Met de camper naar Tsjechië

20 mei 2021 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Camperroutes & Tsjechië

Tsjechië is misschien een klein land, het is wel groots als het gaat om natuurrijkdommen en culturele monumenten. Ga je met de camper naar Tsjechië, dan kom je langs weelderige kastelen, romantisch natuurschoon en natuurlijk het onmisbare Praag! 

Goboony lacherelle camper Tsjechië

Met de camper naar Tsjechië 

Tsjechië klinkt misschien als een flinke rit, maar in minder dan acht uur ben je er al! Onderweg doorkruis je Duitsland, dus bekijk ook vooral onze tips voor met de camper naar Duitsland en maak er bijvoorbeeld een combi-tripje van! 

Met de camper overnachten in Tsjechië

In Tsjechië kun je overnachten op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en natuurlijk op campings. Wildkamperen is helaas in heel het land verboden, evenals overnachten langs auto- en snelwegen. 

Overige informatie

Een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos zijn verplicht om mee te nemen in Tsjechië. Daarnaast zijn tolvignetten verplicht bij het rijden op auto- en snelwegen. Het vignet kun je kopen bij grensovergangen, postkantoren en de grotere benzinestations. Ook winterbanden zijn verplicht als je in de periode van 1 november tot 1 april richting Tsjechië gaat. Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit wordt aangegeven en wanneer de omstandigheden het vereisen en er geen winterbanden worden gebruikt. Ook goed om te weten dat het voeren van dimlicht overdag verplicht is. In de categorie verboden: apparatuur die voorzien is van een flitswaarschuwing en het drinken van alcohol in het verkeer zijn in heel Tsjechië verboden. 

Verder zijn de wegen doorgaans erg goed in Tsjechië, maar houd er wel rekening mee dat deze hier niet zo breed zijn. Vaak kun je fruitbomen langs de weg vinden. Heeft een boom geen nummer? Dan mag je de vruchten plukken! Lekker als snack tussen het rijden door. 

Camperroute door Tsjechie

Goboony met de camper naar Tsjechie

  1. Pilsen

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, is Pilsen een goede uitvalsbasis als je van bier houdt! De welbekende pils is hier namelijk voor het eerst gebrouwen en vandaag de dag kun je een rondleiding in precies die brouwerij krijgen. Aan het einde van de rondleiding mag je een ongefilterd pilsje proeven, genieten toch? Leuke bijkomstigheid: het bier is in Tsjechië super goedkoop! Een andere leuke aanrader is het ondergrondse gangenstelsel van Pilsen bezoeken. Vroeger werd dit gangenstelsel gebruikt als opslag door de lokale bevolking, maar ook om onder te duiken in tijden van oorlog. Ook de oude binnenstad is enorm gezellig en mooi, genoeg oude winkelstraten met vrolijk gekleurde huizen, pittoreske kroegjes en betaalbare restaurants te vinden! 

Camping Babylon is een fijne plek om te overnachten met je camper. Je kunt kiezen uit schaduwplekken en plekken zonder schaduw. Voor twee personen ben je ongeveer 14 euro kwijt!  

  1. Praag

De hoofdstad van Tsjechië, Praag, is echt een sprookjesstad. Je vindt op loopafstand van elkaar verschillende culturele bezienswaardigheden, zoals de beroemde astronomische klok of de Karelsbrug. De lijst van plekken die je gezien moet hebben is eigenlijk een hele lange, je kunt hier makkelijk drie dagen vertoeven en nog niet uitgekeken zijn! Culinair gezien zit je in Praag ook wel goed, want de betaalbare restaurants vliegen je om de oren. Smullen! 

Op vijf kilometer ten zuiden van Praag ligt Camping Oase Praha. Een rustige familiecamping met veel ruime plekken, vijf (!) speeltuinen en verschillende zwembaden. Vanaf de camping, die een beetje op een heuvel ligt, heb je mooi uitzicht op het dorpje Zlatníky. Het fijne is dat de eigenaar en zijn assistent een woordje Nederlands spreken, dat maakt het allemaal net ietsje makkelijker om hier te komen.

Goboony met de camper naar Tsjechie

  1. Kutna Hora

Na Praag rijd je door richting het oosten, richting de prachtige middeleeuwse plaats Kutna Hora. Kutna Hora wordt ook wel ‘zilverstad’ of de ‘nationale schatkist’ genoemd. Waarom? Omdat hier tussen de 12e en 16e eeuw zilver gedolven werd en het land grote rijkdom bezorgde. Die rijkdom is vandaag de dag nog steeds aanwezig in de prachtige gebouwen, zoals de Sint Barbarakathedraal en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Sla het Ossuarium ook zeker niet over: in dit zogeheten knekelhuis zijn de botten en schedels van zo’n 40.000 mensen verwerkt! Een tikkeltje bizar, maar wel erg indrukwekkend. 

Barbora Kemp ligt midden in het historische centrum van Kutna Hora. Lees: op slechts vijf minuten lopen vanaf de camping sta je in het hart van het stadje! De camping is verder erg relaxed en niet heel groot. 

  1. Jeseniky 

Het Jeseniky-gebergte is een nog redelijk onbekend deel van Tsjechië. Voor veel buitensporters een paradijs op aarde! Aanraders zijn de Devil’s Stones, een partij rotsen op een heuvel van 693 meter (inclusief prachtig uitzicht over de heuvels). In het stadje Jesenik kun je veel kuuroorden vinden, zoals de beroemde hydrotherapie van uitvinder Vincent Priessnitz. 

Camping Dolina is een autocamping met gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, een gemeenschappelijk gebouw met televisie en een overdekte barbecue ruimte. Prima plekje om de nacht te vertoeven! 

Goboony met de camper naar Tsjechie

  1. Cesky Raj

Cesky Raj, wat letterlijk Boheems Paradijs betekent, is een historische regio en tevens populair natuurgebied in Tsjechië. Je kunt hier uren in de bossen dwalen zonder iemand tegen te komen. Onderweg kom je langs grillige rotspartijen en eindeloos veel kastelen en burchten (er zijn er meer dan 2.000!). De bekendste stad in het Boheems Paradijs is Prachovske Skaly, ofwel de rotsstad. 

Camp Dolanky is een gloednieuwe autocamping met een speeltuin, een vuurplaats en comfortabele douches. Vanaf de camping ben je te voet dichtbij restaurants en winkeltjes, maar je kunt ook een scooter huren! 

Goboony met de camper naar Tsjechie

  1. Krkonose Mountains National Park

Het absolute hoogtepunt van Krkonose Mountains National Park is Sněžka. Sněžka is met 1602 meter de hoogste berg van Tsjechië en ligt, hoe ironisch, midden in het Reuzengebergte. Je kunt de berg te voet beklimmen of met een kabelbaan naar boven gaan. Het is hoe dan ook een aanrader om naar boven te gaan, want vanaf de top heb je geweldig uitzicht over de omgeving! Het Reuzengebergte ligt pal tegen de grens met Polen, dus wie weet kun je Polen ook nog spotten (bekijk ook: met de camper naar Polen). Verder heeft het nationale park een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden en in de winter kun je hier volop skiën en langlaufen. 

Autocamp Spindleruv Mlyn ligt echt in het hart van het nationale park! De camping zelf is simpel, maar staat wel in het lijstje van beste campings van deze omgeving. 

Goboony met de camper naar Tsjechie

  1. Ceske Svycarsko

In het noordwesten van Tsjechië ligt Ceske Svycarsko, ofwel Boheems Zwitserland. Volgens velen een van de mooiste plekken van het land! Het natuurgebied kent een aantal bijzondere hoogtepunten, waaronder de langste en 16 meter hoge zandsteenbrug van Europa (Pravcicka Brana) en de Edmund kloof. Het water van de sprookjesachtige Edmund kloof heeft een diepblauwe kleur. Erg leuk om hier met een klein bootje doorheen te varen! Verder leent het gebied zich perfect voor de mooiste wandeltochten door de bosrijke omgeving. 

Camping de Regenboog heeft onwijs ruime plekken (lees: minimaal 100m2 per plek!) en zijn voorzien van elektriciteit en een waterpunt. Ook de sanitaire voorzieningen zijn schoon en netjes. Naast de camping ligt een zwemmeer en je mag een vuurtje stoken op de kampvuurplekken. Op nog geen 20 minuten liggen de drie natuurparken Boheems Zwitserland, het Zittauer gebergte en het Saksisch Zwitserland. Ook fijn: de camping heeft een Nederlandse eigenaar! 

De smaak te pakken wat betreft Oost-Europa? Bekijk dan ook: met de camper door Litouwen, Letland en Estlandontdek Hongarije met de camper of bezoek Slowakije met de camper. Wat is jouw favoriete bestemming? Zelf geen camper? Je kunt eenvoudig een camper huren via Goboony!