Milieuvignet Duitsland

21 november 2018 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Duitsland & Milieuzones en -vignetten

Elk Europees land heeft weer andere regels met betrekking tot milieuzones. Ook Duitsland heeft zo zijn eigen regels en ook zijn eigen milieuvignet of -sticker. Goed om te weten voordat je met je camper door het land van onze oosterburen trekt. Hoe het nou allemaal precies zit met het milieuvignet van Duitsland lees je in deze blog.

Goboony milieuvignet Duitsland

Milieusticker Duitsland

Een milieusticker is in Duitsland nodig als je een milieuzone in rijdt. Milieuzones zijn zones zijn in het leven geroepen omdat de overheid de luchtkwaliteit in deze zones wil bevorderen. Het gaat vooral om de centra’s van steden en de gebieden daar net om heen. Je kunt de zones herkennen aan een bordje waarop staat Umweltzone, daarnaast staat aangegeven met welke kleur milieusticker je het gebied in mag.

Er zijn drie verschillende kleuren milieusticker in Duitsland. Die geven aan of het desbetreffende voertuig aan bepaalde emissienormen voldoet. Eigenlijk zijn bijna alle milieuzones alleen toegankelijk als je voertuig een groene sticker heeft. Die krijg je als de motor van je voertuig aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Een LPG-, hybride- of benzinemotor met uitlaatgasnormen Euro-2, Euro-3 of Euro-4. Vaak zijn dit auto's vanaf bouwjaar 1993.

  • Een dieselmotor met een uitlaatgasnorm Euro-4 of Euro-5. Vaak zijn dit auto's vanaf bouwjaar 2006.

  • Een dieselmotor met een uitlaatgasnorm Euro-3 met een ingebouwde roetfilter.

Auto’s die rijden op elektriciteit of een brandstofcel krijgen ook een groene sticker. De genoemde regels gelden voor een voertuig met maximaal een gewicht van 3500 kg. Het kan voor campers dus nog wel een ding zijn, vooral de wat oudere campers mogen de meeste steden niet in. Houd hier dus rekening mee als je naar Duitsland gaat. Voldoet het voertuig niet aan de eisen? Dan krijg je een gele of rode sticker en die mag daarmee mag je vrijwel geen enkele zone in.

Bedenk echter wel dat het algemene richtlijnen zijn. Het kan zijn dat de fabrikant kan al eerder motoren uitgebracht heeft met een bepaalde uitlaatgasnorm. Doe daarom altijd van tevoren een kentekencheck. De kentekencheck Duitsland kan gewoon via de site van het TUV.

Milieuzones Duitsland in kaart

De milieuzones in Duitsland zijn op deze kaart duidelijk aangegeven. Zoals je ziet krijg je vooral in de grote steden te maken met de zones. Het Ruhrgebied is ook een milieuzone. Vanaf juli 2019 moet je daar extra op letten. Lange tijd gold dat een milieusticker niet nodig was op de snelwegen, ook niet als deze snelweg zich in een milieuzone bevindt. Met ingang van juli 2019 zal dit anders zijn. Dan gaat namelijk het eerste dieselverbod op een Duitse snelweg in. Het gaat om de A40 die dwars door de stad Essen loopt. Per 1 juli mag je de weg niet meer op met een voertuig die een dieselmotor heeft die een lagere uitlaatgasnorm heeft dan Euro-5. Per 1 september mogen zelfs alleen nog voertuigen met een uitlaatgasnorm van Euro-6 deze weg gebruiken.

Het is ook handig om de Green-Zones App te downloaden. Zo kun je onderweg altijd even checken hoe het ook alweer zat.

Goboony milieuvignet Duitsland

Milieusticker Duitsland aanvragen

Je kunt de milieusticker aanvragen in één van de vele ANWB-winkels. De kosten voor deze sticker zijn €13,95 exclusief €2.95 administratiekosten. Belangrijk is dan wel om het kentekenbewijs mee te nemen. De levertijd voor deze sticker via de ANWB bedraagt vijf dagen.

Het milieuvignet is ook online te bestellen via de anwb. Hier bedraagt de levertijd ook vijf werkdagen. Echter zijn de kosten online hoger dan in de winkels, namelijk:  € 18,-.

Een andere handige website om je milieuvignet te bestellen is autotolvignet. Als je bestelt via deze site heb je het vignet binnen 1 a 3 werkdagen in huis. Ook zijn ze telefonisch en via de mail bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 5 voor alle vragen over vignetten, milieustickers en veiligheidsproducten. Houd er wel even rekening mee dat ze geen vignetten leveren voor campers boven 3500 ton. Die dienen namelijk voor bijna alle landen aan de grens geregeld te worden.

Geen tijd om te wachten? Je kunt de sticker ook onderweg halen in Duitsland zelf of bestellen in de milieusticker shop. Uit eigen ervaring blijkt trouwens wel dat het onderweg halen in Duitsland nog niet zo makkelijk is. Je moet bij een garage zijn die een uitlaatgas test kan doen. Helaas zitten die garages niet langs de snelweg en in steden pas in milieuzones zelf. Ook zijn we in Nederland er bijna aan gewend dat winkels iedere dag tot een uur of vijf/zes open zijn. In Duitsland doen ze daar niet aan. Toen ik om een minuut over twee bij een garage aankwam, konden ze me niet meer helpen. Om twee uur hadden ze de kassa al afgesloten. Van tevoren regelen is dus het beste. 

Heb je een camper via Goboony gehuurd? Check dan even met de verhuurder of de camper al een milieuvignet voor Duitsland heeft. Zo niet overleg dan even samen via de sticker aanschaft.

Nog geen camper gehuurd maar zou je graag eens met de camper naar Duitsland willen? Kijk dan eens bij ons camperaanbod!

Bekijk aanbod