Met de camper naar de Hoge Venen: camperplaatsen en campings

31 augustus 2022 in Bestemmingen en België

De Hoge Venen is één van de grootste oppervlaktes ongerepte natuur in België. Mountainbiken, wandelen, … in het Natuurpark Hoge Venen - Eifel heb je 67.000 hectaren bossen en vennen ter beschikking. Een stukje wildernis van ongeziene proporties en een must-visit voor buitenmensen. Deze camperplaatsen zijn perfect om te overnachten in de Hoge Venen!

Camerplaats camperplaatsen campings Hoge Venen Goboony

Er zijn wel wat dorpjes en stadjes in de regio van de Oostkantons, maar een gebied zo groot als een halve provincie is vrijwel ongerept. Het klimaat op het plateau van de Eifel is quasi arctisch. Vegetatie groeit hier traag, want de winter duurt hier +- 8 maanden en de andere vier maanden halen de drie andere seizoen snel hun schade in. Dat brengt een unieke fauna en flora met zich mee. Een echt paradijs voor buitenmensen want hier vind je allerlei soorten wandelingen: van kleine pleziertochtjes tot GR-paden.

Dit majestueuze gebied ligt deels in de Belgische Ardennen en deels in het Duitse Eifelgebied.  De camperplaatsen situeren zich dan ook vooral aan de randen van het natuurpark. Via Park4Night bekijk je ook alternatieve plekjes naast camperplaatsen en campings. Trek je naar de Hoge venen om te mountainbiken? Huur dan een camper mét fietsendrager. Ook voor fietsers die recreatief fietsen is er heel wat in de aanbieding: volg de oude spoorwegbedding van de Vennbahn en ontdek de flair van deze grenstreek op wielen. Boodschap van algemeen nut aan alle camperaars: neem zéker wielblokken mee, want deze regio is erg heuvelachtig. Veel camperplezier! 

De leukste camperplaatsen in de Hoge Venen

 

 

Parking Barrage de la Vesdre, Eupen

Deze camperplaats vlak aan het stuwmeer van Wesertalsperre is een perfecte uitvalsbasis voor mensen die graag een wandeling starten aan de camper. Voor klim- en klauterliefhebbers: vlakbij de camperplaats is één van de hoogste klimmuren van de regio. Als je bovendien op de kaart kijkt, zie je dat de Hoge Venen starten ààn het stuwmeer. 

Dit maakt deze plek een aanrader: Heel veel ruimte en direct in de Hoge Venen
Adres: Langesthal, 4700 Eupen, 50° 37' 12" N, 6° 5' 27" E
Prijs: € 0

Signal de Botrange, Weismes

Op het hoogste puntje in België vind je naast heel wat dagjesmensen en een mooi uitzicht ook … een camperplaats! Van zodra er sneeuw valt, is het hier aanschuiven wegens de grote aantallen langlaufers, maar door het jaar heen is het een prima plek om te overnachten. Opgelet; geen voorzieningen! 

Dit maakt deze plek een aanrader: Iconische ligging
Adres: Route de Botrange, 4950 Weismes, 50° 30' 5" N, 6° 5' 36" E
Prijs:€ 0

La Faitafondue, Weismes

Voor je denkt ‘Waarom raden jullie in godsnaam een parking naast een baanweg aan?’, we hebben een goede reden. Hier beleef je namelijk het echte België. In de week sta je rustig alleen en komt de eigenaar van La Faitafondue een babbeltje doen. Pizza eten in de camper? Hij fixt dat voor jou. Ontbijtje op bed? Komt eraan! In de weekend wordt deze plek een populair fonduerestaurant, waar locals en toeristen samen smullen. 

Dit maakt deze plek een aanrader: F.O.N.D.U.E. 
Adres: Merkem 4, 4950 Weismes, België, 50° 23' 43" N, 6° 4' 12" E
Prijs: € 15 als je niet in het restaurant eet

Camperplaats camperplaatsen Hoge Venen camper goboony

Voormalige station Sourbrodt, Weismes

Dit plekje is geen officiële camperplaats, maar wel één van de mooiste plekjes in Weismes om te staan. Campers worden oogluikend toegestaan, zolang je geen camping gedrag vertoont (luifels, uitgebreid kamperen ..). Het oude station ademt nostalgie, en de foodtrucks die hier regelmatig staan zijn onweerstaanbaar. Bovendien fiets je rechtstreeks van hieruit de Ravel-fietsroute. Hou de plek netjes en denk aan de verre buren, zo mogen we hopelijk nog lang van het plekje genieten.  

Dit maakt deze plek een aanrader: Direct aan de Ravelroute, Vennbahnradweg
Adres: Bahnhofstrasse, 4950 Waimes/Sourbrodt, België
Prijs:€ 0

Camperplaats Rohren, Monschau

Aan de Duitse kant van de Hoge Venen ontdek je Camperplaats Rohren. Deze degelijke plek is een prima uitvalsbasis om Monschau stad te verkennen, dat ongeveer 7 km verder ligt. De toilet en lozen van afvalwater is gratis, het water en stroom betalend. Deze locatie kies je vooral voor z'n groene karakter, ook hier sta je aan een groene rand. Op 16 minuten ben je aan de Vennbahnweg. 

Dit maakt deze plek een aanrader: Aan de rand van een natuurdomein, erg groen! 
Adres: Dröft 53, Monschau, Noordrijn-Westfalen, Duitsland, 50° 32' 34" N, 6° 17' 1" E
Prijs: € 9

Parking Des Barrage de la Gileppe, Jalhay

Ook hier sta je weer vlakbij een stuwmeer. Op deze camperplaats is het soms vechten voor plek, want officieel mogen hier maar 4 campers parkeren. De gratis stroom zal er ook wel voor iets mee tussen zitten. Kan je hier een plaatsje bemachtigen? Lucky you, dan houdt niets je nog tegen om le Lac de la Gileppe verder te verkennen. Er wordt gefluisterd dat de oevers van het meer sterk doen denken aan Finland. Vergeet Solwaster niet te bezoeken, een pittoresk dorpje op 4 km van Jalhay dat barrst van charme. 

Dit maakt deze plek een aanrader: De prachtige kiekje die je maakt aan het meer en het zicht vanuit de uitkijktoren.
Adres: Route de la Gileppe, 4845 Jalhay, 50° 35' 15" N, 5° 58' 11" E
Prijs:€ 0

Camperplaats, in het centrum van Sankt Vith

Van plan om het centrum van Sankt Vith in te trekken? Dan is de camperplaats An Den Weyern een solide uitvalsbasis. Het is niet de rustigste plek, maar in ruil ben je op enkele minuten stappen in hartje Sankt Vith. Op deze grote parking zijn niet alle plekken even gelijk, dus vergeet zeker geen blokken mee te nemen. Bäckerei Fonk zorgt voor warme broodjes, maar 50m verder. Deze camperplaats ligt niet vlak aan de Hoge Venen, maar is wel een handige plaats voor als je even boodschappen moet doen. 

Dit maakt deze plek een aanrader: Location, location, location
Adres: Rodter Str., 4780 St. Vith, 50° 16' 51" N, 6° 7' 21" E
Prijs: € 0

 

De twee volgende plekjes zijn dan misschien geen camperplaatsen, maar verdienen zeker ook een vermelding!

Kleinschalige boerderij in Höfen

Deze persoonlijke staanplaats in het landelijke Höfen (vlakbij Monschau) is er eentje voor rustzoekers. Geniet van het weidse uitzicht over de Eifelsteig en ga de twee Ijslandse paarden van Jochen eens aaien. Op 5 minuten wandelen sta je in Natuurgebied Höfen, op 20 min rijden ben je in Malmedy. Ga zeker na of er plaats is op voorhand en ook hier: pak best je wielblokken mee. Gewoon, voor het geval dat... Mocht 

Dit maakt deze plek een aanrader: De rust
Adres: Exacte adres wordt doorgegeven bij boeking, Höfen, Duitsland
Prijs: € 17 

Camping Du Moulin, Malmedy

Camping Du Moulin is een oude bekende, we schreven namelijk al eerder over toen we op zoek gingen naar de beste campings in de Belgische Ardennen. Sportievelingen halen hier hun hartje op. Deze camping heeft zelfs een gratis mountainbike-wash, omdat zoveel mensen hier in dit prachtige kader komen trainen. Comfortabele camping met een gezellige bar. 

Dit maakt deze plek een aanrader: De toegangspoort naar de Hoge Venen
Adres: Route de la vallee 36, 4960 Bévercé, Malmedy
Prijs: Vanaf € 21 in hoogseizoen

Vanuit de Hoge Venen verken je met gemak de twee aanpalende regio's: de Belgische Ardennen en het Eifel-gebied. Perfect voor een verlengd weekendje als de herfstbladeren vallen of een eindeloze zomer boordevol groen. Krijg je maar niet genoeg van België? Deze tien plekjes zijn gezegend met mooie natuur in elk seizoen.