Europese Milieuzones

17 juli 2017 in Tips voor eigenaren

In toenemende mate worden in Europa milieuzones ingevoerd. De milieuzones zijn ingevoerd om de luchtkwaliteit te bevorderen en de uitstoot van vervuilende wagens tegen te gaan. Als je milieuzones met een camper zonder sticker in rijdt, riskeer je een boete. In deze blog vind je alle informatie over de milieustickers in verschillende Europese landen.

Milieuzones in Duitsland

Duitse milieuzones vind je vooral in een aantal centra van grote Duitse steden en in een grotere zone in het Roergebied. Je kunt deze zones alleen bezoeken met voertuigen die voldoen aan de normen voor de uitstoot van uitlaatgassen. Als je zonder milieusticker een milieuzone inrijdt, kan je een boete van 80 euro of meer krijgen. Er zijn drie verschillende milieustickers in Duitsland. Welke sticker jouw voertuig nodig heeft, is afhankelijk van de Europese emissienormen. De milieustickers zijn in de kleuren rood, geel en groen verkrijgbaar. Ook is het mogelijk dat een voertuig wordt geweigerd voor een milieusticker. Op deze website kun je alles lezen over de normen die worden gesteld. Houd er ook rekening mee dat vanaf 2018 de groene sticker niet meer in elke stad of gemeente in Duitsland als toegang tot een milieuzone geldt. Er worden dieselverbod zones of blauwe milieuzones ingericht. Deze zones zijn tijdelijk en wisselen door de weersomstandigheden. Door de Green-Zones app in de gaten te houden, ben je altijd op de hoogte van waar je precies wel en niet mag komen met jouw camper.

Goboony alles over Europese milieuzones DuitslandJe kunt milieuzones herkennen aan het verkeersbord "Umweltzone". Op een onderbord staat aangegeven met welke stickers je deze destebreffence milieuzone in mag rijden. Het kan dan zo zijn dat een milieuzone alleen toegankelijk is voor voertuigen met een groene sticker. Voertuigen zonder sticker, of met een rode of gele sticker mogen die zone dan niet in. Zorg ervoor dat je sticker goed zichtbaar is door hem tegen de binnenzijde van de voorruit te plakken. Van binnenuit gezien moet de sticker rechts onderaan geplakt worden. De milieustickers zijn op verschillende plekken te koop. Je kunt ze bijvoorbeeld kopen bij Dekra Nederland of Dekra Duitsland, maar ook bij de ANWB.

Milieuzones in Frankrijk

Ook in Frankrijk zijn milieuzones waar je een milieusticker nodig hebt. De milieusticker heten in Frankrijk Crit'Air en er zijn zes verschillende stickers. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de uitstoot van je voertuig. Het is daarbij goed om te weten dat voertuigen van voor 1997 niet in aanmerking komen voor een milieusticker. Parijs heeft een milieuzone binnen de périphérique, de rondweg rond het centrum. De rondweg zelf is uitgezonderd. Campers hebben in Parijs een Crit'Air 4 nodig, dat is een rode sticker. Lyon en Grenoble hebben een regeling die een milieusticker verplicht stelt op dagen dat er hoge vervuiling is. De doorgaande snelwegen vallen niet onder de milieuzones. Wil je meer informatie lezen over milieuzones in Frankrijk of heb je hulp nodig bij het bestellen van een milieuvignet voor Frankrijk? Neem dan een kijkje op deze website.

Goboony alles over Europese milieuzones Frankrijk

Milieuzones in andere Europese landen

Ook in andere Europese landen zijn milieuzones. Om goed voorbereid op reis te gaan, kun je op deze sites alles lezen over de regels met betrekking tot milieuzones in België, Engeland, Italië en Spanje.

Goboony alles over Europese milieuzones Engeland

Handige Tips

  1. Heeft jouw camper al een milieusticker? Laat dit dan  weten aan je huurders! Heb je nog geen milieustickers? Vraag dan of je huurders nog stickers nodig hebben zodat jij deze voor hen kunt regelen.

  2. Zorg ervoor dat je een vignet of milieusticker op tijd besteld. Soms kan het even duren voordat je de sticker binnen hebt, vooral nu de drukke zomerperiode is aangebroken.

  3. Houd er rekening mee dat er ieder jaar nieuwe milieuzones bijkomen in Europa. Check in de toekomst altijd even of er nieuwe regels zijn in het land van bestemming. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Heb jij in je advertentie al aangegeven of je milieustickers in je camper hebt? Doe het snel! #LETSGOINTERNATIONAL