Roadtrip Duitsland: 3 toffe routes op een rij!

9 maart 2024 in Bestemmingen en Duitsland

Een vakantie in Duitsland, is helemaal zo gek nog niet. Het land is ontzettend gevarieerd en je vindt er historische plaatsen, toffe steden, mooie dorpen en prachtige natuur. Ik zelf voel altijd een lichte opwinding als ik de grens over rijd. Het is niet zover, maar toch ben je echt even in het buitenland en staat er veel nieuws te ontdekken. Deze 3 routes nemen je mee op roadtrip door Duitsland, zodat je dat zelf ook kunt ontdekken!Roadtrip Duitsland, zwarte woud

Waarom Duitsland?

Duitsland heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Overal in het land vind je bijzondere plekken uit de geschiedenis. Alleen al de vele mooie paleizen zijn het ontdekken waard. Ook heeft Duitsland meer dan 40 UNESCO Werelderfgoedlocaties. Die variëren van historische steden en kastelen tot landschappen en industriële plekken. Veel te zien dus!

Wat ik zelf ook altijd erg leuk vind aan Duitsland is dat de regio’s zo verschillend zijn. Elke regio heeft weer zijn eigen unieke cultuur, tradities en dialecten. Van Berlijn tot Beieren. Wat je wel overal terugvindt in het land zijn de kerstmarkten die in de week voor kerst plaatsvinden. Hier vind je alle info over de Duitse kerstmarkten op een rij. 

De Duitse keuken is beroemd om zijn hartige en stevige gerechten. Denk aan bratwurst, schnitzel en sauerkraut. Elk gebied heeft zijn eigen culinaire specialiteiten, dus een roadtrip door Duitsland is de uitgelezen kans om verschillende regionale gerechten te proberen. Zelf ben ik altijd gek op de bretzel. Zodra ik in het land ben wil ik langs een bakkerijtje om zo’n zout broodje te halen. Roadtrip Duitsland, huis in landschap

Handige weetjes

In Duitsland moet je er rekening mee houden dat er delen van de snelwegen zijn waar geen snelheidslimiet geldt. Daardoor racen sommige auto’s je voorbij. Houd daar altijd rekening mee als je een ander voertuig inhaalt. Auto’s kunnen veel sneller bij je zijn dan je gewend bent. Wil je liever niet die snelle auto’s om je heen? Zet je navigatie dan op snelwegen vermijden, vaak zijn die routes een stuk mooier om te rijden, al voeren ze je soms ook dwars door industriegebieden. 

Verder zijn de verkeersregels niet zo heel anders dan in Nederland. Wel is het verplicht om overdag dimlicht te voeren, zelfs op goed verlichte wegen. Zorg ervoor dat je voertuig is uitgerust met een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesjes voor alle inzittenden. Hier zetten we alle verkeersregels van Duitsland nog even op een rij. 

Verschillende Duitse steden hebben zogenaamde "Umweltzones”, milieuzones waarin alleen voertuigen met een milieusticker zijn toegestaan. Controleer van tevoren of jouw voertuig een milieusticker nodig heeft en welke kleur je moet hebben om in bepaalde steden te mogen rijden. Zonder de juiste sticker riskeer je een boete. Meer daarover vind je in dit artikel over milieuzones in Duitsland.Roadtrip Duitsland, camper bij kampvuur

3 toffe roadtrips door Duitsland

Route 1: twee weken door het noorden van Duitsland

Dag 1-3: startpunt Hamburg
Deze roadtrip begint in de stad Hamburg, daar rijd je vanuit Utrecht in vijf uur naar toe. Maak een wandeling langs de Elbe-rivier en bewonder de historische pakhuizen in de Speicherstadt. Bezoek het Internationaal Maritiem Museum en duik in de rijke maritieme geschiedenis van Hamburg. Dichtbij kun je kamperen op Wildpark-Camping Schwarze Berge.

Dag 4-6: Nationaal Park Waddenzee
Rijd naar Nationaal Park Waddenzee, een UNESCO Werelderfgoed. Kampeer in de buurt van Cuxhaven en maak een wadlooptocht om de unieke flora en fauna te ontdekken. 

Dag 7-10: historische steden in Nedersaksen
Reis naar het prachtige Nedersaksen en bezoek historische steden zoals Lüneburg en Celle. Dwaal door geplaveide straatjes en bewonder vakwerkhuizen. Wil je ook de natuur in? Rijd dan door naar het Harzgebergte, waar je kunt wandelen en mountainbiken.Roadtrip Duitsland, wandelpad harzgebergte

Dag 11-14: pntspanning in Mecklenburg-Vorpommern
Deze roadtrip eindigt in de regio Mecklenburg-Vorpommern. Kampeer aan de oevers van de Müritz, het grootste meer van Duitsland. Dit kan onder andere op Marina Röbeler. Verken het idyllische landschap van Nationaal Park Müritz en geniet van de rust en sereniteit. Zin om de reis af te sluiten in de stad? Rostock is een prachtig eindpunt!

Route 2: twee weken avontuur in het Rijke Midden

Dag 1-3: Berlijn
Deze roadtrip begint in de hoofdstad Berlijn. Ontdek de rijke geschiedenis van de stad in musea zoals het Pergamonmuseum en het Duits Historisch Museum. Maak een fietstocht door de stad en verken iconische bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor en de Berlijnse Muur. Naast dat Berlijn veel historische bezienswaardigheden heeft, is het ook een heerlijk stad om doorheen te slenteren en op een van de vele terrasjes neer te ploffen. In Berlijn kun je overnachten op de Wohnmobilstellplatz Bootsstände Angermann.Roadtrip Duitsland, berlijn

Dag 4-7: Saksen
Reis naar Saksen en kampeer in de buurt van Dresden, dat kan onder andere op Camping Pirna. Bezoek de Zwinger, de Frauenkirche en andere prachtige bezienswaardigheden in Dresden. Neem zeker ook de tijd om naar Saksisch Zwitserland te gaan. Een prachtig gebied met indrukwekkende rotsformaties waar je kunt wandelen en klimmen.

Dag 8-10: Erfurt en Weimar
Bezoek Erfurt, een mooie stad met een rijk cultureel erfgoed. Wandel door de geplaveide straatjes en bewonder de middeleeuwse architectuur. Ga vervolgens naar Weimar, hier vind je misschien nog wel meer geschiedenis en cultuur. De musea die je hier vindt zijn gewijd aan beroemde Duitse schrijvers en denkers. Dichtbij Erfurt kun je kamperen op het Ferienpark Gehlberg.

Dag 11-14: Cochem
Deze roadtrip eindigt in het prachtige Cochem. In de omgeving vind je volop mooie natuur om te wandelen, een aantal oude burchten om te verkennen en mooie dorpjes om doorheen te slenteren. Een van de hoogtepunten in de omgeving van Cochem is de Geierlaybrug:  de allergrootste hangbrug van Duitsland. In Cochem kun je overnachten op ​​Family Camping Mesenich.

Route 3: twee weken door het adembenemende zuiden

Dag 1-3: München
Onze roadtrip door het zuiden begint in München, de bruisende Beierse hoofdstad. Wanneer je deze roadtrip in het najaar, kun je langs het wereldberoemde Oktoberfest, maar ook buiten dat feest om is de stad meer dan het bezoeken waard. Ook dan kun je even neerploffen in een van de vele biergartens in de stad. Ook leuk: bezoek het Deutsches Museum. In München vind je een camperplaats genaamd Busparking Allianz-Arena.

Dag 4-7: de Romantische Strasse
Een populaire route in het zuiden van Duitsland is de Romantische Strasse. Vanuit München kun je doorrijden naar Augsburg en vanaf daar doorrijden tot de laatste stop op de route: Füssen. Wandel onderweg in de stadjes en dorpjes door de geplaveide straten en bewonder de goed bewaarde middeleeuwse architectuur. Geniet van de natuur van de Duitse Alpen die je hier langzaam nadert.

Hier vind je alle informatie over de Romantische Strasse.

Dag 8-10: de alpenpracht van Beieren
Vanuit Füssen rijd je zo door naar Garmisch-Partenkirchen, hier geniet je van het adembenemende uitzicht op de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. Wandelaars kunnen genieten van uitdagende wandelpaden en ook voor mountainbikers zijn er vele routes. In Garmisch-Partenkirchen vind je een camperplaats genaamd Alpencamp am Wank.Roadtrip Duitsland, camper op de camping

Dag 11-14: het Zwarte Woud
Vanuit Füssen reis je naar het Zwarte Woud, een gebied dat bekend staat om zijn donkere dennenbossen, pittoreske meren en koekoeksklokken. Kampeer in de buurt van het Titisee-meer en maak eindeloze wandelingen. Bezoek de watervallen van Triberg en geniet van de lokale specialiteit: Schwarzwälder Kirschtorte. Vanuit het Zwarte Woud rijd je weer terug naar huis.

Dit zijn onze favoriete campings in het Zwarte Woud.

Meer routes door Duitsland

Naast deze routes hebben we eerder al een heleboel andere routes door Duitsland uitgestippeld. We zetten ze nog even voor je op een rij, omdat er in Duitsland zoveel mooie routes te rijden zijn. Wees trouwens niet bang voor FOMO, overal is het mooi. En mocht je toch balen dat je een bepaald gebied niet kunt bezoeken, een reis naar Duitsland is nooit ver weg.

Roadtrip Duitsland, Duitse Alpen

Plan je roadtrip door Duitsland

Wie een roadtrip in Duitsland wil maken, heeft dus volop keuze! Niet alleen aan alle toffe routes die je kunt rijden, maar ook met welk voertuig je dit doet. Je kunt uiteraard roadtrippen met de auto en overnachten in accommodaties of in een tent. Maar heb je weleens nagedacht over een roadtrip met een camper? Naar mijn mening is dat het allertofste om te doen! Zelf heb ik m’n camper altijd binnen een mum van tijd ingepakt met wat kleren, m’n dekbed en een kast vol snacks. Daarna zet ik m’n favoriete roadtrip lijstje aan, start ik de motor en ben ik klaar om te gaan. Ik wissel natuur vaak af met interessante stadjes of dorpjes en bezoek graag een museum, maar het leuke van reizen met een camper is dat je kunt doen wat jij wil. Je hebt immers toch alles bij je!

Wil jij ook roadtrippen met een camper? Bij Goboony heb je volop keuze. Van toffe Volkswagen busjes zoals de mijne, tot ruime familiecampers voor het hele gezin. Check hier het actuele aanbod en jetzt gehts los!