Zwarte zaterdag in Frankrijk 2024

30 oktober 2023 in Camper- en campingtips, Voor reizigers & Frankrijk

Zwarte zaterdag in Frankrijk is niet bevorderlijk voor je vakantie plezier en daarom zou je liever niet op die dag reizen. Deze zwarte zaterdag zorgt voor veel verkeersdrukte en door middel van deze blog kun je je hierop goed voorbereiden. Wil je weten wanneer zwarte zaterdag dit jaar is en waar je de meeste drukte kunt verwachten? Lees snel verder en pas je plannen er op aan. 
Goboony Zwarte zaterdag Frankrijk

Alle informatie op een rij

In de zomermaanden is het op de wegen in Frankrijk zeer druk, maar deze drukte bereikt tijdens de zwarte zaterdag zijn hoogtepunt. Zwarte zaterdag ontstaat door een combinatie van vertrekkend en aankomend vakantieverkeer die de snelwegen heel druk maakt. Vaak zijn er een aantal weekenden waarin dit het geval is. In 2024 wordt verwacht dat het in de weekenden van 15, 22 en 29 juli, 5 en 12 augustus het drukst is. Als je deze gepland had om deze dag terug te rijden naar Nederland, dan is het misschien handig om een dag langer te blijven staan en de volgende dag terug te reizen naar Nederland.

Ze verwachten drukte in grote delen van Frankrijk. Denk daarbij aan de A10 die gaat van Parijs naar Bordeaux en de Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Afgelopen jaar stond er op zwarte zaterdag bijna 800 km file in Frankrijk. In de weekenden voor en na deze dag was dat ongeveer 650 km.

De afgelopen jaren hebben een goed beeld geschetst van de drukt op en rondom zwarte zaterdag. Houd daarom rekening met de volgende momenten:

  • De piek van de totale file-omvang is op de zaterdagmiddag rond 13.00 uur.

  • Rondom Parijs is er op de vrijdagen een piek van 15.00 tot 22.00 uur.

  • Voor zowel de Rhônevallei als West-Frankijk, in de Alpen en Zuid Frankrijk is er op de zaterdagen een piek van van 9.00 tot 14.00 uur.

  • Rond de grote steden en in de Rhônevallei is er van 16.00 tot 20.00 uur een piek op zondagen.

Wanneer dan wel gaan

De makkelijkste manier om de zwarte zaterdag te vermijden is natuurlijk op vakantie gaan op een ander moment. Kun je er niet om heen? Ga dan op de drukke zaterdagen pas rijden na het middaguur. Als je dan bij de knelpunten van Frankrijk aankomt is het er al een stuk rustiger. Nog beter is het om te vertrekken op een doordeweekse dag. Vrijdagnacht gaan rijden raden we af, dan heb je juist kans op de allermeeste files.

Plan je route van tevoren goed en houd rekening met de laatste ontwikkelingen. Je kunt een week voor vertrek de verwachte verkeersdrukte van de Franse snelwegen opvragen.

Hoe rijd je in de file

Als je dan toch achteraan moet sluiten in één van de vele files onderweg naar de vakantiebestemming, dan is het handig om te weten hoe je het beste kunt rijden in de file. Voor de campers die een automatisch schakelsysteem hebben is dit makkelijk en zul je niet veel problemen ondervinden. Wel is het belangrijk dat je geen grote gaten laat vallen, maar ook niet te dicht op je voorganger zit. Houd ongeveer tien meter afstand op je voorganger zodat je op tijd kunt reageren op stilstaande voertuigen.

Voor campers die handmatig geschakeld zijn is het belangrijk om niet te veel te schakelen. Vaak kun je de camper in zijn tweede versnelling zetten en zo achter je voorganger aanrollen zonder gas te hoeven geven. Het belangrijkste van het rijden in de file is het behouden van je focus. Denk niet dat lage snelheden jou de gelegenheid geven om minder goed op te letten. Zorg ervoor dat je goed blijft letten op de veiligheid van jou en je medereizigers. Blijf bij drukte op dezelfde rijbaan rijden. Misschien zal een andere rijbaan jou enkele minuten tijdwinst opleveren, maar dit zal tot irritatie leiden bij je medeweggebruikers en de file alleen maar langer maken. Tot slot, blijf in je spiegels kijken. Zo voorkom je schrikreacties als je gepasseerd wordt door een motorrijder.

Tips

  1. Ga je toch rijden op zwarte zaterdag? Ga dan zeker op tijd tanken. Zorg dat je niet op je laatste druppeltje benzine onderweg bent en met een gestreste blik naar je benzinemeter zit te kijken. Ga bij een kwart tank gewoon tanken.
  2. Zoek met behulp van je navigatie naar een tankstation in een klein dorpje of stadje. Het is vaak goedkoper en ook minder druk dan langs de snelweg.
  3. Zorg dat je voldoende eten en drinken meeneemt. Vooral water is belangrijk, je verbruikt zo 2 liter water per dag, dus dat moet je goed aanvullen. Een goed gevulde koelbox maakt de file een stuk prettiger.
  4. Als je naar Frankrijk gaat, lees je dan ook even in over tolwegen, verkeersregels en milieuzones. Dat voorkomt later problemen.
  5. Voorkom verveling: neem een tablet mee of speel samen spelletjes.
  6. Accepteer dat je langer onderweg zal zijn en maak er samen het beste van, het is immers vakantie!

Hopelijk hebben we je zo goed op zwarte zaterdag voorbereid. Mocht je nog tips hebben die we aan deze lijst toe kunnen voegen, dan horen we het graag. Hoe meer informatie hoe beter. Ga je op vakantie naar Frankrijk en ben je nog op zoek naar wat leuke inspiratie? We hebben een aantal mooie camperroutes door Frankrijk uitgestippeld en ook hebben we een paar leuke camperplaatsen voor je op een rij gezet!