Zo zorg je voor goed en veilig internet in de camper

26 april 2022 in Camper- en campingtips, Campertips en -weetjes & Voor campereigenaren

Op vakantie is het heel lekker om af en toe niet bereikbaar te zijn. Je bent tenslotte op vakantie en dat is het ideale moment om je even los te koppelen van de rest van de wereld. Toch is af en toe gebruik maken van internet in de camper heel fijn. Om tv te kijken op de camping, het weerbericht te checken, te werken of uit te zoeken wat er in de buurt allemaal te doen is. Ik zocht voor je uit hoe je dat het beste doet en op welke manier het veilig is. 

Internet in de camper 

Goed en veilig internet in de camper kan op drie verschillende manieren. 

1. WiFii-netwerk van de camping

Sta je altijd op campings en/of camperplaatsen met voorzieningen? En wil je af en toe gebruik maken van internet om even op te zoeken wat er in de buurt te doen is, in contact te blijven met het thuisfront of om nieuwe boeken op je e-reader te zetten? In principe heb je dan genoeg aan het WiFi-netwerk van de camping. 

De meeste campings en camperplaatsen hebben dit tegenwoordig wel, maar helaas is het internet vaak van slechte kwaliteit. Het ontvangst is laag en de snelheid nog lager. En vaak dekt het bereik niet de hele camping. Een WiFi versterker biedt dan uitkomst. Die maakt verbinding met het netwerk op de camping en zet zo als het ware een eigen netwerkje op, waar je meerdere apparaten kunt verbinden. Maar weet wel dat het de versterker alleen het signaal sterker maakt. Als het internet al langzaam is, zal het door de versterker niet versnellen. Ook is een versterker niet overal toegestaan. Het kan er namelijk voor zorgen dat andere campinggasten nog minder bereik hebben en vaak willen campingeigenaren de WiFi zo eerlijk mogelijk verdelen. Goboony internet in de camper, typenDe WiFi van de camping is ook niet altijd even veilig omdat het een openbaar netwerk is. Je kunt dan een VPN - Virtual Private Network - gebruiken om wel veilig gebruik te maken van het internet. Een VPN is namelijk een beveiligde verbinding tussen je apparaat en het netwerk. Deze verbinding is versleuteld waardoor anderen het niet kunnen lezen en het als het ware een privénetwerk is. 

2. WiFi in de camper via je eigen simkaartje

Kampeer je vaak wild, wil je verzekerd zijn van snel internet of gebruik je veel internet omdat je onderweg ook aan het werk bent? In principe kun je je eigen databundel gebruiken voor WiFi in de camper. Sins 2017 kun je in de hele EU (en een aantal andere Europese landen) gewoon gebruik maken van je Belgische of Nederlandse abonnement zonder extra te moeten betalen. 

Maar er zitten wel wat addertjes onder het gras. Want zelfs al heb je in België of Nederland een onbeperkte bundel, dan is dit in het buitenland niet het geval. Alle providers hebben namelijk een Fair Use Policy die bepaalt hoeveel GB’s je kunt gebruiken en hoeveel belminuten en sms'jes je hebt. Zo wordt misbruik voorkomen. 

Zelf heb ik in Nederland een onbeperkte bundel van Vodafone, maar als ik vanuit mijn camper in het buitenland werk, dan krijg ik al bij 50GB een melding dat ik bijna aan mijn limiet zit. Nu heb ik daar inmiddels al een paar keer bericht van gekregen en tot nu toe is er nog nooit wat in rekening gebracht, maar wanneer ik langer weg zou willen gaan dan dat ik tot nu toe heb gedaan, dan kan het flink in de kosten lopen. 

→ Meer lezen? Alles over Vanlife - Leven in een camperGoboony internet in de camper, werkenWil je altijd goed internet en geen problemen krijgen met je bundel? Schaf dan een lokale simkaart aan. Dit is het goedkoopst en het is heel snel geregeld. Per land variëren de kosten wat, maar meestal ligt het rond de €50,- per maand. Wil je na die maand weer verder? Dan kun je via internet je tegoed opwaarderen. Wil je verder? Dan regel je in het volgende land een ander kaartje. Check trouwens wel altijd even of de landelijk dekking goed is en of er geen kleine lettertjes zijn. Dan weet je zeker dat je lang vooruit kunt. 

3. MiFi router

Een mifi router is een handige en veilige manier om onderweg gebruik te maken van internet. Het is als het ware een kleine draagbare versie van de router die je thuis gebruikt. Het voordeel daarvan is dat je sowieso met meerdere apparaten kunt verbinden en het bespaart de batterij van je telefoon. Als je die namelijk gebruikt als hotspot gaat je batterij snel leeg en gaat de kwaliteit van je batterij achteruit. Een mifi router is dus eigenlijk een win-win situatie. 

Het gebruik is ook heel simpel. Wanneer je een lokale simkaart hebt geregeld, stop je dit simkaartje niet in je telefoon maar in de mifi router. Zo maak je op een eenvoudige manier een draadloos netwerk en kun je overal gebruik maken van internet. 

→ Bekijk ook: CamperWifi - de mobiele internetoplossing voor onderwegGoboony internet in de camper, man achter laptopOok handig, je hoeft nu dus geen ander simkaartje in je telefoon te stoppen. Zo kun je voor het contact met het thuisfront gewoon gebruik maken van je Belgische of Nederlandse bundel, hoef je iedereen ook niet steeds op de hoogte te brengen van je nieuwe telefoonnummer. 

Zoals je ziet is internet in de camper helemaal niet zo ingewikkeld. En wil je even niet online zijn? Dan zet je de WiFi versterker, je mobiele netwerk of je mifi router gewoon even uit.

Meer tips voor camperaars