Camperroute langs het uitgestrekte Noorden in Noorwegen

13 september 2022 in Bestemmingen en Noorwegen

Een route voor liefhebbers van ruw natuur geweld en de zuivere weidsheid die je enkel in Noorwegen kan ervaren. Maak je borst nat voor al het mooist dat de Noorden je te bieden hebben. De grillige wonderen van de natuur ontdek je op deze camperroute! Camperroute hoge Noorden Noorwegen Goboony camper hurenDeze camperroute komt uit het boek "Met de camper doorheen Europa - de 75 mooiste routes voor motorhomes". Je vindt er meer adembenemende routes in Scandinavië, onontdekte routes in Frankijk en een andere kijk op Europa. Te koop via oa. Lannoo! 

Op weg in Noorwegen

Ah, Noorwegen. Samen met Scandinavië vormen ze een waar paradijs voor camperaars. Het allemansrecht, waardoor je overal vrij mag kamperen, geeft zoveel vrijheid dat een camper de allermooiste manier is om deze regio van Europa te verkennen. Ben je hier op pad, dan hou je best rekening met de volgende wetgeving:

  • Maximaal toegestaan alcoholgehalte: 0,2 promille
  • Aangepaste kinderzitjes verplicht tot 1,35m of 36kg
  • Minimumleeftijd bestuurder: 18 jaar
  • Veiligheidsgordel verplicht, zowel voor-als achterin
  • Dimlichten het hele jaar overdag en 's avonds verplicht
  • Spijkerbanden beperkt toegestaand tussen 1 november en de maandag na paasmaandag

De perfecte periode om het Hoge Noorden van Noorwegen te bezoeken is afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Van mei tot eind juli zijn de dagen hier eindeloos, dankzij de zon die amper ondergaat. Van oktober tot maart-april ben je hier dan weer op het juiste adres om het noorderlicht te spotten, al voorzie je dan best een camper die uitgerust is voor het winterseizoen. In Noorwegen wordt er ook op veel punten tol geven, die je makkelijk elektronisch betaalt met een AutoPASS. Zie je het woord bomvei staan, dan komt er een tolweg aan. 

camperroute hoge noorden noorwegen noorderlicht zien

De camperroute langs het uitgestrekte noorden van Noorwegen

Deze route vertrekt vanuit Trondheim en is uitgestippeld over  9 dagen en 1.750 kilometer. Sinds april 2022 neem je vanuit Groningen, Nederland een rechtstreekse ferry naar Kristiansand (vanaf € 220 heen). Vanuit Kristiansand is het 800 km noordwaarts om deze route aan te vangen. Perfect om te combineren met deze camperroute in het zuiden van Noorwegen

 

Dag 1 en 2

Een denkbeeldige lijn? Zeker, maar het is vooral een lijn die tot de verbeelding spreekt. We hebben het natuurlijk over de poolcirkel, die je op deze rondrit tweemaal oversteekt. Eerst blijf je een tijdje in het mooie Trondheim, de spirituele hoofdstad van Noorwegen, voor de indrukwekkende kathedraal en de wijk Bakklandet. Overdag lunch je heerlijk op de vismarkt Fisketorget, en smul je van de verse vissoep, mosselen of visburgers. Lekker eten 's avonds doe je in Mormors Stue As, een sfeervol oud herenhuis met twee verdiepingen. Daarna is het tijd voor de weidsheid langs de beroemde weg 17. Aarde en water vormen hier één geheel en de mooie landschappen volgen elkaar snel op. Je kruist de poolcirkel ter noorden van Mo i Rana. 

camperroute hoge noorden Noorwegen

Dag 3

Scheep in naar de Lofoten. Al generaties lang spreekt deze eilanden groep tot de verbeelding van reizigers die dromen van de woeste landschappen en het eenvoudige leven dicht bij de natuur dat ze hier hopen aan te treffen. Je zult zeker niet teleurgesteld worden, vooral niet als je de reis maakt vanuit Bodø met de ferry. Tijdens de oversteek over de Vestfjord tekent de donkere massa van de Lofotveggen (Lofotenmuur) zich in de verte af om dan letterlijk de horizon af te sluiten. Dit grillige wonder der natuur lijkt loodrecht uit de zee op te rijzen. Vervolgens ontwaar je geleidelijk de piepkleine dorpjes, omgeven door lapjes weiden, aan de voet van de bergen. In Stamsund zet je voet aan wal op de archipel van de Lofoten. De haven van dit langgerekte dorp dat als een amfitheater boven de zee ligt, komt elke avond tot leven als de Hurtigruten (kustexpress) aanmeert. Dan voert de weg naar Kavelvåg. Dit dorp was in de 19de eeuw de eerste vissershaven op de Lofoten. 

Dag 4

Svolvær, de hoofdstad van de Lofoten, ligt in een grillig landschap van eilanden en schiereilanden, waar steile rotswanden boven uitteken. De haven is de voornaamste trekpleister van deze handelsstad. Het nieuwe gedeelte op palen vormt een kunstmatig eiland met hotels en restaurants. Afgezien van enkele galeries zijn het vooral winkels waar de bezoekers op afkomen. Rijd naar Fiskebol en neem de veerboot naar Melbu. In de haven heerst vaak een gezellige drukte, maar vooral tijdens het festival Høllafest in de zomer. Daarachter ligt de Frederiksens Allé met mooie houten huizen, omgeven door tuinen. Deze straat leidt naar het plaatselijk museum, met meerdere gebouwen. Het landhuis Melbo Hovedgård is leuk om te bezoeken, evenals het Noorse Visserijmuseum. 

Dag 5 en 6

Camperroute het hoge noorden Noorwegen Sortland

Rij door naar Stokmarknes en zijn Hurtigruten Museum. Vervolgens zet je koers naar Sortland, de belangrijkste plaats op de Vesterålen, en Andenes, een belangrijk vissersdorp op het noordelijke puntje van de eilandengroep. Hier vind je het Noorderlichtcentrum, het Walvismuseum en het Poolmuseum. Vanuit Andenes is het mogelijk om op walvissen-, zeehonden- of zeevogelsafari te gaan. Na die safari is het tijd om aan te sterken met een stevige maaltijd. Dat vind je in restaurant Lysthuset. Deze taverne wordt druk bezocht door de plaatselijke bevolking vanwege de streekkeuken. Proef bijvoorbeeld eens de vissoep, de poolforel (ishavsrøye) of de boknafisk. Vleeseters kunnen kiezen uit rendierragout (finnebiff) en walvissteak (hvalbiff). Maak rechtsomkeer en rijdt naar Sortland, waar je de veerboot neemt naar het vasteland. Van hieruit rij je door naar Bjervik. 

camperroute hoge noorden Noorwegen VesteralenDag 7

Tromsø, de voorportaal van de poolstreek, leent zich uitstekent voor een wandeling langs de zee-engte. De stad is uniek gelegen en dankt haar aantrekkingstkracht aan de schitterende omgeving. Vergeet niet te stoppen bij Emma's Drømmekjøkken! Het traditionele en gastronomische restaurant schotelt kabeljauwtong voor of zelfs gerookte walvis, die het beste smaakt in juni, als het dier zich heeft gevoed met krill. Later in het jaar trekt de walvis naar het zuiden, waar hij leeft van haringen, wat de smaak sterk verandert. Zet je ontdekkingstocht verder op het naburige eiland Kvaløya, waar het dorp Ersfjordbotn een ideale plek is om het noorderlicht waar te nemen. 

Dag 8

De befaamde E6 voert naar het hart van Lapland, met z'n immense weidsheid. In Alta kun je rotstekeningen bewonderen van de vroegere inwonders. Onderneem vervoglens de tocht naar de Noordkaap (Nordkapp). Mazak onderweg een ommetje naar Hammersfest, de meest noordelijke stad in Noorwegen, die als een spectaculaire fata morgana aan de horizon rijst. 

Dag 9

Om op het eiland Magerøya te komen, waar de mythische Noordkaap ligt, rij je door een 6,8 km lange tunnel op een diepte van 212m onder de zeespiegel! Voor die tunnel betaal je tol, en die prijs is afhankel van hoe groot je camper is én hoeveel passagiers er zijn. 

Eindelijk ben je dan op het meest noordelijke puntje van het Europese continent! De hoogvlakte is vaak in dichte mist gehuld, maar kan plotseling optrekken, waarna de oceaan wordt ontsluierd, een onafzienbaar wateroppervlakte dat zich over 2000 kilometer uitstrekt tussen de Noordkaap en de Noordpool. 

camperroute hoge noorden noorwegen noordkaap

Campings in het hoge Noorden

In Noorwegen is het vrijheid blijheid wat betreft kamperen, maar af en toe heb je wel eens zin in een ruime, warme douche of is het tijd om de casettes eens te ledigen. Via Park4Night en Campercontact ontdek je makkelijk ledigingstations en deze campings zijn een echte aanrader om even op adem te komen. 

Sandvika Camping - Kabelvåg

Deze camping aan de waterkant heeft alles wat je maar wensen kan: van klein supermarktje tot een privébaai met zwem- en visponton. Met 180 staanplaatsen vind je hier altijd wel een plekje. De haven van Svolvaer ligt op 8km afstand, een ideale plek om op adem te komen en je noordelijke route verder uit te stippelen. Prijs: 300 NOK voor twee personen

Tromsø Lodge & Camping - Tromsø

Op slechts 5min rijden van het centrum vind je deze lodge annex camping, die bovendien op een fenomenale ligging aan de Tromsdalselva ligt. Tijd voor een avondje luxe? Boek dan één van de gezellige cottages met zicht op de rivier en observeer met een warme kop thee het wildleven dat zich buiten afspeelt. Prijs: 455 NOK voor twee personen inclusief elektriciteit

Nordkapp Caravan & Camp - Skarsvåg

Je hebt het gehaald, de Noordkaap. Nu mag jij jezelf in de watten leggen en genieten van deze camping met zicht op .. het plateau van de Noordkaap! Dit. is. ongezien. Voor zulke panoramische vergezichten rij je nog 500 kilometer verder als het zou kunnen. Open van begin juni tot eind september. De camping zelf is relatief basic, maar heeft eetgelegenheden, een grillhut en wasmogelijkheden. Prijs: 275 NOK

Vanuit dit noordelijke punt kan je terug afzakken naar het zuiden via die Noorse kust, of kies je voor zusje Zweden. Vanuit de Noordkaap is het ook mogelijk om Finland te ontdekken, en vanuit Helsinki een overzet te nemen naar Travemunde, Duitsland. Geniet van de reis!