Coronavirus: Gratis annuleren, reizen met een mobilhome en meer. Lees alles over COVID-19. Lees meer

Milieuzones in België

6 november 2018 in België, Tips voor reizigers & Milieuzones en -vignetten

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar ook in België heb je te maken met milieuzones. Waar je die vindt en waar je rekening mee moet houden lees je in deze blog over milieuzones in België. 

Goboony Milieuzones België

Wat is een milieuzone?

Roet en fijn stof vervuilen de lucht en dat is slecht voor het milieu én voor onze gezondheid. Een groot deel van die verontreiniging wordt door voertuigen uitgestoten. In verschillende Belgische steden gelden daarom milieuzones, of lage emissiezones. Een milieuzone is een gebied waar de toegang voor vervuilende voertuigen die te veel fijnstof en stikstofoxiden uitstoten beperkt is. Helaas vallen onder deze vervuilende voertuigen ook vaak campers. Het doel van de milieuzone is om de luchtkwaliteit aan de normen te laten voldoen, gezonder voor ons allemaal dus!

Welke plaatsen in België hebben een milieuzone?

Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de belangrijkste havenstad van België. Daarnaast is Antwerpen onder Nederlandse toeristen ook één van de populairste steden voor een dagje of een weekendje weg. Maar let op, bij alle wegen die de lage emissiezone van Antwerpen in gaan worden alle voertuigen gemonitord door camera's. Deze camera's scannen alle kentekens en checken direct of het voertuig wel of niet is toegestaan in de zone. Dieselvoertuigen die van voor 2006 komen en benzinevoertuigen van voor 1992 zijn niet toegestaan in de milieuzone van Antwerpen. De milieuzone bestaat uit de gehele binnenstad van Antwerpen en een gedeelte van de linkeroever. Rijd je de milieuzone van Antwerpen toch in? Dan kun je rekenen op een boete van € 150,- of zelfs hoger.

Brussel

Brussel is de grootste stad, en tevens ook de hoofdstad van België. Als je Brussel gaat bezoeken dan merk je dat de stad twee gezichten heeft. Ten eerste zie je een grote stad, waar grote gebouwen en brede straten veel indruk op je kunnen maken. Moderne kantoorgebouwen en andere bouwwerken bevestigen het stadse karakter dat Brussel zeker toont. Aan de andere kant zie je dat Brussel vooral ook bestaat uit kleinere stukjes: wijken, buurten, straten en pleinen waar het dagelijks leven veel ‘kleiner’ is dan je bij een grote stad zou verwachten. Dit zorgt voor een unieke sfeer in Brussel. Sinds begin 2018 is Brussel ook een milieuzone. Net zoals in Antwerpen wordt er in Brussel gecontroleerd met behulp van camera’s die de kentekens scannen. In Brussel zijn benzinevoertuigen van voor 1992 en dieselvoertuigen van voor 2000 niet toegestaan op de wegen. De milieuzone bestaat uit het centrum van Brussel. Wanneer er sterke luchtverontreiniging is, kan het zijn dat er strengere maatregelen worden ingevoerd, zoals een snelheidsbeperking of een verbod voor bepaalde typen voertuigen. Wanneer dit het geval is wordt het aangekondigd in de media. Lees ook meer op de site over de luchtkwaliteit van Brussel

Ook goed om te weten is dat je je bij een bezoek aan Brussel altijd moet registreren, ook als je voertuig de milieuzone wel in mag. De registratie is kosteloos en geldt 3 jaar lang. De boete die je krijgt als je je niet registreert bedraagt €150. Als je de zone inrijdt met een oude diesel staat zelfs € 350. 

Gent

Gent is een van de verborgen parels van België. De stad is klein genoeg om haar unieke persoonlijkheid te behouden, maar dan ook weer niet zo klein dat ze haar levendige karakter verliest. Gent is een mix van middeleeuwse geschiedenis en de moderniteit. Naar verwachting gaat er vanaf 2020 ook een milieuzone in voor Gent. Deze zal dan, net zoals van Brussel, gaan gelden voor benzinevoertuigen van voor 1992 en dieselvoertuigen van voor 2000. De milieuzone zal dan bestaan uit het centrum van Gent.

Ontheffing voertuig

Ben je in het bezit van een voertuig die niet is toegestaan in de milieuzone? Dan is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Met een ontheffing kun je tijdelijk toch de milieuzone bezoeken met een voertuig die eigenlijk niet voldoet aan de voorwaarden. Om te controleren of jij recht hebt op een ontheffing doe je een aanvraag op de websites van de gemeenten Antwerpen of Brussel. Zonder ontheffing of vrijstelling riskeer je dus een boete en dat geld wil je toch veel liever uitbesteden aan de leuke terrasjes en winkels?

Overige tips

Naast een ontheffing kan je natuurlijk ook op een andere manier het risico van de milieuzone ontwijken. Ga bijvoorbeeld met de trein naar België, neem ondertussen lekker een kopje koffie en kijk naar buiten voor een mooi uitzicht. Een andere optie is om je camper ergens op een dichtstbijzijnde parkeerplaats te parkeren en de rest van je reis naar de bestemming te vervolgen door middel van het openbare vervoer.

Bekijk aanbod