Tulpenvelden bezoeken: hier vind je de mooiste bollenvelden van Nederland

5 mei 2022 in Bestemmingen, Camperroutes, Tips voor reizigers & Nederland

De mooiste tijd van het jaar? Tulpentijd! En het goede nieuws: die zijn gewoon in Nederland te vinden. Ieder jaar reizen er hordes toeristen af naar de Bollenstreek, en geef ze eens ongelijk. National Geographic riep de zogeheten ‘Flower Route’ een paar jaar geleden zelfs uit tot een van de mooiste roadtrips ter wereld! Dus de hoogste tijd om in de camper te stappen en die beroemde tulpenroute te rijden. Wij vertellen je waar je de mooiste bollenvelden van Nederland kunt vinden.
Goboony tulpenvelden bollenvelden Nederland camper

Wanneer bloeien de bloembollen?

De bloei van de bollenvelden hangt natuurlijk samen met bepaalde weersomstandigheden. Allereerst hebben bloembollen een koude winter met koude nachten nodig om tijdens de lente in volle glorie te kunnen bloeien. Zodra de lente aanbreekt, en de temperaturen stijgen, beginnen de eerste knoppen open te springen. Vaak is dit vanaf eind maart al, maar de meeste bollenvelden (en dan voornamelijk de tulpenvelden) zijn op hun mooist rond half april tot half mei.

Tip! Op de Bloemenrader of deze handige Flower Map kun je de wekelijkse verwachting van de mooiste bloemenvelden volgen. 

Waar vind je de mooiste bollenvelden van Nederland?

Wist je dat je in Nederland in welgeteld zeven provincies bollenvelden kunt vinden? Genoeg keuze dus! In dit artikel noemen we de vijf mooiste (volgens ons). Dus spring in je camper, zoek een pittoreske tulpenroute uit en geniet deze lente van een fleurige roadtrip!

  1. De Kop van Noord-Holland

In de Kop van Noord-Holland vind je het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld! Vooral tulpen doen het hier erg goed. Je kunt de beroemde bloemenzee van Alkmaar tot en met Den Helder spotten. Sla de plekken Callantsoog, Anna Paulowna, Schagen, Nieuwe Niedorp en Wieringerwerf zeker niet over. Naar mijn mening geldt: hoe hoger je gaat, hoe mooier de akkers worden. Zelf ben ik in Julianadorp opgegroeid, dus ik spreek uit ervaring (mijn fietsroute naar school ging dwars door de kleurrijke bollenvelden!). 

Overnachten doe je op Camping Duinzoomhoeve in Julianadorp aan Zee, dat midden in het bloembollengebied ligt. Het leuke van deze camping is dat het bij een bloembollenkweker hoort. De boer kweekt onder andere hyacinten en krokussen, dus dat is een partij genieten als je uit je campertje stapt en over de uitgestrekte gekleurde velden kijkt. 
Goboony tulpenvelden bollenvelden Nederland camper

  1. De Bollenstreek

Misschien wel de meest voor de hand liggende plek om bollenvelden te bezoeken: de Bollenstreek! Deze streek omvat de gebieden rondom Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Je vindt hier vooral tulpen, maar er bloeien ook hyacinten, krokussen en narcissen op de bollenvelden. Wel goed om te weten: het is een van de meest drukbezochte bollenvelden van Nederland. 

Hoe lekker is om aan het einde van de dag de drukte achter je te laten en je te omgeven door rust en natuur? Dan moet je op Natuurkampeerterrein de Ruigenhoek zijn. Deze camperplaats ligt in Noordwijk en is daarom perfect te combineren met een bezoekje aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. 

Tip! ANWB heeft een kant-en-klare Bollenstreekroute gemaakt van circa 62 kilometer die je met de auto of camper kunt rijden. 

  1. De Noordoostpolder

Wist je dat de meeste tulpenboerderijen van Nederland in de Noordoostpolder te vinden zijn? Ruim 2.000 hectare om precies te zijn! Een ritje richting de dorpen Creil, Emmeloord of Swifterbant zijn dus zeker de moeite waard. Wil je iets dat nóg fotogenieker is? Bezoek dan Tulpeiland, voor de kust van Zeewolde. Dit schiereiland heeft niet alleen de vorm van een tulp, er groeien in het voorjaar zo’n 120.000 tulpen op dit eiland. 

Zet je camper neer op Camping het Bosbad in het Emmelerbos. Je staat hier heerlijk in het groen en in het hart van de Noordoostpolder! De camping is gemoedelijk en er zijn ongeveer 80 plekjes. 

Tip! Bekijk deze complete tulpenroute die je met de camper of auto kunt rijden. Deze route is onderdeel van het Tulpenfestival in de Noordoostpolder. 
Goboony tulpenvelden bollenvelden Nederland camper

  1. Goeree-Overflakkee 

Op dit Zuid-Hollandse eiland stikt het van de bollenvelden in alle kleuren van de regenboog. Vooral het gebied rondom Dirksland, Middelharnis, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge en Sommelsdijk zijn een pracht en praal. En het mooie is? Je komt hier vrijwel geen andere toeristen tegen. Genieten in rust dus! 

Verblijf op RCN Toppershoedje, een familiepark achter de duinen in Ouddorp. Lekker op loopafstand van het strand en omringd door de bollenvelden. Ik bedoel, wat wil je nog meer? 

  1. Zeeland

Jahoor, ook in Zeeland kun je prachtige tulpenvelden vinden. En dan met name in Zeeuws-Vlaanderen rondom Graauw, Hulst en Koewacht. Maar ook op de eilanden zijn de akkers bij Kerkwerve, Zonnemaire, Walcheren en Heinkenszand goede plekken om je te laten onderdompelen in een zee van bloemen. Het voordeel van de tulpenvelden in Zeeland is dat alle velden lekker dicht bij elkaar liggen. Zo kun je je camper op een fijne camping in de buurt neerzetten en verder op tulpenjacht per fiets of te voet! 

Op Camping Wulpen overnacht je tussen de bloeiende boomgaarden en groene velden en is omgeven door de typische Zeeuws-Vlaamse natuur. Neem na een dagje tulpen spotten een duik op het Cadzand-Bad, een mooi strand dat op steenworp afstand van de camping ligt. 
Goboony tulpenvelden bollenvelden Nederland camper

Tulpenvelden bezoeken: do’s en don’ts

Er komen jaarlijks honderduidenzen mensen de bollenvelden bezoeken. En natuurlijk wil iedereen de bloemen van dichtbij bekijken, maar je moet er wel rekening mee houden dat de bloemen op de grond van de kwekers staan. Respecteer de bloemen door ze niet te plukken en de velden niet te betreden (doe je dit wel, dan kun je hier een boete voor krijgen!). 

Wat je het beste kunt doen is langs de rand van het veld lopen. Vanaf hier kun je ook prachtige foto’s maken, maar beschadig je de bloemen niet. Wil je echt graag een bosje mee naar huis? Bezoek dan een van de speciale pluktuinen in Nederland. Hier mag je tussen de bloemen lopen en plukken wat je wilt. 

Zoek een mooi weekendje weg uit, huur een camper, koop wat picknick spulletjes en ga lekker picknicken naast een van de velden. Ook een aanrader: de bloesemroute in België! Veel plezier!