Wandelen in de Vogezen: 5 mooiste wandelroutes

27 oktober 2021 in Bestemmingen, Tips voor reizigers & Frankrijk

Aan mooie wandelroutes geen gebrek in de Vogezen. Dus wandelliefhebbers op zoek naar een mooie bestemming in het noordoosten van Frankrijk, reis lekker met de camper richting de Vogezen! Dit is het ideale wandelgebied voor zowel korte wandelingen als meerdaagse wandeltrektochten. Welke route je ook kiest, zacht glooiende bergtoppen, ongerepte natuur en uitgestrekte bossen kom je door heel de Vogezen tegen. Ontdek onze vijf favoriete wandelroutes!
Goboony wandelen Vogezen

De 5 mooiste wandelroutes in de omgeving

Op slechts 7 uur rijden vanaf Utrecht bevindt zich het massief de Vogezen. Een natuurgebied met een oppervlakte van 130.000 hectare en 2600 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes. En zeg eens eerlijk, wat is er nou meer genieten dan na een dag hiken voor de camper neerploffen met een heerlijk Frans wijntje? Precies, niets! Bekijk daarom snel de onderstaande routes. Deze routes variëren van 3 tot 15 kilometers en zijn voor iedereen toegankelijk. 

#1 Beklimming van de Grand Ballon (3 kilometer)

Een van de meest populaire wandelingen in de Vogezen is de hike rondom de Grand Ballon. De Grand Ballon ligt maar liefst 1424 meter boven zeespiegel en vormt het hoogste puntje van de Vogezen. Je vertrekt dan bij de parkeerplaats van Hotel du Grand Ballon, waarna je de route gedeeltelijk vervolgt via de GR5 tot je het Monument des Diables Bleus bereikt hebt. Vanaf hier heb je een sensationeel uitzicht over de omgeving! De route is wellicht maar 3 kilometer, maar vergis je niet: de route vergt best wat klimmen en klauteren. Aanrader is om deze wandeling bij goed en helder weer te doen, want anders kun je het panoramische uitzicht over het Zwarte Woud en de regio Elzas wel vergeten. 
Goboony wandelen Vogezen

#2 Hartmannswillerkopf (7,5 kilometer)

Deze wandelroute neemt je mee in de voetsporen van de Franse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij Hartmannswillerkopf heeft in 1915 namelijk een tragisch slagveld plaatsgevonden tussen de Fransen en Duitsers. Bij het monument dat je aan het einde van de wandeling tegenkomt worden de meer dan 15.000 doden herdacht. De route start in het dorpje Wattwiller, bekend om zijn mineraalwater. Bezoek het museum, bekijk de voormalige bunkers of bezoek de indrukwekkende begraafplaats om tijdens je wandeling meer te leren over de gebeurtenissen in 1915. 

#3 Sentier des Roches (11 kilometer)

Dit is een route die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens je bezoek aan de Vogezen. Met bijna 40.000 wandelaars per jaar is dit een van de meest bezochte wandelroutes in de Vogezen. De route start en eindigt bij bergpas Col de la Schlucht. De rotsen, steile bergweggetjes, smalle bospaden, trappen en bruggen langs en over rotswanden maakt dit tot een vrij pittige tocht. Maar de beloning is er dan ook naar: onderweg wordt je getrakteerd op spectaculaire uitzichten! 
Goboony wandelen Vogezen

#4 Rondje drie meren (12 kilometer)

Lac Blanc, Lac Noir en lac des Truites zijn drie meren die samen een route van 12 kilometer vormen. De route begint vlakbij Col du Calvaire en eindigt nabij Lac Blanc. Ik raad je absoluut aan om tussendoor bij Lac des Truites te stoppen voor een lekkere picknick met uitzicht op een van de mooiste meren van de Vogezen. 

#5 Le Tour du Rauenthal (14 kilometer)

De vallei van Rauenthal fungeerde in vroegere tijden als mijnwerkersdorp, dus tijdens je wandeling kom je daar gegarandeerd restanten van tegen. Zo start deze route bij de eeuwenoude mijnwerkers toren in het dorpje Echery. Vanaf daar volg je tot Le Haicot de gele plusjes, vanaf Le Haicot volg je de rood-wit-rode streep tot je de groene driehoekjes tegenkomt. Je wandelt nu grotendeels door de bossen met hier en daar een prachtig uitzichtpunt. Volg een tijdje de groene driehoekjes tot je het rode rondje tegenkomt. De rode rondjes brengen je naar het eindpunt van deze wandeling! Vanaf hier kun je voldaan nagenieten van de prachtige tocht die je zojuist hebt gemaakt. 

Overnachten in de Vogezen

In de Vogezen kun je volop kamperen. Wij zochten uit wat de vijf leukste campings in de Vogezen zijn. Wanneer je overnacht op een van deze campings, zit je ook voor de camper helemaal goed! 

Er zijn natuurlijk nog veel en veel meer prachtige routes te volgen als je op wandelavontuur gaat in de Vogezen. Klik daarom hier om meer te lezen over een roadtrip door de Vogezen. De smaak van het wandelen helemaal te pakken? Bekijk dan ook de 5 mooiste wandelroutes van Europa!