Camper bouwen? 7 tips die jou direct op weg helpen

6 november 2023 in Camper- en campingtips, Campertips en -weetjes , Voor reizigers, Camper bouwen & Voor campereigenaren

Zelf een camper bouwen? Steeds meer mensen doen het! Ze kopen een lege bestelbus en bouwen deze vervolgens om tot een volwaardige camper. Vanlife is hot. Social media platformen zoals Instagram en Pinterest staan vol met kiekjes van zelfgebouwde campers geposeerd in de mooiste natuurparken van de wereld. En juist deze inspiratie zet mensen eraan toe om hun droom werkelijkheid te maken. Goboony Kay en Esther camper bouwen

Zo ook Kay & Esther, die een aantal jaar geleden in Nieuw-Zeeland een lege bestelbus hebben omgebouwd tot eigen camper. En dat zonder enige ervaring. Met behulp van het internet is het ze gelukt om een camper te bouwen waarmee ze een half jaar lang door Nieuw-Zeeland hebben gereisd. Ze hebben hun hele camper ombouw uitgebreid omschreven in hun gratis e-book camper bouwenGoboony Kay en Esther by Nomads camper bouwenGoboony Kay en Esther by Nomads camper bouwenGoboony Kay en Esther by Nomads camper bouwen

Alle tips op een rij

Dit zijn dé 7 tips die zij graag willen delen om jou op weg te helpen:

  1. Bepaal vooraf je budget en je faciliteiten
    Voordat je ook maar begint met het zoeken naar een bus wil je vooraf je budget en je gewenste faciliteiten 100% helder hebben. Start met het bepalen van een maximum budget en begin daarna met het bepalen van je faciliteiten. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je het volgende in je bus wilt hebben: zonnepanelen, koelkast, verwarming, kookstel, stopcontacten, oven, extra zitplaatsen, douche, televisie, etc. Bekijk hier hoe je de camper indeling van je dromen maakt!
     

  2. Zorg altijd voor een onafhankelijke aankoopskeuring van de bus
    Mocht je een mooie bestelbus op het oog hebben die er aan de buitenkant helemaal goed uit ziet? Laat altijd de bus vooraf keuren! Dit kost je hooguit € 150 en dan weet je zeker dat o.a. je carrosserie geen roest bevat of dat er in het verleden autoschade is geleden. Het is uiteindelijk belangrijker hoe een auto van binnen eruit ziet dan van buiten. In België moet de bus verplicht gekeurd worden voor tweedehandsverkoop door de autokeuring. 
     

  3. Zorg voor goede isolatie in je camper
    Goede isolatie in je bus biedt zowel in de zomer als in de winter een uitkomst! Het houdt de warme en kou langer buiten de bus en dat maakt het een stuk behaaglijker. Daarnaast kan het je een energiekosten flink besparen en zorgt het er ook voor dat je bus aanzienlijk stiller is tijdens het rijden en houdt het ook geluid van buiten beter tegen. Vergeet ook geen ontdreuningsplaten te plaatsen die het geluid extra isoleren.
     

  4. Kies voor lichte (bouw)materialen
    Hoe lichter je camper, hoe minder je betaalt aan wegenbelasting. Als je je camper laat keuren bij de RDW, zullen ze het gewicht van je bus meenemen. Dit kan jaarlijks al gauw honderden euro’s schelen.
     

  5. Creëer voldoende ventilatie in de camper
    Als je een camper bouwt wil je altijd zorgen voor een uitstekende ventilatie. Dit zorgt altijd voor voldoende zuurstof in je camper en dat vocht zich niet snel in de camper kan ophopen. Wat uiteindelijk weer roestvorming reduceert. Kies dus altijd voor het inbouwen van in ieder geval een dakraam dat je kan openklappen. Je hebt ze ook met ventilator die op een accu kan draaien.
     

  6. Installeer een recreatieaccu
    Als je op pad bent met je camper is altijd fijn als er een vorm van elektriciteit aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van een telefoon, led verlichting en ventilatie die je verblijf toch wel aangenaam kunnen maken. Door een recreatieaccu aan je startaccu te koppelen ben je altijd voorzien van minimale stroomvoorziening. Deze accu laadt zich dan tijdens het rijden helemaal op.
     

  7. Betaal minder motorrijtuigenbelasting: voldoe aan de eisen van de belastingdienst
    Bij het bouwen van een camper kun je ervoor kiezen om te voldoen aan de Nederlandse bouweisen van de RDW (minimale vereisten) of van de Belastingdienst (zwaardere eisen). Als je aan de eisen van de belastingdienst voldoet, kun je aanspraak maken op het kampeerautotarief. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt je gebruik maken van dit bijzondere tarief. Dit betekent uiteindelijk dat je minder motorrijtuigenbelasting betaalt. Dit scheelt aanzienlijk. Bekijk hier ook een uitgebreid overzicht van de wet- en regelgeving van zelfbouw campers. In België kan je voertuigen inschrijven als lichte vracht of ervoor kiezen om die tot camper om te keuren. Het laatste kan interessant zijn als je bvb. extra stoelen met gordels achteraan wil inzetten, dit gaat nl. niet in een lichte vracht. 

Extra tip: kijk eens op Instagram en Pinterest op de zoekterm 'campervan conversion'. Hier vind je een heleboel inspiratie, tips en ideeën die je helpen bij het bouwen van jouw droomcamper.

Download het gratis e-book camper bouwen

Meer tips en uitgebreide informatie? Download dan direct het gratis e-book camper bouwen van Kay & Esther.

Goboony Kay en Esther by Nomads camper bouwen

Wil je voordat je een camper gaat ombouwen eerst eens ervaren hoe het is? Huur eens een buscamper via Goboony!