Milieuzones in Nederland

3 december 2018 in Tips voor reizigers

Samen met je familie, vrienden of partner ga je lekker een dagje op stap naar een grote stad in Nederland. Dan krijg je even later een boete van 230 euro binnen, je hebt in een milieuzone gereden! Je mocht in dit gebied helemaal niet met de camper rijden. Om verrassingen op je reis te voorkomen heb ik deze blog geschreven met informatie en handige tips over milieuzones in Nederland.

Wat is een milieuzone?

In verschillende steden in Europa zijn milieuzones ingesteld. De zones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit van steden te verbeteren. Die regels gelden in heel Europa, maar ieder land heeft wel weer zijn eigen regels en stickers. Vaak komt het er op neer dat je met heel vervuilende voertuigen de zone niet in mag. Helaas vallen campers hier vaak onder, vooral diesels van voor 2001.

Nederland heeft ook zulke zones in de centra van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Arnhem. Omdat de boetes hoog op kunnen lopen als je toch zo’n zone inrijdt met een voertuig die er niet in mag, heb ik alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Goboony milieuzones in Nederland

Milieuzone Amsterdam

Lekker een dagje of weekend naar Amsterdam. Bezoek het veelbesproken Rijksmuseum, de Albert Cuyp markt, dierentuin Artis of shop in een van de vele shopstraten zoals de Haarlemmerstraat en De Negen straatjes. Let er wel op dat er in Amsterdam een milieuzone geldt. Dieselvoertuigen van voor 1 januari 2005 en benzinevoertuigen van voor 1 juli 1992 mogen de stad niet inrijden. Hiernaast mogen ook alle brommers en scooters van voor januari 2011 (tweetakt en viertakt) de stad niet in. De amsterdamse milieuzone omvat het gebied binnen de Ring A10 met enkele uitzonderingen. Stadsdeel Amsterdam-Noord is uitgezonderd omdat hier geen luchtkwaliteit knelpunten zijn. De bedrijventerreinen RAI, De Schinkel, Cruquius, Amstel en Amstel Business Park zijn uitgezonderd omdat het vrachtverkeer dat hier komt meestal geen bestemming elders in de stad heeft. Weet je niet zeker of je met jouw camper de stad wel of niet in mag? Check dan je kenteken op de site van Amsterdam.

Goboony milieuzones in Nederland

Milieuzone Utrecht

Utrecht barst van de fijne restaurants, leuke winkeltjes en bijzondere plekken die je gezien moet hebben. Je kan ontzettend goed shoppen in Utrecht, en de terrasjes zijn super gezellig om een kop koffie te drinken. Leuk uitje dus, maar wat als je nou een voertuig hebt die Utrecht niet in mag? De milieuzone in Utrecht geldt voor dieselvoertuigen van voor januari 2001. Vanaf 2020 zijn er zelfs alleen nog maar scooters en brommers toegestaan die elektrisch zijn. De milieuzone van Utrecht omvat de gehele binnenstad, het stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele aangrenzende wegen.

Je kan je kenteken checken op de site van Utrecht.

Goboony milieuzones in Nederland

Milieuzone Arnhem

Arnhem heeft vanaf januari 2019 ook te maken met een milieuzone, en nog wel de strengste van alle Nederlandse steden tot nu toe! Wie nog in een diesel van voor 2004 rond tuft, in de Arnhemse singels, het Nieuwe Plein, de Weerdjesstraat en het gebied dat daar binnen ligt rijden. Dieselvoertuigen van voor 2006 mogen alleen daar rijden als ze voldoen aan Europese eisen. Met deze strengere normen gaat Arnhem een stapje verder dan de andere steden.

Goboony milieuzones in Nederland

Milieuzone Rotterdam

Niet alleen de enorme haven van Nieuwe Maasstad Rotterdam is de moeite van het bezichtigen waard, maar ook De Markthal vol culinaire hoogstandjes is hot. Verder kan je ook nog heerlijk picknicken in het Euromastpark. Sinds 1 januari 2016 geldt er in Rotterdam een milieuzone. Deze milieuzone geldt voor dieselvoertuigen van voor januari 2001 en benzinevoertuigen van voor juli 1992. De milieuzone ligt in het centrum en het noorden van de stad, tussen de A20 en de A16, de Nieuwe Maas en de S114. De drie oeververbindingen Maastunnel, Erasmusbrug en Willemsbrug (inclusief Noordereiland) liggen ook in de milieuzone. Je kan je kenteken checken om te controleren of je voertuig hieronder valt.

Tips

Woon je in een van deze steden en je hebt een eigen camper? Dan heb je geluk. Je kan namelijk een ontheffing aanvragen op de site van je gemeente zodat je als uitzondering toch nog met je eigen camper naar je huis kan rijden! Val je niet onder deze uitzondering? Dan kun je je camper ergens op een dichtstbijzijnde parkeerplaats parkeren net buiten de milieuzone, en de rest van je reis naar de bestemming kun je vervolgen door middel van het openbare vervoer.

Wil je graag met de camper naar een van deze steden? Huur dan een camper en kijk ondertussen waar je in de buurt wilt overnachten. Je kan ook meteen een reisje maken via de mooiste camperroutes van Nederland om vervolgens te overnachten op gratis camperplaatsen in Nederland.