Roadtrip door de Baltische Staten - Met de camper door Litouwen, Letland en Estland

3 maart 2021 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes, Estland, Letland & Litouwen

De Baltische Staten, bestaande uit Litouwen, Letland en Estland, is perfect roadtrip material. Waarom? Je vindt er uitgestrekte stranden, eindeloos veel groen, een interessante geschiedenis en het is er rustig en betaalbaar! Wat wil je nog meer?

Goboony Baltische Staten

Roadtrip door de Baltische Staten 

De Baltische Staten liggen tussen Rusland en Scandinavië in en dat kun je goed aan de sfeer merken. Estland is dan ook erg vergelijkbaar met Scandinavië, terwijl Letland en Litouwen juist meer weg hebben van het Oostblok. Een gouden combinatie als je het mij vraagt! De afstand tussen de landen zijn relatief klein om te rijden en de wegen zijn over het algemeen goed onderhouden. Deze roadtrip door de Baltische Staten brengt je van het historische Vilnius in Litouwen naar het noordelijke Tallinn in Estland. Veel plezier! 

Litouwen

Litouwen is het minst toeristisch van de drie Baltische Staten, maar daar snap ik persoonlijk helemaal niks van. Litouwen is een gem! Je vindt hier alleen niet zo heel veel autowegen, dus deze roadtrip gaat voornamelijk over kleine weggetjes. Wat mij betreft maakt dat de reis alleen maar avontuurlijker, maar is wel fijn om van tevoren even te weten. Sowieso erg leuk om met de camper te doen. Zelf geen camper? Huur een camper via Goboony

Goboony Baltische Staten

  1. Vilnius

Deze route start in de Litouwse hoofdstad Vilnius. In principe heb je aan ongeveer twee dagen genoeg om de belangrijkste highlights van deze historische stad te bewonderen. Het centrum is compact en dus kun je alles lekker te voet ontdekken. Overal vind je bijzondere gerechten, hippe koffietentjes en lekkere Litouwse biertjes. Goed vertoeven dus! Je kunt eventueel ook nog het middeleeuwse kasteel van Trakai bezoeken, dat op slechts 40 kilometer van de stad ligt. 

  1. Šiauliai

Vanuit Vilnius gaat de reis verder naar Riga, maar onderweg kun je stoppen in het lieve dorpje Šiauliai vlak voor de grens met Letland. Bezoek bijvoorbeeld Chaimas Frenkelis Villa, een enorm landhuis uit 1908 waar de tijd heeft stilgestaan en je je ogen uitkijkt. 

Letland

Rijdend vanaf Vilnius zie je het landschap langzaam veranderen, het uitzicht wordt bosrijker en de wegen worden iets slechter. In Letland kun je alle kanten uit; je hebt er het strand, maar je kunt ook hiken in de dichte bossen van het binnenland of de bruisende steden bezoeken. 

Goboony Baltische Staten

  1. Riga

Riga is de grootste stad in de Baltische Staten en de hoofdstad van Letland. Vooral het oude centrum is prachtig: kleurrijke huizen, grote pleinen vol borrelende locals en enorme historische bouwwerken. Als je dol bent op architectuur in art nouveau stijl (de jugendstil) zit je hier sowieso helemaal goed! Bezoek de Three Brothers, de Petruskerk en de orthodoxe Geboorte van Christus-kathedraal. Voor een iets ruiger Riga kun je naar het gebied rondom Miera Iela. Het staat hier vol met oude fabriekscomplexen die omgebouwd zijn tot concept stores en alternatieve koffiezaakjes. 

  1. Sigulda

Sigulda is een soort wandelparadijs en wordt om die reden ook wel ‘klein Zwitserland’ genoemd. Je vindt hier uitgestrekte landschappen, schilderachtige heuvels en pittoreske uitzichten. De rivier Gauja kronkelt door dit groene landschap en aan de oevers van de Gauja kun je overnachten met je camper. Aanrader! 

  1. Cesis 

De roadtrip brengt je vervolgens naar Cesis. Rond Cesis kun je de Cirulisi Nature Trail lopen, welke start op een camping gelegen aan de Gauja rivier. De wandeling is afwisselend, met af en toe een klim, maar ook met groene vlaktes (en enorm veel fotogenieke plekjes!). Wil je echt mooi uitzicht over de bossen rondom Cesis? Bezoek dan het Cesis Castle Complex en beklim een van de torens van het kasteel. 

Estland

Estland is het meest noordelijk en het meest modern van de drie Baltische Staten. Estland kun je goed vergelijken met Zweden, maar dan veel goedkoper! 

Goboony Baltische Staten

  1. Saarema

Dit schilderachtige eiland ligt voor de kust van Estland en is een absolute aanrader! Verwacht traditionele vissersdorpjes, met windmolens bezaaide uitzichten en een bijzondere kustlijn, kortom: pittoresk Estland! Oja, in de zomer wordt het hier ‘s nachts helemaal niet donker. 

  1. Tallinn 

Toegegeven, hoofdstad Tallinn is een vrij toeristische stad, maar wel erg mooi. Tallinn straalt een middeleeuwse sfeer uit, maar dat komt voornamelijk door de stadsomwalling dat grotendeels bewaard is gebleven. Ik kan je de creatieve wijk Telliskivi aanraden voor een bezoekje: veel vintage, kunstgalerijen, straatkunst en hippe bars. Overigens erg leuk om per fiets te verkennen! Juist zin in rust en natuur? Bezoek dan het Lahemaa National Park dat iets ten oosten van Tallinn ligt (lees: 72.500 hectare aan natuur!). 

Zijn er nog andere plekken in de Baltische Staten die volgens jou echt niet mogen ontbreken tijdens deze roadtrip? Laat het ons weten, zodat we het toe kunnen voegen aan deze lijst. Of zie je het wel zitten om met een camper een roadtrip door de Baltische Staten te maken? Bekijk ons uitgebreide camper aanbod en lees ook de verhalen van Saskia, Lex, Gijs en Teun die in 20 weken door Europa trekken: Estland is het verst, Letland zwaar een mooi tegelijk en Litouwen komt binnen

Bekijk aanbod