Met de camper naar Italië? Dit zijn onze 2 favoriete camperroutes in Italië

18 oktober 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Italië

Och, Italië. Het land van de spaghetti, pizza, smalle steegjes, cappuccino, romantische straatjes, mooie stranden, Vespa’s, Super Mario… En wow, dit lijstje kan echt nog pagina’s doorgaan. Niet voor niks is een camperreis door Italië populair. Ga jij ook met de camper naar Italie en proeven van il dolce vita? Dan mag je deze 2 camperroutes door Italië echt niet missen.

Tip: Wist je al dat je zowel in Nederland als in Italië een camper kunt huren? Neem snel een kijkje bij ons aanbod! 
Goboony met camper naar Italië camperroutes

#1 - Rondje Sardinië

Deze eerste camperreis in Italië neemt je mee over het prachtige Sardinië. Je kunt het eiland bereiken vanaf het Franse plaatsje Toulon. Vanaf daar gaat er een ferry naar Porto Torres en kun je een mooi rondje langs de bijna 2000 km lange kust rijden. Neem er een maandje de tijd voor. Heb je zoveel tijd niet? Dan kan je ook halverwege het eiland oversteken naar de andere kant.

Deze route is alleen al indrukwekkend vanwege de mooie route langs de kust, maar je komt ook langs de mooiste bezienswaardigheden van het eiland. Zo vind je bijvoorbeeld niet ver van Porto Torres de Grotten van Neptunus. Deze grotten vol stalactieten en stalagmieten, bevinden zich op de punt van een imposante kalksteenklip vlakbij de gezellige stad Alghero. De grotten kun je bereiken per boot of te voet via de ‘Escala del Cabirol’ (geitentrap) met 654 treden, beide opties geven je schitterende vergezicht, dus neem ook de tijd om daarvan te genieten. Ga in Alghero ook op zoek naar de afgelegen baaien, inhammen, lange zandstranden en indrukwekkende klippen, die de kuststrook een bijzonder karakter geven.  

Iglesiente is een regio in zuidwest Sardinië. Ook hier vind je de mooiste natuur en je kunt een prachtige route rijden langs verlaten mijnbouwwerken, klippen en steile rotswanden die in zee verdwijnen. Naast Iglesiente ligt de kleine provincie Medio Campidano, waar je de hoogste duinen van Europa vindt. Neem ook een kijkje in de hoofdstad Cagliari, in het zuiden van het eilandje. Bezoek op het einde van je reis de Costa Smeralda, dat ook wel bekend staat als de "goudkust" of "smaragdkust". Het is een luxe badplaats met een grillige kust, die wordt gekenmerkt door vele baaitjes en rotspartijen. Eindig je reis in de provincie Olbia-Tempio, die bestaat uit zo’n 60 eilandjes. La maddalena is het enige eiland dat bewoond is en erg leuk om te bezoeken. Neem ook een bootexcursie langs de rest van de eilandjes, zodat je het gebied goed kunt zien.

We raden aan om vooraf de route een beetje uit te zetten, met vooral mogelijk overnachtingsplaatsen, die je bijvoorbeeld via campercontact kunt opzoeken. Zo weet je zeker dat je geen mooie plekken mist. Maar vergeet ook niet gewoon lekker te genieten en ter plaatse wel te zien hoe het loopt.

Tip: Lees ook de ervaring van Desi en Leroy. Wil je net als hen je hond meenemen op campervakantie? Sardinië is uitermate geschikt! 
Goboony met camper naar Italië camperroutes

#2 - Romantische route door Italië

Deze route is prachtig om met je geliefde te rijden. Het neemt je langs vele hoogtepunten van Italië en langs allerlei romantische plekjes. Beslis zelf hoe en hoe lang je erover wilt doen om naar Italië te reizen. Zorg dat je naar Bolzano rijdt, omdat hier de route door Italië start.

Bolzano ligt in Süd Tirol en is Alpien en Mediterraan tegelijk. De stad ligt te midden van wijngaarden en fruitbomen op de achtergrond heb je altijd zicht op de Dolomieten. Je kunt er van alles doen en je zult je er meerdere dagen kunnen vermaken. Genieten samen van het zonnetje op een van de terrassen, de Italiaanse keuken en van het Zuid-Tiroler leventje. Maak daarna in Bologna een tussenstop om de stad te bekijken, maar ook om mee te doen aan een kookworkshop voor de enige echte pasta bolognese. Vervolg je weg dan naar de mooie stad Florence, om je ook hier weer een paar dagen onder te dompelen in de Italiaanse cultuur en de mooie bezienswaardigheden te bewonderen. Overigens heb je in Florence meerdere plekken waar je met je camper kunt overnachten. Echter is de beste plek Elite Club Vacanza Florence, deze camping heeft alles wat je nodig hebt en ook is er een goede shuttle service die je naar het centrum van de stad brengt. Na Florence is het tijd voor Pisa, dat natuurlijk wereldberoemd is door de scheve toren die iedereen gewoon eens gezien moet hebben. Eventueel kun je ook een tussenstop maken in Lucca. Het is het leukst om meer over de stad te weten te komen door mee te gaan met een tour. Tijdens deze tour leer je niet alleen over de stad en de geschiedenis maar ook over de culinaire hoogstandjes en tradities. 

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

Het laatste stukje is het leuk om een beetje je eigen route te bepalen bezoek plaatsen als Cecina, Voltera; een stad op een heuvel, die je met 260 traptreden kunt bereiken. Moteriggioni, een mooi dorpje in oude staat en een gemoedelijke sfeer en Sienna. Als je onderweg iets anders moois tegenkomt, neem de tijd om het te bekijken. En misschien wel het allerbelangrijkste, neem de tijd om het gezellig te hebben met elkaar. Haal een mooie Italiaanse wijn, geniet van elkaar en doe alleen dat waar jullie zin in hebben. Dat is namelijk echt die vrijheid van camper. Rijd daarna door naar de andere kant van het land, Venetië. Maak daar een romantisch tochtje in een gondel en struin door de smalle mooie straatjes. Eindig je reis weer in Bolzano om je weg vanaf daar te vervolgen naar huis.

Ook tijdens deze road trip raden we aan om vooraf de route een beetje uit te zetten en te zien waar er mooie camperplaatsen zijn. Al moet je verder gewoon ter plaatse zien hoe het loopt, zo weet je zeker dat je een romantische route door Italië rijdt.
Goboony met camper naar Italië camperroutes

Tips voor overnachtingsplekken

Download de Campercontact app om overnachtingsplekken te vinden. In de app wordt ook uitgebreid geïnformeerd over de service die op alle plekken verleend wordt. Zo ben je altijd zeker van schoon water en een leeg toilet. Goed om te weten: je kunt ook camperroutes via de app Campercontact aanschaffen. Op die manier krijg je het PDF-bestand van de camperroute en vanuit de app heb je dan ook toegang tot de route. Je kunt hierdoor ook gebruik maken van alle functionaliteiten in de app, zoals een overzicht van alternatieve campings/camperplaatsen langs de route. 

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.