Dit moet je weten over de energiebalans en zonnepanelen op je camper

26 april 2022 in Campertips en -weetjes , Camper bouwen & Voor campereigenaren

Zonnepanelen zijn ideaal voor als je graag wat duurzamer wil kamperen en voor als je graag wild kampeert of in ieder geval niet te afhankelijk wil zijn van stroom op campings en camperplaatsen. Maar voordat je overgaat tot het plaatsen van zonnepanelen zijn er wel een aantal dingen die je moet weten. Een daarvan is je energiebalans. Daarom delen we in dit artikel alles dat je moet weten over de energiebalans en zonnepanelen op je camper. 

Goboony energiebalans zonnepanelen camper, bovenkant camper

De energiebalans 

Voordat je kiest voor zonnepanelen op je camper is het waardevol om te weten wat je energiebalans is. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat zonnepanelen voor jou helemaal niet nodig zijn of niet de beste oplossing. 

Je energiebalans meet je door te kijken welke energieverbruikers je in de camper hebt en hoeveel die dan gebruiken. Daarvoor kun je een handig schema maken: het energiebalans schema. Dit schema is voor iedereen anders, maar als voorbeeld hebben we een algemeen schema gemaakt waarin de meest voorkomende energieverbruikers voorkomen. 

Goboony energiebalans camper

Naast de energieverbruikers uit dit schema, kun je nog meer verbruikers hebben. Denk bijvoorbeeld aan een omvormer, de waterpomp, een koffiezetapparaat, de tv ontvanger en je verwarming. Merk je dat daar flinke verbruikers tussen zitten, dan zou het ook kunnen helpen die te vervangen. Hallogeenlampjes vervangen door ledlampjes, maakt al een groot verschil. 

Op basis van je energiebalans schema kun je berekenen hoeveel Ah je dagelijks gebruikt. In dit schema is dat 36,5 Ah. Je kunt dan makkelijk berekenen hoeveel Ah je gebruikt als je ergens twee dagen staat zonder stroom, namelijk 73 Ah. 

Accuschema

Als je je energiebalans schema hebt gemaakt, is het tijd om het accuschema te maken. Daarbij is het goed om te weten dat een accu maar tot 50% kan ontladen. Kom je daaronder, dan is dat slecht voor de kwaliteit van je accu. Ook is het goed om te weten dat een nieuwe accu maximaal tot 95% geladen kan worden. Die marge bouwt de fabrikant in om de accu te beschermen. 

Goboony accuschema camper
In dit schema lees je af dat je bij een accu van 105 Ah, maar 45% kunt gebruiken. Dat is dus 47 Ah. In dit geval kun je dan dus maar een dag zonder stroom staan. 

Dit voorbeeld gaat wel over een standaard accu zoals een loodaccu of een gel-accu. Tegenwoordig heb je ook lithium accu’s. Die zijn 70% lichter, kunnen bijna helemaal ontladen worden én hebben een snelle laadcapaciteit. Dat is voor een camper een veel praktischere accu. Ondanks dat de prijs van dit type accu al is gedaald, zijn ze wel vaak duurder. Maar onder de streep hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Ze gaan namelijk ook drie keer langer mee. 

Wil je graag een lithium accu? Let dan wel even op of jouw camper dat wel kan hebben. Niet alle regelaars in campers kunnen een lithium accu opladen. Soms moet er een booster bij, anders laadt de accu nog steeds niet zo snel op.  

Goboony energiebalans zonnepanelen camper, bovenkant camper

De opbrengst van zonnepanelen

Wil je op basis van de energiebalans en je accuschema een manier vinden om langer zonder stroom te kunnen staan? Dan kunnen zonnepanelen een oplossing zijn. 

Voordat je overgaat tot het aanschaffen daarvan is het ook weer goed om even te rekenen. In ons voorbeeld gebruiken we een zonnepaneel 150 Wp en 8 Ah laadstroom. Daarbij rekenen we een marge van 10%, oftewel er kan maar 90% Ah gebruikt worden. Afgerond is dat 7 Ah.

Gemiddeld genomen is de opbrengst van een zonnepaneel 50% (over een heel jaar genomen), dat betekent dus dat deze in totaal zelfs maar 3,5 Ah levert. Als je dan bedenkt dat een zonnepaneel ongeveer 4 uur per dag effectief is dan betekent dat dat een zonnepaneel 14 Ah per dag levert. Dit rekenen we ook nog om naar Wattpiek. Dit zonnepaneel kan omvormen tot 12 volt. 12 volt keer 3,5 Ah is 42 Wp. Dat is een stuk minder dan de 150 Wp waar je hem eigenlijk voor hebt gekocht. 

Onthoud wel dat dit een gemiddelde is. In de zomer levert een zonnepaneel een stuk meer stroom. Vooral wanneer je de camper vol in de zon zet en het paneel kunt kantelen op je dak. Toch liggen bij de meeste campers de zonnepanelen plat op het dak en sta je liever ook niet de hele dag in de zon, want dan is het binnen niet meer uit te houden. Die 150 Wp zul je dus waarschijnlijk niet halen. Je kunt natuurlijk wel meer Wp halen als je meerdere zonnepanelen op je dak legt. 

Daarbij is het slim om te kiezen voor normale zonnepanelen waarbij er een laagje tussen het paneel en het dak zit. De warmte kan dan namelijk weg komen. Bij plakzonnepanelen is dit niet het geval. Daardoor presteert het paneel minder. 

Goboony energiebalans zonnepanelen camper, man op camperdak

De energiebalans en zonnepanelen op je camper

Door al je rekensommetjes te maken, kun je dus precies berekenen of je iets aan je camper aan wil passen. Sta je altijd op campings of camperplaatsen aan de stroom, dan is dat bijvoorbeeld helemaal niet nodig. Sta je af en toe in het wild of zonder stroom, dan hoeft het ook niet nodig te zijn. Misschien red je het gewoon op je accu.

Wil je nooit afhankelijk zijn van stroom dan kunnen zonnepanelen op je camper de moeite waard zijn. Ze verlengen namelijk de statijd wel aanzienlijk. Vooral in de zomer. Toch kun je ook bedenken of andere opties misschien beter zijn. Een nieuwe huishoud-lithium accu kan een betere keuze zijn. Vooral omdat zonnepanelen op je dak vaak een flinke investering zijn en minder opbrengen dan je misschien denkt. 

→ Wil je op basis van je kampeer plannen en je energiebalans wel zonnepanelen op je camper? Hier lees je alles over zonnepanelen op je camper

Meer tips voor camperaars