Roadtrip Denemarken: hygge, mooie stadjes en prachtige natuur

2 januari 2024 in Bestemmingen en Denemarken

Nog altijd staat Denemarken niet heel hoog op het lijstje van de reizigers. Onterecht als je het mij vraagt. De tijd die ik er in m’n busje doorbracht, vond ik echt heerlijk. Kopenhagen is een van m’n favoriete steden en de rust die je buiten de stad vindt, is echt heerlijk. Deze roadtrip door Denemarken laat je kennis maken met het land en neemt je mee op een onvergetelijk avontuur vol mooie dorpjes, fascinerende musea, adembenemende natuur en heel veel rust. De perfecte combinatie voor een heerlijke vakantie. Goboony roadtrip Denemarken camper

Waarom Denemarken?

De zomers van Denemarken zijn vergelijkbaar met de onze, maar omdat Denemarken uit meer dan 400 eilanden bestaat, vind je hier volop mooie stranden. Langs de stranden en door de duinen is het heerlijk fietsen, maar in een stad als Kopenhagen is dat ook goed te doen. Kopenhagen wordt namelijk beschouwd als de fietshoofdstad van de wereld.

Een van de highlights in Denemarken is natuurlijk Legoland. Deze werd geopend in 1968 in Billund. Hier vind je allerlei attracties, prachtige lego bouwwerken en uiteraard mag je zelf ook met de stenen aan de slag. Leuk voor jong en oud!

De geschiedenis van Denemarken is fascinerend. Misschien denk je bij Vikingen vooral aan Noorwegen, maar de Vikingen leefden ook in Denemarken. In plaatsen zoals Jelling en Roskilde vind je volop informatie over deze periode van de Deense geschiedenis. 

Tref je een regenachtige dag in Denemarken? Dompel je dan onder in Hygge. Dit is een uniek Deens begrip dat moeilijk in één woord te vertalen is, maar het verwijst naar een gevoel van gezelligheid, comfort en welzijn. Denen waarderen het om gezellige momenten te creëren, zoals samenzijn met vrienden en familie, kaarsen aansteken en genieten van een warme kop koffie met wat lekkers. Dat is ook goed te creëren in een camper!

Bekijk ook onze camperroute door Denemarken of download de gids bomvol tips, inspiratie en weetjesGoboony roadtrip Denemarken kopenhagen

Handig om te weten

Denemarken heeft verschillende milieuzones, vooral in stedelijke gebieden zoals Kopenhagen, Aarhus en Odense. Deze zones zijn beperkt voor oudere voertuigen die niet aan bepaalde milieunormen voldoen. Vanaf 1 oktober 2023 mogen alleen dieselvoertuigen met Euronorm 5 of hoger de steden met een milieuzone nog in. Check vooraf even goed of de camper die jij hebt gehuurd hier aan voldoet. Vaak beslaan de milieuzones alleen de centra van de steden. Je kunt meestal goed buiten de zone parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer of op de fiets.

Er zijn een aantal tolwegen en bruggen in Denemarken. Bijvoorbeeld de Grote Beltbrug en de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden. Voor sommige bruggen, zoals de Grote Beltbrug, kun je online een ticket kopen voordat je vertrekt om tijd voor de tolpoorten te besparen. Bij andere tolwegen kan dat niet, deze kun je alleen ter plekke met een pinpas of creditcard betalen. Je kunt je navigatie ook instellen op tolwegen vermijden. Af en toe moet je daardoor enorm omrijden, maar het kan je ook heel mooie alternatieve routes opleveren!

In Denemarken is het verplicht om overdag het dimlicht van je voertuig aan te hebben. Ook is het belangrijk om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een EHBO-kit in je voertuig te hebben.

Tip: de Margrietroute door Denemarken is ook een toffe route!
Goboony roadtrip Denemarken kopenhagen

Roadtrip Denemarken

  1. Lolland (dag 1 en 2)

Deze roadtrip door Denemarken begint op het eiland Lolland. Je komt er door vanuit het Duitse Puttgarden de boot te nemen naar het Deense plaatsje Rødby. Deze overtocht duurt 45 minuten. Je kunt de boot vooraf reserveren, maar over het algemeen is dat niet nodig. Wanneer je aan komt rijden kun je aansluiten in de rij en met een beetje geluk kun je zo de boot op. 

Verken de unieke landschappen van Lolland, zoals het Nysted Nor Wetland en het Maribosøerne meer, waar je kunt wandelen en genieten van de rustgevende sfeer. Als je avontuurlijk bent aangelegd, kun je zelfs een kano huren en het meer verkennen. Een hoogtepunt van Lolland is het Knuthenborg Safaripark. Ook tof: rijd langs de Dodecalith. Een uniek monument van indrukwekkende gigantische stenen sculpturen.

Verder kun je op het eiland heerlijk eten. Dit doe je onder andere bij Restaurant Ö, Café vin og brød en in de camper. Je vindt namelijk volop boerenwinkeltjes waar je zelf verse ingrediënten haalt. Overnachten kan onder andere op Camping Saxkjøbing.

  1. Møn (dag 3)

Na het verkennen van Lolland gaan we naar het eiland Møn, dat bekendstaat om zijn krijtrotsen Møns Klint. Dicht bij deze rotsen kun je overnachten op Camp Møn al wordt het ook gedoogd om te kamperen op de parkeerplaats een stukje verderop.

Maak hier zeker een wandeling langs de krijtrotsen en geniet van het uitzicht over de Oostzee. Voor de avonturiers onder ons zijn er ook mountainbikeroutes in het gebied.Goboony roadtrip Denemarken mons klint

  1. Kopenhagen (dag 4 t/m 6)

Vanuit Møn rijd je in een paar uur door naar Kopenhagen. Van alle Europese hoofdsteden is dit veruit mijn favoriet. Het is heerlijk om op de fiets door de verschillende wijken te rijden, zo nu en dan ergens te stoppen voor een goede koffie, een kijkje te nemen in Freetown Christiania, langs het paleis en het parlementsgebouw - bekend van de serie Borgen - te lopen, de kleurrijke huizen van Nyhavn te bewonderen en een van de vele musea te bezoeken. Ga ook zeker op de foto met de kleine zeemeermin en plof in de avond neer in het gras in Tivoli Gardens. Mocht je er van houden, dan kun je ook in een van de vele attracties komen. 

Toen ik in de stad was met m’n camper, heb ik overnacht op Københavns Autocamper Park. Het is een simpele parkeerplaats, maar de beheerders zijn super vriendelijk en geven graag tips over de stad. Je kunt er ook fietsen huren, je fiets dan langs de haven zo het centrum in. Ik ben twee dagen in de stad geweest, maar had nog veel langer kunnen blijven!Goboony roadtrip Denemarken nyhavn

  1. Fyn (dag 7 en 8)

Vanuit Kopenhagen rijden we naar Fyn, dat bekendstaat als de parel van Denemarken. Dat kan ik alleen maar beamen. Het eiland is echt prachtig met zijn pittoreske dorpjes en super mooie landschappen .

Installeer je op een van de leuke campings, zoals Blommenslyst Camping, waar je wordt omringd door groene velden en een gezellige sfeer. Daarna kun je op de fiets het hele eiland verkennen. 

Begin met een bezoek aan de stad Odense, de geboorteplaats van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Duik in zijn wereld in het Hans Christian Andersen Museum. Natuurliefhebbers zullen dol zijn op het Egeskov Slot, een prachtig kasteel omgeven door uitgestrekte tuinen en bossen. Hier kun je heerlijk wandelen en genieten van de rustgevende omgeving.

Tip: kijk eens of je deze 5 mooie camperplaatsen in Denemarken aan je route toe kunt voegen.

  1. Funen Archipelago (dag 9 en 10)

Neem ook een dag de boot naar de Funen Archipelago, een groep kleine eilanden met een ruige kustlijn en adembenemende natuur.

Neem de veerboot naar het eiland Ærø, een idyllisch plekje met kleurrijke huizen. Hier is het heerlijk wandelen langs de kust en genieten van het uitzicht op de zee. Je kunt er ook fietsen en mountainbiken op tal van paden die je langs groene weiden en kronkelende boswegen leiden.

  1. Aalborg (dag 11)

Mocht je niet veel tijd hebben, dan kun je vanaf Fyn door naar Rømø, zie daarvoor punt 9. Je kunt natuurlijk op de terugreis naar huis ook een stop maken bij Legoland!

Heb je nog tijd om het noorden van Denemarken te verkennen, stel de GPS dan in op Aalborg. Ook deze stad is weer het bezoeken waard. Geschiedenis en hedendaagse cultuur gaan hier hand in hand. Zoek een knusse camping aan de rand van de stad, zoals Aalborg Familie Camping, en verken het stadje vanaf hier.

Breng zeker een bezoek aan het Aalborg Historiske Museum om meer te leren over de rijke geschiedenis van de regio, van de Vikingtijd tot het moderne tijdperk. In de avonduren kun je de gezellige straten van Aalborg verkennen en genieten van heerlijke Deense gerechten in een van de vele restaurants.

  1. Skagen (dag 12 en 13)

Boven Aalborg aan de kust bij Skagen komen de Noordzee en de Oostzee samen. Om specifiek te zijn gebeurd dit bij Grenen, écht het noordelijkste punt van Denemarken. Hier zie je de golven van het Skagerrak (een deel van de Noordzee) en het Kattegat (een deel van de Oostzee) gewoon tegen elkaar aanbotsen doordat de ene zee zouter is dan de andere. Let op dat je hier niet de zee in duikt, zwemmen is verboden vanwege de sterke stroming,

Gelukkig is de kust hier prachtig. Wandel langs de grillige kliffen en geniet van de spectaculaire vergezichten. Of stap op de mountainbike en cross langs de duinen. Overnachten kan bij Parking Skagen BatterivejGoboony roadtrip Denemarken paardrijden

  1. Limfjord (dag 14)

Meer naar het westen stuit je op het Limfjord. Rond die fjord vind je schilderachtige dorpjes en super mooie uitzichten over het water. Het vissersdorpje Løgstør, bekend om zijn verse vis en pittoreske straatjes, is ook leuk om te bezoeken. Je vindt hier ook het Løgstør Egnsmuseum voor meer informatie over de lokale cultuur en geschiedenis. Overnachten kan op de Hvalpsund Familie Camping, hier kom je helemaal tot rust!Goboony roadtrip Denemarken strand

  1. De terugreis: Legoland, Rømø of Ribe (dag 15 t/m 17)

Vanaf het Limfjord rijd je weer terug naar huis. Je kunt een stop maken bij Legoland en je helemaal onderdompelen in de wereld van de Lego. Leuk voor jong en oud! 

Ook tof is het Deense waddeneiland Rømø. Het toffe van dit eiland is dat je met de camper het strand op mag. Let wel even goed op waar je rijdt. Je zult niet de eerste zijn die vast komt te zitten. Je kunt hier overnachten, maar je kunt ook kamperen op Rømø Familiecamping.

Je kunt ook een stop maken in het Ribe Vikingecenter. Hier kom je alles te weten over het leven van de Scandinavische krijgers.
Goboony roadtrip Denemarken camperplaatsDeze roadtrip door Denemarken is goed te rijden met een auto. Een daktent of een tent in de kofferbak en je kunt ook op de mooiste plekken kamperen. Toch is een vervoermiddel het allerleukste voor een roadtrip: de camper. Bij Goboony verhuren we ze in alle soorten en maten. Neem hier een kijkje voor ons actuele aanbod!