Vanlife - Leven in een camper

3 februari 2020 in Camper- en campingtips, Campertips en -weetjes , Voor reizigers, Camper bouwen & Voor campereigenaren

Ben jij ook helemaal in de ban geraakt van vanlife en wil je ook gaan leven in camper? In dit artikel vind je alle onmisbare informatie! 

Al jaren leven hele groepen mensen in campers. In de jaren 60 deden de hippies het al, niet alleen omdat ze zich af wilden zetten tegen de norm, maar ook omdat het zo heerlijk vrij is. Vele gepensioneerden trekken in de wintermaanden met hun camper naar het zuiden om bijvoorbeeld te overwinteren in Spanje (ik geef ze groot gelijk). Maar ook onder jongeren is het de afgelopen jaren weer ontzettend populair geworden. De #vanlife is enorm booming op Instagram en je ziet de mooiste vans voorbij komen. Ikzelf raakte ook in de ban en geluksvogel dat ik ben, heb ik net vier maanden van het leven in een camper mogen proeven (inclusief eigen vanlife instagram account @alifornidreaming). In dit artikel deel ik graag mijn ervaring, alle tips en info met je. 

Goboony Vanlife leven in een camper tips

Welke camper is geschikt om in te wonen? 

In feite is elke camper geschikt om in te wonen. Een goede camper heeft in ieder geval een keukentje en een bed aan boord en meer heb je eigenlijk niet nodig. Ikzelf ben trotse eigenaar van een Volkswagen T3 en daarin leven ging prima. Op een regenachtige dag is het misschien wel wat klein, maar het is ook wel weer lekker knus. Je kunt er alles in kwijt dat je nodig hebt en het is makkelijk rijden (en parkeren). Wil je graag een oude bus, maar iets meer ruimte? Ga dan voor een Volkswagen LT. Oude Mercedes bussen zijn trouwens ook gaaf! 

Veel ouderen gaan juist weg met een grote camper, een integraal camper van Hymer is bijvoorbeeld erg geliefd. De campers zijn kant en klaar en lekker ruim. Ze hebben een toilet en douche en een goed uitgeruste keuken. Er zijn vaste comfortabele bedden en ze hebben een garage met genoeg bergruimte. Super comfortabel en ideaal om (een paar maanden) in te vertoeven. 

Dan zijn er ook nog een hoop jongeren die een transport bus ombouwen tot camper. Wil jij dat ook? Lees dan deze tips van Kay en Esther van @bynomads.nl als je in Nederland een bus wil ombouwen. Op hun website vind je ook meer informatie over de verschillende typen transport bussen die geschikt zijn om om te bouwen tot camper. Of neem een kijkje op de website van huisopwielen.com; jouw online gids om zelf een camper te bouwen! Bas en Lot toverden in de zomer van 2020 hun eigen bestelbus om tot camper en kregen tijdens en na het bouwproces allerlei berichten van mensen met soortgelijke plannen. Zodoende kwamen ze op het idee om hun kennis te bundelen en delen op hun website!

In België helpen Anne-Sophie en Pieter van Routegoesting je doorheen het kluwen van Belgische richtlijnen om je camper om te bouwen! 

Bedenk van tevoren goed wat jij belangrijk vindt aan een camper en welke gemakken je aan boord wil hebben. Maak daarop je keuze. Wil je eerst dat Vanlife eens testen en kijken welke camper jij geschikt vindt? Huur een camper bij Goboony om te kijken of het iets voor je is! 

Goboony Vanlife leven in een camper romantisch

Hoe is het nu echt om te leven in een camper? 

Als je rondkijkt op instagram zie je alleen maar de mooie vanlife plaatjes. Vaak wordt gezegd dat dat niet heel realistisch is. Je ziet er niet de hele dag uit als een fotomodel, de camper is vaak een rommeltje, je staat echt niet altijd alleen op de mooiste plekken, Photoshop en Lightroom maken foto’s een stukje mooier en de momenten dat je je Porta-potti staat te legen, zie je op Instagram niet terug.

Goboony Vanlife hoe is leven in een camper 

Toch kan ik je vertellen, het leven in een camper is fantastisch! Het is tof om te zien hoe je hele leven past in je huisje op wielen, het is relaxed en lekker overzichtelijk. Je kunt gaan en staan waar je wilt, vooral in de landen waar je mag wildkamperen, al kun je met behulp van de app Park4night nog in veel meer landen op de mooiste plekken staan. Laten we wel afspreken dat je dan je rommel meeneemt, plastic achterlaten in de natuur is ontzettend 2017. Overigens gebeurd het ook vaak dat je net lekker aan het rijden bent en ineens langs een prachtig uitzicht komt. Met een camper heb je alle tijd er gewoon even van te genieten. Heb je trek? Maak er een spontane picknick van. Koken kun je toch ten alle tijde.

Het leven in een camper brengt je terug naar de basis. Je moet per dag zorgen voor een slaapplaats, genoeg te eten, een plek om je behoefte te doen en genoeg water en stroom. En nu we in heel Europa prima internet bereik hebben en er allerlei handige apps zijn, gaat dit ook steeds makkelijker. Wanneer je niet overnacht op campings, maar alleen op gratis plekken en niet te veel rijdt, kost het ook nog eens een stuk minder dan in een huis in Nederland wonen (in de winter scheelt het ook enorm in stookkosten). Zo kun je je tijd fijn in delen met betaald werk en vrije tijd. Niks mis mee om wakker te worden aan het strand, ‘s ochtends een paar uurtjes te werken en dan nog de zee in te duiken voor een surfsessie. En ja, zo romantisch kan het echt! En onthoud ook, off days zijn ook tijdens het camperleven toegestaan. Die heeft iedereen wel eens. Dat je die niet ‘mag’ hebben tijdens je toffe leven is onzin. Off days zijn hartstikke menselijk.

Verderop in dit artikel vind je meer informatie over de kosten van het wonen in een camper. Ook deel ik nog een heel aantal tips om de iets minder romantische momenten een stukje makkelijker of mooier te maken. 

Goboony Vanlife leven in een camper

Mag je in Nederland en België wonen in een camper?

Je mag in Nederland wonen in een camper. Echter is dat wel even wat geregel, vooral als je niet ingeschreven staat bij je eigen koophuis, een huurhuis of het adres van bijvoorbeeld je ouders. Wanneer je dat doet en met iemand afstemt dat hij of zij je post opent, hoef je verder niks te regelen. Zo heb ik het zelf ook gedaan.

Wil je dit echter niet om wat voor reden dan ook, dan moet je wat meer dingen regelen. Op deze website wordt het heel duidelijk uitgelegd voor Nederland. Via dit artikel vind je meer informatie voor België. 

Hoeveel kost het om te wonen in een camper?

Je kunt wonen in een camper zo duur maken als je zelf wil. Het hangt er ten eerste al vanaf waar je in je camper wil wonen. Wil je dat gewoon in Nederland doen, of eerst liever naar het zuiden van Portugal rijden? Het eerste geval scheelt enorm in brandstof, maar kost je misschien wel wat meer aan overnachtingen en bijvoorbeeld eten. Voor het laatste zul je eerst een flink stuk moeten rijden, maar daarna kun je het rustiger aan doen met je geld ook omdat brandstof in sommige andere landen een stuk goedkoper is. 

Overal geldt dat je vooral op de overnachtingsplek veel invloed hebt. In sommige camper Facebook communities is het een eeuwige strijd of je als camperaar nu op een gratis tot goedkope camperplaats hoort te staan, moet wildkamperen of naar de camping moet. Mijn advies: doe waar jij je goed bij voelt! Niemand kan in jouw portemonnee kijken en niemand kan voor jou bepalen wat jij met je geld doet. Kijk wat werkt voor jou en laat het afhangen van hoe zelfvoorzienend je bent. 

Waar je ook zelf invloed op hebt is hoeveel je rondrijdt met je camper. Als je een fiets meeneemt kun je voor kleine uitstapjes als het doen van boodschappen je camper laten staan. Overigens kom je lopend ook altijd redelijk ver. Je bespaart brandstof wanneer je je navigatiesysteem instelt op snelwegen en tolwegen vermijden. Tolwegen vermijden spreekt natuurlijk voor zich, snelwegen vermijden misschien niet. Je kunt denken dat je dan veel langer onderweg bent voor je een bepaald punt hebt bereikt, maar omdat je een veel rustiger tempo aanhoudt, verbruik je veel minder brandstof. Extra fijn voor als je zo’n oude benzineslurper rijdt als ik. 

Je kunt ook genoeg besparen op eten. Doe bijvoorbeeld boodschappen op de lokale markt of ga naar een goedkope supermarkt. Aldi’s en Lidl’s vind je overal in Europa. Kook vooral ook veel zelf, uit eten gaan kan enorm in de kosten lopen. 

Goboony Vanlife leven in een camper wildkamperen

Bedenk verder dat je als je echt in een camper gaat wonen, vooral als je dat gaat doen in het buitenland, eigenlijk helemaal niet zo veel extra dingen doet. Kleding kopen doe je in hoogst uitzonderlijke gevallen, je hoeft geen kaartjes te kopen voor een zwembad want je kunt ook gewoon een duik nemen in de zee en je weekenden zijn niet gevuld met etentjes en andere activiteiten met vrienden (die ook nog eens in een andere stad wonen, waardoor je ook reiskosten kwijt bent). Parkeer je camper gewoon op het strand voor een gratis overnachting aan zee en begin de dag met een wandeling op het strand. Meer heb je niet nodig.

Stel van tevoren ook vast of je van je spaargeld wilt leven of gewoon blijft werken. Dat laatste is tegenwoordig heel makkelijk mogelijk, vooral wanneer je werk allemaal online is. Je kunt bijvoorbeeld werken als SEO specialist of als webdeveloper. Of overleg met je werkgever of je locatie onafhankelijk mag werken.  

Overigens moet ik wel eerlijk toegeven dat ik tijdens de vier maanden niet zo goed op mijn uitgaven heb gelet. Dit kwam deels omdat we gewoon door hebben gewerkt en we dus ook niet per se maar van een klein budget hoefden te leven. Daarnaast hebben we ook veel op campings gestaan. Ons zonnepaneel werkte niet zo goed en omdat we wel stroom nodig hadden (voor het opladen van onze laptops) hadden we wel een stroomaansluiting nodig. Omdat we als we thuis waren geweest we gewoon huur hadden betaald, hebben we het op die manier omgerekend. Wanneer je alles achterlaat, geen vaste baan hebt en vooral moet leven van je spaargeld, is onze manier van reizen waarschijnlijk niet het beste idee. 

Tip: leef je maar een deel van het jaar in een camper? Wanneer je camper ongebruikt stilstaat kun je er ook geld mee verdienen. Hoe? Door je camper te verhuren via Goboony

Voordelen van leven in een camper en tips

1. Kamperen op mooie en minder mooie plekken

Er zijn een heleboel apps en websites om overnachtingsplaatsen in Europa te vinden. Je kunt verschillende filters gebruiken om je zoekfunctie te verfijnen. Hoeveel mag de plek kosten en welke voorzieningen moeten er zijn? Geef het aan in de apps en je krijgt alle opties. Ook ideaal, in deze apps kun je dingen als sanistations vinden. Zo wordt het een stuk makkelijker om je watertank te vullen of je vuilwatertank te legen. Ook ideaal, soms vind je zelfs gratis plekken met stroom. 

Overigens is het wel waar dat je niet iedere keer op de mooiste plekken staat, maar je kunt het zo mooi maken als je zelf wil. Samen met onze campervrienden @travelmanyroads, @weareanae en @webuildacampervan stonden we op een niet heel bijzondere parkeerplaats, maar omdat we de campers leuk hadden neergezet en wat lichtjes hadden opgehangen leek het direct heel knus. De avonden rondom het kampvuur waren nog veel knusser!

Tip: Volg hun alledrie zeker op Instagram, zij zijn allemaal doorgewinterde vanlifers en lieve, inspirerende mensen! Zet ook het album van We Are Anae op om helemaal in de stemming te komen. 

Geen andere campers om je heen? Doe je gordijnen dicht, steek de kaarsjes aan, trek een fles wijn open en bedenk je dat je ook in een Nederland in een flatje had kunnen zitten ;). De volgende dag rijd je gewoon weer verder en zoek je wel een mooi plekje op aan zee. 

Goboony Vanlife leven in een camper vrienden

2. Omgaan met rommel

Bedenk je van tevoren dat een kleine camper snel rommelig kan worden van binnen. Stiekem kan ik daar helemaal niet zo goed tegen. Toch wegen alle voordelen zo erg op tegen dat beetje rommel binnen. En onthoud, omdat de ruimte klein is, ben je zo klaar met opruimen. 

3. “Maar hoe ga je dan naar de wc?”

Dit is een veelgehoorde vraag. Veel campers hebben gewoon een ingebouwde wc of Porta potti. Onze camper heeft dat niet. Toch is dat nooit een probleem geweest. Wij stonden natuurlijk sowieso het grootste gedeelte van de tijd op een camping inclusief toilet, maar wanneer we wel gingen wildkamperen was er altijd een oplossing, zoals supermarkten met een toilet of een benzinestation. Doe je een plasje in het wild? Neem dan wel je toiletpapier mee om weg te gooien bij het vuil en begraaf je andere uitwerpselen met behulp van een schepje. Douchen is trouwens helemaal niet zo vaak nodig als je denkt, en anders is er op het strand vaak gewoon een douche te gebruiken.

4. Zorg voor een goed werkend zonnepaneel  

Leg niet, net als wij, pas een dag voor vertrek het zonnepaneel op je dak, maar test het goed. Zo weet je zeker dat het goed zit met je elektriciteit. Een win-win-win situatie omdat het je en geld bespaart, het is veel beter voor het milieu en het feit dat je niet zomaar altijd genoeg stroom (en ook water) hebt, maakt dat je er een stuk bewuster mee om gaat. 

5. Alleen of met z’n twee (of meer)

Met wie wil je in een camper gaan wonen? Alleen of met je partner? Wanneer je alleen gaat hoef je natuurlijk met niks of niemand rekening te houden. Wel kan het wat duurder zijn. De brandstofkosten zijn voor jou alleen en de prijs van veel camperplaatsen is inclusief twee personen. Wanneer je met je partner gaat, bedenk dan goed dat je samen op een kleine ruimte gaat wonen (al heb je wel een extra grote buitenruimte). Neem de tijd om daar aan te wennen, je eigen ritme aan te nemen, goed samen te werken en te communiceren. In het begin snauwden mijn vriend en ik elkaar nog wel eens af, maar uiteindelijk werd onze relatie nog veel leuker dan dat ie al was. Vergeet ook niet dat het helemaal oké is om dingen alleen te ondernemen als je daar behoefte aan hebt. Raak ook vooral niet in de stress, wanneer bijvoorbeeld de temperaturen van de motor te hoog oplopen. Houd je hoofd koel, zorg voor een goede taakverdeling en heb vertrouwen. Het komt bijna altijd goed, later zul je er om lachen. Niet alleen ik, ook Desi en Leroy kunnen daar van alles over vertellen, het is absoluut de moeite waard hun vanlife verhalen te lezen, of kijk op @foedsie.  Meer lezen over solo camperreizen? Kaylee vertelt je er graag meer over. 

Goboony Vanlife samen wonen in een camper

6. Voorkom dat je hangry wordt

Zorg er op de momenten dat je een heel stuk gaat rijden (en eigenlijk altijd) voor dat je genoeg eten in huis hebt. Zo voorkom je dat je hangry wordt en veel meer kunt genieten van het leven. En krijg je toch pech onderweg? Een goed gevulde maag maakt het een stuk makkelijker om de situatie onder controle te houden. Met deze ideeën met eten voor onderweg wordt het een fluitje van een cent. 

7. Stel je verwachtingen bij 

Of je nu een op de bonnefooi op pad gaat of een route uitstippelt met behulp van bijvoorbeeld deze camperreizen door Europa. Je zult altijd een bepaalde verwachting in je hoofd vormen (gevoed door al die fantastische verhalen). Vooral in het begin moet je er ontzettend inkomen en je leven een bepaalde vorm geven. Dat zal niet altijd voldoen aan het plaatje dat je in je hoofd hebt en zo nu en dan is het zelfs gewoon een beetje k*t. Geef jezelf op die momenten de ruimte en stel je verwachtingen een beetje bij. Toen ik tot de ontdekking kwam dat in een maandje heel Italië doorrijden niet het beste idee was, heb ik ook wel even een traan gelaten. Maar toen ik vrede had met alleen een rondje door Toscane, kon ik er op en top van genieten. 

Mocht je nog aanvullende informatie, tips of vragen hebben? Laat het weten via info@goboony.com.