in de winter een stuk rustiger en kun je dus (in de warmte!) van je welverdiende rust genieten. Bezoek de kleine hoofdstad Valetta en geniet van de middeleeuwse stadswallen en smalle straatjes of ga lekker uitwaaien langs de kust met uitzicht over charmante baaitjes. Ook een aanrader: een wijntour boeken bij een lokaal wijnhuis! 

Gemiddelde temperatuur in de winter: 15 graden
Goboony overwinteren Europa top 10 warme bestemmingen in Europa winter camper

  1. Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en is een heerlijke plek om te overwinteren. Hier schijnt namelijk zo’n 300 dagen per jaar de zon! Met de camper naar Griekenland is sowieso een goed idee, omdat je op deze manier lekker over het eiland kunt roadtrippen. Kreta bestaat uit schattige dorpjes, een rijke historie en natuurlijk de welbekende azuurblauwe zee. Summer vibes gegarandeerd! 

Gemiddelde temperatuur in de winter: 16 graden 

  1. Gran Canaria

Gran Canaria is een van de meest populaire winterbestemmingen en behoort, net als Tenerife, tot de Canarische eilanden. Het leukste aan Gran Canaria? Het eiland is onwijs gevarieerd! Zo vind je in het noorden vooral groen en bossen, in het midden tref je een prachtig berglandschap aan, in het zuiden waan je je in de woestijn en dat alles wordt omringd door een ruige kustlijn met brede zandstranden. Je kunt dus wel stellen dat dit eiland alles in huis heeft om tot de perfecte winterbestemming te horen. Vergeet historische hoofdstad Las Palmas niet

Gemiddelde temperatuur in de winter: 16 graden

  1. Fuerteventura 

Nog zo’n Canarische parel: het eiland Fuerteventura! Fuerteventura wordt ook wel de Caribbean van Europa genoemd en dat zal je niet verbazen als je in hartje winter in je badkleding op een parelwit strand staat met uitzicht op een helderblauwe zee. Het eiland staat ook wel bekend als surfers paradise. De stranden El Cotillo, La Pared, Sotavento en Parque Natural de Corralejo zijn bij uitstek de hotspots onder surfers. Niet zo’n surfer? Zoek dan je uitdaging in het maken van een mooie strandwandeling, het beklimmen van een vulkaan of een te gekke hike in een natuurreservaat. 

Gemiddelde temperatuur in de winter: 21 graden 
Goboony overwinteren Europa top 10 warme bestemmingen in Europa winter camper

  1. Sicilië 

Zoek met de camper de zon op in Zuid-Italië. Ik hoor je denken: “Italië in de winter?!”. Jazeker! Door de zuidelijke ligging van het Italiaanse eiland Sicilië en door de Sirocco-wind uit Afrika blijven de temperaturen ook aangenaam in de winter. Proef de Siciliaanse keuken (die is fan-tas-tisch, ik spreek uit ervaring) en bezoek de steden Palermo, Marsala en Syracuse. In november kun je in Altofonte en Poggioreale genieten van lokale proeverijen en traditionele dansen en in december vind je op het eiland verschillende kerstfeesten, -markten en -festivalletjes! Oftewel: je zult je geen moment vervelen in het winterse bella Italia! 

Gemiddelde temperatuur in de winter: 15 graden 

  1. Madeira

Ga lekker overwinteren in Portugal met de camper. Bijvoorbeeld op het eiland Madeira, dat op ongeveer 700 kilometer van de westkust van Afrika ligt. En dat is duidelijk voelbaar tijdens de koude wintermaanden! Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd, te danken aan de vele exotische, tropische en subtropische bloemen en planten die hier groeien. Het binnenland is een waar wandelparadijs, verschillende wandelroutes brengen je langs indrukwekkende natuur en woeste rotsformaties. 

Gemiddelde temperatuur in de winter: 18 graden 

  1. Algarve

We zijn nog niet klaar met Portugal, want ook de Algarve is een geliefde bestemming voor overwinteraars. De zachte temperaturen, de vele zonuren en het goede Portugese eten maken de Algarve tot de perfecte uitvalsbasis tijdens de wintermaanden. Vooral vogelaars halen hier hun hart op, want veel vogels zoeken in de winter hun toevlucht onder de Portugese zon. Maak een mooie roadtrip door de Algarve langs oude steden Faro en Lagos en zet daarna je camper neer aan de kust, waar je lekker kunt surfen in een van de schitterende baaitjes waar je de hoogste golven van Europa kunt vinden. 

Gemiddelde temperatuur in de winter: 17 graden 
Goboony overwinteren Europa top 10 warme bestemmingen in Europa winter camper

  1. Andalusië

Overwinteren in Spanje met de camper? Ja natuurlijk! En dan met name Andalusië is een van de mooiste regio’s van Spanje. Zomers is het hier vaak té heet, zeker als je er graag op uittrekt om dingen te zien en te doen. In de winter is het klimaat zacht en laat het zonnetje zich regelmatig zien. Een dun jasje of vestje is genoeg om te avonden mee door te komen. Ideaal! Bezoek Málaga, Sevilla en Granada en geniet van culturele bezienswaardigheden, de heerlijke tapas (met bijpassende wijnen) en natuurlijk de beroemde flamenco. De perfecte bikini-bestemming! 

Gemiddelde temperatuur in de winter: 17 graden 

  1. Lanzarote

Vergeleken met Gran Canaria en Tenerife is Lanzarote een stuk rustiger. Dus we sluiten dit lijstje af met een winterzonbestemming die gemaakt is voor de echte rustzoekers! Lanzarote ligt in de warme luchtstroom van Marokko, wat voor ongeveer 330 zonnige dagen per jaar zorgt. Verder staat Lanzarote bekend om haar prachtige vulkanische landschappen (hallo zwarte stranden!), wat een uniek karakter aan het eiland geeft. Het eiland telt maar liefst 300 vulkanen! Vooral de lavavelden in het Timanfaya Nationaal Park zijn een lust voor het oog en geven je het gevoel alsof je op een andere planeet staat. Sla ook zeker het ondergrondse meer Jameos del Aqua niet over!

Gemiddelde temperatuur in de winter: 20 graden 
Goboony overwinteren Europa top 10 warme bestemmingen in Europa winter camper

3 tips voor overwinteren met de camper

Tip #1 Check welke campings tijdens de wintermaanden open zijn

Veel campings gaan tijdens de wintermaanden dicht. Check dus van tevoren goed welke campings in de winter open zijn! Gelukkig hebben wij handige lijstjes gemaakt met wintercampings Europa, wintercampings Nederland, wintercampings België en wintercampings Duitsland

Tip #2 Zorg dat de camper winterklaar is 

Je gaat natuurlijk richting het zuiden om de winter te ontvluchten, maar het kan voorkomen dat je onderweg naar je eindbestemming te maken krijgt met sneeuw en/of ijs. Soms moet je door bergen rijden met temperaturen onder het vriespunt. Zorg dus dat je bijvoorbeeld sneeuwkettingen aan boord hebt en een extra dekentje inpakken is ook geen overbodige luxe. 

Tip #3 Neem warme kleding mee
Op veel campings kan het ook in het zuiden ‘s ochtends vroeg of in de late uurtjes (nog) erg fris zijn. Neem bijvoorbeeld een warme badjas mee voor als je uit de douche komt en bekijk onze inpaklijst voor je vakantie met de camper. Zo ben je op alle weersomstandigheden voorbereid en vergeet je nooit meer iets! 

Wil jij ook graag overwinteren met de camper? Ons team helpt je graag met het vinden van jouw droomcamper!

Ontvang vrijblijvend advies


Hier vind je meer tips voor een campervakantie in de winter. Ben jij wel eens gaan overwinteren met een camper? Laat het ons weten en deel je ervaring! Bekijk hier ons aanbod campers geschikt voor winterkamperen.