Met de camper naar Zwitserland

12 februari 2019 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Zwitserland

Wie denkt aan Zwitserland denkt aan chocolade, fondue, horloges en zakmessen. Maar wat een camperreis door Zwitserland nou écht uniek maakt zijn haar witte bergtoppen, historische steden, uitgestrekte meren en de meest adembenemende wandelroutes. Flexibiliteit en vrijheid maakt een camper hét ideale vervoermiddel om dit prachtige land te ontdekken.

Goboony - Met de camper naar Zwitserland - Bergweg

Waarom reizen door Zwitserland?

Zwitserland is uniek op zoveel fronten dat ik niet weet waar te beginnen. Niet alleen worden er vier talen gesproken waaronder Zwitsers Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Ook kent het land een ongelooflijke diversiteit aan landschappen en klimaatzones, wat een roadtrip door Zwitserland een unieke ervaring maakt.

Tussen de imposante bergen liggen uitgestrekte meren, veelal aangrenzend aan prachtige historische steden. Op grote hoogte vind je schattige bergdorpjes, wandelroutes waar je volledig tot rust komt en kabelliftjes met spectaculaire uitzichten over schitterende gletsjerlandschappen. Een van de mooiste camperroutes is de Grand Tour of Switzerland, die je meeneemt langs alles wat dit prachtige land te bieden heeft.

Wil jij met de camper naar Zwitserland? Deze blog is een reis langs de mooiste routes en camperplaatsen. Ook geef ik belangrijke tips over het vullen van gasflessen en het Autobahnvignet in Zwitserland.

De Grand Tour of Switzerland

Goboony - Met de camper naar Zwitserland - RouteWil jij nog eens ervaren hoe het is om met een camper te reizen? Kijk eens bij het camper aanbod van Goboony!

Deze 1643 km lange route brengt je van diepblauwe meren omringd door palmbomen, tot op 2429 m hoogte gelegen gletsjerlandschappen. Langs verlaten bergweggetjes en bruisende steden. Op de route liggen 45 topattracties, 12 UNESCO-Werelderfgoederen en twee biosferen. Je komt langs 22 meren en vijf unieke Alpenpassen. Ook zijn er langs de route talloze outdoor activiteiten als golfen, ziplinen, klimmen, rodelen, kanoën, mountainbiken en nog veel meer.

Tussen april en oktober is de ideale periode om dit avontuur aan te gaan. Er zijn drie begin etappes die vanaf de grensovergang met officiële borden worden aangegeven.

·      Grensovergang: Bazel – Startpunt: Neuchâtel.

·      Grensovergang: Genève – Startpunt: Saint George.

·      Grensovergang: Chiasso – Startpunt: Bellinzona (al is die vanaf onze kant gezien misschien niet heel logisch).

De route is beide kanten om te rijden maar in verband met eenrichtingsverkeer bij steden en de ligging van snelwegafritten, raad ik je aan om met de klok mee te rijden. De kern van de route duurt ongeveer 7 dagen wanneer je 6 uur per dag rijdt, maar als echte avonturier kan je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Omdat de route in eerste instantie is ontwikkeld voor motoren en auto’s zijn er voor campers enkele kleine beperkingen. Dit komt door te lage doorgangen, smalle wegen, of een verbod voor campers. Op de volgende website is een bestand te vinden met de beperkingen en alternatieve routes voor campers.

Voor wie met de camper naar Zwitserland wil is op de volgende website een tool ontwikkeld waarmee je een indruk van de route krijgt. Ervaar de hoogtepunten van de Grand Tour of Switzerland aan de hand van deze virtuele tour van de route.

Hieronder neem ik je mee door de highlights van deze bijzondere route, opgedeeld in drie behapbare delen.

Neuchâtel tot Zürich

Basel
Wanneer je bij Basel de grens over gaat is het zeker de moeite waard de stad te bezoeken. Met de hoogste ‘museumdichtheid’ is Basel dé cultuurstad van Zwitserland. De combinatie van historische gebouwen, moderne architectuur en de Rijn die door de stad stroomt, maakt Bazel tot de unieke stad dat het is.

De Doubs en Neuchâtel
Je tocht vervolgt zich langs de oevers van de Doubs, langs kleine dorpjes, geurige kaasboerderijtjes en via de bakermat van de horloges; La Chaux-de-Fonds en Le Locle, naar Neuchâtel. Neuchâtel wordt, door haar prachtige oude centrum, ook wel de ‘charmestad’ van Zwitserland genoemd, een tafereel die niet aan je reis mag ontbreken.

Fribourg
Door een merenlandschap en langs eindeloze wijngaarden vervolgt de route naar Fribourg, een prachtige stad met een middeleeuwse uitstraling omringt door stille wouden. De unieke ligging, het oude stadscentrum en de nostalgische ‘funiculaire’ maken Fribourg zeker de moeite waard.

Gruyère
Een stuk verder op de route kom je langs Gruyère, bekend om haar overheerlijke kaas. Dit middeleeuwse stadje ligt bovenop een kleine heuvel, waar ook een 13e -eeuws kasteel is te bezoeken. Voor de hikers onder ons is de berg Le Moléson te beklimmen met een schitterend uitzicht.

Jungfrauregio
Door de prachtige landschappen van Erlenbach en Interlaken vervolg je je weg naar de Jungfrauregio, vier dorpjes hoog in de bergen die ook wel ‘Het dak van Europa’ worden genoemd. Een excursie naar het Jungfraujoch mag niet ontbreken bij je bezoek aan Zwitserland. Dit berglandschap is te bereizen met een steile trein, er is een bergwandeling naar de Faulhorn en een wandeling langs de bergkam.

Bern
Onderweg naar Bern kan je, met een oude stoomboot, een tocht maken over de Brienzersee. Bern, de hoofdstad van Zwitserland kenmerkt zich door haar unieke centrum, waar midden in de stad zelfs een heuvel met bruine beren te vinden is. De zandsteengevels geven de stad een unieke uitstraling, vandaar ook dat de oude binnenstad op de lijst van UNESCO-werelderfgoederen staat.

Emmentaler kaas, waterkasteel Hallwyl en Luzern
Door het Teletubby heuvellandschap van Emmental vervolg je je reis richting Luzern. Vergeet vooral niet de bekende Emmentaler gatenkaas te proeven op een van de vele kaasboerderijen! Ook rijd je langs het waterkasteel Hallwyl, een van de belangrijkste burchten van Zwitserland. Luzern zelf is een prachtige stad aan het Vierwoudstedenmeer en kenmerkt zich door de houten loopbruggen over het water. In de bergen rond Luzern zijn enorm veel uitzichtpunten, wandeltochten en outdoor activiteiten te bezoeken.

Met de veerboot richting Zürich
Na Luzern pak je de veerboot bij Gersau, waarna je door een landschap vol zakmessen, chocolade en panoramabruggen langs het klooster Einsiedeln waar al meer dan 1000 jaar mensen op pelgrimstocht naar toe komen. Jouw pelgrimstocht vervolgt zich echter richting Zürich, de meest moderne stad van Zwitserland. Zürich heeft een enorm groot aanbod in kunst door de vele musea en galerijen. Het aangrenzende meer is een heerlijke plek om te wandelen, zwemmen of picknicken en daar maken de Zwitsers dan ook graag gebruik van.

Goboony - Met de camper naar Zwitserland - Alpen

Zürich tot Lugano

Winterthur en de Rijnwaterval
Wanneer je het basale van Zürich graag wilt vermijden is cultuurstad Winterthur een stukje verder op de route enorm aan te raden. Door het wijngebied Marthalen vind je vervolgens de grootste waterval van Europa, de 150 meter brede Rijnwaterval van Schaffhausen. Het is mogelijk met een boot dichtbij het neerstortende water te komen, neem vooral je paraplu mee!

Appenzell en uitzicht over 6 landen
Langs de appelboeren in Altnau vervolgt de route zich naar de boeken- en textielstad St. Gallen. En het idyllisch heuveldorpje Appenzell, een plaatje wat je zeker niet mag missen. Je vervolgt je weg langs de Schwägälp Säntis, waar een uitzichtpunt je laat uitkijken over maar liefst 6 verschillende landen.

Geboortedorp van Heidi & de Zwitserse Grand Canyon
Je reist via de kleinste stad van Europa; Werderberg, langs de kastelen van Vaduz naar het geboortedorp van de bekendste Zwitserse romanpersonage; Heidi. Maienfield, tegenwoordig ook wel Heidiland genoemd, is een rustiek dorpje nabij de oudste stad van Zwitserland ‘Chur’. Kort hierna kom je langs de Tektonic Arena Sardona, ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd.

Zernez, St. Moriz en Rhätische Bahn
Langs uitzichtdorp Guarda, een dorp gevestigd op een 1653 meter hoog zonneterras, kom je bij nationaal park Zernez. Op deze 170 km2 is te zien dat moeder natuur zich even flink uitgesloofd heeft. Het was het eerste nationale park in de Alpen en kenmerkt zich door de talloze wandelpaden, uitzichtpunten en diersoorten die er leven. In het berglandschap van St. Moriz is een spectaculair uitzicht over een uitgestrekt merenlandschap te vinden. De zonsondergang op deze plek is een van de spectaculairste in haar soort. Boven de Oberengadiner meren ligt de Rhätische Bahn, het mooiste bergtraject ter wereld, af te leggen per trein. Een spectaculaire reis die je zeker niet kunt missen.

San Bernardino en Bellinzona
In pasdorp Andeer, kun je een plons nemen in een geneeskrachtige bron en mineraal bad. Rijdt vervolgens langs de prachtige meren en valleien van San Bernardino naar Bellinzona. Bellinzona staat voornamelijk bekend om haar drie robuuste kastelen, een van de werelderfgoederen op de route.

Locarno en Ascona
Wanneer je bij Locarno een stukje de bergen in rijdt, kom je langs kronkelige riviertjes waar je een ijskoude duik kunt nemen in het diepblauwe water. Een stuk verder kom je op het laagste punt van deze route, Ascona. Het stadje gelegen aan een inham van Lago Maggiore is een plaatje wat zo van een ansichtkaart afkomstig kan zijn.

Monte Tamaro en Lugano
Onderweg naar Lugano is er nog de mogelijkheid door een botanisch landschap richting Piazzogna te rijden. Voor de echte avonturier is er op Monte Tamaro een groot aanbod aan outdoor activiteiten zoals rodelen, ziplinen, mountainbiken en paragliden. Palmenstad Lugano, is een andere heerlijke combinatie van meer en stad. De uitzichten vanaf de promenade zijn adembenemend en in de zomer is het een bruisende stad vol gezelligheid, muziek en dans. Voor liefhebbers van de Italiaanse keuken is dit een paradijsje.

Lugano tot Neuchâtel

Gotthard en Furkapas
Via Bellinzona en Biasci staat je een steile rit te wachten over kronkelige bergweggetjes, om uiteindelijk aan te komen bij de Ritómsee. Net als je denkt dat je niet hoger kan zal de Gotthard Pass je doen verbazen. Deze duizelingwekkende rit zal nog lang in je geheugen gegrift blijven staan. Via Andermatt kom je op de Furkapas terecht waar ook meerdere wandeltochten met overnachtingen in chaletjes.

De Matterhorn en ondergrondse wateren
Tussen Ernen en brig is een prachtig gletsjerlandschap te vinden, en is op je weg naar Zermatt zeker aan te raden. De nabijgelegen Matterhorn is één van de meest gefotografeerde bergen ter wereld, en is door zijn piramide-achtige vorm enorm lastig te beklimmen. Een mooie uitdaging voor de liefhebbers dus. Wanneer je liever met een bootje door ondergrondse wateren vaart is dit mogelijk in St. Léonard.

Wijnbergterrassen en Lausanne
Je weg vervolgt zich langs charismatische Zwitserse dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn. Op je weg richting Lausanne kom je door 800 hectare wijnbergterrassen van Lavaux, een ander werelderfgoed op deze reis. Alles draait hier om wijn en de vele wijnboerderijen zijn de ideale stop om jezelf op een welverdiend wijntje te trakteren. Lausanne is een stad voor de echte fijnproever. De hoogteverschillen, in het centrum geeft deze stad een unieke uitstraling en veel locals trotseren deze hellingen op kleine stepjes.

Genève
Wereldstad Genève, gelegen aan het grootste binnenmeer van Midden-Europa. En alsof dit meer nog niet indrukwekkend genoeg was staat er een 140 meter hoge waterfontein langs de oever, die boven menig gebouw uitreikt. Genève is een stad met twee gezichten. Aan de ene kant de oude binnenstad en haar charmante gebouwen, aan de andere kant ontzettend veel innovatie en techniek.

Natuurpark Jura Vaudois en de druipsteengrotten van Vallorbe
De weg naar Neuchâtel brengt je via mooie havenstadjes naar natuurpark Jura Vaudois, gelegen aan het Lac de Joux. Dit natuurpark omvat donkere bossen, geheimzinnige moerassen, wilde rotswanden en eindeloze heidelandschappen. Bewaar wat wandel drang voor de Vallorbe regio want naast haar prachtige druipsteengrotten zijn hier veel wandelroutes langs ravijnen en watervallen.

Ontspanning en Creux du Van
Als je toe bent aan wat ontspanning is een stop in badkuuroord Yverdon-les-Bains zeker een plek waar je jezelf lekker kunt verwennen. En voor wie wel van een drankje houdt is in Môtiers het Absinthe Museum te vinden. Of je nou volledig ontspannen van Yverdon-les-Bains komt, of met een kleine kater van het Absinthe Museum, het keteldal Creux du Van mag je niet missen. Deze kaarsrechte 160 meter hoge rotswanden uitgesleten door gletsjers en rivierstromen zorgen voor een fenomenaal gezicht.

Goboony - Met de camper naar Zwitserland - Alpendorp

Mooie camperplaatsen in Zwitserland

Overnachten met de camper kan in Zwitserland op speciaal ingerichte camperplaatsen en op campings. Vrij kamperen in Zwitserland, is op de meeste plekken verboden, maar met een select groepje één nacht in een tentje in de bergen slapen, is boven de boomgrens wel toegestaan. Vanzelfsprekend op voorwaarde dat je respect hebt voor de natuur, zeker in het broedseizoen van vogels (begin zomer). Camperplaatsen kun je natuurlijk ook altijd vinden via de Campercontact app.

Om het kamperen in Zwitserland wat gemakkelijker te maken heb ik een aantal mooie camperplaatsen voor je op een rijtje gezet:

·      Zebuhof, aan de Bergstrasse 12 in Lauerz, is een campingplek met een ongelooflijk uitzicht over de Lauerzersee. Wordt op Campercontact beoordeeld met een 9,0.

·      Buchholz Glarus, Buchholzstrasse, 8750. Mooie camperplaatsen met prachtig uitzicht tussen Glarus en Netstal. Wordt op Campercontact beoordeeld met een 8,1.

·      Gasthaus Ziel, Trogenerstrasse 99, 9450 Altstatten. Campingplaatsen met een prachtig uitzicht over het Rijndal. Wordt op Campercontact beoordeeld met een 7,7.

Tips

Tolwegen

Als je van plan bent een campertocht door Zwitserland te maken moet je rekening houden met het Tolvignet, ook wel Autobahnvignet genoemd. Voor het gebruik van snelwegen moet je in het bezit zijn van een Tolvignet, een Tolvignet is een jaar geldig en kost 40 CHF. Tolvignetten zijn in Zwitserland te koop aan de grens, maar je doet er verstandig aan dit van tevoren online al te regelen. Op de volgende website bestel je online je Autobahnvignet voor Zwitserland. Bekijk ook onze blog alles over het tolvignet Zwitserland

Naast het Tolvignet krijg je met voertuigen boven de 3.500 kg te maken met de zogenaamde “Schwerverkehrsabgabe”. Je betaald de Schwerverkehrsabgabe per dag voor het aantal dagen dat je in Zwitserland bent. Ook de dagen dat je op de camping staat tellen hierbij mee. De aanschaf hiervan kan bij bemande grensovergangen. Vraag bij een bemande grensovergang naar het ‘Pauschall formulier’ en vul dit in. Er valt per dag te betalen of je kan een 10 dagen kaart te kopen voor ongeveer €28. Bij de grensovergang valt er te betalen met pin, creditcard, Zwitserse Frank en Euro’s. Betaal je met Euro’s let er dan op dat ze slechts briefgeld aannemen en terugbetalen in Zwitserse Franken tegen een zeer ongunstige wisselkoers.

Met deze linkjes vind je meer informatie over de Schwerverkehrsabgabe, en een overzicht van bemande grensovergangen en openingstijden.

Weetjes voor onderweg

Bij winterse omstandigheden:
·     
Sneeuwkettingen zijn verplicht op sommige bergwegen bij winterse omstandigheden. Dit wordt aangegeven op waarschuwingsborden.

·      Winterbanden zijn voor buitenlandse voertuigen niet verplicht, en spijkerbanden zijn verboden.

In de bergen:
·     
Stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer.

·      Dimlicht voeren overdag is verplicht.

Een ander feitje is dat navigatiesystemen met radarverklikkers, of systemen die waarschuwen voor flitspalen, in Zwitserland verboden zijn. Al is de kans klein dat je hierop gecontroleerd wordt.

Heeft dit verhaal de avonturier in je wakker gemaakt? Kan je niet wachten om jouw eigen Grand Tour te plannen? Bekijk meer informatie over het huren van een camper op onze website!