12 tips om een duidelijke handleiding voor je camper te maken

13 maart 2023 in Voor campereigenaren

Soms is schade aan je camper onvermijdelijk, maar heel vaak is schade makkelijk te voorkomen wanneer een huurder goed ingelicht is. We zien vaak dat verhuurders behoorlijk wat tijd spenderen aan het instrueren van hun huurders voor vertrek. Eenmaal onderweg zijn huurders de uitleg vaak (deels) alweer vergeten. Daarom kan een duidelijke handleiding helpen om kleine schades onderweg te vermijden. Goboony helpt jou hierbij! 

12 tips om een duidelijke handleiding te maken voor je camper
Goboony handleiding voor jouw camper
Een gasfles vervang je natuurlijk niet iedere dag. En hoe moest die luifel ook alweer vastgemaakt worden? Hoe werkte de televisie eigenlijk? Er zijn duizend en één handelingen in een camper die je maar heel sporadisch hoeft uit te voeren. Dat kan voor behoorlijk wat onduidelijkheid zorgen! Daarom lanceren wij Goboony Manual, een volledig gratis template die je kan gebruiken om je eigen handleiding te maken

1. Gebruik de Goboony Template

Vrij eenvoudig: je downloadt de template via de onderstaande knop en vervolgens vul je het documenten volledig in. Je vult er alle karakteristieken van je camper in en geeft er specifieke raad mee. Potentiële huurders ontdekken ook alles in de bundel over hoe ze schades kunnen voorkomen, veelgestelde vragen tijdens het reizen en handige apps om hun reis zorgeloos te laten verlopen. 

Download de template

Goboony handleiding voor jouw camper

2. Afmetingen en voertuiginformatie

De hoogte, breedte en het gewicht van je camper zijn ontzettend belangrijke details. Zet dit puntje dan ook zo hoog mogelijk in je handleiding (of maak er eventueel een gelamineerd kaartje van dat je aan de bestuurderskant legt). Op die manier voorkom je dat de chauffeur in te lage of te smalle tunnels of garages rijdt. Het is ook handig om de hoogte en de breedte op schilderstape te schrijven en deze naast het dashboard te plakken.

De handleiding is de plek om andere specificaties te vermelden zoals de brandstof, toegang tot de lage emissiezones, aanbevolen snelheden of andere zaken om rekening mee te houden tijdens het rijden. 

3. Inventaris

Het is een goed idee om een inventaris op te stellen van alle spullen in je camper. Zo kun je voor de verhuur (of na de grote schoonmaak) snel de checklist overlopen en het geeft je huurder een overzicht van wat er allemaal aanwezig is in de camper. Nadien kun je de huurder ook gemakkelijk contacteren in het geval er iets weg is. 

Wat je zoal op je inventaris lijstje zet? Denk aan bestek en servies, bekers, pannen, beddengoed, handdoeken, spelletjes, zaklampen, kampeergerief, EHBO-kit en schoonmaakspullen. 

4. Waar vind je wat?

Om te voorkomen dat je huurder moet vragen waar alles ligt, kun je ook in de handleiding vermelden waar hij bijvoorbeeld het beddengoed of de EHBO-kit kan terugvinden. Als je voor alles een vaste plaats hebt, kun je dit ook bij op je inventarislijst noteren.

5. Ramen en pop-up daken

Probeer jezelf in de plaats van je huurder te zetten terwijl je de handleiding voor je camper maakt. Toen jij voor de eerste keer op pad ging met een camper waren er vast heel wat dingen die nu vanzelfsprekend zijn, maar waar je op dat moment geen flauw benul van had. 

Het kan dus geen kwaad om nog eens uit te leggen hoe de ramen open en dicht gaan, of ze op slot moeten tijdens het rijden en hoe het pop-up dak werkt als je er eentje hebt. Leg uit wat je huurder zeker wel en niet moet doen, zo voorkom je schade. 

6. Bed opmaken

Tegen de tijd dat je huurder voor de eerste keer het bed opmaakt, heeft hij vast al een hele reis achter de rug en is hij moe van het rijden en van het installeren op de camping. Geef dus duidelijke instructies over hoe hij het bed moet opmaken, zodat hij je ‘s avonds laat niet hoeft te bellen. 

7. Elektriciteit aansluiten

Een van de meest voorkomende vragen bij reizigers die voor de eerste keer met een camper op pad gaan, is hoe de elektriciteit werkt. Na een lange rit aankomen op de camping en dan zoeken naar de aansluiting kan een uitdagend werkje zijn. 

Om te voorkomen dat de batterij leeg loopt of stuk gaat, maak je best een stappenplan om de elektriciteit aan te sluiten op het kampeerterrein (inclusief hoe je moet wisselen tussen de batterij en het stroompunt op de camping). Voeg eventueel foto’s toe om het extra duidelijk te maken.

8. Drinkwater, afvalwater en brandstoftank

Je hoeft je maar één keer te vergissen van tank, en de gevolgen zijn vaak niet te overzien. Water in je brandstoftank of afvalwater in je drinkwatertank, we hoeven er vast geen tekening bij te maken wat de consequenties hiervan zijn. 

Noteer dus duidelijk welke tank voor welke vloeistof dient, hoe ze opengaat en waarmee je huurder rekening moet houden. Adviseer bijvoorbeeld om de watertank niet helemaal vol te doen voor vertrek, aangezien dit het gewicht verhoogt en dus ook het brandstofverbruik. Geef ook aan hoe het afvalwater moet worden geloosd en hoe de tank terug dichtgaat. Nog een extra tip: schrijf voor de zekerheid op de brandstoftank welke soort brandstof erin moet. 

9. Luifel

Niets gezelliger dan ‘s ochtends wakker worden met een kopje koffie onder het luifeltje van je camper. Maar dan moet die luifel natuurlijk wel eerst worden opgesteld. Leg stap voor stap uit hoe je dit moet doen, en voeg eventueel foto’s toe of een instructievideo. Of als je online een duidelijke video vindt, kun je ook een QR-code met de link erbij zetten.

10. Checklist voor op de camping en onderweg

Zaken die voor jou heel logisch lijken, zijn dat voor een first time camperreiziger vaak niet. Zo zijn er best wat dingen waar je rekening mee moet houden als je aankomt op een camping of  terug vertrekt. Bij aankomst is het bijvoorbeeld belangrijk om je camper op levellers (oprijblokken) te zetten, over te schakelen op netstroom in plaats van de batterij en de drinkwatertank te vullen. Bij vertrek mag jij dan weer niet vergeten om de kastjes op slot te doen (er kan van alles uitvallen tijdens het rijden), het pop-up dak in te klappen en alle kabels los te maken.

11. Tips in de buurt

Tips van een local zijn altijd mooi meegenomen. Ken je leuke campings, wandelroutes, restaurants of activiteiten in de buurt? Vermeld ze dan zeker in je handleiding. Deze kleine extraatjes leveren je vaak een 5-sterren review op!

12. FAQ

Last but not least, stop een lijst met veelgestelde vragen (of andere tips en tricks) bij je handleiding. Sommige lifehacks die jij gaandeweg hebt geleerd tijdens het kamperen kunnen ook jouw huurder uit de nood helpen. Denk bijvoorbeeld aan tips om de verwarming te gebruiken, hoe je het brandstofverbruik kunt beperken of hoe je kampeerstoeltjes gemakkelijk opplooit. 
 

Zo’n handleiding maken klinkt als een serieus werkje, maar het is de moeite meer dan waard. Je kunt ‘m bovendien telkens opnieuw gebruiken voor al je boekingen via Goboony. Bewaar zeker ook een digitale versie, zodat je de handleiding altijd kunt updaten als dat nodig is.