Top 10 mooiste plekken voor een herfstwandeling in Europa

11 september 2023 in Voor reizigers, Denemarken, Duitsland, Frankrijk , Italië, Luxemburg , Nederland, Oostenrijk & Zwitserland

Na een warme en heerlijke zomer beginnen de bladeren rood, oker en kastanjebruin te kleuren. De herfst staat voor de deur. Hét ideale moment om te genieten van deze gouden maanden met de camper. Urenlang rond kuieren in de bossen en genieten van magische uitzichten? Yes, please! Voor wie klaar staat om de herfstkleuren achterna te rijden, verklappen wij graag de tien mooiste natuurgebieden van Europa in het najaar. 

Top 10 mooiste plekken voor een herfstwandeling in Europa camper mobilhome Goboony

  1. De Harz, Duitsland

Gedurende de kleurrijke herfstmaanden is het betoverende Harz in Duitsland the place to be. Verken de mysterieuze Goetheweg, waag je aan de spannende Harzer-Hexen-Stieg of maak een klim naar de top van de Brocken. Geen zin in een sportieve inspanning? Geen zorgen, de stoomlocomotief staat klaar om je naar het hoogstgelegen station van Duitsland te brengen. Hier word je beloond met een prachtig uitzicht.  In de omgeving vind je verder ook verschillende campings en camperplaatsen, die ook tijdens het najaar de deuren wagenwijd open zetten.

Ga je met de camper naar de Harz? Hier vind je een mooie camperroute door Noord-Duitsland! 

  1. De Veluwe, Nederland

Ook Veluwe krijgt in het najaar iets magisch wanneer de heide in volle bloei staat en de bomen het landschap in allerlei levendige tinten schilderen. Vlakbij vind je de Posbank, een stukje adembenemende natuur tussen Soeren en Assel en het ideale plekje om de heidevelden te bewonderen. Bovendien zijn de vele fiets- en wandelpaden een oase van rust vergeleken met de drukke zomermaanden. Nog een leuk extraatje? Tussen half september en half oktober is het bronstijd voor edelherten. Fantastisch voor iedereen die ervan droomt wild te spotten tegen een herfstdecor. Wie waagt zich aan een avontuur met een boswachter in de Asselsche Heide? En voor wie na al die buitenlucht trek gekregen heeft, kan zichzelf op een portie heerlijke pannenkoeken trakteren. 

Bekijk hier wat je nog meer kunt doen op de Veluwe. 

Top 10 mooiste plekken voor een herfstwandeling in Europa camper mobilhome Goboony

  1. De Hoge Venen, België

Ook in eigen land kom je als natuurfanaat aan je trekken in de Hoge Venen. Het is een van de grootste oppervlaktes ongerepte natuur in België. Lees: ruim 67.000 hectare aan wildernis! In

De Hoge Venen verwelkomen je met open armen in de herfst, wanneer de natuur haar kleurenpracht tentoonstelt en de omgeving doordrenkt is van paarse tinten warm gekleurde bomen. Ook de unieke flora en fauna van dit gebied komen tot leven tijdens de herfst. Ervaar de natuur van dichtbij en kies uit een van de vele wandelingen die je in dit gebied kunt maken. 

Met de camper naar de Hoge Venen? Bekijk dan ook deze camperplaatsen en campings. 

  1. De Waddenzee, Denemarken

Sinds 2014 vind je ook het Deense gedeelte van de Waddenzee terug op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit unieke watergebied, dat soms bezaaid lijkt met fonkelende diamanten, wisselen de getijden zich elke zes uur af. Hierdoor is het een perfect toevluchtsoord voor zeehonden en trekvogels. Immense zwermen spreeuwen strijken hier jaarlijks neer en voeren in de lucht een betoverende dans op die je in het najaar kan bewonderen. De hemel kleurt bijna zwart van de enorme hoeveelheid spreeuwen! Dit opmerkelijke natuurverschijnsel staat in Denemarken bekend als “Sort Sol” ofwel “Zwarte Zon”. Deze zogenoemde zonsverduistering kun je zelf ervaren in het Nationaal Park Vadehavet.

Ga je met de camper naar Denemarken? Bekijk onze tips voor de plekken die je gezien moet hebben, welke route je het beste neemt en waar te overnachten. 

Top 10 mooiste plekken voor een herfstwandeling in Europa camper mobilhome Goboony

  1. Het Mullerthal, Luxemburg

Fan van Zwitserland, maar hou je liever dichter bij huis? Een adres: het Mullerthal in Luxemburg. Golvende landschap met grillige rotsformaties en sprookjesachtige watervallen… Je waant je zo in het paradijs. En tijdens het najaar kleuren de bossen en heuvels van Mullerthal oranje, rood en geel. Adembenemend en Instagramwaardig. Mullerthal staat ook bekend om zijn uitgebreide netwerk aan wandel- en fietspaden. Zo is er de Mullerthal Trail, een route van 112 kilometer lang, onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden. Voor ieder wat wils dus!

Met de camper naar Luxemburg? Dit zijn de beste camperroutes in Luxemburg! Op zoek naar fijne plekjes om te overnachten met de camper? Bekijk onze tips voor 5x minicampings in Luxemburg. 

  1. De Jura, Zwitserland

Van Klein Zwitserland naar het echte Zwitserland. Wist je dat de helft van de Jura bedekt is met bos? In de herfstmaanden is het er dan ook prachtig met wandelroutes die je langs meren (hallo Meer van Genève!), rotsen en gekleurde bomen brengt. Een van de hoogtepunten? De 1679 meter hoge Mont Tendre, de hoogste berg van de Jura aan de Zwitserse kant. 

Wij verzamelden alvast al onze tips voor als je met de camper richting Zwitserland gaat. 

  1. De Vogezen, Frankrijk

Wil je vanuit België liefst zo snel mogelijk de natuur in? Dan is het Vogezen-massief in Frankrijk een van de dichtstbijzijnde berggebieden. In de winter is het een mekka voor ski- en snowboardliefhebbers en tijdens het najaar komen wandelaars er aan hun trekken. Vanaf de bergtoppen heb je een adembenemend uitzicht op het Zwarte Woud, de Zwitserse Alpen en de hoogste berg van Frankrijk: de Mont Blanc. Voor de mooiste herfstkleuren breng je een bezoekje aan het Regionaal Natuurpark Ballons des Vosges. Ideaal voor wie graag wild wil spotten of zich wil vergapen aan één van de grote meren. 

Mooie plannen gemaakt voor een roadtrip door de Vogezen? Dit zijn de 5 leukste campings en hier vind je de 5 mooiste wandelroutes

Top 10 mooiste plekken voor een herfstwandeling in Europa camper mobilhome Goboony

  1. Mazurië, Polen 

Het Mazurische Merenplateau is een van de bekendste en mooiste regio’s van Polen. En tijdens de herfst is deze plek pas écht oogverblindend. De eindeloze bossen van Mazurië hebben een unieke kleurenpracht die je nergens anders in Europa vindt. Het idyllische landschap leent zich perfect voor een mooie wandeltocht, maar ook paardrijden of een kanotocht op een van de vele blauwe meren zijn een  perfecte activiteit tijdens je bezoek aan Mazurië. Deze avontuurlijke speeltuin wordt niet voor niets het land van de duizend meren genoemd. Bovendien is het ook de thuisbasis van vele bevers, zwanen, bizons, paarden en moeflons. 

Mazurië is daarnaast de perfecte regio om te wildplukken. Je vindt hier diverse soorten eetbare paddenstoelen, waaronder cantharellen, steenchampignons, porcini en boterchampignons. 

Helemaal fan van wildplukken? Ontdek hier dan de mooiste wildplukroutes van Europa met de camper. 

  1. Zuid-Tirol, Oostenrijk

Ook in Zuid-Tirol pakt de natuur tijdens de herfstmaanden flink uit met een prachtig kleurenspektakel. De gekleurde bossen in de vallei in combinatie met witte bergtoppen zijn de perfecte achtergrond voor een herfstwandeling om nooit meer te vergeten. Daarnaast zijn er ook heel wat traditionele feesten met live muziek en culinaire festivals die je tijdens je bezoek aan Zuid-Tirol kunt meepikken. Ga je met de camper naar Zuid-Tirol? Vrees dan niet voor de kou. In dit gebied vind je namelijk meerdere campings met goede voorzieningen. Zei er iemand binnenzwembad, sauna of wellness? 

Met de camper heb je de vrijheid om het land via de alpenwegen te verkennen. Lees onze tips voor als je met de camper naar Oostenrijk gaat. 

  1. Aosta-vallei, Italië

Een andere plek die we maar al te graag uitlichten is de Aosta-Vallei in Italië. In deze bergachtige regio in het noordwesten van Italië vind je dan ook heel veel unieke fauna en flora. Deze plek wordt niet voor niets de verborgen parel van Italië genoemd. Het is dan ook dé perfecte plek om met de camper te roadtrippen en te genieten van de uitzichten die je onderweg tegenkomt. Een plek waar je onderweg absoluut moet stoppen? Het Nationaal Park Gran Paradiso, het oudste nationale park van Italië! 

De camper is dan ook hét geschikte voertuig om al de hoekjes in dit prachtige gebied te ontdekken.

Met alles wat deze regio te bieden heeft, is een camperreis maken de ideale manier om dit te ontdekken. In deze blog nemen we je mee op roadtrip door Italië en geven we handige tips! 

Welk natuurgebied in Europa wordt jouw herfstbestemming? Waar je ook naartoe gaat, huur hier alvast jouw favoriete camper om je reis compleet te maken!

Top 10 mooiste plekken voor een herfstwandeling in Europa camper mobilhome Goboony