Hoeveel kost dat nu eigenlijk, zo’n campervakantie?

27 juni 2022 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Tips voor reizigers, Duitsland & Frankrijk

Of je nu kleine snoepreisjes tussendoor plant of net één lange zomervakantie, het budget speelt altijd een belangrijke rol. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag: “hoeveel kost dat nu, zo’n campervakantie?”. Wij zetten alles op een rijtje voor jou!

kost budget campervakantie mobilhome vakantiegeld Goboony

Op de vraag “Hoeveel kost een campervakantie” kan ik helaas niet met één gebald antwoord reageren. Er zijn immers zoveel factoren die het finale budget beïnvloeden. Elke dag Michelin-restaurants of net gezellig zelf koken, op vakantie in eigen land of tussen de lavendelvelden in de Provence rijden …? Wat we wel kunnen maken is een schaal met bijhorend dagbudget: van avontuurlijk reizen met een voorliefde voor de basics tot lekker luxe met alle toeters en bellen. 

Aan het ene uiterste zit de Avontuurlijk dichtbij- vakantie. Voor deze reizigers is op vakantie gaan genieten van de kleine dingen in het leven: een knapperig vers brood in de ochtend, een onverwacht vergezicht tijdens een wandeling, een praatje aan de waterfontein met een local terwijl je de water jerrycan bijvult. Voor levensgenieters die Ver weg & lekker luxueus gaan, het andere uiterste, is vakantie hét zorgeloze moment van het jaar. Eindeloos ronddobberen in het zwembad op de camping? Yes please. Voor je laten koken in plaats van zelf achter het fornuis staan? Liefst elke middag en avond. Luxe is lekker, en zeker op vakantie. Op vakantie is net hét moment om niet na te denken over “Zou ik nog een aperitiefje nemen?” voor jou. Wij dokterden uit hoeveel het je in beiden gevallen kost! 

Wat kost een camperreis?

Dagbudget per campervakantie
   Avontuurlijk dichtbij Ver weg & lekker luxeus 
Type camper € 95 € 185
Onderweg (Brandstofkosten + péages + kilometervergoeding vanaf 1500 km) € 12 `€ 65
Overnachting € 10 € 50
Eten & drinken € 30 € 200
Dagbudget € 147 € 500
Totaal budget 2 weken/4 personen € 2.058 € 7.000

 

Onderaan ontdek je toelichting bij elke factor die een grote impact heeft op een campervakantie-budget. De richtprijzen zijn gebaseerd op een 2 weken vakantie voor een gezin (2 volwassenen + 2 kinderen) in hoogseizoen. De camperprijs is inclusief Zorgeloos Reizen-verzekering. Voor de bestemming dichtbij gebruiken we de Koblenz, Moezel (DE), een populaire bestemming bij Goboony. Voor de bestemming ver weg gebruiken we Sainte- Croix-du-Verdon (FR). Brandstofkosten zijn berekend op de dieselprijs anno juni 2022 (€22,5/100 km gemiddelde Centraal-Europa). De dagelijkse onderweg prijs is telkens de totale kost (h/t + 200 km ter plaatse+kilometervergoeding+tolkosten) gedeeld door 14 dagen. 

Hoog- of laagseizoen

Heb je de mogelijkheid om in het laagseizoen te reizen? Go for it, want naast tal van redenen waarom het zalig reizen is, is het ook een pak goedkoper. Dit overzicht werkt met hoogseizoen prijzen, omdat we deze vraag vooral m.b.t. hoogseizoen krijgen. Ook op Goboony 

Type camper

Een grote factor in het totaalbudget is het type camper. Ga je voor een eenvoudige buscamper met basisuitrusting? Dan heb je al een camper voor 2 volwassenen en 2 kinderen voor € 95 per dag. Voor een luxueuze integraal camper met TV, volledig uitgerust badkamer en barbecue reken je op € 185 per dag. Deze prijzen zijn inclusief Zorgeloos Reizen- verzekering. De huurprijs op Goboony wordt gezet door de verhuurder zelf, dus prijzen kunnen verschillen van periode, regio of aanbieder. Indirect heeft het type camper dat je kiest ook impact op bv. tolkosten. In Frankrijk betaal je meer péage met een grote camper dan een compacte buscamper. 


Bestemming heeft een grote impact

Het aantal kilometers dat je rijdt is één van de meest doorslaggevende factoren in de prijs. Met de huidige brandstofprijzen kan de rekening namelijk snel aantikken. Gemiddeld rekenen we € 22,5 / 100 km voor een mobilhome aan verbruik. Een dichtbij bestemming zonder zware tolkosten of milieuvignetten zoals de Moezel (600 km h/t) kost je €178, als je ter plaatse ongeveer nog 200 km rijdt. Een verder gelegen bestemming zoals les Lacs du Verdon (2.200 km h/t + 200 km bij aankomst) kost je  € 540 aan brandstof en €191 aan tolkosten voor een grote camper, een totaal van €731. 

Sommige campereigenaars rekenen ook een kilometervergoeding (€0,20/km) aan vanaf een bepaald aantal gereden kilometers (vanaf 1500 km). Rij je met een camper met kilometervergoeding? Dan betaal je €180 bij in het geval van bovenstaande langeafstandsroute. Er zijn ook kilometervrije campers, een handige optie als je verder weg trekt. Rij je ter plekke nog meer kilometers, dan tel je die er ook nog bij. De meeste campers zijn uitgerust om fietsen mee te nemen: een fantastisch en goedkoop alternatief om je vakantiebestemming te verkennen. 

Je spreidt natuurlijk die totale verplaatsingskost over 4 personen over 14 dagen, om het correct te vergelijken met bv. een vliegvakantie.  

Keuze van verblijf

Ook qua verblijf kies je geheel naar gelang je eigen comfortniveau. Avontuurlijk aangelegd? Dan wissel je gratis Park4Night spots af met logeerplekken bij de boer. Daar betaal je niet voor je standplaats, maar koop je iets uit de boerderijwinkel. Voor een bestemming als de Moezel stuit je op die plekjes via Winzeratlas of Landvergnügen, een netwerk van boerderij-camperplaatsen. Dat kost je pakweg gemiddeld € 140 voor twee weken. Het andere uiterste zijn de über chique 5 sterren-campings waar je alle luxe van een hotel terugvindt, inclusief zwembaden en high-speed internet. Daar betaal je gemiddeld € 50 per nacht voor een gezin van 4. 

Zelf koken of uit eten

Het allergrootste verschil qua prijs tussen een avontuurlijke campervakantie en lekker luxe is hoe vaak je zelf in de kookpotten roert. Inkopen doen in de plaatselijke superette, verse groenten van de markt en kaas van bij de Landvergnügen-boer? Dan eet je voor €30 euro per dag per gezin. Zeker als je ook elk avondmaal gezellig op het campingvuurtje kokkerelt. Schuif je echter graag je benen onder tafel op vakantie, zowel ‘s middags als ‘s avonds in de plaatselijke bistro? Dan kost dat je gemiddeld € 200 per dag per gezin. 

Factoren die we niet opnamen in de berekening 

Ja maar, wij gaan graag naar wildwaterparken op vakantie. En dat staat niet in dit overzicht?!”. We kunnen onmogelijk een individuele rekening maken voor elk van onze reizigers. Want het ene reisgezelschap gaat graag zonnekloppen op een lokaal keienstrandje, terwijl anderen  liever adrenaline shots opzoekt al bungeejumpend! 

We hebben in onze berekening enkel camper-specifieke factoren opgenomen, maar de volgende factoren zijn het vermelden waard. Ze hebben namelijk ook een grote impact op je vakantiebudget. 

  • Activiteiten en attracties: Slow travel waarbij je keitjes keilt op een lokaal meertje of een wildwaterpark? Een verschil in beleving, maar zeker ook in prijs!
  • Het aantal reisgezellen: Eerder met 4 volwassenen of 6 kinderen op stap? Komt Woefie mee op reis? Dat heeft ook effect op je reisbudget. Reken bv.een kleine meerkost voor een hondje op een camping
  • Uitrusting en souvenirs: Breng je graag souvenirs mee terug naar huis? In een camper is er plek genoeg om die handgeknoopte hangmat mee terug naar huis te brengen. Een shopping spree op bestemming heeft dan weer impact op je … jawel, vakantiebudget! 
  • Lokale verplaatsingskosten: Reis je ter plekke met het openbaar vervoer of gebruik je de camper om naar een parking aan de stadsrand te rijden? Ook daar betaal je voor.

Kortom, voor elk budget is er een campervakantie. Zoek je budgetvriendelijke campers? Deze bolides zijn jouw basis voor een slow-travel vakantie. Als een rasechte bon vivant van luxe genieten is kinderspel met deze campers