Milieuzones in Nederland

3 december 2018 in Voor reizigers, Milieuzones en -vignetten & Nederland

Samen met je familie, vrienden of partner ga je lekker een dagje op stap naar een grote stad in Nederland. Dan krijg je even later een boete van 95 euro binnen, je hebt in een milieuzone gereden! Je mocht in dit gebied helemaal niet met de camper rijden. Om verrassingen na afloop van je reis te voorkomen heb ik deze blog geschreven met informatie en handige tips over milieuzones in Nederland.

Goboony-milieuzones-Utrecht

Wat is een milieuzone?

In verschillende steden in Europa zijn milieuzones ingesteld. De zones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit van steden te verbeteren. Die regels gelden in heel Europa, maar ieder land heeft wel weer zijn eigen regels en stickers. Vaak komt het er op neer dat je met heel vervuilende voertuigen de zone niet in mag. Helaas vallen campers hier vaak onder, vooral diesels van voor 2001.

Nederland heeft ook zulke zones in de centra van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Arnhem. Omdat de boetes hoog op kunnen lopen als je toch zo’n zone inrijdt met een voertuig die er niet in mag, heb ik alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Milieuzone Utrecht

Utrecht barst van de fijne restaurants, leuke winkeltjes en bijzondere plekken die je gezien moet hebben. Je kan ontzettend goed shoppen in Utrecht, en de terrasjes zijn super gezellig om een kop koffie te drinken. Leuk uitje dus, maar wat als je nou een voertuig hebt die Utrecht niet in mag? De milieuzone in Utrecht geldt voor dieselvoertuigen van voor januari 2001. De milieuzone van Utrecht omvat de gehele binnenstad, het stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele aangrenzende wegen. Rijd je de zone toch in dan kun je rekenen op een boete van €95,-. De komende jaren zullen de regels hoogstwaarschijnlijk strenger worden. Wanneer er nieuwe regels bekend zijn, zullen we de informatie aanpassen. 

Je kan je kenteken checken op de site van Utrecht, zo weet je zeker of je de zone in mag of niet. Mocht je de zone niet inmogen, dan kun je parkeren op een aantal P+R locaties buiten de zone. Je kunt ook een ontheffing aanvragen via de gemeente Utrecht

Milieuzone Arnhem

Arnhem heeft vanaf januari 2019 ook te maken met een milieuzone, en nog wel de strengste van alle milieuzones in Nederland tot nu toe! De zone valt in de Arnhemse centrumring met uitzondering van het Airborneplein. De zone geldt voor diesel personenauto’s van voor 2005. Dieselvoertuigen van voor 2006 mogen alleen daar rijden als ze voldoen aan Europese eisen. Met deze strengere normen gaat Arnhem een stapje verder dan de andere steden. Overigens krijg je tot en met maart nog alleen een waarschuwing, vanaf april krijg je een boete van €230 als je de zone toch inrijdt.

Milieuzone Amsterdam

Ook in Amsterdam is een milieuzone. Eerst gold deze niet voor personenauto's. Vanaf november 2020 zal dit veranderen. Vanaf dan mogen alleen diesels met emissieklasse 4 en hoger nog binnen de milieuzone rijden. Daarnaast zal de milieuzone ook worden uitgebreid. Je kunt ook hier een ontheffing aanvragen, vooral handig wanneer je in Amsterdam woont en bijvoorbeeld een camper bezit. Voor benzinevoertuigen verandert er vooralsnog niks. Tot en met februari 2021 zul je alleen een waarschuwing ontvangen wanneer je met een oude diesel de zone inrijdt. Zo heeft iedereen tijd om te wennen. Vanaf maart 2021 kunnen er ook boetes worden opgelegd. 

Milieuzone Rotterdam

Eerder was er ook een milieuzone in rotterdam. Deze is op 1 januari 2020 opgeheven voor personenauto's. Hier vallen campers ook onder.  

Milieuzone Den Haag

Momenteel geldt er nog geen milieuzone in Den Haag. Vanaf medio 2021 zal dit veranderen. Naar alle waarschijnlijkheid mogen dan diesels van voor 2006 de stad niet meer in.

Tips

Woon je in een van deze steden en je hebt een eigen camper? Dan kan je soms geluk hebben. In sommige gevallen kun je namelijk een ontheffing aanvragen op de site van de gemeente zodat je als uitzondering toch nog met je eigen camper naar je huis kunt rijden! Iedere stad heeft een eigen kentekenchecker, maar er bestaat ook een algemene check. Handig om direct te weten welke steden je wel en niet in mag. 

Wil je graag met de camper naar een van deze steden? Huur dan een camper en kijk ondertussen waar je in de buurt wilt overnachten. Je kan ook meteen een reisje maken via de mooiste camperroutes van Nederland om vervolgens te overnachten op gratis camperplaatsen in Nederland.