Ultieme roadtrip door Noorwegen: natuur, cultuur en avontuur!

4 december 2023 in Bestemmingen en Noorwegen

Mijn eerste reis naar het buitenland zonder ouders was naar Noorwegen. Nog altijd denk ik graag terug aan die reis en aan het mooie landschap. Afgelopen zomer bezocht ik het land weer en mocht ik nog veel meer mooie plekken ontdekken. Een deel van die plekken heb ik samengevat in onderstaande roadtrips door Noorwegen. Ook neem ik je mee langs mooie steden en dorpen, laat ik je kennismaken met de Noorse geschiedenis en tradities en vertel ik je meer over niet te missen bezienswaardigheden.  Roadtrip Noorwegen Goboony route

Waarom Noorwegen?

Noorwegen is een fascinerend land met een rijke geschiedenis, unieke tradities en machtige natuur. Denk alleen al aan de geschiedenis van de vikingen. Die duurde van ongeveer de 8e tot de 11e eeuw. De Vikingen waren zeevaarders en handelaars die grote delen van Europa, Azië en zelfs Noord-Amerika bereikten. Er zijn volop musea waar je er alles over leert. 

Nu nog heeft Noorwegen een rijke folklore en vele traditionele feestdagen, zoals Sankthansaften (Midzomeravond), waarop vreugdevuren worden aangestoken en er festiviteiten zijn. Het is een mooi moment om in het land te zijn en de vieringen mee te maken, al is het ook zonder die vieringen een bijzonder moment. De zon gaat dan namelijk niet onder en dat geeft rond middernacht een prachtige oranje gloed!

Wat ik het mooiste vind, is het gevarieerde landschap met fjorden, bergen, glooiende heuvels en uitgestrekte bossen. De fjorden aan de westkust zijn een van de meest iconische kenmerken van het land. De Lofoten in het noorden zijn al helemaal een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt in Noorwegen extra van de natuur genieten omdat je er kunt wildkamperen. Houd je daarbij wel aan de regels zodat het voor iedereen leuk blijft. Zo mag je maximaal 48 uur op dezelfde plek kamperen en het is niet toegestaan om je kamp op te zetten binnen 150 meter van een woning of hut. Respecteer de natuur en laat geen afval achter, zelf probeer ik een plek zelfs altijd beter achter te laten dan hoe ik hem vond!

Wat ik ook een pluspunt vind aan Noorwegen zijn de vriendelijke mensen. Ze staan bekend als een gesloten volkje, maar toch is mijn ervaring dat ze altijd open staan voor een praatje. Ze vertellen je graag welke plekken je in de buurt echt moet bezoeken of ze maken je tot proefpersoon om hun zelfgebouwde drankje te proeven, zodat ze die daarna op de menukaart kunnen zetten. 

Tip: bekijk ook deze camperroute door Noorwegen of deze roadtrip door Scandinavië!Roadtrip Noorwegen Goboony wildkamperen campers

Handige weetjes over Noorwegen

De verkeersregels in Noorwegen schelen niet zoveel met die van ons. Wel zijn er weinig echt grote wegen, dus houd er rekening mee dat je op veel wegen maximaal 90 km per uur rijdt. Afstanden duren daardoor af en toe wat langer. 

In sommige steden, zoals Oslo, Bergen, en Trondheim, zijn er milieuzones waarvoor een milieusticker (miljømerke) verplicht is om de stad binnen te rijden. Deze stickers zijn te koop bij tankstations en online. Controleer van tevoren of je een milieusticker nodig hebt voor de steden die je wilt bezoeken. De milieuzones zijn niet altijd van kracht.

Noorwegen heeft veel tolwegen, vooral rond steden en drukke wegen. De meeste tolwegen werken met automatische tolheffing (AutoPASS), wat betekent dat je een elektronische tolbadge nodig hebt om de tol te betalen. Als je geen tolbadge hebt, ontvang je een factuur via het kenteken van je voertuig. Een aantal tolwegen zijn tunnels die dwars door de bergen gaan. Af en toe zal je onderweg de veerboot nemen. Vooral als je eilanden wil bezoeken of langs de kust reist. De tarieven variëren, afhankelijk van de lengte van de overtocht. Sommige zijn ook gratis. Roadtrip Noorwegen Goboony zonsondergang

Plan je reis naar Noorwegen

Hoe kom je in Noorwegen?

Er zijn verschillende manieren om je reis naar Noorwegen te maken vanuit Nederland. Dit zijn een aantal opties:

Emden in Duitsland - Kristiansand: de boot vanuit Eemshaven naar Noorwegen is voorlopig verplaatst naar het Duitse Emden. In principe komt er maar een half uur reistijd bij, maar toch is het jammer dat de veerdienst niet lang vanuit Nederland gaat. Alle informatie over deze overtocht vind je op Holland Norway Lines

Kiel in Duitsland - Oslo: vanuit Kiel gaan ook veerdiensten naar Oslo. Deze gaan bijna dagelijks, maar zijn snel volgeboekt. Alle informatie vind je op Direct Ferries. Vanuit Kiel zou je ook een overtocht naar Göteborg in Zweden kunnen boeken om daar door te rijden naar Noorwegen. 

Denemarken - Noorwegen: je kunt ook vanuit het noorden van Denemarken naar Noorwegen reizen. Daarvoor pak je een boot vanuit Frederikshavn naar Oslo. Er gaan ook veerdiensten vanuit Hirtshals naar een aantal havens in Noorwegen. Alle informatie daarover vind je op Direct Ferries.

Camper huren

Bij Goboony merken we al jaren dat Noorwegen een van de populairste bestemmingen is om met de camper heen te gaan. Daarom is ons advies: ga op roadtrip met een camper. De routes zijn natuurlijk ook goed te rijden met de auto. Je kunt dan onderweg slapen in echte Noorse huisjes of je tentje opzetten midden in de natuur. Toch is bij ons een camper favoriet, al helemaal in een land als Noorwegen. Je kunt er heerlijke zomerdagen treffen, maar af en toe is het er ook koud of komt de regen met bakken uit de hemel. Het comfort van een camper is dan wel heel fijn, maar het avontuur wordt er zeker niet minder om! Wil je ook met de camper naar Noorwegen? Hier kun je een camper hurenRoadtrip Noorwegen Goboony campers

3x roadtrip door Noorwegen

Route 1

Dag 1-3: Oslo - Een cultureel avontuur
Je reis begint in Oslo, waar je het bruisende stadsleven kunt ervaren en enkele must-visit bezienswaardigheden kunt ontdekken, zoals het Vigelandsparken, het Vikingskipshuset en het Munchmuseet. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan het prachtige Operahuis en te genieten van een kopje koffie aan de waterkant.

Dag 4-6: Kristiansand - Historische havenstad

Op weg naar het zuiden bereiken we Kristiansand, een charmante havenstad. Hier kun je een wandeling maken door de oude wijk Posebyen en genieten van de zonnige stranden. Bezoek ook het Vest-Agder-museum om meer te leren over de geschiedenis van de regio.

Dag 7-9: Stavanger - De gateway naar de fjorden

Stavanger staat bekend als de toegangspoort tot de magisch mooie fjorden van Noorwegen. Maak een uitstapje naar het nabijgelegen Lysefjord en wandel naar de beroemde Preikestolen (Preekstoel) voor een adembenemend uitzicht. De oude binnenstad van Stavanger, Gamle Stavanger, is ook een bezoek waard.

Tip: mocht je langer de tijd hebben, stop dan van Stavanger op weg naar Bergen in het plaatsje Odda. Vanaf hier kun je de beroemde Trolltunga beklimmen. Deze hike is wel een pittige en heen en weer kan zo 10 uur duren. Ga dus goed voorbereid op weg. 

Dag 10-12: Bergen - Een kleurrijke cultuurstad

De volgende stop is de charmante stad Bergen, omgeven door zeven bergen. Wandel door de smalle straatjes van Bryggen, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, en ontdek de geschiedenis van de Hanzetijd. Voor natuurliefhebbers is een uitstapje naar de Fløyen-berg een geweldige optie voor wandelen en mountainbiken.

Dag 13-14: Geirangerfjord - De adembenemende finale

Onze roadtrip bereikt zijn hoogtepunt in Geirangerfjord, een van de mooiste fjorden ter wereld. Hier kun je genieten van een boottocht over het heldere water en de indrukwekkende watervallen bewonderen, waaronder de beroemde Zeven Zusters-waterval. Sluit je reis af met een picknick aan de oever van het fjord en maak een laatste wandeling door de overweldigende natuur.

Vanuit Geiranger rijd je in zo’n 6 uur terug naar Oslo. Je kunt dan onderweg nog stoppen in Lillehammer of Hamar. Heel knusse stadjes waar het lekker slenteren is door de straten. Roadtrip Noorwegen Goboony kustlijn

Route 2

Dag 1-3: Oslo 

De start van je Noorse avontuur begint in de charmante hoofdstad, Oslo. Hier kun je jezelf onderdompelen in cultuur en geschiedenis. Breng een bezoek aan het Vikingschip Museum, waar je enkele van de best bewaarde vikingschepen ter wereld kunt bewonderen. Vergeet ook niet om het Fram Museum te bezoeken en ontdek het verhaal van de beroemde poolreizigers. Loop ook zeker langs het bekende operagebouw. Na het verkennen van de stad, reis je naar het noorden richting de bergen.

Dag 4-6: Lillehammer en omgeving 

Je rijdt verder naar Lillehammer, bekend van de Olympische Winterspelen van 1994. Naast het bezoeken van het Olympisch Park, kun je hier prachtige wandelingen maken in de omliggende natuur. Een absolute aanrader is het Rondane Nationaal Park, waar je kunt genieten van wandelroutes met uitzicht op de bergen en serene meren.

Dag 7-9: Geirangerfjord 

Vervolg je reis naar een van de meest adembenemende fjorden ter wereld, het Geirangerfjord. Onderweg kom je langs de beroemde Trollstigen-weg, met een aantal indrukwekkende haarspeldbochten. In Geiranger kun je de prachtige watervallen, zoals de Syv Søstre en de Brudesløret, bewonderen. Verken het fjord per kajak of maak een wandeling naar de uitkijkpunten voor een panoramisch uitzicht.

Tip: bij een roadtrip horen ook routes over spectaculaire wegen. Neem vanaf Geiranger daarom een omweg via de Storseisundet Brug. Deze brug kom je vaak tegen op foto’s van Noorwegen en is erg tof om overheen te rijden!

Dag 10-12: Trondheim 

Een historische stad die rijk is aan cultuur en architectuur. Hier kun je het indrukwekkende Nidarosdom, de grootste middeleeuwse kathedraal van Noord-Europa, bezoeken. Slenter door de pittoreske wijk Bakklandet, bekend om zijn charmante houten huizen. Voor de actieve reizigers zijn er in de buurt van Trondheim ook geweldige mountainbikeroutes te vinden.

Dag 13-14: Jotunheimen Nationaal Park 

Je nadert het einde van je roadtrip, maar niet voordat je het Jotunheimen Nationaal Park hebt verkend. Dit park herbergt enkele van de hoogste bergen van Noorwegen en is een paradijs voor wandelaars. Overweeg een trektocht naar de top van de Galdhøpiggen, de hoogste berg van Noorwegen, voor een onvergetelijke ervaring. Kamperen in de natuur is hier een absolute aanrader!Roadtrip Noorwegen Goboony camper

Route 3

Dag 1-3: Oslo

Ook deze roadtrip begint in de bruisende hoofdstad Oslo. Meer informatie over deze stad vind je in de beschrijving van de twee bovenstaande routes. 

Dag 4-7: Femundsmarka National Park

Vanuit Oslo rijd je naar het noorden naar het Femundsmarka National Park. Dit prachtige natuurgebied biedt uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en een ongerepte wildernis. In dit gebied zijn vele goed gemarkeerde wandelpaden te vinden, een aantal van deze routes zijn bedoeld voor een meerdaagse tocht. Je kunt een tent meenemen of slapen in een berghut. Onderweg geniet je van het adembenemende uitzicht. Als je geluk hebt, kun je wilde dieren zoals elanden, rendieren en bevers spotten. 

Wil je Scandinavië vanaf het water verkennen? Huur dan voor een aantal dagen een kano bij Femunden Canoe Camp. Dit kanocentrum bestaat al sinds de jaren 70 en is nog altijd een mooie plek om kano te huren voor een of meerdere dagen. De Nederlandse eigenaar Rick helpt je graag samen met z’n team goed op weg. Aanrader voor wie tijd heeft!

Dag 8: Røros 

Na het verkennen van Femundsmarka, vervolg je je reis naar het prachtige plaatsje Røros. Deze charmante stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en staat bekend om zijn goed bewaard gebleven houten gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. Maak een wandeling door de geplaveide straatjes, bezoek de oude kopermijn en leer meer over de mijnbouwgeschiedenis van de regio. Røros Camping is een leuke optie om te overnachten.

Dag 9-10: Trondheim

Ga verder naar het noorden naar Trondheim. Meer over deze stad schrijven we in route 2. Geniet van de rijke geschiedenis van de stad en de prachtige natuur rondom.

Dag 11-12: Aurlandsfjord en Nærøyfjord

Vervolg je reis naar de adembenemende fjorden Aurlandsfjord en Nærøyfjord. Neem de tijd om te ontspannen bij de prachtige uitzichtpunten en geniet van de rustige omgeving. Aan het Aurlandsfjord ligt het dorpje Flåm. Hier kun je een boottocht maken over het fjord of een ritje maken in de steilste trein van de wereld.

Dag 13-14: Terug naar Oslo via Geilo

Vanaf de fjorden rijd je via Geilo terug naar Oslo. Geilo is vooral bekend als wintersportgebied, maar in de zomer is het er ook prachtig. Je kunt er onder andere mooi wandelen, vooral omdat je dichtbij de Hardangervidda bent. Roadtrip Noorwegen Goboony rendier

Mogelijke verlenging van alle routes: naar de Lofoten

Heb je de tijd om een lange reis te maken? Dan is een reis naar de Lofoten een absolute aanrader! Het beste is om vanuit Trondheim dan je reis te vervolgen naar het noorden. Je bent dan een tijdje onderweg, maar de prachtige route verveelt niet snel en je kunt onderweg stoppen op de meest fotogenieke plekken. 

De Lofoten zelf zijn zowaar nog fotogenieker. Weinig plekken op de wereld die zo mooi zijn als daar. De Lofoten is een archipel in het noorden van Noorwegen. De eilanden bestaan uit puntige bergtoppen, omringd door witte zandstranden en azuurblauwe zee. De rode vissershuisjes hier steken mooi af bij die ruige natuur. 

Zelf was ik in juni op de Lofoten, een bijzondere periode omdat de zon dan niet onder gaat. Je ritme raakt er wel een klein beetje van in de war, maar midden in de nacht een bergtop beklimmen en vanaf daar het eindeloze gouden uur bekijken is een fantastische ervaring. Je kunt bij de middernachtzon ook gaan kanoën op zee of gaan paardrijden over het strand. Ga je graag het water op? Ga dan mee vissen op zee, op zoek naar zeearenden of huur een plank om een paar golven te pakken. Met een heel dikke wetsuit aan is dat een ervaring om niet snel te vergeten. Je kunt surfplanken huren bij Unstad of Lofoten Beach Camp. In Unstad vind je bij de surfshop de lekkerste kaneelbroodjes ter wereld, bij Lofoten Beach Camp vind je een prachtige camping en eet je de lekkerste taco’s.

Naast natuur en outdoor activiteiten vind je op de Lofoten ook een aantal leuke stadjes en dorpjes. Een aantal zijn Svolvaer, Reine en Henningsvaer. Hier vind je leuke cafés en restaurants, een aantal musea en er zijn leuke tours te boeken om het gebied nog beter te leren kennen!Roadtrip Noorwegen Goboony geel huisje

Wacht niet langer! Deze roadtrips in Noorwegen staan garant voor een hoop avontuur middenin een prachtig landschap! Het land staat bij menig reiziger op de bucketlist en dat is niet voor niks. Wil je dromen waarmaken? Huur dan snel een camper en geniet van een reis om nooit te vergeten!