Met de camper naar Denemarken

1 augustus 2019 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Denemarken

De kleine zeemeermin, vuurtorens, havens, windmolenparken, mooie strandjes en uitgestrekte weilanden, allemaal voorbeelden van dingen die in Denemarken te vinden zijn. Wanneer je met de camper naar Denemarken gaat, zijn er een paar plekken die je wel gezien moét hebben. Om je op weg te helpen heb ik de mooiste plekjes verzameld in de vorm van een mooie camperroute.

Goboony Met de camper naar Denemarken Nyhavn Kopenhagen

Camperreis Denemarken

Tijdens deze camperreis door Denemarken kom je langs de mooiste natuur, de boeiendste musea en natuurlijk het prachtige Kopenhagen. De route start in het oude stadje Ribe in het zuidelijke deel van Jutland en gaat vervolgens via Legoland naar het noordelijkste puntje van Jutland. Net boven het plaatsje Skagen ligt Grenen waar de twee zeeën Kattegat en Skagerrak samenkomen. Op de weg terug richting het zuiden kom je langs de steden Aalborg en Aarhus en rijd je door enkele prachtige bossen en landschappen. Vervolgens neem je Den Nye Lillebæltsbro naar het eiland Funen waar je in Odense de geboorteplaats van Hans Christian Andersen vindt. 

De laatste regio op de camperroute door Denemarken is Seeland met een kleine tussenstop op het eiland Møn en het bekende Møns Klint. Via Roskilde gaat de route door Seeland langs de kastelen Frederiksborg en Kronborg naar Kopenhagen waar je in het oude centrum het prachtige Nyhavn vindt. Ga dus heerlijk met de camper naar Denemarken en rijdt deze prachtige route over de Deense archipel en geniet van de vrijheid van een camper. Lex en zijn gezin gingen je al eens voor met een camperreis door Denemarken en vonden het zeer de moeite waard! 

# Jutland

Wel is van Jutland in Denemarken gehoord? Deze regio beslaat het vasteland van Denemarken en is samen met het Duitse deel een schiereiland van het Europese vasteland. Jutland in Denemarken is opgedeeld in drie regio’s die, heel verrassend, Zuid-, Midden- en Noord-Jutland worden genoemd. 

Zuid-Jutland
In Zuid-Jutland ligt aan de westkust het oudste Scandinavische plaatsje Ribe dat in 710 na Christus werd opgericht als handelsplaats van Friezen en Noormannen. Net als in veel andere plaatsen vind je ook hier een vikingmuseum. Je leert er alles over de oude marktplaats en het ontstaan van deze oude stad. Net voor de kust bij Ribe ligt het waddeneiland Mandø wat op zichzelf niet heel bijzonder is. De weg ernaartoe daarentegen is een route die je vooraf zult moeten inplannen aangezien de weg bij hoogtij onder water komt te staan. Wanneer je over deze zeeweg rijdt wordt je beloond met oneindige uitzichten over de waddenzee. 

Een uur ten noorden van Ribe ligt misschien wel de populairste plek van Denemarken, namelijk Legoland. Naast het oorspronkelijk Miniland waar een miniatuurwereld uit Legostenen is opgebouwd vind je er tegenwoordig ook attracties als achtbanen en een reuzenrad. Ga je er met je gezin naartoe? Huur een van deze gezinscampers

Goboony Met de camper naar Denemarken camper aan zee

Het Limfjord
In Noord-Jutland ligt het Limfjord wat op geografisch gebied voor enige verwarring kan zorgen. Ten noorden ligt het noordelijkste deel van Denemarken genaamd Vendsyssel-Thy. Omdat er tijdens een storm in 1825 de Noordzee doorbrak aan de westkust en in verbinding kwam met het Limfjord, was er weer een directe doorgang mogelijk naar het Kattegat. Hierdoor is Vendsyssel-Thy sindsdien officieel weer een eiland, maar mag het Limfjord eigenlijk geen fjord (inham) meer genoemd worden. Verwarrend, toch? Ik zeg, gewoon lekker doorheen rijden en genieten van het prachtige landschap. 

Het Limfjord wordt ook wel het Deense vakantieparadijs genoemd. Hier vind je rust in de natuur, de uitgestrekte gebieden met heide, het kalme water, de frisse lucht en de vele diersoorten. Het Limfjord is een ideale plek om even op adem te komen. In dit gebied bevinden zich veel fjorden met uitgestrekte stranden. Daarnaast is het een geschikte plek voor watersportliefhebbers. Door de hoeveelheid fjorden zijn er veel mogelijkheden voor diverse watersporten: van zwemmen en zeevissen tot zeilen en surfen. Verder zijn er diverse plaatsen waar je kunt duiken, paragliden, windsurfen of waterskiën. Niet zo'n fan van water? Je kunt ook goed wandelen of fietsen rond het Limfjord.

Verwacht trouwens geen hoge kliffen zoals bij de fjorden in Noorwegen. Denemarken is namelijk een van de vlakste landen ter wereld. Niet getreurd, er is genoeg prachtige natuur te zien. Rij bijvoorbeeld naar het eiland Fur midden in het Limfjord wat zelfs tot het mooiste eiland van Denemarken is benoemd. Bewonder de prachtige kliffen, de rijke flora en ga op zoek naar fossielen in het gesteente van dit eiland. 

Bekijk aanbod

Noord-Jutland
Het meest bijzondere plekje in Jutland ligt in de noordelijkste punt van Denemarken waar je de mogelijkheid hebt om met beide benen in twee verschillende zeeën te staan. De Skagerrak en het Kattegat hebben een verschillende dichtheid en mengen dus niet samen, dit zorgt voor een verbazingwekkend effect waar er twee zeeën ‘tegen elkaar botsen’. 

De kust in deze regio is sowieso prachtig met de kilometers lange zandstranden. Veel van de stranden zijn door het rustige en ondiepe water ook erg kindvriendelijk, dus het is geen slecht idee om je vakantie eventueel iets langer door te brengen in Noord-Jutland. Verblijf dan heerlijk op de natuurcamping Nature Ferie in Hals. Deze kleine camping ligt pal aan het rustige strand en biedt rust, ruimte en bovenal natuur. 

Op de weg richting het zuiden kom je langs Aalborg waar je zowel historisch als modern Denemarken kunt ervaren. Voordat je het Limfjord weer oversteekt kom je langs de plaats Nørresundby waar je de grootste historische (viking)begraafplaats vindt. Eenmaal het Limfjord over en aangekomen in Aalborg kun je het Kunsten Museum of Modern Art. 

Midden-Jutland
Zet je navigatie vervolgens op snelwegen vermijden en je rijd zo door het grootste bos van Denemarken. In Rold Skov zijn de bomen soms zo dicht begroeid dat je het gevoel hebt dat je je in een spookbos bevindt. 

Ben je op pad met kinderen en was Legoland al een succes, vergeet dan niet ook langs Djurs Sommerland te gaan, het tweede grote pretpark van Denemarken. En of je nou wel of niet met kinderen op pad bent, Mols Bjerge is sowieso een aanrader. De Deense regering vond het hier zo mooi dat ze de hele regio maar tot Nationaal Park hebben benoemd. 

De laatste stop in Jutland bevindt zich in de stad Aarhus. Krijg je geen genoeg van de leuke vikingmusea van Denemarken, bezoek dan zeker Den Gamle By. In dit openluchtmuseum kun je echt ervaren hoe het was om tussen de vikingen te leven. Tip, heb je een grote camper, parkeer dan bij de botanische tuinen naast het museum. De parkeerplaatsen aan straat zijn erg klein.

Goboony Met de camper naar Denemarken Den Gamle By

# Funen

Funen is een eiland gelegen in het midden van het land en wordt het groene hart van Denemarken genoemd of het tuineiland van Denemarken. Funen heeft haar bijnamen te danken aan de prachtige parken, zacht glooiende heuvels, boomgaarden en vakwerk boerderijen. Dit gebied straalt een erg ontspannen en rustgevende sfeer uit. Als je op reis gaat met een van deze campers kun je je hond gewoon meenemen. Je trouwe viervoeter zou het heerlijk vinden om hier rond te rennen. Bezoek verder het best bewaarde kasteel uit de Renaissance van Europa, kasteel Egeskov, waan je in de sprookjeswereld van Hans Christian Andersen in zijn geboorteplaats Odense of ga vissen. Funen is namelijk een van de beste visplekken in Europa!

Let wel even op als je Odense wilt bezoeken. Net als in veel grote steden kan parkeren met een camper voor problemen zorgen. Vlakbij het station ligt Q-Park Viva aan de Østre Stationsvej 37-39. Hier kun je zelfs overnachten, maar is midden in de stad misschien geen aanrader. 

# Seeland

Seeland is het grootste eiland van Denemarken, er is genoeg te doen! Het begint al als je net de brug over bent. Bezoek het oude vikingdorp Trelleborg waar je de funderingen van de middeleeuwse nederzetting terug kunt vinden. 

Rij vervolgens naar het zuiden naar het eiland Møn en beklim de hoogste rots (‘maar’ 128 meter) van Denemarken, de Møns Klint. Deze klif is onderdeel van de krijtrotsen langs de kust van dit eiland en doet sterk denken aan de krijtrotsen bij Dover. Bovenop deze kliffen vind je echter geen grasvelden maar uitgestrekte beukenbossen. Midden in deze bossen ligt Camp Møns Klint, een prachtige natuurcamping in Denemarken waar je je echt even kan terugtrekken en genieten van de natuur.

Ook op Seeland vind je krijtrotsen bij Stevns Klint. Bovenop deze witte kustlijn ligt de oude kerk van Højerup met een balkon vanwaar je uitkijkt over de Oostzee. De kerk is tegenwoordig niet meer in gebruik vanwege het gevaar dat de kerk in zee kan storten. Een deel van de begraafplaats is in 1928 al de Oostzee in verdwenen. 

Het laatste vikingmuseum langs deze route is te vinden in de oude hoofdstad Roskilde. Het Vikingeskibsmuseet heeft de scheepsbouw uit de vikingtijd centraal staan. Het museum werd in 1969 gebouwd na het vinden van enkele schepen voor de kust bij Roskilde. 

In Seeland zijn ook enkele bekende kastelen, namelijk Frederiksborg in de stijl van de Hollandse renaissance uit 1600 en Kronborg, bekend als het kasteel uit Hamlet van Shakespeare. Geïnteresseerd in het koninkrijk van Denemarken? Paleis Fredensborg is gevestigd in Noord-Seeland en wordt gebruikt door de koninklijke familie van Denemarken wanneer er bijvoorbeeld belangrijke evenementen zijn. De paleistuin van het paleis is één van de grootste historische tuinen van Denemarken en is het hele jaar door gratis te bezoeken.

De route eindigt in de hoofdstad Kopenhagen. De levendige stad biedt voor ieder wat wils: kronkelende straatjes in de oude binnenstad, prachtige koninklijke paleizen, architectonische gebouwen zoals het stadhuis en leuke familie-attracties zoals het stadspretpark Tivoli. Spring op de fiets voor een fietstocht of maak een heerlijke wandeling door de stad. Vergeet niet een paar foto’s van het standbeeld van de kleine zeemeermin en de gekleurde huizen in de Nyhavn te schieten.

Goboony Met de camper naar Denemarken kleine zeemeermin Kopenhagen

Voor een overnachting kun je in Kopenhagen terecht op de camperplaats bij de Svanemøllehavnen of City Camp Copenhagen. Beide plaatsen zijn in de buurt van een rechtstreekse treinverbinding naar het centrum (ongeveer 30 minuten reistijd), maar je kunt van daar natuurlijk ook de fiets naar het centrum nemen.

# Bornholm

Tot slot zou je nog Bornholm kunnen bezoeken. Dit eiland is het makkelijkst te bereiken door bij Kopenhagen over de brug richting Zweden te rijden en bij Ystad de veerboot te nemen. 

Bornholm is het rotseiland van Denemarken, er bevinden zich hier mooie steengroeven en watervallen. Je kunt hier de indrukwekkende hoge granietrotsen bewonderen zoals De Hamer, gelegen in het noorden van Bornholm. Deze granieten rots is erg steil, en is gelegen in de Oostzee. Bornholm heeft veel zonuren, in het zuiden vind je kilometers aan zandstranden waar je heerlijk van de zon kunt genieten. In het midden van Bornholm liggen vooral bossen en prachtige meren. Op het eiland liggen veel leuke vissersdorpjes met traditionele visrokerijen. Daarnaast heeft Bornholm een fijne sfeer en een erg rijke cultuur door de vele kunstenaars die er wonen.