Natuurcamping Ardennen

4 mei 2020 in Bestemmingen, België, Tips voor reizigers & Campings en camperplaatsen

In België zijn we gezegend met enkele prachtige campings, maar gek genoeg is er maar één camping die de officiële titel natuurkampeerterrein mag dragen en onder de Groene Koepel valt. Daarom ben ik voor dit lijstje op zoek gegaan naar enkele andere campings die zichzelf net zo goed natuurcamping Ardennen mogen noemen. Goboony Natuurcamping Ardennen beekje

Top 5 natuurcampings Ardennen

Naast de logische winnaar Camping Beau Rêve vond ik nog vier andere campings met dezelfde charme als een natuurkampeerterrein. Op enkele velden is het toegestaan om een kampvuur op te steken en hoewel er in deze lijst campings met stacaravans zijn opgenomen, is er op elk terrein wel een trekkersveld of open terrein te vinden waar je heerlijk basic kunt kamperen in de natuur. 

  1. Camping Les Murets

Op plek 1 staat Camping Les Murets, vooral omdat je met recht kunt genieten van de rust. De camping straalt een en al nostalgie uit: ouderwetse gezelligheid, houtje touwtje kamperen met eenvoudige, maar goede voorzieningen. In de omgeving kun je lekker wandelen, fietsen en klimmen of gooi een hengeltje aan de oever van de nabijgelegen Ourthe. Hier kom je om even lekker te onthaasten, naar de volgeltjes te luisten en weer te genieten van de kleine dingen in het leven. Toch zin om wat prikkels op te zoeken? De bruisende stad Luik ligt slechts 17 kilometer verderop. 

Adres: Chem. d'Enonck 75, 4130 Esneux, BelgiëGoboony Natuurcamping Ardennen Beau Reve kampeerveld

  1. Camping De Challes

De kleine Camping De Challes bestaat uit twee delen. Bij de ingang staan wat vlakke plaatsen waar campers en caravans kunnen staan. Mijn tip: vraag of je met je campertje ook op het trekkersveld achter mag staan. Zonder stroom, geen afgebakende kampeerplaatsen en aan een rustgevend beekje. Ik sta hier zelf elk jaar als ik met mijn vader de 6-uurs race van Spa-Francorchamps bezoek. Ben je geen racefan? Maak je dan geen zorgen. De camping ligt ver genoeg van het circuit om geen geluidsoverlast te ervaren. De camping ligt zelfs zo afgeschermd dat het door het jaar heen erg rustig is op de camping. Begin mei zijn er vaak maar enkele tentjes te vinden op het veld en is het hier dus ook mogelijk om een eigen plekje uit te zoeken. Dus zet hier gewoon je camper neer, luifel uit, kampvuur aan en genieten maar.

Adres: Route de Challes 5, 4970 Stavelot, Luik

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->
 
  1. Camping Tro Do Way

Wil je heerlijk afgeschermd tussen de bomen kamperen? Dan is Camping Tro Do Way potentieel jouw nieuwe favoriete bestemming. Deze camping heeft geen groot open veld, wel knusse plekjes langs de rivier. Campingeigenaren Gert-Jan en Lucinda hebben met hun camping de titels ‘Charmecamping’ en ‘SVR’-camping verdiend en ik geef ze nu ook graag officieus de titel ‘natuurcamping’.

De camping ligt er prachtig bij en je hebt echt het gevoel dat je midden in de natuur kampeert. Verder is het mogelijk om een kampvuur aan te steken (vuurschalen zijn te huur op de camping) of in het restaurant met terras op te warmen. Al met al een echte aanrader voor wie midden in de Ardense natuur wakker wilt worden. Je belt best even op voorhand, want het is een populair plekje! Houd er verder rekening mee dat de maximale lengte van je camper 6,5 meter mag zijn, dit geldt voor alle camperplekken die ze hebben. 

Adres: Rue Tro Do Way 2, 6687 Bertogne, LuxemburgGoboony Natuurcamping Ardennen Tro Do Way waterval

  1. Camping de la Cascade

Camping de la Cascade ligt naast het toeristische plaatsje Coo, wat een paar puntjes heeft gekost en de camping daarom iets lager op dit lijstje belandde. Desalniettemin verdient deze camping een vermelding. De campingeigenaren proberen de camping zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor rustzoekers die de massatoerisme proberen te vermijden door o.a. auto’s te mijden op het kampeerterrein. De camping ligt aan het water waar je kunt vissen of lekker pootje baden. Hoewel een kampvuur bij de camper niet is toegestaan, hebben ze wel een centrale vuurplaats waar je gezellig met de buren een praatje kunt maken terwijl je in de avond warm blijft met een lekker Belgisch biertje. Gezelligheid en natuur, maar met een vleugje toerisme op loopafstand. 

Adres: Chemin des Faravennes, 4970 Stavelot, LuikGoboony Natuurcamping Ardennen De La Cascade rivier

  1. Camping Aux Sources De Lescheret

Tot slot Camping Aux Sources De Lescheret. Deze charmecamping ligt aan een klein zwemmeer en mag zich naast charmecamping ook ecocamping én natuurcamping noemen. Geen animatieteams, geen grote zwembaden (op het ‘natuurlijke zwembad’ na dan) en zalig rustgevend. De camping ligt midden in het heuvelachtige platteland van Belgisch Luxemburg waar wandelingen, fietsen, maar ook paardrijden een aanrader zijn. Verder vind je op de camping een campingwinkel en restaurant, dus of je nu wel of niet wilt koken, je bent hier op de juiste plek. 

Adres: Lescheret 2, 6642 Juseret, Luxemburg Goboony Natuurcamping Ardennen Aux Source De Lescheret

Persoonlijke tip

Mocht je bekend zijn met de term ‘natuurkampeerterrein’, probeer dan in de Ardennen niet te veel vast te houden aan dit concept. Zoals je in dit lijstje hebt kunnen zien, ben je dan gebonden aan één camping. Hoewel daar natuurlijk niks mis mee is, kan het ook fijn zijn om meerdere plekken te verkennen. Je bent er in een wip, ideaal om meerdere weekends per jaar eropuit te gaan. Er zijn zeer veel campings te vinden in deze regio en als je op tijd vertrekt kun je de moeite nemen om op zoek te gaan naar een camping met een trekkersveld. Er zijn namelijk nog veel campings die geen website hebben en dus online onvindbaar zijn. 

Dus rijd gewoon rond en zoek naar borden met een tentje, caravan of camper en bekijk wat er is. Je zult wel eens teleurgesteld worden met een volle camping of een plekje zonder vel, maar soms vind je net die ene natuurcamping in de Ardennen waar je elk jaar weer terug wilt komen. Wil je toch een klein beetje zekerheid, installeer dan vooraf de app van Campercontact op je telefoon, neem een kijkje op Campspace of neem ouderwets een campinggids mee. 

Deze zoektocht heb ik vroeger regelmatig gedaan en ik heb zo enkele prachtige plekjes kunnen vinden. Dat is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid en dat is een van de belangrijkste kernwaarden van Goboony. Wil jij ook op zoek naar de ultieme vrijheid? Huur eens een camper via Goboony en ervaar de vrijheid van een klein huisje op wielen!

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.