Ontdek de Snow Roads Scenic Route in een camper

24 november 2022 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Camperroutes & Verenigd Koninkrijk

De Snow Roads Scenic Route is een reis dwars door het Cairngorms National Park, waarbij je Schotland in volle glorie kunt aanschouwen. De route begint in het charmante stadje Blairgowrie en eindigt in Grantown-on-Spey, een traditionele stad in de Hooglanden dat is omgeven door eeuwenoude bossen. Terwijl je over een van de meest hooggelegen wegen van het Verenigd Koninkrijk aan het roadtrippen bent, wordt je getrakteerd op ansichtkaart achtige uitzichten en heb je de kans om wilde dieren te spotten! 
Goboony Snow Roads Scenic Route

De Snow Roads Scenic Route in een camper

We hebben hieronder een spectaculaire route uitgestippeld die je een voorproefje geeft van wat dit prachtige deel van de wereld allemaal te bieden heeft. We raden aan om ten minste drie tot vijf dagen de tijd te nemen voor de route. Trek je meer dagen uit, dan kun je het lekker op je gemakje doen en eventueel langer blijven op plekken waar je het erg naar je zin hebt. We tippen ook een aantal overnachtingsplekken die de kers op de taart zullen zijn na een dag vol avontuur en nieuwe plekken ontdekken. 

Voordat je vertrekt

Trek absoluut voldoende tijd uit voor de Snow Roads Scenic Route. Een roadtrip maken doe je niet met haast! Stippel van tevoren dus zorgvuldig je route uit en geef jezelf de tijd om te rusten en te stoppen als het weer niet meewerkt. Het blijft immers Schotland, dus mooi weer is niet gegarandeerd! 

Zoals de naam al doet vermoeden, zul je tijdens de route waarschijnlijk het hele jaar door sneeuw op de bergtoppen zien. Houd er ook rekening mee dat er tijdens de wintermaanden wegafsluitingen kunnen voorkomen. Dus plan vooruit en bekijk een van de vele live webcams langs de route om te kijken of de wegen goed begaanbaar zijn. 

Wat neem je mee als je de Snow Roads Scenic Route met een camper gaat rijden? Wees op ieder seizoen voorbereid, ongeacht de tijd van het jaar waarin je gaat! Denk aan een extra deken, een noodvoorraad eten, insectenwerende middelen, offline of papieren kaarten, een zaklamp, zonnebrand en een goede EHBO-doos. Ook goede schoenen zijn een must, evenals waterdichte kleding! Daarnaast hebben we een complete paklijst voor je vakantie met de camper gemaakt. Wel zo handig! Tijd om te beginnen met het plannen van jouw perfecte Snow Roads Scenic Route. 
Goboony Snow Roads Scenic Route

  1. Blairgowrie 

Je begint de Snow Roads Scenic Route in Blairgowrie, in Cateran Country. Blairgowrie is niet alleen een uitstekende uitvalsbasis voor mountainbiken en paragliden (in het nabijgelegen Glenshee), maar staat ook bekend om de heerlijke frambozen. Het ligt ook dichtbij het dorp Meikleour, waar je de grootste heg ter wereld kunt vinden! Volg je de rivier de Ericht naar het noorden, dan kun je stoppen bij Spittal of Glenshee of genieten van het adembenemende uitzicht bij Devil’s Elbow, de beroemde haarspeldbocht in Upper Glenshee. Een mooi punt om even te stoppen wanneer je onderweg bent naar Braemar, de volgende stop op deze route. 

  1. Braemar

Braemar is de perfecte uitvalsbasis om te overnachten. Sla absoluut het prachtige Braemar Castle niet over, ook leuk om te combineren met een etentje in The Fife Arms. Hier kun je genieten van lokale biertjes en klassieke Schotse gerechten. Heb je de smaak te pakken? Sla dan lekkers in bij de Hazelnut Pâtisserie met haal een bijpassende verfrissing bij Braemar Brewing Co. Als je de mogelijkheid hebt, dan raden we aan om een paar dagen in Braemar door te brengen. 

De perfecte uitvalsbasis is Braemar Caravan Park, omdat deze bijna het hele jaar door geopend is (behalve in november). Het park biedt 86 plaatsen met een harde ondergrond en 11 zonder elektriciteitsaansluiting. De faciliteiten zijn uitzichten en het uitzicht vanaf hier is werkelijk geweldig. Ook honden zijn welkom! 
Goboony Snow Roads Scenic Route

  1. Ballater

Tijd om aan het volgende deel van de Snow Roads Scenic Route te beginnen. Houd je ogen open voor steenarenden en rode eekhoorns terwijl je richting Ballater reist. Onderweg op een uniek plekje stoppen? Dan raden we Balmoral Castle aan, de Schotse thuisbasis van de koninklijke familie, of neem een rondleiding door de Royal Lochnagar Distillery. Meer in een actieve stemming? Ga dan naar Loch Muick op slechts 13 kilometer ten zuidwesten van Ballater. Hier kun je genieten van een 12,7 kilometer lange wandeling rondom het prachtige meer of ga gewoon lekker bij het kabbelende water zitten om te ontspannen en te genieten van het uitzicht. 

Eenmaal aangekomen in Ballater, kun je door de straten van dit schattige Victoriaanse dorp dwalen en genieten van een biertje in een van de gastvrije pubs die het plaatsje rijk is. 

Verblijf op Ballater Caravan Park, dat op slechts 800 meter van het centrum van Ballater ligt. Het park is omringd door heuvels, is voorzien van goed onderhouden faciliteiten en is dit ideale plek om even lekker uit te rusten. 

  1. Tomintoul

Als je geen haast hebt en een paar uur over hebt, maak dan op weg van Ballater naar Tomintoul een korte omweg naar Muir of Dinnet en loop over het 6,25 kilometer lange Lord Kinord Circuit. Een uitstekende wandeling voor vogelaars! Een stop maken bij het prachtige 16e-eeuwse Corgarff Castle is ook echt een aanrader. Je moet van tevoren wel even reserveren en alle bezoeken zijn inclusief rondleiding. Je kunt in de buurt ook The Watchers zien, een van de drie kunstinstallaties langs de Snow Roads Scenic Route. 

Met haar 345 meter boven zeeniveau is Tomintoul het hoogst gelegen dorp van de Schotse Hooglanden. Hoewel het dus aan de afgelegen kant is, is Tomintoul een aangename plek om te overnachten en de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de lokale whiskydistilleerderij. Fun fact: historisch gezien stond het dorp bekend om de illegale distilleerderijen. Ben je in de buurt rond april/mei? Ga dan zeker naar het Spirit of Speyside Festival! 

Tomintoul Bowling Club Campsite is een camping met acht verharde plaatsen en is het hele jaar door geopend. Verwacht niet al te veel luxe, het is eigenlijk een soort parkeerplaats met toilet, maar het uitzicht over de Lecht Hills is legendarisch! 
Goboony Snow Roads Scenic Route

  1. Grantown-on-Spey

Het is slechts 30 minuten rijden van Tomintoul naar de volgende stop op de route: Grantown-on-Spey. In de omgeving kun je prachtig wandelen, aanraders zijn de twee uur durende Glenmulliach Viewpoint Walk en het drie tot vier uur durende Livet Path. Is fietsen meer jouw ding? Ga dan naar het speciaal gebouwde mountainbikecentrum in het hart van Glenlivet Estate. Er zijn fietsen te huur en er zijn routes beschikbaar voor zowel beginnende als ervaren fietsers. Er is zoveel te doen op eindbestemming Grantown-on-Spey, dat je er misschien nog wel een of twee nachtjes aan vast wilt plakken. 

Grantown-on-Spey heeft een mooie hoofdstraat vol verleidelijke winkels en verschillende goed gemarkeerde wandel- en fietspaden die gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit de stad. Als de gemoedelijke stad niet helemaal jouw cup of tea is en je iets levendigers wilt, ga dan naar de stad Aviemore. 

Sanitairgebouw met vloerverwarming? Geweldig uitzicht op Strathspey? Dan moet je bij Grantown-on-Spey Caravan Park zijn! Het park biedt 130 plaatsen aan en er zijn verschillende cafés en restaurants op een korte loopafstand van het park te vinden. Aanrader is het door een familie gerunde Wee Puffin, waar heerlijke hamburgers en een verscheidenheid aan andere huisgemaakte maaltijden worden gemaakt. 

Andere routes door Schotland:

Zoals je kunt lezen, is er een schat aan interessante en inspirerende dingen om te doen op de Snow Roads Scenic Route. Elk van de hierboven genoemde bestemmingen zijn gemakkelijk te verkennen in een dag of twee. Een van de leukste dingen aan roadtrips zoals de Snow Roads Scenic Route, is het gevoel dichtbij de natuur te zijn en even weg zijn van de drukte van het dagelijkse leven. Dus wat is een betere manier om de vrijheid te ervaren dan met een camper? Huur een camper bij Goboony en vind een voertuig dat jouw roadtrip compleet maakt.