Zo maak je de camper indeling van je dromen

5 juli 2021 in Camper- en campingtips, Campertips en -weetjes , Tips voor eigenaren & Camper bouwen

De mogelijkheden wat betreft een camper indeling zijn eindeloos! Juist daarom is het belangrijk om eerst je behoeften te achterhalen, voordat je begint met schetsen, of überhaupt een bus aankoopt. Esther en Kay, oprichters van het camperbouw blog by Nomads, hebben inmiddels al twee campers gebouwd. Hierdoor weten ze precies welke stappen je moet doorlopen om tot de camper indeling van je dromen te komen. In dit artikel delen ze hun ervaring!

Wat is de beste camper indeling?

Er bestaat niet zoiets als een beste camper indeling. Dit is namelijk super persoonlijk en geheel afhankelijk van jouw wensen. Wel kun je je natuurlijk laten inspireren door andere zelfbouw campers. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in dit zelfbouw camper inspiratie e-book waarin meer dan 50 verschillende zelfbouw campers staan.

Stappenplan camper indeling

Voordat je een bus koopt, wil je de indeling natuurlijk schetsen op papier. Zo weet je namelijk zeker dat jouw gewenste faciliteiten zullen passen in de bus die je op het oog hebt. Om die schets te maken zul je eerst jouw behoeften moeten achterhalen. Beantwoord hiervoor de onderstaande vragen:

 1. Met hoeveel personen wil je reizen?
  Dit bepaalt het aantal benodigde zit- en slaapplaatsen. Daarnaast dien je rekening te houden met jouw lengte en die van de personen die gaan meereizen. Wil je rechtop kunnen staan? Past een dwarsbed of moet er een lengtebed in komen? Dit bepaalt mede de benodigde hoogte en lengte van de bus.
   
 2. Reizen er huisdieren mee?
  Huisdieren hebben niet alleen een comfortabele plek nodig tijdens het reizen met je camper; je hebt ook opbergruimte nodig voor het voer en dergelijke.
   
 3. Ga je fulltime in de bus reizen of alleen korte trips maken?
  Iemand die fulltime in de bus reist, heeft wellicht meer behoefte aan comfort en faciliteiten dan iemand die alleen de camper pakt voor korte vakanties.
   
 4. Welke faciliteiten mogen er niet ontbreken in jouw bus?
  Wil je binnen kunnen douchen of is een buitendouche voldoende? Heb je een comfortabele werkplek nodig of is dit niet van belang? Wil je een vast bed of liever een slaapbank? Wat voor toilet komt er in je camper? Hoe komt de keuken eruit te zien en waar plaats je deze? Komen de watertanks in je bus te staan of hang je ze eronder? Waar komt de gasfles te staan? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden, aangezien ze van grote invloed zijn op je indeling. 

Goboony faciliteiten camperDenk goed na over de faciliteiten in je camper en hoeveel ruimte deze innemen.

 1. Hoeveel opbergruimte heb je nodig?
  Heb je voldoende aan de ruimte onder je bed of moeten er ook bovenkastjes komen? Wil je fietsen mee kunnen nemen of bijvoorbeeld een surfplank? Indien ja, waar ga je deze laten? Maak een lijst van alles wat je mee wilt nemen en bedenk goed waar je deze gaat opbergen.
   
 2. Waar ga je kamperen?
  Sta je graag midden in de natuur, op campings of parkeer je het liefst midden in de stad? Of wil je met jouw camper op wintersport? Het antwoord op deze vragen zijn van invloed op de faciliteiten. Zo heeft iemand die op campings kampeert minder faciliteiten nodig dan iemand die voornamelijk off-grid kampeert zonder voorzieningen. Bovendien heb je voor off-grid kamperen ook voldoende stroom nodig.

Goboony zelfbouw campersDe mate van gewenst comfort en naar welke gebieden je reist zijn bepalend voor de benodigde faciliteiten en benodigde grootte van de bus. Onze eerste bus (links) was kleiner van formaat en anders ingedeeld dan onze huidige camper (rechts). Dit komt omdat onze behoeften en mate van gewenste comfort zijn veranderd. Daarom is het super belangrijk dit inzichtelijk te hebben, voordat je op zoek gaat naar een bus.

Tip: Mocht je nog nooit in een camper hebben gereisd, dan is het raadzaam om eerst verschillende campers te huren. Zo ervaar je welke faciliteiten niet in jouw camper mogen ontbreken en welke indeling jij prettig vindt.

Definitieve indeling maken

Wanneer je de afmetingen weet van jouw gewenste of reeds gekochte bus, kun je een definitieve camper indeling maken. Dit kan op papier of met software zoals Vanspace, Sketchup of Floorplanner. Voordat je hieraan kunt beginnen, moet je wel eerst schema’s maken van:

Het is belangrijk dat je goed over deze systemen nadenkt zodat je precies weet welke onderdelen je nodig hebt, wat de afmetingen hiervan zijn en waar je ze in de bus wil plaatsen. Wanneer je je bus eenmaal hebt, is het slim om de indeling middels kartonnen dozen of papier uit te leggen. Zo krijg je je namelijk echt een goed beeld van hoe je bus eruit komt te zien.Goboony camper indeling zelfbouw campersOnmisbare tips om fouten te voorkomen

Er wordt wel eens gezegd ‘de beste camper is je volgende camper’. En dat is niet zonder reden! Dankzij onze ervaring weten we als geen ander hoe je voorkomt dat je een camper indeling bouwt waar je niet blij mee bent. Lees daarom direct onze tips voor het maken van de camper indeling van je dromen en bekijk voorbeelden van indelingen ter inspiratie.

Wil je voordat je een camper gaat ombouwen eerst eens ervaren hoe het is? Huur eens een buscamper via Goboony! Liever gelijk aan de slag met een camper bouwen? Bekijk deze 7 tips die jou direct op weg helpen, lees welke bus je het beste kunt ombouwen tot camper of bekijk de wet- en regelgeving van zelfbouw campers.