Wildkamperen Nederland

9 april 2024 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Nederland

Wildkamperen is voor velen het ultieme gevoel van vrijheid. Ergens midden in de natuur, omringd door rust en wildernis. Maar mag dit eigenlijk wel in Nederland? In dit artikel nemen we je mee naar de mogelijkheden van legaal kamperen in de Nederlandse natuur, waarbij het gevoel van vrijheid behouden blijft. Geen drukke campings met animatieteams, wel ongestoord van de natuur genieten.
Goboony wildkamperen Nederland

Wildkamperen in Nederland

In een aantal landen in Europa, zoals Schotland, Noorwegen en Zweden, geldt het allemansrecht. Door het allemansrecht mogen reizigers overal in de natuur hun tentje of voertuig neerzetten. De regels omtrent wildkamperen in Nederland zijn vrij duidelijk: het is verboden om zomaar ergens in de natuur te overnachten. Ondanks dit verbod zijn er verschillende mogelijkheden om dichtbij de natuur te slapen en de ervaring van wildkamperen na te bootsen, maar dan op een legale manier. Lees snel verder en ontdek hoe dit precies zit!

Mag je wildkamperen in Nederland?

Sinds 1 juni 2020 is wildkamperen in Nederland dus hartstikke verboden. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor de avonturiers onder ons, maar als natuurliefhebber kan ik het wel begrijpen. Het verbod is namelijk ingesteld omdat de natuur in Nederland schaars is en om overlast en misbruik van de natuur tegen te gaan. De boete voor wildkamperen in Nederland is op dit moment 150 euro. Dat wil je niet aan je broek hebben hangen! 

Het einde van paalkamperen

Voorheen was het zo dat Staatsbosbeheer legale wildkampeerlocaties beschikbaar stelde, vaak midden in de natuur. Dit waren de zogeheten paalkampeerplekken. Helaas zijn deze plekken de laatste jaren ernstig misbruikt (rondslingerend afval, open vuur, meer mensen dan toegestaan, etc.), wat ertoe heeft geleid dat Staatsbosbeheer de plekken definitief heeft gesloten. Eeuwig zonde, maar natuurlijk wel begrijpelijk! Bij Goboony hebben we altijd de regel dat je een plek netter moet achterlaten dan hoe je het hebt aangetroffen. Jammer dat niet iedereen er zo over denkt! 
Goboony wildkamperen Nederland

Wat zijn de alternatieven voor wildkamperen in Nederland?

  • Natuurkampeerterreinen

Een camping komt natuurlijk niet in de buurt van een wildkampeerervaring, een natuurkampeerterrein gelukkig wel. Natuurkampeerterreinen zijn vaak afgebakende plekken met minimale faciliteiten en dichtbij de natuur. Vooral als je voor een primitief natuurkampeerterrein kiest, ervaar je al snel het ultieme gevoel van wildkamperen. Nederland telt ongeveer 135 natuurkampeerterreinen, dus de keuze is reuze! 

De meeste natuurkampeerterreinen vind je in Het Groene Boekje, je hebt hiervoor een (digitale) Natuurkampeerkaart voor nodig. Bekijk ook hier ons overzicht met de mooiste natuurkampeerterreinen bij de boswachter

  • Kamperen bij de boer

Wakker worden, de deur van je camper opendoen en genieten van het weidse uitzicht over de Nederlandse weilanden. Ook dat is vrijheid en natuur ervaren! Zet je camper gewoon neer op het erf van een boer. Er zijn in Nederland namelijk zat boeren die je welkom heten op hun stukje weiland of bos. Hoe je die plekjes kunt vinden? We hebben hier een overzicht gemaakt van alle apps om een gratis camperplaats bij een boer te vinden! 

  • Campspace

Op het online platform Campspace kun je vrije kampeerplaatsen op het terrein van particulieren vinden. Vaak zijn dit particulieren met een groot stuk land, denk aan een weiland, een achtertuin of een ander stuk grond. Soms compleet omringd door de natuur! Een beter gevoel van vrij kamperen krijg je bijna nergens anders. 
Goboony wildkamperen Nederland

  • Natuurcampings

Een aantal campings in Nederland zijn bekroond met het Green Key-label. Green wat? Een Green Key-label is een internationaal duurzaamheidskeurmerk voor toerisme en recreatie. Veel campings met dit label zijn natuurcampings met een uniek karakter en komen toevallig hartstikke in de buurt van een wildkampeerervaring (en dan ook nog eens duurzaam!). 

Je vindt hier een overzicht van onze favoriete natuurcampings in Nederland, geschikt voor jong en oud.  

Wildkamperen in Europa

Waar je ook heen gaat of met je camper gaat staan, besef dat je in de natuur altijd te gast bent. Leave no trace! Hopelijk hebben wij jou kunnen inspireren voor een fijn wildkamperen alternatief in Nederland om met de camper te gaan staan. Geniet ervan!