Zeven dagen eilandhoppen in Denemarken met de camper

14 september 2022 in Bestemmingen, Camperroutes, Tips voor reizigers & Denemarken

Welkom in Denemarken, het land waar mensen zich thuis voelen in de natuur. Beleef de Deense droom en ontmoet een volk dat leeft voor en door het water! Deze camperroute van 890 km toont je op zeven dagen het mooiste van de Deense eilanden. 

camperroute deense eilanden denemarken eilandhoppen met camper mobilhomeDeze route verscheen eerder in het boek "Met de camper door Europa - De 75 mooiste routes voor motorhomes", een Michelingids voor avonturiers met een camper. Met 75 routes in 25 landen is het een heerlijk inspiratiemomentje voor roadtrip liefhebbers. Het boek bestellen doe je hier! 

Met de camper naar Denemarken

We schreven al eerder over met de camper naar Denemarken. Deze route valt perfect te combineren met de eilandenroute, want beide routes volgen dezelfde richting en starten op hetzelfde punt. De ene brengt je langs de traditionele hoogtepunten en de eilandenroute volgt het water. Zoals altijd: volg het avontuur en voel je vrij om je eigen ding te doen! Als je in Denemarken rondrijdt met de camper, is het goed om volgende zaken te weten:

  • Wildkamperen is niet toegestaan. Er is een groot netwerk aan staanplaatsen bij boeren, camperplaatsen en campings
  • Er zijn geen tolwegen in Denemarken, maar wel tolbruggen (grote Beltbrug en Oresundbrug)
  • Aangepaste en goedkeurde kinderzietjes verplicht tot 3 jaar en 1,35m
  • Bestuurders en passagiers van tweewielers (ook fietsen) moeten verplicht ene helm dragen
  • Gevarendriehoek verplicht
  • Eerstehulpkit, brandblussers en fluovestjes aanbevolen
  • Dimlicht het hele jaar door overdag en 's avonds verplicht
  • In bebouwde kom hebben fietsers op kruispunten voorrang! 

Tijd om te vertrekken op deze zevendaagse tocht van 890 km. Wil jij af en toe wat langer blijven stilstaan, of combineren met de andere route? Jij zit achter het stuur en bepaalt het tempo. De mooiste periode om Denemarken te bezoeken is van mei tot en met oktober. In de zomermaanden kan het druk zijn op de campings, reserveren is dan aangeraden. 

Uitgestippelde camperroute langs de eilanden in Denemarken

 

Camperroute eilandhoppen Denemarken Deense eilanden camper huren Skagen

Dag 1

Volg vanaf Ribe de westkust van Jutland in Noordelijke richting, tot in Skagen. De stad ligt op het uiterste puntje van het schiereiland en is bekend om haar beroemde schilders. Nadat je helemaal uitgewaaid bent van een lange strandwandeling in Skagen, eet je heerlijk in het Pakhuset. Dit visrestaurant heeft een eetcafé op de benedenverdieping, voor gasten met een klein budget, en een chich restaurant boven. De verfijne en fraaie gerechten worden bereid met de vangst van de dag. Eén van de beste adresjes van de stad! 

Overnachten: De eerste avond kun je spenderen bij het charmante koppel Gerda en Niels, die origineel uit Friesland komen. Zij baten Tolne Camping uit, op een steenworp van Skagen. Kies voor een bosrijk plekje of zet je op de open weide om gezellig te buurten. Ons hart wonnen ze met de foodtruck met comfortfood en relaxed sfeer! Prijs: 234 KR. voor twee personen exclusief douche of elektriciteit.

Dag 2

Bezoek Aalborg, de voornaamste conomische en culturele pool van Noord-Jutland, en daarna Viborg. Dit is één van de oudste Deense steden, met een sfeervol centrum, geplaveide steegjes en een kathedraal. Neem ook een kijkje in Aarus en zijn knstmuseum ARoS. Meer naar het zuiden ligt Billund, waar je een van de grootste toeristische trekpleisters van Denemarken vindt: Legoland park. Met miljoenen legoblokjes zijn beroemde monumenten in het klein nagebouwd, maar ook wijken van Amsterdam en Brussel. Eén afdeling is speciaal voor de allerkleinsten bestemd. Legoland heeft ook een fantastische collectie speelgoed. 

Overnachten: Vanuit de Autocamperplads Gronhojgard Billund ben je snel in Legoland, waar je sanitair, elektriciteit en lozingsfaciliteiten hebt. Geen goedkope plaats, maar daar zit natuurlijk Legoland voor iets mee tussen. Prijs: 120 KR. GPS-coördinaten: N 55.7051, E. 9.1238

Dag 3 

Vanuit Kolding rij je in westelijke richting naar het eiland Funen (Fyn) en tot in de Odense, waar de schrijver Hans Cristian Andersen zijn sporen heeft achtergelaten. De bekende sprookjesschrijver werd hier geboren en in de Andersenwijk staat de Brands Klaedefabrik. Er zijn ook superveel leuke haventjes te bekijken zoals Kerteminde, Nyborg of Fåborg. Vanuit Svendborg voert een brug naar het eiland Tåsinge, bekend om het Kasteel van Valdemar. dit barokke kasteel staat aan een meertje in een bosrijke omgeving, waar je ongetwijfeld onder de indruk van het groot aantal jachttrofeeën zal zijn. 

Overnachten: In deze regio zijn er zoveel opties qua campings en camperplaatsen dat je keuze te over hebt. Camping Rantzuasminde in Svendborg heeft een fantastisch zicht op de waterrand, z'n eigen steigertje om te plonsen en kippetjes wiens verse eitjes je 's ochtends tot spiegelei omtovert.
Op het eiland Fynn heeft de pruimenboer in Skårup een fijne camperplaats, waar je gratis mag staan. Vergeet geen marmelade mee te nemen! GPS-coördinaten: N55.086864, E10.662333

Dag 4

De mooie stranden en de vredie sfeer van Langeland trekken steeds meer toeristen, maar voorlopig is dit eiland vooral populair bij Denen zelf. Misschien neem je liever de veerboot naar Ærøskøbing op het aeland Æerø, dat de Denen het 'authentieke' eiland noemen. Terug naar Nyborg, waar je het eiland Fyn verlaat via de brug naar Sjælland. in Slagelse buig je af naar het zuiden en naar Nætved, om naar het eiland Lolland te gaan. Verken daarna de ongerepte natuur van Møn, waar de kerken versierd zijn met fresco's van de meester van Elmelunde. 

Overnachten: Op camping Hårbolle strand sta je zoals de naam al verraadt ... op het strand! Een supergezellige  natuurcamping met veel aandacht voor lokale producten, ijsjes gemaakt door de boer in Møn, dagelijks één gerecht met biologische ingrediënten en weinig poespas. Zoals ze zelf zeggen: simpel en eenvoudige faciliteiten. Prijs: Vanaf 265 DK. in het hoogseizoen voor twee personen.

Camperroute eilandhoppen deense eilanden Denemarken camper huren goboony

Dag 5 en 6

Rij noordwaarts richting Kopenhagen, via Køge. Jouw bezoek aan Kopenhagen begint met een lange wandeling van het stadhuisplein naar het nieuwe koningsplein, via Strøget, de voetsgangers- en winkelstraat die de ruggengraat vormt van de oude stad. Dwaal zomaar wat door Nyhvn, dat uit de 17de eeuw dateert en waar de matrozenbars plaats hebben geruimd voor hippe eettentjes, terwijl op het kanaal de koopvardijschepen van vroeger vervangen zijn door luxueze zeiljachten. Plof je op een terrasje langs de kade in Nyhavn, voor je de wijk Amalienburg gaat ontdekken en de kaden die leiden naar het beeld van de Kleine Zeemeermin. Dit symbool van de stad brengt een eerbetoon aan Andersen en getuigt van de verbondenheid van de Denen met de zee. Het werd in 1913 geschonken aan de gemeente door Carl Jaobsen, een zoon van de stichter van de Carlsberg-brouwer. Geen zin om te lopen? leen dan een stadsfiets voor een ritje door de hippiewijk Vrijstad Christiana. Deze semi-onafhankelijke enclave werd in de jaren '70 de broedhaard van radicale hippies en nieuwe samenlevingsvormen. Natuurlijk kan je dan ook nog de nodige cultuur gaan opsnuiven in de Ny Carlsberg Glyptotek, het Nationaal Musem en het Rosenborg Slot. Het zou echter jammer zijn om alleen in de hoofdstad te blijven en de rest van het land niet te ontdekken, dus op naar de volgende bestemming!

Overnachten: Zo voorzien is Denemarken op campers, zo ongelukkig zijn de camperplaatsen in en rond Kopenhagen. Een veelvoorkomend probleem bij grootsteden. Een goede oplossing is de camperplaatsen vlak aan het water bij Skodsborg. Hier parkeer je na 15u voor de nacht met zicht op zee. Met bus 29 ben je bovendien op 30 minuten in Kopenhagen centrum! 

Dag 7

De rondrit eindigt op het grootste Deense eiland Sjælland (Seeland). Flaneer eerst langs de Deense rivièra en breng dan een bezoek aan de mooie kastelen van Helsingør en Hillørod, en de kathedraal van Roskilde. Eind juni, begin juli loopt hier ook het Roskilde festival, het grootste openluchtfestival in Denemarken. Rij daarna terug naar Kopenhangen, het einde van een tocht langs zes eilanden zonder je maar één boot hebt hoeven nemen. 

Overnachten: Is dit jouw laatste avond in Denemarken? Geniet dan van de rust en het zicht op zee op deze gratis camperplaats in Sved Strandskoven, Karrebæksminde. Stoeltjes openklappen, lokaal biertje en een bordje smørrebrød erbij en jij hebt er weer een fantastisch reis op zitten. 

Kriebelt het om nog meer van Scandinavië te ontdekken? Wat dacht je van een wildernisroute doorheen Zweden, Noorwegen of zelfs tot in het Hoge Noorden? Ook Finland is het ontdekken waard. Huur een familiecamper om onvergetelijke avonturen met je gezin te beleven of een charmante Volkswagen busje om romantisch met z'n twee erop uit te trekken We zien elkaar onderweg!