Ontdek de mooiste fjorden in Noorwegen met een camper

8 december 2021 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Noorwegen

Kajakken, mountainbiken, bergwandelen of gewoon genieten van de fascinerende uitzichten over de fjorden, bergboerderijen, rotsformaties of hoogvlaktes. Elke hoek die je in Noorwegen omslaat, valt je mond weer een paar centimeter verder open van verbazing. Wat een natuurpracht. De diepblauwe fjorden in het Zuidwesten van Noorwegen zijn door UNESCO beschermd. Je kunt er makkelijk weken ronddwalen zonder veel mensen tegen te komen. Ontdek daarom de mooiste fjorden in Noorwegen met een camper!
Goboony Noorwegen fjorden

Met de camper langs de fjorden in Noorwegen

Genieten van de enorme uitzichten en de middernachtzon. Een actieve vakantie vol met sporten of beweging zoals: bergwandelen, vissen, fietsen, kajakken. En natuurlijk een van de meest bijzondere natuurverschijnselen: het noorderlicht. Op de wegen in Noorwegen rijden is simpelweg puur genieten. Onderweg kom je langs aan het water gelegen dorpjes, gletsjers, ongerepte natuur en de eerder genoemde watervallen. Een mooiere bestemming voor een campervakantie kun je je bijna niet wensen. 

Met de overnachten in Noorwegen

Ondanks dat driekwart van alle toeristen in juli of augustus naar Noorwegen komt, is het er nooit druk. Het kost geen enkele moeite om een plek voor je camper te vinden op de ontelbare campings. De campings liggen verspreid over het hele land en vaak aan de voet van een woeste waterval. Bovendien geldt in Noorwegen het zogeheten “allemansrätten”, wat betekent dat je vrijwel overal je camper mag neerzetten. Je hebt natuurlijk wel de verplichting geen schade aan te richten in de natuur en de landeigenaar met rust te laten. Toch liever op een camperplaats staan tijdens je bezoek aan Noorwegen? Bekijk de 7 mooiste camperplaatsen van Noorwegen!
Goboony Noorwegen fjorden

De mooiste fjorden in Noorwegen

Langs de westkust van Noorwegen vind je meer dan duizend fjorden: van Stavanger in het zuiden van Noorwegen tot aan Alta in het noordelijkste puntje van Noorwegen, maar ook in de buurt van hoofdstad Oslo kun je fjorden vinden. Voor veel mensen zijn deze bergachtige inhammen de hoofdreden om in Noorwegen op vakantie te gaan. Maar welke fjorden zijn echt onmisbaar? Ik neem je mee langs de spectaculaire fjordenkust in Noorwegen!

#1 Lysefjord

Als je in Stavanger aanmeert met de ferry, is het eerste fjord dat je tegenkomt het woeste Lysefjord. Dit 40 kilometer lange fjord staat bekend als de Preikestolen, oftewel de Preekstoel, en natuurlijk het prachtige uitzicht dat je vanaf hier hebt. De wanden van het fjord reiken op sommige punten maar liefst 1000 meter hoog! Mede daarom zijn de Preikestolen alleen per voet te bereiken.

#2 Hardangerfjord

Dit is een onwijs indrukwekkend fjord, een prachtige rotsformatie met een panorama uitzicht, beroemde watervallen en natuurlijk het welbekende Trolltunga. Trolltunga is een uitzichtpunt dat 700 meter boven het fjord en het Ringedalsmeer uitsteekt. Vergeet dus niet om een mooi plaatje te schieten als je hier staat! Wist je trouwens dat een groot deel van de Noorse fruitteelt uit deze regio komt? Langs het fjord kun je dan ook verschillende fruitbomen vinden (en kopen!). 
Goboony Noorwegen fjorden

#3 Sognefjord

Het Sognefjord is met een lengte van 204 kilometer het langste fjord van Noorwegen en het derde langste fjord ter wereld. Op het diepste punt is het fjord zo’n 1.300 kilometer diep. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een indrukwekkend stukje natuur is! Het gebied rondom het fjord is perfect voor bergwandelingen of andere avontuurlijke sporten. 

#4 Nordfjord

Het volgende fjord op de route, de Nordfjord, is met een lengte van 106 kilometer ook een van de langere fjorden van Noorwegen. Dit fjord telt verschillende kleinere zijarmen waar de natuur werkelijk adembenemend is. Aan het einde van de Nordfjord vind je het gletsjerpark Jostedalsbreen, zeker een bezoekje waard! 
Goboony Noorwegen fjorden

#5 Geirangerfjord

Rijd je verder richting het noorden van Noorwegen, dan kom je langs Geirangerfjord. Een diepblauw fjord dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en wordt omgeven door betoverende bergen en mistige watervallen. De beroemdste watervallen in het fjord zijn de watervallen Syv Sostrene, ofwel de Zeven Zusters. Zorg ervoor dat je op een zonnige dag langs deze watervallen rijdt, want dan is de kans zeer aanwezig dat je een regenboog spot! 

#6 Trollfjord

Maak je vanaf Geirangerfjord flink wat kilometers richting het noorden, dan kom je uiteindelijk langs Trollfjord. Trollfjord is misschien wel een van de kleinste fjorden van Noorwegen, wat ook de naam zou verklaren. Het is slechts twee kilometer lang en 100 meter breed. Desalniettemin een fjord dat het bezoeken waard is! 

#7 Oslofjord

Oslofjord ligt, zoals de naam hoogstwaarschijnlijk al doet vermoeden, bij de hoofdstad van Noorwegen. Vanuit dit fjord heb je echt een prachtig uitzicht (what’s new?) over de stad en de uitgestrekte bossen rondom het fjord. Op zoek naar mooie camperroutes van of naar Oslo? We hebben hier de mooiste camperroutes door Noorwegen voor je uitgestippeld! 

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om op fjordentocht te gaan! Bovenstaande fjorden combineren met andere Scandinavische landen? Goed idee! Bekijk dan deze route voor een roadtrip door Scandinavië en huur een camper die bij jou past!