Alles wat jij wil weten over de bloesemroute in België

8 april 2022 in Bestemmingen en België

Idyllisch. Een betere omschrijving bestaat er eigenlijk niet voor het bloesemlandschap dat onder andere Limburg en het Hageland in hun armen koesteren. De glooiende heuvels en de fiere fruitboomgaarden doen denken aan een romantische filmscène. Eentje waarin jij makkelijk de hoofdrol kan spelen! Hoogtijd dus voor een campertrip richting die dartelfrisse bloemenzee.bloesemroutes België met camper of mobilhome

“Geen bloesem zo mooi als de fruitbloesems. Ze hebben iets magisch, want de bloemen tonen ons hoe mooi én kort het leven is. Volop genieten is hun boodschap!”

Alles wat jij wil weten over de bloesemroute in België 

De maanden april en mei zijn traditioneel de maanden waarin het glooiende, Haspengouwse landschap in Limburg en Hageland veranderen in een zee van bloemen. Een uitgelezen moment om deze regio met een camper te ontdekken! Wij lijsten voor jou op waar je dat schouwspel het best kan bewonderen!

Wanneer kan je de bloesemroute rijden?

Is het al zover? In april barsten de knopjes van de fruitbomen open en trakteren ze ons weer op hun unieke bloemenwolken. De bloesemperiode duurt, afhankelijk van het weer, tot grofweg eind mei. Verschillende toeristische diensten hebben daarom een bloesemmeter. Want je wilt natuurlijk liever die perfecte Instagram-foto vol witte bloempjes in plaats van groene of vergane knoppen. Handig om weten: iedereen gebruikt de term 'de bloesemroute', maar eigenlijk refereert dit naar alle bloesemroutes in Limburg én Hageland

Waar vind ik mooie bloesemroutes om te volgen? 

In Limburg en in het Hageland is het bloeien van de bloesems een echt hoogtepunt van het jaar. Wij verzamelen voor de twee regio's waardevolle gidsen die je gratis kan raadplegen!

Limburg

Hageland

Bloesemroute met een camper

Wat is het hier mooi! In België is het vooral in Limburg genieten van een wit bloesemparadijs. Maar ook in het Hageland rijd, fiets of wandel je door eindeloze rijen fruitbomen. Een camper is dé uitgelezen manier om de bloesemroutes te beleven: je staat in de natuur, je neemt eenvoudig fietsen mee en hebt alle vrijheid om de streek te verkennen op jouw tempo.Om al dat moois te ontdekken, reserveer je nu met gemak een leuke camper, rijd je de zoete lentegeur achterna en installeer je je temidden van al dat weelderig groen. Zoals overal in België mag je niet in het wild kamperen, dus ook in Limburg en het Hageland kijk je best via apps als Park4Night of Campercontact naar geschikte plekjes zoals campings, camperplaatsen of bivakplaatsen. 

Welke camperplaatsen in Limburg zijn geschikt om de bloesems te verkennen?

Camperplaats ’t Bilterhof

Op het kampeerterrein ’t Bilterhof ontwaak je met een prachtig zicht over de bloesems. Van hieruit heb je de gedroomde uitvalsbasis om te wandelen en te fietsen. In dit weidelandschap kom je zalig tot rust. Je hoeft zelfs niet te koken want na een deugdoende fiets-of wandeltocht staan de verse mosselen, sliptongetjes, kaaskroketten of andere lekkernijen je al op te wachten.

Prijs: vanaf €15,-/nacht
Adres: Bilterweg 18 - 3840 Hoepertingen. Opgepast: Via veldweg gelegen tussen Weg op Berlingen 13 en 15 (naast het voetbalterrein) - 3840 Hoepertingen.  Tussen deze 2 huisnummers, neemt u het veldwegje.  Na 75 meter ziet u links de camperplaats.

Camperplaats Leeuwerikenveld

Deze charmante minicamping heeft alles om van je campertrip een onvergetelijk bloesemweekend te maken. De omgeving biedt het beste wat het Hageland te bieden heeft, want je vindt er ook tal van wijngaarden. Dat wordt proeven geblazen! Hier proef je ook op de camping zelf van lokale specialiteiten. 

Prijs: vanaf €35,-/nacht
Adres: Ransbergstraat 26, 3350 Neerlinter

Camperplaats Borgloon

Hier start je de dag tussen de appel- en perenbomen en aanschouw je de bloesempracht dus vanop de eerste rij. Probeer zeker de ontbijtmand vol lokale lekkernijen om vol energie aan je bloesemroute te beginnen.

Prijs: €15,-/nacht
Adres:  Hoenshovenstraat 5, Borgloon

Camperplaats De Alk

De Alk is de plek bij uitstek voor gezinnen met jonge kinderen. Er is onder andere een grote speeltuin, minigolf, waterfietsen en roeibootjes. Hier ontspant jong en oud. De camping ligt vlakbj de start van het fietsroutenetwerk Haspengouw Fruitstreek. Ideaal om de dorst te lessen met een glaasje versgeperst appelsap! In het weekend kan het hier best druk worden. 

Prijs: gratis
Adres:  Koutermansstraat, Alken

Camperplaats Nolleke’s Winning

Bij Nolleke’s Winning zit je letterlijk onder de fruitbomen. Het is er rustig, gastvrij en de camperplaatsen zijn er fantastisch! Achter de b&b van eigenaar Flor vind je heel wat camperplaatsen. Flor is overigens een bijzondere gastheer, eentje "van de oude stempel" zoals hij het zelf aangeeft. Vergeet niet te proeven van de heerlijke, lokale wijnen in de brasserie. 

Prijs: €17, -/nacht
Adres: Schalkhovenstraat 79, Hoeselt

bloesemroutes belgië hageland en limburg met camper of mobilhome

Welke camperplaatsen in het Hageland zijn geschikt om de bloesems te verkennen?

Camperplaats Birre’s Paradise

Deze rustige camperplaats ligt vlakbij de start van de 7,3km lange Wijngaardbergwandeling. Een relaxed sfeer en prima voorzieningen. De fietsmogelijkheden zijn eindeloos, en het meer van Rotselaar om de hoek is een prachtige dichtbij bestemming (waar je ineens een hapje eten kan). Hier staat gezelligheid centraal, de eigenaar is zelf ook een fervente camper lieflhebber. Slow living op zijn best. 

Prijs: €15, -/nacht
Adres: Leybos 15, 3118 Rotselaar

Camperplaats Wijngaard Danouise

Deze rudimentaire camperplaats op het wijndomein Danouise schittert vooral qua locatie. Het rustige plekje vlak naast de wijnranken geeft je het gevoel alsof je in het zuiden van Frankrijk zit. Water en stroom zijn betalend en er is geen loospunt voor sanitair. Je neemt best oprijblokken mee, want het terrein helt. Een must-visit voor wijnliefhebbers, want 's avonds savoureer je van de frisse witte wijn die Daniël verbouwt! Enkel na telefonische reservatie. 

Prijs: Vanaf €6, -/nacht
Adres: Haldertstraat 217, 3390 Tielt-Winge

Mag je zomaar in de boomgaarden rondlopen?

Nee, dat mag helaas niet. De fruitgaarden zijn privé-eigendom van boeren en hun voornaamste broodwinning. Gelukkig zijn er ettelijke tientallen, misschien zelfs wel honderden wandel- en fietsroutes die tussen de boomgaarden door slingeren alsof je er middenin staat. Wees een galante bezoeker en laat geen afval achter. Zo kan iedereen genieten van die bloemenpracht! 

Kortom, er staat je ongelofelijk veel moois te wachten als je de bloesems gaat verkennen. Zowel Limburg als het Hageland bieden meer dan voldoende inspiratie om een hele week vakantie te vieren. Kriebelt het toch om door te trekken? Lees dan zeker ook waar je de mooiste camperplaatsen van België vindt of een volledig roadtrip verslag door de Belgische Ardennen!