Dit zijn de reistrends voor 2024: van kalm-cations tot wellness travel

30 november 2023 in Voor reizigers en Voor campereigenaren

Op basis van het boekingsgedrag op ons platform (de boekingsaanvragen 2023-2024) en de expertise van onze medewerkers hebben we de reistrends voor 2024 samengesteld. Ontdek welke bestemmingen en activiteiten in 2024 ons diepe ontspanning kunnen bieden, ga samen met ons van de gebaande paden, ver weg van de toeristische oorden, en laat 2024 het jaar zijn van de kalm-cations en van wellness travel!
Goboony reistrends 2024

Dit zijn de reistrends voor 2024

Leun maar eens even lekker achterover, want 2024 wordt het jaar waarin we massaal op zoek gaan naar rust; kalm-cations ahead! Onze samenleving verandert nou eenmaal bliksemsnel. Klimaatzorgen, een economische crisis en de ongelofelijke maatschappelijke druk hebben invloed op onze mentale gesteldheid, en op onze vakantieplannen. Welke reistrends en soorten reizigers in 2024 de kop op zullen steken lees je verderop in dit trendrapport.

Een derde van de kampeerders geeft zelfs toe zich gestrest of zeer gestrest te voelen over het komende jaar. Dit alles heeft ertoe geleid dat bijna 70% van hen op zoek is naar een gevoel van rust en ontspanning tijdens hun komende reizen. Gelukkig geeft 93% (Campspot, 2023) van de kampeerders ook aan zich meer ontspannen of mentaal jonger te voelen na een kampeervakantie in vergelijking met andere soorten reizen. We hear you! Ook campingeigenaren zetten zich schrap voor 2024 en zien het belang van het creëren van een serene en natuurlijke omgeving in.

Reistrends: waar gaan we heen in 2024?

Trend #1: Drop it like it’s hotspot (weg van het internet)

In een digitaal tijdperk is het concept van ontspanning geëvolueerd. Waar mensen zich voorheen op hun gemak voelden met de beschikbaarheid van snel internet, zien we steeds meer huurders die snakken naar een poosje offline zijn. Balans vinden tussen bereikbaar blijven en loskoppelen is belangrijker dan ooit, want veel vakantiegangers geven aan het gevoel te hebben dat ze soms een vakantie nodig hebben na hun vakantie. Ironisch, wat is ‘ontspannen’ niet precies de reden waarom we überhaupt op vakantie gaan?

Wij vonden de ultieme sweet spot: een aantal dagen in je vakantie inbouwen voor off-grid kamperen of op een afgelegen camping in Europa overnachten, zodat je de ultieme rust kunt ervaren in een serene omgeving. Dat is gegarandeerd met een uitgerust weer thuiskomen!
Goboony reistrends 2024

Trend #2: View-tiful places (voorzichtig met je wat je deelt)

Het hebben van mooi uitzicht speelt een onmiskenbare rol tijdens iedere campervakantie. Toegegeven, een maaltje bereiden of je eerste kopje koffie drinken met adembenemend uitzicht vraagt om een foto, toch? Dit zijn namelijk de momenten die we willen beleven en delen op onze socials. TikTok en Instagram spelen tegenwoordig dan ook een steeds belangrijkere rol als bron van inspiratie voor onze aankomende reizen en vakanties. 

Het gevolg? Dezelfde bestemmingen worden meer en meer overspoeld door massatoerisme. Veel plekken trekken de grote hoeveelheden toeristen niet meer, om nog maar te zwijgen van het feit dat jouw vakantiekiekjes er niet bepaald beter op worden. Misschien is dit wel herkenbaar: je denkt het perfecte viewpoint te hebben gevonden voor een uitgebreide fotoshoot, is er ergens opeens een blikje toeristen uit een tourbus of van het cruiseschip gestapt en jouw tot voor een paar minuten geleden fotogenieke uitzicht wordt nu overgenomen door hordes toeristen met selfiesticks. Niet alleen jouw fotorol, maar ook de natuur, de infrastructuur en de lokale bevolking lijden hieronder. 

Organisatie Leave No Trace steekt hier een stokje voor en moedigt reizigers aan om algemene in plaats van specifieke locatie-aanduidingen op social media te gebruiken, zodat niet iedereen massaal naar dezelfde straat of hetzelfde koffietentje rent. 

Ook wij denken graag mee en roepen jou op om dit jaar te genieten van adembenemende uitzichten, ver weg van de gebaande paden en de mensenmassa’s. Zeg ‘nee’ tegen toeristische trekpleisters en ontdek samen met ons de onontdekte alternatieven in Europa. Dan krijg je een dat selfiestickvrije uitzicht er gratis bij, beloofd!

Trend #3: Breathe in, breathe out (op adem komen)

Uit het 2022 Travel Trends onderzoek van Virtuoso en YouGov blijkt dat 21% van de reizigers wereldwijd aangeeft te reizen vanwege welzijns- en gezondheidsredenen. Niet zo gek, als je je bedenkt dat in een recent rapport van de American Lung Association naar voren kwam dat één op de vier mensen in de VS te maken krijgt met luchtvervuiling die de gezondheid beïnvloedt. Shocking! De meerderheid van onze huurders is dan ook van mening dat frisse lucht bijdraagt aan hun ontspanning. 

Maar deze trend gaat veel verder dan alleen het inademen van schone lucht. Het gaat ook letterlijk over ‘op adem’ komen. Deze trend wordt ook wel wellness travel genoemd. Hieronder valt bijvoorbeeld op retraite gaan in het buitenland, pelgrimstochten maken, bosbaden op vakantie, yoga vakanties, wildkamperen, maar ook het bezoeken van bubbelbaden, sauna’s en zwembaden tijdens je vakantie vallen onder de wellness travel trend. Het Global Wellness Institute voorspelt zelfs een groei van 21% binnen het wellness toerisme. 

Laat de camper nou bij uitstek de manier zijn om te genieten van (wild)kamperen in combinatie met de spa! Wij vonden een aantal campings met wellness in Nederland met (jawel, jawel) een sauna en/of een hottub. Overdag maximaal ontspannen en ‘s avonds lekker onder de wol in de camper. Best of both (wellness) worlds!  
Goboony reistrends 2024

Trend #4: You got me starstruck (sterren kijken)

Eerlijk is eerlijk, weinig zo betoverend als een nacht vol sterrenpracht. En wat blijkt? Het maakt ons vriendelijker, creatiever én rustiger. Magie of een knap staaltje positieve psychologie? 

Een wetenschappelijke studie aan de Universiteit van California suggereert dat sterren kijken je aardiger kan maken. Als we naar de nachtelijke hemel kijken, beseffen we namelijk hoe onbeduidend wij (en onze problemen) zijn. Dat gevoel van ontzag en verwondering bevordert altruïstisch, behulpzaam en positief sociaal gedrag. "Doordat de nadruk minder op jezelf komt te liggen, moedigt het aan om niet uit strikt eigenbelang te handelen en het welzijn van anderen te verbeteren", legt hoofdonderzoeker Dr. Paul Piff uit. 

Volgens een ander onderzoek uit 2014 voelen mensen die naar de sterren kijken zich meer verbonden met de natuur. Dat gevoel van verbinding brengt een onverklaarbare rust in je lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat je volledig in het moment leeft. Het is alsof je even bevrijd bent van alle gedachten, verplichtingen en verwachtingen wanneer je de kosmos aanschouwt. Het enige wat je ervoor hoeft te doen? Even stoppen, omhoog kijken en jezelf laten wegdromen. 

Lang verhaal kort: feit is dat menig camperaar zich troost in een helder zicht op de nachtelijke hemel en de sterren. Campings met uitkijkpunten of open plekken die vrij uitzicht op de natuur bieden en bestemmingen vrij van lichtvervuiling gaan het nog druk krijgen aankomend jaar. Let maar op! We verzamelden daarom de beste campers om vanuit je bed naar de sterren te kijken
Goboony reistrends 2024

Trend #5: I need some vitamin sea (naar de zee)

Water staat bekend om zijn rustgevende eigenschappen, met name als ontspanningskatalysator. We zien dan ook dat de meerderheid van onze huurders (74%) de nabijheid van natuurlijke waterpartijen, zoals de zee, rivieren of meren, graag opzoekt tijdens hun vakantie voor de ultieme rustbeleving. We voorspellen dat campings gelegen aan water of het strand populairder dan ooit zullen zijn in het aankomende jaar.

Ook voorzien we dat de activiteiten die bij water horen in 2024 erg gewild zullen zijn. Denk aan varen, kajakken, vissen, waterfietsen en natuurlijk zwemmen. Om je een beetje te voorzien in je vitamin sea gehalte, hebben we een gratis e-book gemaakt met 35 camperplaatsen en campings aan zee

Wie gaan er op pad in 2024?

  1. De koel-cationers

Koel-cationers zijn reizigers die hun zonvakanties omruilen voor frisse weekendjes weg en vakanties naar koudere klimaten. Denk aan een roadtrip naar Noorwegen of de Zwitserse Alpen. Veel reizigers zijn de hittegolven in de zomervakantie namelijk zat door de aanhoudende recordtemperaturen die wereldwijd werden bereikt in de afgelopen jaren. 

  1. De sportieve avonturiers

Heb je het over ontspanning, dan heb je het voor veel mensen natuurlijk ook over een actieve vakantie. We zien bijvoorbeeld dat de surf- en fietsvakanties met de camper een enorme vlucht hebben genomen. Maar ook paddleboarden, wielrennen en wildzwemmen zijn populaire vakantieactiviteiten geworden, en deze aantallen zullen in 2024 alleen maar toenemen. Goboony reistrends 2024

  1. De hyperlokale reizigers

We zien dat reizigers steeds meer en meer afstand nemen van meerlanden roadtrips en regio routes en in plaats daarvan kiezen voor een verblijf van een week op één bestemming of meerdere weken in dezelfde regio. Dus in plaats van het afvinken van must-do lijstjes en zo veel mogelijk in een zo’n kort mogelijke tijd zien, ligt de focus tegenwoordig vooral op lokale ervaringen, de lokale cultuur en gastronomie. Deze trend borduurt een beetje voort op de slow travel trend waar we de afgelopen jaren al kennis mee maakten. Het voordeel van hyperlokaal reizen is een meer unieke en ontspannen vakantie ervaring. 

Kun jij jezelf herkennen in een van de trends? Hopelijk hebben we je kunnen inspireren voor het maken van een mooie (en vooral ontspannende!) reis in 2024. Boek alvast de camper die bij jouw soort reis past en laat die voorpret maar beginnen!