Wat is het laadvermogen van een mobilhome?

14 maart 2022 in Alles voor je eerste camperreis en Voor reizigers

Het lijkt een klein detail maar het heeft zo’n groot effect: het laadvermogen van je motorhome! Een overladen mobilhome zorgt immers voor een langere remafstand, overbelasting en … een hoger verbruik. En dat kan je missen als kiespijn met de huidige brandstofprijzen. 

goboony mobilhome huren laadvermogen mobilhome

Wat is het laadvermogen van een mobilhome?

In België hebben de meeste mobilhomes een laadvermogen van maximum 3500 kg (3,5 ton). Dit is ook het Maximum Toegelaten Massa (MTM) voor chauffeurs met een rijbewijs B. Sommige modellen hebben een hoger MTM, dan heb je nood aan een rijbewijs C. 
Op ons platform is het duidelijk vermeld per camper welk rijbewijs je nodig hebt. 

Hoeveel bagage kan je meenemen in een mobilhome?

Dit bereken je door het MTM (Maximaal Toegelaten Massa) minus het rijklare gewicht te doen. Dan kom je op het nuttig laadvermogen uit. Onder rijklare gewicht vallen de volgende zaken:

  • Mobilhome structuur (afhankelijk van opties)
  • Bestuurder
  • 90% gevulde watertank
  • 90% gevulde benzinetank
  • 90% gevulde gastank

Huur je een mobilhome via Goboony? Dan vraag je best even na bij de verhuurder wat het nuttig laadvermogen is. Dit verschilt namelijk van mobilhome tot mobilhome. Van het nuttig laadvermogen trek je het totaal som van gewicht van alle passagiers af en dan weet je hoeveel kg bagage je kan meenemen. 

Lijkt het je ineens weinig? De meeste motorhome chauffeurs rijden de langere afstanden met halfgevulde tanks, zo krijg je plots tientallen kilo’s extra. Wil jij bijvoorbeeld ook scooters of motoren meenemen? Dan overweeg je best om een trailer of aanhangwagen achter de mobilhome te hangen. 

Hoe weeg je het gewicht van een mobilhome?

Het wegen van een mobilhome gebeurt met  een weegbrug of weegstation. De snelste manier om er eentje in jouw buurt te vinden is je trouwe vriend Google (of andere zoekmachine naar keuze). Het gewicht weeg je per as (voor- en achteras apart), zo weet je ook ineens hoe het gewicht verdeeld is. Weeg je mobilhome in volle vakantiemodus: met fietsen, de nodige bagage en inzittenden. Zo weet je ineens of je nog wat luxe meeneemt of je die extra conserven toch best thuislaat. :)  

Is het belangrijk om het laadvermogen op te volgen?

Ja, absoluut! Door de mobilhome te overladen, krijg je een langere remafstand, hogere slijtage, slechtere wegligging en een hoger verbruik. Ben je te zwaar geladen en word je tegengehouden voor controle? Dan wacht je een boete op. In Oostenrijk lopen die boetes op tot wel €5.000 Raak je betrokken bij een ongeluk? Dan kan het zijn dat de verzekering je niet dekt. 

Gepakt en gezakt voor je aanstormende reis én in lijn met het MTM van de mobilhome? Dan rest er ons nog één ding: je veel reisplezier te wensen! 

Bronnen: Touring, Camperland