Bestemmingen overspoeld door massatoerisme en de onontdekte alternatieven

15 november 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes, Europa & Duurzaam reizen

Verdrietig, maar waar: steeds meer bestemmingen trekken de grote hoeveelheden toeristen niet meer. Met dank aan de toenemende welvaart, maar ook door TikTok, Airbnb en Instagram, worden steeds meer bestemmingen overspoeld door massatoerisme. Zowel de natuur, de infrastructuur als de lokale bevolking komt daar vervolgens onder te lijden. Dus ga samen met ons van de gebaande paden, ver weg van de mensenmassa’s en ontdek welke onontdekte alternatieven er in Europa verscholen liggen!
Goboony bestemmingen overspoeld door massatoerisme en de onontdekte alternatieven camper

Maatregelen om overtoerisme tegen te gaan

Verschillende plekken hebben al maatregelen genomen om de grote toestroom van toeristen in te perken. Denk aan het verbod op grote cruiseschepen, steden die geen reclame meer voor zichzelf maken, plekken die toeristenbelasting heffen of nationale parken die gebieden hebben waar slechts een beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten. In sommige steden zijn lokale bewoners zelfs de straat opgegaan om te protesteren tegen massatoerisme. Dit soort maatregelen zijn helaas hard nodig! 

Zelf kun je ook een aantal dingen doen om je steentje bij te dragen: 

  • Organisatie Leave No Trace moedigt reizigers aan om algemene in plaats van specifieke locatie-aanduidingen op social media te gebruiken, zodat niet iedereen massaal naar dezelfde straat of hetzelfde koffietentje rent;
  • Ga in een rustige periode (buiten het hoogseizoen) op vakantie;
  • Kies voor een camper en vermijd vliegvakanties en cruiseschepen;
  • Ga met respect om met de natuur en de lokale bevolking;
  • Het beste is natuurlijk om populaire bestemmingen te vermijden en in plaats daarvan onderstaande onontdekte alternatieven te bezoeken! 

Bestemmingen overspoeld door massatoerisme en de onontdekte alternatieven
Goboony bestemmingen overspoeld door massatoerisme en de onontdekte alternatieven camper

  1. Isle of Skye, Schotland

Isle of Skye, het grootste eiland van Schotland, is adembenemend mooi. Helaas weten de hordes toeristen die het jaarlijks bezoeken dat ook maar al te goed. Met name de infrastructuur op het eiland heeft het zwaar te verduren, door alle bussen en auto’s die de straten domineren. Gelukkig zijn er in de tussentijd een aantal regels en boetes in het leven geroepen om de vrede van de natuur een beetje te bewaren, maar beter is natuurlijk om een alternatief te bezoeken dat nog niet platgelopen is. 

Ga in plaats daarvan naar: Senja, Noorwegen
Liefhebbers van dramatische rotsformaties, maar dan zònder de massa’s toeristen, zitten goed in Noorwegen. Noorwegen staat bekend als land met meer ruimte en minder mensen. Het perfecte alternatief voor Isle of Skye is dan ook het eiland Senja, het op een na grootste eiland van Noorwegen in de provincie Troms. Geniet van de indrukwekkende uitzichten op het eiland en schiet een mooi plaatje voor je social media (maar dan zonder al die irritante toeristen die in beeld staan!). 
Goboony bestemmingen overspoeld door massatoerisme en de onontdekte alternatieven camper

  1. Dubrovnik, Kroatië

Dubrovnik, met een trotse plek op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, werd in één klap populair bij het grote publiek toen het als decor voor de hitserie Game of Thrones werd gebruikt. Little did they know, dat een paar jaar later de Werelderfgoedstatus ingetrokken dreigde te worden vanwege het massatoerisme. De stad nam vervolgens drastische maatregelen om het aantal toeristen te verminderen. Koffers op wielen zijn nu bijvoorbeeld verboden in het stadscentrum om de lokale inwoners wat meer rust te gunnen. Een alternatief bezoeken is natuurlijk nog altijd de beste keuze! 

Ga in plaats daarvan naar: Sighisoara, Roemenië
Eat your heart out Dubrovnik, want het Roemeense Sighisoara heeft alles wat Dubrovnik ook heeft: eeuwenoude geplaveide straatjes, middeleeuwse pleinen, pittoreske gebouwen met sprookjesachtige torentjes en sierlijke kerken met een indrukwekkende architectuur. Het enige verschil? De oude citadel is lekker rustig. Oké, het is misschien geen Game of Thrones filmlocatie, maar het is wel de stad waar Vlad de Spietser (beter bekend als Dracula) werd geboren. Prima alternatief, toch? Ook leuk om je bezoek aan Sighisoara te combineren met deze camperroute in Roemenië
Goboony bestemmingen overspoeld door massatoerisme en de onontdekte alternatieven camper

  1. Santorini, Griekenland

Het vulkanische eiland Santorini is verreweg het populairste eiland van Griekenland. Eerlijk is eerlijk, de zonsondergang vanaf Oia is magisch en maakt het tot een romantische vakantiebestemming. Toch is niets wat het lijkt, want jaarlijks trekt Santorini ruim twee miljoen toeristen en duizenden cruiseschepen. Influencers poseren er massaal op los voor de fotogenieke witgekalkte huisjes. Dat veroorzaakt veel schade aan het eiland. De Griekse autoriteiten hebben inmiddels een limiet in moeten stellen voor het aantal toeristen dat via een cruiseschip het eiland binnenkomt. Dan vraag je je toch ook af waar we met z’n allen mee bezig zijn, toch? 

Ga in plaats daarvan naar: Apulië, Italië
Heb je het over schattige witte kalkstenen huisjes, dan heb je het over de Italiaanse regio Apulië. Een nog relatief onontdekte bestemming in de hak van Italië. Ook hier vind je, net als op de Griekse eilanden, azuurblauw water, lekker en vers eten en gastvrije inwoners. Een zon-, zee- en strandvakantie dus, maar dan zonder de hordes toeristen. 
Goboony bestemmingen overspoeld door massatoerisme en de onontdekte alternatieven camper

  1. Ibiza, Spanje

Party-eiland Ibiza is uitgegroeid tot dé place to be voor de jetset en hippies. Ooit mysterieus en de uitgelezen plek om de rust in jezelf te vinden, tegenwoordig vooral een plek waar je tussen de Nederlanders te veel geld voor een wijntje betaalt. Tuurlijk, je bent hier aan het juiste adres voor zon, zee en strand, maar bij ons onontdekte alternatief is dat net zo (en misschien nog wel beter)! 

Ga in plaats daarvan naar: Sardinië, Italië
Op het verfijnde Sardinië vind je dezelfde jetset- en hippie vibes als op Ibiza, maar dan zonder al die kuddes mensen. Sardinië belooft, net als Ibiza, prachtige stranden, turquoise wateren en bruisende kustlijnen. Strijk neer met een cocktailtje (maar dan betaalbaar) en proef het allerlekkerste authentieke Italiaanse eten. Wat heeft Ibiza dat Sardinië niet heeft? Helemaal niets! Dus een beter alternatief bestaat er volgens ons niet. Bekijk hier de ultieme route voor een roadtrip door Sardinië
Goboony bestemmingen overspoeld door massatoerisme en de onontdekte alternatieven camper

  1. IJsland

In de afgelopen jaren zijn er veel zorgen ontstaan over het natuurbehoud van IJsland in combinatie met het aantal toeristen. Beeld je dat tussen 2010 en 2015 het aantal inkomende toeristen met maar liefst 163% steeg! In de tussentijd is er van alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat de natuur niet al te veel aangetast wordt en overbevolking tegen te gaan. De tienduizend jaar oude Fjadrárgljúfur kloof was bijvoorbeeld genoodzaakt te sluiten voor het publiek omdat het anders verloren zou gaan. Ook de Blue Lagoon is aangetast. Eeuwig zonde! 

Ga in plaats daarvan naar: Montenegro
Montenegro, het land van middeleeuwse charme gecombineerd met uitgestrekte nationale parken. De kloven die je in IJsland kunt vinden, maken in Montenegro plaats voor een van de grootste en diepste canyons van Europa: Tara River Canyon. En ook voor watervallen ben je in dit land aan het juiste adres. Bezoek bijvoorbeeld de Niagara waterval in Podgorica of zet voet richting Durmitor National Park om te wandelen en bergbeklimmen of voor canyoning of rafting. Of maak een roadtrip door Montenegro

Klaar om van de gebaande paden te gaan? Huur nu jouw camper bij Goboony en ontwijk de mensenmassa's!