Midden in de natuur overnachten? Logeren bij de boswachter!

9 februari 2022 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Nederland

Wat is er nou fijner dan je tijdens je vakantie helemaal onderdompelen in de natuur? Voor ongerepte natuur trekken we al snel naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Noorwegen of een natuurcamping in in de Ardennen, maar wist je dat je in Nederland ook gewoon je campertje midden in de natuur kunt neerzetten? Ga eens logeren bij de boswachter en laat je verrassen door de oorverdovende stilte! 
Goboony logeren bij de boswachter

Logeren bij de boswachter

Staatsbosbeheer heeft 22 terreinen door heel Nederland waar je kunt logeren bij een boswachter. Dit geef je de mogelijkheid om midden in het bos, dichtbij het water of in de duinen te slapen; ver weg van de bewoonde wereld! Tot rust komen met niets meer dan het geluid van fluitende vogeltjes op de achtergrond, dat is wat je kunt verwachten als je gaat logeren bij de boswachter. Wij zijn fan! 

De kampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn overigens aangesloten bij Stichting De Groene Koepel. Dat betekent dat het erkende kampeerterreinen zijn die voldoen aan alle kwaliteitseisen die voor dergelijke natuurkampeerterreinen zijn opgesteld. Lees snel verder en bekijk wat onze favoriete natuurkampeerterreinen zijn waar je met een camper terecht kunt.
Goboony logeren bij de boswachter

De mooiste natuurkampeerterreinen

  1. Natuurkampeerterrein Borger

Natuurkampeerterrein Borger ligt op de Hondsrug, omringd door enorme Douglassparren en vogeltjes. In een grote open plek midden in het bos kun je jouw camper of tentje neerzetten. In de buurt kun je lekker gaan zwemmen in ‘t Nije Hemelriek, wandelen over de heide, hunebedden bezoeken of een mooie fietstocht in het bos maken. Genoeg te doen dus! In het midden van het terrein staat een grote vuurhut, waar je in de avonduurtjes gezellig bij elkaar kunt gaan zitten. 

  1. Natuurkampeerterrein De Kijl

Natuurkampeerterrein De Kijl ligt midden in het bos, in het groene hart van Drenthe. Je kunt hier lekker ruim staan en het terrein beschikt over een modern sanitairgebouw (met vloerverwarming!). Ook hier zul je je niet vervelen: vermaak jezelf met hunebedden, ga wild spotten met de boswachter of neem een duik in een van de omliggende meertjes. 

  1. Natuurkampeerterrein De Veenkuil 

In het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder, het Kuinderbos, kun je natuurkampeerterrein De Veenkuil vinden. Je kunt hier natuurlijk je camper neerzetten op een van de velden van het kampeerterrein, maar als je zin hebt in een iets avontuurlijke overnachting kun je een tipitent, een vlot of een plateau hoog in de boom boeken! Vanaf een klein strandje loop je zo de Kuinderplas in, maar je kunt ook op zoek naar wild vanuit de reeën kijkhut. 
Goboony logeren bij de boswachter

  1. Natuurkampeerterrein West-Terschelling

Wat mij betreft is dit absoluut een unieke plek, want het eiland Terschelling bestaat (gelukkig) nog voor 80% uit natuur! Natuurkampeerterrein West-Terschelling ligt op loopafstand van de haven en het dorp, maar toch kun je hier echt even helemaal back to basic. Het terrein heeft namelijk geen elektriciteit (maar geen zorgen: het beschikt wel over een sanitairgebouw met stroom). In de avonduurtjes kun je je vermaken met een kampvuur in de vuurhut en overdag kun je bijvoorbeeld een wildplukwandeling maken of een kanotocht doen om zeehonden te spotten! 

  1. Natuurkampeerterrein Lheederzand

In Nationaal Park Dwingelderveld vind je natuurkampeerterrein Lheederzand, een terrein met rustige, ruime en beschutte plekken. Vanaf het terrein starten er verschillende wandelroutes die over de Drentse heide lopen. Aanrader, want het is hier prachtig! Zin in ietsje meer reuring? Bezoek dan de Drentse dorpjes Lhee en Kraloo. 
Goboony logeren bij de boswachter

Kosten logeren bij de boswachter

Om te kunnen logeren bij de boswachter op een natuurkampeerterrein moet je het Groene Boekje aanschaffen. Deze kost 14,95 euro en is een heel jaar geldig. Bij het boekje ontvang je een natuurkampeerkaart met een persoonlijk nummer. Wanneer je een boeking gaat maken moet je dit nummer opgeven. Met de aanschaf van het boekje steun je niet alleen de terreinen van Staatsbosbeheer, het boekje staat ook vol met leuke tips voor fijne natuurplekjes! Goed om te weten: met het ondertekenen van de natuurkampeerkaart verklaar je dat je met respect om zult gaan met de rust en natuur op de terreinen. Hear, hear! 

Op basis van de faciliteiten, voorkeursplek en het seizoen betaal je daarnaast een bepaald gedrag. Natuurlijk kun je van de faciliteiten niet al te veel luxe verwachten, je overnacht immers midden in de natuur! Wel is er op ieder natuurkampeerterrein een sanitairgebouw aanwezig en meestal kun je er ook iets van een stormhut of vuurplaats vinden. Logeren bij de boswachter hoeft dus helemaal niet zo duur te zijn!

Helemaal zin gekregen om te gaan logeren bij de boswachter? Op veel van de natuurkampeerterreinen kan je kamperen met je camper. Maar op welke precies? Wat zijn de faciliteiten? En waar kan je met een grotere camper terecht? Bekijk het in dit overzicht! Je vindt hier een overzicht van alle kampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Een camper huren voor jouw logeerpartij bij de boswachter? Bekijk hier ons aanbod