Wijnroute Elzas met camper

15 oktober 2020 in Bestemmingen, Camperroutes, Tips voor reizigers & Frankrijk

Frankrijk is en blijft toch een van de mooiste vakantie bestemmingen. Je kunt er tal van camperroutes rijden en zo al het moois van Frankrijk bezoeken, bewonderen en proeven. Een van die routes is de wijnroute. Wil je die route ook rijden? Ik neem je mee langs de wijnroute door de Elzas met de camper. 

Goboony Wijnroute Elzas met de camper

Rondreis Elzas

De Elzas is een Franse provincie waarin ook de Vogezen liggen. Aan de voet van de Vogezen bevinden zich vele wijngaarden. De wijngaarden aan de oostkant van de Vogezen vormen de wijnstreek Elzas. De wijnroute loopt ook door dit deel. Het is een route van 170 km lang, hierdoor kun je lekker rustig aan doen en lang op een plek blijven. Je kunt er ook voor kiezen om de Vogezen verder te ontdekken. Je kunt deze rondreis door de Elzas namelijk heel goed combineren met een roadtrip door de Vogezen

De route is gemakkelijk te volgen, omdat deze wordt aangegeven als route des vins of de route des vignes. Langs de route bevinden zich vele prachtige dorpen en stadjes. Ik heb de mooiste voor je geselecteerd.  

Goboony Wijnroute Elzas met de camper

  1. Straatsburg 

De wijnroute begint in Straatsburg, de grootste stad van de Elzas. De stad ligt aan de Rijn en op de grens met Duitsland. Het is een universiteitsstad, maar er zijn ook een aantal Europese instellingen gevestigd. Het historische centrum van Straatsburg, La Petite France, is prachtig. Het ligt op de Grande Île tussen de twee armen van de rivier de Ill. Niet voor niks staat La Petite France op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Neem de tijd om de vele vakwerkhuizen te bewonderen, bezoek de romaans-gotische Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg uit de 12de eeuw en wandel over de middeleeuwse Ponts Couverts. Je vindt in Straatsburg ook een aantal musea, het Musée d’Alsace is niet alleen prachtig om te bezoeken. Je leert er ook veel over de streek, waardoor een aantal dingen je tijdens de rest van de route nog beter op zullen vallen. 

  1. Mittelbergheim

Mittelbergheim is een klein dorpje aan de voet van de Crax heuvel. Rondom het dorp vind je vele wijngaarden. Wat zo bijzonder is aan dit dorp, is dat een van de topwijnen van de Elzas, hier wordt geproduceerd. Blijf hier dus een nachtje kamperen, zodat je de Grand Cru Zotzenberg zelf kunt proeven. Daarnaast is Mittelbergheim een van de plus beaux villages de France. Ondanks dat vind je hier geen vakwerkhuizen net als in de rest van de regio. De huizen hier zijn elegant, zacht gekleurd en komen uit de Renaissance. Een paar persen, waterputten en oliemolens laten je zien dat de wijntraditie hier al eeuwen oud is.

  1. Bergheim

Op een voormalig Romeins legerkamp ligt Bergheim, een stad die in de 17e en 18e eeuw bijna verdween omdat het zo zwaar was getroffen door oorlogen en epidemieën. Toch werd het weer opgebouwd, waardoor het nu een prachtig dorp is om te bezoeken. Vooral de de stadsmuren inclusief 10 torens trekken de aandacht. Maar ook de kronkelende straatjes en de prachtige huizen zijn een lust voor het oog. Bezoek ook Musée de la Sorcière, een museum gericht op de heksenjacht van vroeger. 

Goboony Wijnroute Elzas met de camper

  1. Ribeauvillé

Ribeauvillé is nog zo’n prachtig middeleeuws dorp. In de Grand-Rue en de omringende straten vind je prachtige gebouwen die nog goed tonen hoe het vroeger is geweest. Verder spot je ontzettend veel bloembakken, een paar mooie pleinen en ooievaars op het nest. Naast het centrum van het dorpje, vind je nabij de ruïnes van de 3 kastelen van de Heren van Ribeaupierre.

Wanneer je de wijnroute in december rijdt, kun je de middeleeuwse kerstmarkt bezoeken. Maar ook de rest van het jaar zijn er leuke evenementen, zoals verschillende lentefestivals en wijnfestivals. Op de eerste zondag van september vindt het Fête des Ménétriers, dat al sinds de Middeleeuwen wordt gevierd. 

  1. Riquewihr

Over de plus beaux villages gesproken. Ook Riquewihr hoort in dat rijtje thuis. Maar dat niet alleen, Riquewihr wordt zelfs gerekend tot de 5 mooiste dorpen van Frankrijk. Denk vakwerkhuizen uit roodbruin steen, een oude stadmuus en de stadspoort met de ophaalbrug die nog steeds werkt.

Naast al die prachtige dorpen en mooie gebouwen, ben je natuurlijk ook op de wijnroute voor de wijn. Vanuit Riquewihr kun je verschillende rondleidingen krijgen door de wijnvelden. Liever zelf even aan de wandel? Loop dan het Sentier Viticole wijnpad zodat je alle tijd hebt om de schoonheid van de omgeving in je op te nemen. 

  1. Colmar

Colmar is een van de bekendste plekken in dit gebied. Colmar wordt ook wel Klein Venetië genoemd, omdat er door het centrum vele grachten lopen. Ook hier vind je prachtige vakwerkhuizen in pastelkleuren. Naast dat je hier uren door de straten kunt slenteren, zijn er ook een aantal bezienswaardigheden. Bezoek Maison Pfister, loop binnen bij de Eglise Saint-Martin voor het schilderij Madonna in de rozentuin van Martin Schongaur en neem de tijd voor Musée d’Unterlinden, met kunstwerken uit de Middeleeuwen en de Renaissance.

Vraag je je af waarom er een klein Vrijheidsbeeld op de rotonde staat? Frédéric-Auguste Bartholdi is de ontwerper van het Vrijheidsbeeld. Hij werd geboren in Colmar. 

Goboony Wijnroute Elzas met de camper

  1. Eguisheim

Ook Eguisheim staat op de lijst plus beaux villages de France. De kern van het dorp is het 13de-eeuwse kasteel met een dorpsplein, daaromheen zijn ringvormige straten aangelegd met prachtige huizen. 

En ook hier moet je absoluut mee op een wijntocht. Er worden namelijk in het dorp twee Grand Crus geproduceerd. Tijdens een wijntour vertellen ze je niet alleen meer over de wijn, je mag het ook proeven! 

  1. Mulhouse

Mulhouse is de laatste stad op de wijnroute. Het is na Straatsburg de grootste stad van de regio. Er zijn hier veel leuke musea, zoals het Cité du Train museum over de geschiedenis van de spoorwegen, het Cité du l’Automobile museum over oude auto’s en het Musée de l’Impression sur Étoffes over het bedrukken van textiel. Wat ook leuk is een bezoekje aan Buiten Parc Zoologique et Botanique. Dit is niet alleen een groot dierenpark maar ook een prachtige botanische tuin.

De wijn

Voordat je aan de Wijnroute door de Elzas met de camper begint, is het ook goed om nog even wat over de wijn te weten. Vooral wanneer je graag de regionale wijnen wil proeven (en er een doosje van mee naar huis wil nemen), moet je wel weten waar je naar kunt vragen. In de Elzas zijn de wijnen voornamelijk wit. De belangrijkste wijnen zijn: Riesling, Pinot gris, Gewurztraminer en Muscat.

Goboony Wijnroute Elzas met de camper

Overnachten

Langs de hele wijnroute vind je veel mogelijkheden om te slapen, bijvoorbeeld deze top 10 campings in de Elzas. Zowel campings als camperplaatsen, maar net wat je zelf fijner vind. Het beste kun je even kijken op campercontact, je kunt dan zoeken op de plek waar je bent en ook kun je filteren op de voorzieningen die aanwezig moeten zijn. Zo vind je dus altijd een plek die bij je wensen past. Of je nu het liefst gratis en zonder voorzieningen staat, of graag gebruik maakt van een sanitair gebouw. 

Wil je naast deze Wijnroute door Elzas nog meer mooie routes met de camper rijden? Europa kent meer routes met een speciaal thema. Zo heeft Schotland de NC500 en vind je in Duitsland zowel de Romantische Strasse als de Alpenroute