10x mooie natuur in België

10 juni 2020 in Bestemmingen en België

België kent vele natuurgebieden, vooral in de Ardennen kun je je hart ophalen als natuurliefhebber. Maar wist je dat België veel meer te bieden heeft dan dat? Deze lijst met prachtplekken geven je zin om instant in te stappen en te vertrekken . Extra leuk om een camper te huren en meerdere gebieden te bezoeken. Dé manier om België te (her-)ontdekken!

Goboony Mooie Natuur Belgie

Natuurgebieden in België

Het lijstje hieronder is een verzameling van grote en kleine natuurgebieden in België, zowel in Vlaanderen en Wallonië. Sommige staan echt bekend als natuurparken, andere plekken zijn wat kleinere lokale gebieden in beheer van Natuurpunt en Limburgs Landschap. Eén ding hebben ze gemeen: de natuur  hier doet verwonderen. Op zoek naar inspirerende wandelingen? Thomas en Sietske van Add Active maakten een duidelijk overzicht met de mooiste wandelingen in België op hun blog. Een bezoekje waard! 

  1. Hoge Kempen

België kent vele natuurgebieden, maar er is maar 1 gebied dat officieel een nationaal park is. Dat park is de Hoge Kempen. Het Vlaamse park is geopend in 2006 en is een uitgestrekt gebied. Vroeger behoorde het tot de steenkolenmijnen maar de natuur heeft hier nu vrij spel. Het gebied bestaat uit dennenbossen, meren en heidevelden. Wanneer je komt voor de prachtige paarse kleur van heide, dan doe je er goed aan dit gebied in augustus en september te bezoeken. Het gebied heeft 200 km aan wandelpaden, excellent om te fietsen en te paardrijden. Maak onderweg een tussenstop op een van de heuvels van het park, het uitzicht is fenomenaal! Je kunt hier ook goed wild spotten, vooral roofvogels als valken en buizerds, slangen en insecten als libellen en vlinders. Op de website van het park vind je meer informatie over op welke plekken je het park kunt bezoeken en waar je de camper eventueel voor een dagje kunt parkeren. Daarnaast vind je rondom de Hoge Kempen meerdere campings zoals Natuurkampeerterreinen Grenzeloze Charme, ook kun je terecht op de ruime parking van Genk

  1. Het Zwin

Natuurgebied het Zwin ligt op de grens met Nederland aan de Noordzee. Het biedt een thuis aan duizenden vogels als ooievaars, torenvalken en aalscholvers. Ieder seizoen tref je er weer andere vogels, sommigen gebruik het Zwin als broedplaats, anderen gebruiken het als tussenstop op de heen- of terugreis naar en van Afrika. In en rondom het gebied is van alles te doen. Uiteraard kun je er vogels spotten, maar het gebied leent zich ook goed voor een wandeling. Combineer een bezoek aan het gebied met een bezoekje aan Knokke-Heist of bezoek net over de grens Cadzand-Bad, waar je een van de mooiste stranden in Zeeland vindt. Op de website van het Zwin vind je meer informatie over de wegbeschrijving en parkeermogelijkheden. Het is een goed idee om dichtbij het park te gaan kamperen met de camper en al wandelend of fietsend het gebied te bezoeken. Mooi meegenomen: in deze noordwestelijke hoek van België vind je veel culinaire hotspots als Pure C en ettelijke etablissementen in Knokke-Heist. 

Goboony Mooie Natuur Belgie 't Zwin

  1. Viroin-Hermeton

Viroin-Hermeton is vooral bekend vanwege de kloven, sommige zijn wel 100 meter lang en 20 meter diep. In België noemen ze de kloven ook wel dolline, gouffre of fondry. Ze onstaan door de invloed van water en wind. In de lente staat het gebied vrolijk in bloei met duizenden kogelbloemen en orchideeën, waardoor het geheel nog net iets magischer wordt. Het gebied ligt in het zuiden van Wallonië vlakbij de Franse grens. Ook hier vind je weer voldoende campings in de omgeving om te overnachten. Wil je het park in een dag bezoeken? Dan kun je de ingang bereiken via deze verschillende aanrijroutes. Vanaf het gebied ben je ook zo in het oude stadje Dinant en bij de Neptunusgrot. 

  1. Natuurpark Boven-Sûre Woud van Anlier

Het Natuurpark Boven-Sûre Woud van Anlier, of zoals het park voluit heet ;Parc naturel Haute-Sûre Forêt d'Anlier, ligt in de Ardennen. Het park ligt in meerdere gemeenten en is zo’n 833 km² groot. Je vindt er uitgestrekt loofbossen en verschillende valleien van de rivier Sûre. Het gebied is heerlijk om te wandelen en je even te verwonderen over de schoonheid van Moeder Aarde. Rondom het park vind je meerdere campings om te overnachten, op ongeveer een uurtje rijden van het park vind je ook een prachtig terrein van Natuurkampeerterreinen, Beau Rêve. Deze camping is niet bereikbaar met een grote camper, maar met camperbusjes is het absoluut de moeite waard. 

Goboony Mooie Natuur Belgie Haute-Sûre Forêt d'Anlier

  1. De Hoge Venen

De Hoge Venen liggen in het oostelijke deel van de Ardennen, tegen de grens van de Duitse Eifel. Het is het oudste natuurgebied van Wallonië. Je vindt er bossen, heidevelden en glooiende veengebieden. Uren wandelplezier gegarandeerd! Met een beetje geluk loop je tijdens een wandeling een hert of wild zwijn tegen het lijf, hoewel het misschien beter is om ze van een afstandje te spotten. Je hebt zelfs kans om een Lynx te spotten. Vergeet dan zeker geen lotje te kopen 's avonds, want dan is wel jouw lucky day. Maak van een bezoek aan dit natuurgebied een langere vakantie door het te combineren met een bezoekje aan Spa en Luik. Rondom is er genoeg keuze uit campings en je vindt er ook een aantal (gratis) camperplaatsen zoals Parking de l'Eau noire

De Hoge Venen kent meerdere informatiecentra, waar je de camper kunt parkeren. Ideaal om een dagje het gebied te verkennen. Onder de link vind je de verschillende adressen. 

  1. Zoniënwoud

Ook midden in het land vind je natuurgebieden. Net onder Brussel vind je namelijk het Zoniënwoud, het grootste bos van België. Je vindt er beuken van wel 200 jaar oud en daarom wordt het gebied ook wel de beukenkathedraal genoemd. Naast beuken staat het bos ook vol eiken. Je kunt prachtig wandelen door het bos en je hebt hier eveneens de kans op het spotten van wilde dieren. Zo leven er reeën, vossen en zwijnen in het gebied. Het eeuwenoude bos ligt nog geen 10 km ten zuiden van het centrum van Brussel, dus het is de ideale bestemming om stad en natuur te combineren. De ingang van het bos (Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart) is ook nog geen kwartier rijden vanaf de camping van Brussel! Vlakbij het Zoniënwoud ligt het Hallerbos, waar rond midden mei de wilde boshyacinten in bloei voor een magisch spektakel zorgen. Fotografen van over heel de wereld reizen af naar Halle om dit op de gevoelige plaat vast te leggen. Bezoek het 's ochtends vroeg om de massa te vermijden.

Goboony Mooie Natuur Belgie Zoniënwoud

  1. De Blankaart

De Blankaart is een kleiner natuurgebied in de IJzervallei, maar vanwege de grootte zeker niet minder mooi. Het gebied leent zich uitstekend voor een wandel- of fietstocht en je kunt het water op in een fluisterbootje. Het gebied bestaat uit moerassen en weilanden en het bezoekerscentrum bevindt zich in een heus kasteel. In het bezoekerscentrum bieden ze daarnaast meer informatie voor activiteiten speciaal voor kinderen. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen en gebruik maken van de vogelkijkhutten. Je vindt er onder andere zwanen, de kleine karekiet, de rietzanger en lepelaars. Je kunt in de omgeving overnachten of je kunt kiezen voor een van deze campings aan zee. Nieuwpoort is bijvoorbeeld maar 20 minuten rijden. 

  1. Natuurpark van de twee Ourthes

Het Natuurpark van de Twee Ourthes, in het Frans Parc naturel des deux Ourthes, is een uitgestrekt gebied langs de grens met Luxemburg. De rivier bestaat uit een oostelijk deel en een westelijk deel die dichtbij het plaatsje Le Hérou samenkomen. De rivier vloeit voort in de richting van de stad La Roche-en-Ardenne. Het gebied kenmerkt zich door steile, beboste hellingen en indrukwekkende rotspartijen. Ook is er op 600 m hoogte een hoogvlakte van heidevelden en venen. Daarnaast heeft het gebied grasweiden en diepe loof- en naaldbossen. Je kunt hier heerlijk tot rust komen en prachtige wandelen. De dorpen in dit gebied zijn zeker een must om te bezoeken, de architectuur en de gastvrijheid wil je niet aan je voorbij laten gaan. Om helemaal in de stemming te blijven is de Camping de l’Ourthe een mooie plek om te overnachten. Deze ligt aan de rivier, en in het ondiepe deel kan je hier samen met je kinderen pootjebaden en vissen. Ze hebben er mooie en ruim opgezette plaatsen voor de campers.

Goboony Mooie Natuur Belgie twee Ourthes

  1. Averbode Bos & Heide

Averbode Bos en Heide maakt deel uit van het landschapspark de Merode. Ook dit gebied is ideaal voor iedereen die van wandelen en fietsen houdt. Je vindt hier uitgestrekte bossen, vennen en moerassen. Voor wie wat meer uitdaging zoekt: je kunt hier goed mountainbiken. Het gebied is vroeger intensief gebruikt voor bijvoorbeeld houtwinning waardoor veel bijzondere soorten planten verdwenen. Inmiddels is zo’n 1500 hectare van het gebied weer beschermd natuurgebied. Nu vind je er bijzondere bloemen en planten en vele soorten dieren en insecten. Averbode Bos en Heide is onderdeel van wandelnetwerk De Merode, hierdoor heb je ruim 500 km wandelplezier. En voor de grote honger nadien stop je bij de Abdij van Averbode waar je abdijkaas, - brood en -bier op de kop tikt, gebrouwen en gemaakt door échte Norbertijnen.

  1. Burgoyen - Ossemeersen

De laatste in dit rijtje van mooie natuur in België is misschien wel de meest verrassende, op maar 3 km van het centrum van Gent vind je namelijk natuurgebied De Bourgoyen-Ossemeersen. De natuur heeft hier niet hoeven wijken voor de uitbreiding van de stad en is nu een beschermd natuurgebied. Het open landschap bestaat uit graslanden en sloten en grachten. In het voorjaar staat het gebied prachtig in bloei. Overal zie je geel, paars en nog veel meer mooie kleuren. In de oude spoorwegberm staan maar liefst 150 zeldzame plantensoorten.

Vanuit een vogelkijkhut kun je hier zeldzame watervogels van dichtbij spotten. Aalscholvers, de grutto en smienten zijn maar een klein onderdeel van alle vogels die hier leven en ieder seizoen zie je weer andere soorten. De aangelegde wandelpaden zorgen ervoor dat je het gebied kunt betreden met een rolstoel of kinderwagen en gezinnen kunnen leuke opdrachten uitvoeren met behulp van de Boeboeksrugzak die je kunt halen bij het informatiecentrum. Combineer een bezoekje aan dit park met route 1 van onze camperroutes door België

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

Met de camper de natuur in 

Goboony Mooie Natuur Belgie kaart

Op bovenstaand kaartje vind je de top 10 natuurgebieden in België in een overzicht. Per gebied noemen we een aantal mooie overnachtingsplaatsen waar je met de camper terecht kunt. Ook op Campspace vind je mooie locaties waar je met de camper kunt overnachten. Daarnaast vind je genoeg parkeerruimte bij de verschillende bezoekerscentra, ook geschikt voor de camper. Mocht je zelf geen camper hebben, maar er wel graag mee op vakantie gaan, je kunt een camper huren via Goboony! 

Plan jouw onvergetelijke roadtrip met onze exclusieve reisgids
Bekijk onze uitgebreide reisgids, ontdek welke camper bij jouw plannen past, en welke plekken er op je to-visit lijst moeten staan!