Roadtrip door Bulgarije

7 juni 2021 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Bulgarije

De afgelopen jaren gaan steeds meer mensen van de begane paden en ruilen de populaire camperlanden in voor bijvoorbeeld een roadtrip richting Oost-Europa. De perfecte camperbestemming in Oost-Europa is toch wel Bulgarije. Kijk je op de kaart, dan lijkt Bulgarije misschien wat ver om met de camper naartoe te rijden. Toch raad ik je aan, als je genoeg tijd hebt, dit absoluut eens te doen. In dit artikel deel ik de ultieme route voor een rondreis langs alle hoogtepunten en een aantal praktische tips om van jouw roadtrip door Bulgarije een prachtig avontuur te maken!

Roadtrip door Bulgarije

Maak je een roadtrip door Bulgarije, dan maak je beslist een onvergetelijke reis! Bulgarije is namelijk een land van prachtige natuur, ontelbare culturele schatten en een indrukwekkende historie, waar toerisme nog niet helemaal in het woordenboek staat. En de bevolking is zo onwijs gastvrij! Kortom: hier moet je een keer geweest zijn. 

Goboony roadtrip door Bulgarije

Met de camper naar Bulgarije

Overweeg je om met een camper naar Bulgarije te gaan, dan is het belangrijk dat je hier genoeg tijd voor neemt. Wij raden zeker 3 weken aan! Zou je aan een stuk doorrijden, dan ben je vanuit Nederland zo’n 24 uur bezig. De totale afstand van Utrecht naar Sofia is namelijk zo’n 2100 kilometer. Breek de lange reis dus lekker in kleine stukken op en geniet onderweg van alle mooie Europese bezienswaardigheden waar je langskomt. 

Met de camper overnachten in Bulgarije

Je kunt in Bulgarije op genoeg campings overnachten. Helaas is vrij kamperen en overnachten op parkeerplaatsen in heel Bulgarije verboden. Toch krijg je er in de meeste gevallen geen boete voor. Vooral buiten de toeristische gebieden en grote steden is de kans op problemen met overheden en bewoners relatief klein.

Overige informatie

Het is verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje, een brandblusser, een verbanddoos en reservelamp bij je te hebben in heel Bulgarije. Ook een geldig vignet is in Bulgarije verplicht. Het vignet geldt voor voertuigen tot maximaal acht zitplaatsen en dient duidelijk op de voorruit bevestigd te worden. De vignetten zijn te koop bij alle Bulgaarse grensposten, bij postkantoren en tankstations. Apparatuur dat voorzien is van een flitswaarschuwing is overigens in heel het land verboden. Tot slot zijn winterbanden verplicht in de periode van 15 november tot 1 maart. Sneeuwkettingen zijn tijdens die periode verplicht om aan boord te hebben en verplicht daar waar het met borden is aangegeven. 

Houd er ook rekening mee dat de toestand van veel wegen in Bulgarije vrij slecht is (lees: ontbrekende verkeersborden en verlichting, diepe kuilen, grote stenen, vee op de weg en andere obstakels). Dit geldt voornamelijk voor de landwegen en de wegen in de kleinere gemeenten. Het is daarom beter om zoveel mogelijk overdag (en natuurlijk altijd voorzichtig) te rijden, zodat je de weg goed kunt zien.

Camperroute door Bulgarije 
Goboony roadtrip door Bulgarije

  1. Sofia

Hoofdstad Sofia is een goed begin van je roadtrip door Bulgarije. Je vindt hier ontzettend veel culturele bezienswaardigheden uit verschillende historische tijdperken, denk aan kerken uit de Byzantijnse tijd, moskeeën gebouwd tijdens de Ottomaanse bezetting en uiteraard restanten van het communisme. Breng een bezoekje aan de imposante Alexander Nevsky Kathedraal of het onmisbare Rila Klooster en vergeet ook zeker niet om een street art wandeling te maken! Wat ook aan te raden is: vanuit de stad ben je zo midden in de bergen van de Balkan. Ga dus lekker wandelen en/of picknicken in de Vitosha Bergen! 

Het kan soms lastig zijn om in een grote stad een fijne camperplek te vinden. Gelukkig is het vanaf Camping Ribkata maar een klein stukje rijden naar Sofia, wat naar verluidt de beste camping van Sofia en omstreken te zijn. Schone faciliteiten, ruime staanplaatsen en wakker worden met het geluid van een kabbelende rivier op de achtergrond. Oftewel: alles wat je nodig hebt voor je eerste nacht kamperen in Bulgarije! 

  1. Koprivshtitsa

Koprivshtitsa (spreek uit als ‘kop-rif-tit-sja’) is een klein stadje, maar mag je zeker niet overslaan tijdens je roadtrip door Bulgarije. Het stadje is namelijk een groot soort openluchtmuseum, het staat vol met huizen uit 1820. In 1819 zorgde een grote brand ervoor dat de stad compleet werd verwoest, maar een jaar later werd alles in dezelfde stijl herbouwd. En zo staat het er tot op de dag van vandaag nog steeds! Neem ook zeker een kijkje in een van de huizen en hun interieur. Koop een toegangskaartje voor 3 euro, waarmee je een kijkje in zes verschillende huizen kunt nemen. Aanraders zijn ook de Dimcho Debelyanov House, de Todor Kableshkov House Museum en het Georgi Benkovski House Museum. 

Overnachten doe je het beste bij Parking Koprivshtitsa, wat zich op loopafstand van het centrum bevindt. 

Goboony roadtrip door Bulgarije

  1. Plovdiv

Het oude Plovdiv staat vol Romeinse schatten, waarvan als bekendste bezienswaardigheid het amfitheater (dat nog steeds wordt gebruikt!). Ook de historische binnenstad van Plovdiv is de moeite waard, met smalle straatjes, oude huizen en kunst op iedere hoek van de straat (vooral in de wijk Kapana Creative District). Het is niet voor niets dat deze op een na grootste stad van Bulgarije op de lijst van UNESCO-Werelderfgoederen staat! Bezoek ook zeker de Bachkovo Monastery, het belangrijkste klooster in Bulgarije, en Asen’s Fortress. Iets om even rekening mee te houden: het centrum van Plovdiv is autoluw. 

Het is natuurlijk wel zo leuk om een beetje dichtbij het centrum te staan met je camper. Parking Plovdiv is een goede aanrader; vlakbij het stadscentrum, naast een supermarkt en een busstation die je binnen no-time naar het hart van de stad brengt. 

  1. Sozopol

In het charmante stadje Sozopol kun je urenlang dwalen tussen eeuwenoude kerken, het middeleeuwse kasteel Ravadinovo bezoeken en genieten van de lekkerste ijsjes. Het allerfijnste? Sozopol ligt aan het strand! Dus boek beslist een boottocht om van het helderblauwe water te genieten en breng een bezoekje aan St. Thomas Island of St. Ivan Island. Picknick spulletjes mee en genieten maar! 

Verblijven doe je bij Fjordplatz, een parkeerplek met uitzicht op zee! Het is echt een heel rustgevend plekje, maar houd er ook rekening mee dat het hier aan de kust ook flink kan waaien. 

Goboony roadtrip door Bulgarije

  1. Nessebar

Ook het oude deel van Nessebar staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Niet zo gek dus, dat deze kuststad door de inwoners ook wel ‘de parel van Bulgarije’ wordt genoemd. Je vindt hier tientallen kerken, gezellige winkeltjes en eeuwenoude straten. Een paar van de mooiste kerken zijn de Church of Christ Pantocrator, de St. Stephan Church en de Church of Saint Sophia. 

Camping Aheloyska Bitka is een fijne camping om te verblijven als je richting Nessebar gaat. De camping staat bekend om de schone faciliteiten en het feit dat de camping vlakbij het strand ligt. Start je dag dus lekker met een verfrissende duik! 

Goboony roadtrip door Bulgarije

  1. Varna

Varna schijnt een aantal van de mooiste stranden van Bulgarije te hebben. Het is hier daardoor ook ietsje meer toeristisch dan in andere steden, maar dat brengt je wel weer bij een groter aanbod barretjes en restaurants. Ten noorden van Varna ligt een prachtige Botanische tuin, de Sea Garden, die je langs de mooiste planten en bloemen brengt terwijl je uitzicht hebt op zee! Ook de Aladzha Monastery is een aanrader; een middeleeuwse grot dat vroeger als klooster diende. 

Op de parkeerplaats van Asparuhovo Beach zijn zes gratis parkeerplekken beschikbaar, dus zorg ervoor dat je voor zonsondergang arriveert om een plekje te kunnen bemachtigen! Vanaf de parkeerplaats vind je op slechts 50 meter afstand een groot aanbod restaurants. 

  1. Veliko Tarnovo 

Na een heerlijke tijd aan de kust is het weer tijd om landinwaarts te gaan. Bijna duizend jaar geleden was Veliko Tarnovo de hoofdstad van Bulgarije, wat niet zo gek voor te stellen is als je voor het koninklijke fort Tsarevets staat dat ‘s avonds de stad verlicht tijdens een geluid- en lichtshow! Het fort bestaat uit de restanten van in totaal 18 kerken, een koninklijk paleis en een aantal landhuizen. Moet je gezien hebben! Maar ook de omgeving van Veliko Tarnovo is indrukwekkend: bezoek bijvoorbeeld museumdorpje Arbanassi of Nicopolis Ad Istrum, de grootste Romeinse vindplaats van Bulgarije. Of bezoek de Dryanovo Monastery, het mooiste klooster van de omgeving. Achter het klooster kun je een hike maken naar een waterval en een grot. De hike is onderdeel van een eco-trail!

Verblijf op Camping Veliko Tarnovo, een ruime camping dat plek heeft voor zo’n 40 reizigers. Het sanitair is vrij luxe voor Bulgaarse begrippen en de camping heeft een eigen restaurant. Wel zo makkelijk!

Goboony roadtrip door Bulgarije

  1. Devetaki

Ga je naar Devetaki, vergeet dan niet om je wandelschoenen mee te nemen. Dit is namelijk de meeste actieve stop van deze roadtrip! De Devetashka Cave is populairste attractie van de regio; duizenden jaren geleden werden deze grotten namelijk bewoond door mensen! Je kunt ook de 3 Caves Tour doen, die je niet alleen naar de Devetashka Cave brengt, maar ook langs de Saeva Dupka Cave en de Eyes of God Cave. Devetaki staat sowieso bol van de meest indrukwekkende natuurwonderen, dus hike er lekker op los in de omgeving!

Als je in zo’n natuurrijke regio staat, is wild kamperen toch wel de way to go. Nabij de Devetashka Cave vind je genoeg mooie plekjes om je voor de nacht te installeren. Voor de zekerheid kun je altijd even toestemming vragen voor een wildkampeerplekje.

  1. Belogradchik

Een must-do wanneer je in Belogradchik bent? De Belogradchik Rocks bezoeken; een groep zandstenen rotsformaties in het westen van de Balkan Mountains. Vooral de kleuren van de gesteentes, die die variëren van rood naar geel, maakt deze plek en het uitzicht zo bijzonder. Sommige rotsformaties zijn wel 200 meter hoog! Heb je tijd over, bezoek dan zeker ook het eeuwenoude Belogradchik Fortress (ook wel Kaleto genoemd) of de Kozarnika Cave (als je nog niet genoeg grotten hebt bezocht tijdens deze vakantie).

Een vrij simpele, maar zeer fijne camping is Camping Madona. Deze camping is voorzien van zo’n tien (schaduw)plekken, dus kom zeker op tijd als je een lekker plekje wilt. 

Het einde van deze roadtrip is helaas in zicht! Ga terug naar Sofia, waar het allemaal begon, en maak je klaar voor de terugreis naar huis. Nog niet helemaal klaar of afscheid te nemen? Kijk dan eens naar deze camperroute door Tsjechie of ga met de camper naar Griekenland of met de camper naar Turkije