Verkeersregels Frankrijk

29 november 2017 in Tips voor reizigers, Frankrijk & Verkeersregels

Kom je tijdens je vakantie door Frankrijk omdat je op doorreis bent of in Frankrijk op vakantie gaat? Dan is het goed om deze blog te lezen. We vertellen je namelijk alles over de belangrijke verkeersregels in Frankrijk en we vertellen je ook wat je verplicht mee moet nemen in je camper.

Goboony verkeersregels Frankrijk

Algemeen

De verkeersregels in Frankrijk verschillen over het algemeen nauwelijks met die van ons, maar om verwarring te voorkomen vertellen we je graag meer. De eerste algemene regel die geldt in Frankrijk is dat de bestuurder van een voertuig altijd direct in staat moet zijn om handelingen uit te voeren die nodig zijn om veilig te rijden. Eigenlijk heel logisch. Maar het is goed om te weten dat je daarom in Frankrijk ook een boete kunt krijgen als je tijdens het rijden iets eet en/of drinkt, rookt, op je telefoon kijkt of onveilig schoeisel (teenslippers) draagt. Kortom: als je met andere dingen naast rijden bezig bent riskeer je een boete.

Elektronica

In alle gevallen is het voor bestuurders verboden om elektronische apparaten te gebruiken tijdens het rijden. Niet rijdend, niet in de file en ook niet voor een stoplicht. Handsfree bellen via een carkit is uiteraard toegestaan. Let op: het mag niet met oortjes in. Natuurlijk mag je wel via je telefoon een navigatie aan hebben staan, dit moet alleen wel ook in een houder staan zodat je het niet aan hoeft te raken, op wat voor een manier dan ook.

Wie gaat voor?

Voor de mensen die nog twijfelen: bestuurders rijden rechts en halen links in. Waar wegen elkaar kruisen heeft ook in Frankrijk verkeer van rechts voorrang. In Frankrijk gebruiken ze geen haaientanden om voorrang aan te geven maar een lijn van dikke blokken. Op bergwegen heeft stijgend verkeer altijd voorrang op dalend verkeer.

Huisdieren

Neem je je hond, kat of ander exotisch dier mee op pad? Dit mag uiteraard niet je zichtveld beperken. Doe dan ook, logischerwijs, je dieren in een kennel of aangepaste gordel en zorg dat hij zich een beetje ontspant ;-).

Goboony huisdieren verkeersregels Frankrijk hond

Snelheid

Op autosnelwegen mag je met een camper van minder dan 3.500 kg 130 km/h. Let wel: bij regen of andere neerslag is de maximum snelheid 110 km/h en ook bestuurders die korter dan drie jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs mogen niet harder dan 110 km/h. Voor campers zwaarder dan 3500 kg is de maximumsnelheid op autosnelwegen 110 km/h.

Vanaf 2 juli 2018 is gelden er overigens nieuwe regels op provinciale wegen. De maximumsnelheid was hier altijd 90 km per uur, maar dit is veranderd naar 80 km per uur. Dit vooral vanwege het hoge aantal verkeersdoden, maar ook het milieu speelt een rol.

Wat moet er mee?

Een aantal dingen zijn verplicht om mee te nemen al rijdend in Frankrijk. Ten eerste een gevarendriehoek, bij pech of een ongeval moet je deze neerzetten en ook je alarmlichten aanzetten. Ten tweede een veiligheidshesje. Dit komt tijdens dit soort situaties ook van pas. Ten derde is ook een alcoholtest verplicht, het gekke is wel dat als je dit niet hebt je er geen boete voor krijgt.

Aanduidingen

We spreken natuurlijk niet allemaal even goed Frans. Daarom een greep uit een aantal belangrijke kreten die je tijdens het rijden vast een keer gaat tegenkomen:

Impasse - Doodlopend
Gendarmerie - Politie
Péage - Tol
Au pas - Langzaam
Tenez vos distances - Afstand houden
Ralentir, ralentissez - Langzaam rijden
Zone rouge - Stoppen verboden

Tol

Zoals bekend wordt er in Frankrijk ook tol geheven. In een eerder blog over tolwegen in diverse Europese landen schreven wij ook al over Frankrijk. Hier lees je een aantal andere handige tips. Ook kun je gemakkelijk berekenen welk bedrag je aan tol kwijt bent door je begin en eindbestemming in te voeren. Overigens is het ook goed om te weten wanneer het zwarte zaterdag is! 

Goboony verkeersregels Frankrijk tolwegen

Op de site van de ANWB kun je meer lezen over de verkeersregels in Frankrijk. Zo ga je zeker goed voorbereid op reis! #LETSGODRIVING

Bekijk aanbod