Milieusticker Frankrijk

8 januari 2018 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Frankrijk & Milieuzones en -vignetten

In deze blog lees je alles over de milieusticker in Frankrijk. Sinds enige tijd is het namelijk in een aantal Franse steden verplicht om een milieusticker te hebben. We vertellen je ook meer over welke soorten milieuzones er in Frankrijk zijn, waarom de Fransen deze milieusticker hebben ingevoerd, wat voor soort milieustickers er zijn en waar en wanneer je welke milieusticker moet hebben.

milieustickers frankrijk header goboony

Waarom?

In juli 2016 is Frankrijk begonnen met het instellen van milieuzones en het gebruik van milieustickers. De eerste stad waar dit werd gedaan is Parijs. De reden van de invoer van deze zones is eigenlijk simpel; oude en andere vervuilende voertuigen kunnen op deze manier geweerd worden uit grote steden en gebieden. Zo wordt de luchtkwaliteit verbeterd.

Milieuzones Frankrijk 2018

Er zijn twee soorten milieuzones in Frankrijk bepaald. De eerste is ‘Zone à Circulation Restreinte’, ook wel ZCR. Dit is een milieuzone die permanent van kracht is. Die vind je bijvoorbeeld in het centrum van Parijs. De zone is het hele jaar van kracht, hoewel sommige zones ook beperkt kunnen worden tot bijvoorbeeld van 8 tot 20 uur doordeweeks. Buiten die uren mag je ook met je voertuig zonder sticker naar binnen.

Goboony milieuzones Frankrijk

De ZCR is te herkennen aan de borden hierboven. Aanvullende informatie over bijvoorbeeld de dagen en tijden waarop de regeling van kracht is, of welke kleuren milieustickers de milieuzone in mogen, vind je onder de borden.  

De andere milieuzone is ‘Zone de Protection de l’Air’, oftewel ZPA. In deze zone worden er maatregelen genomen in geval van (langdurige) extreme luchtvervuiling, pic de pollution in het Frans. Die maatregelen kunnen heel verschillend zijn. Zo kunnen op dagen als dit bepaalde kleuren van de milieusticker geweerd worden, de maximumsnelheid omlaag gaan of mogen auto’s met een even of oneven kenteken op afwisselende dagen geweerd worden. Welke maatregelen gebruikt worden verschilt per zone. In de plaatselijke kranten en op elektronische borden langs de grote wegen wordt aangegeven of de restricties van toepassing zijn. Dat maakt het als vakantieganger lastig om te weten of je nu wel of niet met je camper de straat op mag. Schaf voor de zekerheid gewoon een milieusticker aan, dat scheelt jou en je huurder ook weer iedere dag het nieuws in de gaten houden.

In welke steden heb je een milieuvignet nodig?

Zoals gezegd was de eerste stad in Frankrijk die milieuzones kreeg Parijs. Parijs heeft een permanente milieuzone, maar wel maar voor bepaalde tijden. Op die tijden mag je dus alleen de stad inrijden als je beschikt over het juiste ecovignet. Buiten die tijden is het wel toegestaan om zonder sticker het gebied in te gaan. Een groot gebied rondom Parijs heeft een milieuzone op dagen met veel vervuiling in de lucht, daar heb je dan dus ook een milieusticker nodig.

Sinds januari 2017 heeft ook Grenoble in de stad een permanente milieuzone. De zone is hier op maandag tot en met vrijdag geldig tussen 06:00 uur en tot 19:00 uur. Ook hier mag je buiten deze tijden zonder ecovignet de stad in.

Sinds 1 juni 2017 geldt er een milieuzone in Lille. Hier is de milieusticker echter alleen verplicht op dagen met veel luchtvervuiling. Naast Lille heeft Lyon ook een milieuzone op dagen met extra veel luchtvervuiling, evenals de steden Straatsburg en Toulouse.

Op de website met het complete overzicht van de milieuzones in Frankrijk vind je kaarten die ook precies aangeven waar een milieuzone begint en eindigt en wat andere belangrijke dingen zijn om rekening mee te houden in de zones van specifieke steden.

Milieuvignet Frankrijk, welke zijn er?

Er zijn in totaal zes verschillende soorten milieuvignet in Frankrijk, die hieronder allemaal kort worden toegelicht. Op de website die specifiek gaat over alle milieuregels in Frankrijk vind je een uitgebreidere toelichting over welke voertuigen welke soort sticker moeten hebben.

De groene milieusticker

De groene sticker is voor de milieuvriendelijkste voertuigen. Een voertuig met deze sticker beschikt over een volledig elektrische motor of een motor op basis van een brandstofcel. Dit kunnen zowel personenauto’s, brommers of vrachtwagens zijn.

De paarse milieusticker (1)

De paarse sticker met nummer een is voor iets minder milieuvriendelijke voertuigen dan de groene. Hier gaat het om voertuigen uit de afgelopen jaren met een moderne gas installatie of een benzine/diesel/hybride motor.

De gele milieusticker (2)

Nog iets oudere voertuigen krijgen de gele milieusticker met nummer twee. Deze voertuigen stoten meer schadelijke stoffen uit, maar mogen in 2017 wel nog alle milieuzones in.

De oranje milieusticker (3)

De nog oudere voertuigen dan voorgaande stickers krijgen de oranje milieusticker met nummer drie. Hier gaat het om nog meer vervuilende voertuigen. Ook deze voertuigen krijgen nu nog eigenlijk altijd toegang tot de milieuzones, maar het is waarschijnlijk dat deze in de nabije toekomst meer geweigerd worden.

De rode milieusticker (4)

De rode sticker met nummer vier is logischerwijs voor weer nog erger vervuilende voertuigen. Dit is een sticker voor oudere, vervuilende voertuigen met een dieselmotor en voor motoren en bromfietsen. Op dagen met zwaardere luchtvervuiling worden deze voertuigen niet toegelaten binnen de milieuzones.

De grijze milieusticker (5)

De grijze sticker is voor de meest vervuilende van allemaal, met een dieselmotor. Met deze sticker moet je er rekening mee houden dat je in de nabije toekomst de milieuzones niet in komt.


milieustickers frankrijk steden goboony

Milieusticker aanvragen

Voor jou als camperaar is het goed om te weten welke milieusticker je nodig hebt. Ook is het een service naar je huurders toe, om die stickers te regelen. Een milieuvignet voor Frankrijk kan je gelukkig heel makkelijk aanvragen via de site autotolvignetten. Ze helpen je bij het aanvragen van de vignetten en kunnen ook al je vragen beantwoorden.

Meer tips voor je vakantie naar Frankrijk

Op onze site vind je nog veel meer blogs die je goed voorbereiden op je vakantie naar Frankrijk of om jou te helpen bij wat je voor je huurders kunt regelen, als soort extra service.

Heb je na het lezen nog een prangende vraag? Laat het ons weten! Kijk ook ook in ons actuele camperaanbod om je volgende camperreis naar Frankrijk alvast te regelen! #LETSGOTOFRANCE

Bekijk aanbod